Planet Fellowship (gmq)

Wednesday, 25 May 2016

COSS.fi: Uusi jäsen esittäytyy: Malmcon Oy toimii tietojohtamisen asialla

Planet Fellowship (fi) | 10:40, Wednesday, 25 May 2016

analytics-925379_1280

 

Malmcon toimii julkishallinnon ja erityisesti kuntasektorin tukena oleellisen tiedon hyödyntämisessä tietojohtamisen saralla. Asiakkaitamme ovat virkamiehet, poliittiset päättäjät ja kuntalaiset.

Tavoitteemme on luoda parempaa ymmärrystä toimintaympäristöstä, sekä tukea päätöksentekoa ja kommunikointia. Yhteisen näkemyksen ja ymmärryksen kautta luomme tehokkaampaa toimintaa, parempia tuloksia ja hyvinvointia.

Datan, ja erityisesti avoimen datan hyödyntäminen on työssämme esisijaisessa roolissa. Data ei aiheuta ähkyä vaan se luo mahdollisuuksia. Edellytyksenä on, että dataa jalostetaan, rikastutetaan ja siitä tehdään ymmärrettävää. Jokaisella päättäjällä ja kuntalaisella on oikeus ymmärrettävään tietoon, välineisiin seurata toimintaa ja ymmärtää toimenpiteiden vaikutuksia.

Toiminnan ja prosessien mittaaminen ja jatkuva oppiminen ovat osana rutiineitamme. Datan (toiminnan) visualisointi on taas väline jolla saamme toiminnasta syntyvän datan intuitiiviseen muotoon. Paikkatiedon hyödyntäminen osana tietojohtamista on tehokasta ja lähellä meidän sydäntä.

Hyödynnämme kokeilevia menetelmiä, koska työskentelemme asioiden parissa joita on haastava määritellä etukäteen, tai edes ymmärtää. Ihmisten ja organisaation tarpeiden ymmärtäminen vaatii oppimista, ja organisaatioiden tulee vastaavasti omaksua kyky oppia. Kokeilevien menetelmien avulla edetään oikealla polulla ja opitaan ymmärtämään. Pidämme myös erityisen tärkeänä ymmärtää abstraktiotasot joilla toimimme ja haluamme välttää osaoptimointia.

Teemme yhteistyötä eri kaupungeissa ja kunnissa mm. seuraavien toimintayksikköjen kanssa: hallinto-osasto, tietokeskus, ympäristökeskus, kaupunkisuunnittelukeskus, tekninen toimi, kotihoidon palvelut ja sivistystoimi.

 

Teksti ja lisätiedot:
Mikko Malmgren
Malmcon Oytoimitusjohtaja
044 756 2499
mikko.malmgren(a)malmcon.fi

 

Monday, 16 May 2016

COSS.fi: Keskiviikkona käynnistyy pohjoismaiden ensimmäinen API Days!

Planet Fellowship (fi) | 11:59, Monday, 16 May 2016

mic-1132528_1280

 

 

Keskiviikkona 18.5. käynnistyy Tampereella pohjoismaiden ensimmäinen kaksipäiväinen API Days Nordic -konferenssi! Ohjelmassa nähdään niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin puhujia sekä käytännönläheisiä työpajoja. Aiheina ovat muun muassa raskaan teollisuuden rajapinnat ja API-talous.

Konferenssin tavoitteena on tuoda Skandinavian ja Baltian maat yhteen keskustelemaan edellä mainituista aiheista ja jakamaan menestystarinoita sekä hyviä käytänteitä. API Days Nordic tarjoaakin loistavan tilaisuuden tavata eri ryhmiä, organisaatioita ja muita alan asiantuntijoita innostavan ohjelman parissa.

 

Puhujina nähdään muun muassa:

 

Andress Kütt (Estonia Information System Architect) ottaa strategisesti kantaa arkkitehtuuriin rakennettaessa taloudellisesti ja sosiologisesti merkittäviä järjestelmiä. Työkseen hän toimii pääarkkitehtina Viron tietojärjestelmävirastossa. Ohjelmistojen parissa hän on toiminut jo vuodesta 1993 ja viimeiset 10 vuotta hän on työskennellyt monimuotoisten informaatiojärjestelmien parissa. Koulutuksensa hän on saanut MIT:ssä.

18.5. klo 9:45 Architecting a Country – Andres Kütt

 

Sami Koivisto (IBM) työskentelee tällä hetkellä IBM Hybrid Cloudissa APIen parissa. Työssään hän etsii yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Rajapintahallinnan lisäksi hänellä on kokemusta integraatioiden ja liiketoimintaprosessien hallinnasta. Esityksessään hän pohtii API-arkkitehtuuria tarjoajan näkökulmasta.

18.5. klo 10:15 Business, IT and the pursuit of APIness

 

Nicolas Grenié (3Scale) toimii hakkerina 3Scalessa. Rajapinnat ja ohjelmointi ovat hänellä veressä ja hän on esimerkiksi rakentanut monia integraatioita Slackin ympärille. Esityksessään hän jakaa parhaita käytänteitä sekä esittelee suositeltuja työkaluja rajapintojen suunnittelijoille. Lisäksi Nicolas pohtii, miten yritykset pääsevät mukaan bottivallankumoukseen.

18.5. klo 10:45 The Bot revolution and it’s consequences for APIs

 

Manraj Sabarwal (SITA) tulee kertomaan, miten he muokkaavat 3scalen avulla lentoliikennealan tulevaisuutta API-talouden näkökulmasta.

19.5. klo 9:45 How SITA’s API Platform is influencing the API strategy for the Air Transport Industry (ATI)

 

Ivo Lõhmus (Guardtime) vastaa Guardtimella julkisesta sekä puolustussektorista työskennellen pääsääntöisesti Viron hallituksen kanssa blockchain-pohjaisten ratkaisujen integraatioprojekteissa. Guardtimen kehittämä teknologia takaa datan, järjestelmien ja prosessien eheyden.

19.5. klo 10:45 Securing Public Services with Blockchain

 

Konferenssin järjestämisestä vastaa API:Suomi yhteistyössä API Duo OÜ:n, Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry:n sekä Tredea Oy:n kanssa. Konferenssi on osa maailmanlaajuista API Days -tapahtumasarjaa.

 

Lisätietoja:

API Days Nordic
Ohjelma
Lipunmyynti

Organisaatiot

Tuesday, 03 May 2016

COSS.fi: Metropolia tarjoaa Unix ja Linux-koulutusta

Planet Fellowship (fi) | 10:25, Tuesday, 03 May 2016

Metropolia tarjoaa Unix ja Linux -koulutusta Avoin Amk:n kautta.

 

LinuxAvoin Amk: Unix/Linux (perus- ja jatko) 8,00 op

 

Unix/Linux -perusteet ja jatko on kahdeksan opintopisteen kokonaisuus, joka suoritetaan selaimen kautta virtuaaliympäristössä. Ympäristö sisältää opetusvideoita, käytännön laboratorioharjoituksia, teoriatehtäviä ja harjoituskokeita – opiskelija tarvitsee vain toimivan verkkoyhteyden ja selaimen.

Kurssi tähtää sertifikaatteihin LX0-103 ja LX0-104.

 

Lisätietoja koulutuksesta

 

Friday, 29 April 2016

COSS.fi: Menestyvä yritys palvelee asiakasta, on avoin ja rakentaa yhteisöä

Planet Fellowship (fi) | 09:45, Friday, 29 April 2016

nokia-923915_1280

Microsoft ilmoitti 4.4.2016, että se jätti matkapuhelimensa kehityksen jäähylle ja keskittyy muihin liiketoimintoihin. ”Jos haluaa tavoittaa paljon puhelimien käyttäjiä, ei Windows Phone ole oika tapa tehdä sitä” sanoo Mircosoftin laiteosastoa johtava Terry Myerson. Mikä sitten on oikea tapa, kuka on kännykkämaailman voittaja? Ja laajemmin, voisiko kännykkämaailman esimerkin perusteella päätellä muidenkin toimialojen menestyjät ja menehtyjät?

Kun Microsoft osti Nokian kännykkäbisneksen vuonna 2014, se oli jo raskaasti tappiollista. Nokian kännykät menestyivät hienosti niin kauan kuin kännykkäbisnes oli insinööritiedettä. Riitti, että osattiin tehdä innovatiivisia tuotteita tehokkaasti. Avainasemassa olivat tuoteinnovaatiot, yhteiset teollisuusstandardit, tuotannon tehokkuus ja sen osana viimeiseen asti viritetty alihankintaverkosto. Sitten tuli Apple, joka valtasi älypuhelinmarkkinan erinomaisella käytettävyydellään ja ennenkaikkea laajemmalla palvelutarjonnalla, mikä miellytti asiakkaita. Applen vahvuus oli kehittämisyhteisö, joka suolsi hyödyllisiä ja haluttuja sovelluksia käyttäjille. Mutta Applekin on löytänyt voittajansa. Kännyköiden markkinajohtaja on nyt Google – tekemättä yhtään kännykkää. Vuonna 2015 myydyistä kännyköistä yli 80% käytti Googlen kehittämää Android –käyttöjärjestelmää.

Android -käyttöjärjestelmän ovat valinneet Sony, Samsung ja Huawei ja 1.291 muuta laitevalmistajaa. Googlen menestyksen salaisuus on vahva ekosysteemi. Ekosysteemiin kuuluu laitevalmistajien lisäksi laaja sovellusten ja palvelujen kehittäjien joukko, joka tuottaa käyttäjille koko ajan hyödyllisiä ja hauskoja palveluja – sekä markkinoiden laajin käyttäjäjoukko. Googlen Play -kaupassa on 1.300.000 sovellusta, joita ladataan yli 1.5 kertaa niin paljon kuin Applen. Applen ekosysteemi on suljettu, tiukasti Applen omassa hallussa. Myös sen iOS -käyttöjärjestelmä on suljettua lähdekoodia. Applelta ladattuja sisältöjä voi hyödyntää vain Applen laitteilla, ei muilla. Googlen Android -käyttöjärjestelmä on avointa lähdekoodia ja sen Play -kaupasta hankittua sisältöä voi hyödyntää miltä tahansa laitteella. Apple voitti Nokian aikanaan erinomaisella käyttäjäkokemuksella. Googlen Android on nyt voitolla avoimella ekosysteemillä ja valtavalla palvelutarjonnalla. Ekosysteemikisassa enemmän on enemmän.

woman-791227_1280Asiakkaat ostavat kännyköitä hyödyksi ja huviksi kriteerinä miten kännykkä palvelee minua osana minun maailmaani. Myös kännykkä-Nokiassa osattiin puhua palveluista mutta se jäi vain puheeksi. Digitaalisten palvelujen Suomi -hanke, joka on osa Suomi 100 itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa julkisti maaliskuun lopulla Digihistorian. Digihistoria esittelee suomalaisen yhteiskunnan digitalisointia vuosina 1995-2015 ja yksi teema on ’miksi Suomi putosi’. Yksi ilmeinen syy oli puute ymmärtää asiakasta ja tuottaa aitoa lisäarvoa, joka olisi auttanut ja helpottanur asiakkaan elämää – oli kyse sitten kuluttajasta tai yrityksestä. Palveluajattelussa tuote tai palvelu palvelee asiakasta ja on asiakkaalleen hintansa arvoinen. Palveluajattelussa verbi on ’auta’, eikä ’myy’. Voittavat konseptit syntyvät usein yhteisöissä, joissa erilaiset osaamiset kohtaavat.

Androidista tuttu avoin maailma on alusta tuottamaan voittajia muuallakin kuin matkapuhelimissa. Esimerkiksi Internet perustuu muutamaan avoimeen standardiin, jotka ovat synnyttäneet valtavan yhteisön ja kokonaan uuden maailman. Suomessa syntynyt Linux on esimerkki avoimen lähdekoodin voimasta. Maailman 500 suurimmassa tietokoneessa 485:ssä on käyttöjärjestelmänä Linux. Linux on markkinajohtaja pilvi- ja internet-palvelimissa ja ylipäätään kaikilla markkinoilla, joilla on valinnanvapaus. Avoimessa maailmassa kyvyt kumuloituvat, ideat ja innovaatiot muuttuvat liiketoiminnaksi nopeammin kuin suljetussa maailmassa.

Microsoft on ollut suljetun liiketoiminnan ja kytkykaupan maailmanmestari. Kisassa asiakkaista ja markkinoista ykköspaikan ainakin kännyköissä on ottanut ekosysteemien maailmanmestari Google. Android ei ole vain kännykkäilmiö. Kun lasketaan maailman kaikki tietokoneet, niin Linuxiin perustuva Android on maailman yleisin käyttöjärjestelmä. Android -laitteita on kolme kertaa niin paljon kuin on Microsoft Windows -laitteita. Google on laajentamassa ekosysteemiään Internet of Things -hengesssä viihteeseen, koteihin ja autoihin. Sen Automotive Alliance:een kuuluu 28 suurta autonvalmistajaa. On mielenkiintoista nähdä pysyykö Android -ekosysteemi avoimena. On ollut merkkejä intressien ristiriidoista, jotka ovat johtaneet toistensa kanssa yhteensopimattomiin Android-totetutuksiin. Onko avoimuus uhattuna, kiemurteleeko likinäköinen ahneuden käärme avoimuuden paratiisiin?

climb-517053_1280Mitä Suomi voisi tästä oppia? Mitä voimme saada aikaan palveluajattelulla, avoimuudella ja yhteisöillä? Suomi on yhteistyöhön tottunut, avoin yhteiskunta. Suomessa on aina totuttu auttamaan kaveria joko hyvää hyvyyttään tai vastavuoroisuuden toivossa. Auttaminen ja yhteisöllisyys ovat olleet ihmiskunnan avain hyvinvoinnin kasvuun. Itsekseen puuhastelusta on päästävä yhdessä tekemiseen myös tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Kun tuotteita ja palveluja kehitetään yhdessä asiakkaiden ja asiakkaiden asiakkaiden, koko arvoverkoston kanssa, niin onnistumisen todennäköisyys on suuri. Käyttökelpoiset ideat löytyvät käyttökelvottomien seasta nopeasti. Avoin maailma: avoin lähdekoodi, avoimet standardit ja rajapinnat, avoin data ja avoin innovaatio ovat osoittaneet kykynsä.

Esimerkiksi Kuntaliiton tutkimuksen mukaan 48 % suomalaisista kouluista käytti vuonna 2013 avointa lähdekoodia. Avoimen lähdekoodin toimittajan on pakko olla hyvä koko ajan. Toimittaja ei elä lisenssimaksuilla, koska sellaisia ei ole. Avoimessa maailmassa toimittaja elää sillä, että tarjoaa koko ajan hyödyllistä palvelua asiakkaalleen ja asiakas haluaa maksaa siitä. Avoimessa maailmassa asiakas ei ole toimittaja- tai teknologialoukussa lypsylehmänä vaan asiakassuhde perustuu lisäarvoon, josta asiakas haluaa maksaa.

Kirjoitussarjan seuraavassa osassa käsittelen miten sote-Suomi voi hyödyntää menestysreseptiä, joka perustuu palveluajatteluun, hyödyntää avointaa maailmaa ja saa voimansa yhteisöistä. Hyviä esimerkkejä on jo!

Jyrki Koskinen(1)

Jyrki Koskinen

jyrki.koskinen@avaamokonsultointi.fi

Lähteet:

Microsoft -kännykän kehitys jäähylle
Digitaalinen Suomi
Android -markkinaosuus

Tämä kirjoitus on osa blogisarjaa
Mistä on isot menestykset tehty: palveluajattelusta, avoimuudesta ja yhteisöistä

Osa I. Menestyvä yritys palvelee asiakasta, on avoin ja rakentaa yhteisöä.
Osa II. Sote-Suomen menestysresepti (julkaistaan myöhemmin)

Monday, 25 April 2016

COSS.fi: API-talouden esiinmarssi Tampereella 18.-19.5.

Planet Fellowship (fi) | 07:02, Monday, 25 April 2016

API DAYS

 

API-taloudesta puhutaan paljon, mutta sen näkyminen Suomessa on antanut odottaa itseään. Suomen API-aktiivit yhdistivät voimansa ja päättivät tehdä asialle jotain. Lopputuloksena on globaalin API Days tapahtumasarjan 2-päiväinen tapahtuma Tampereella. API Days Nordic on osa isompaa liikehdintää rajapintojen ja IoT -kentän saralla.

Suomessa on ollut kesästä 2014 asti aktiivinen API:Suomi -yhteisö. Yhteisö on tuottanut muun muassa API-talouden kiihdyttämiseksi apimanifestin ja API-katalogin. Lisäksi yhteistyössä JulkICT Lab / CSC:n kanssa on tuotettu alustava API Guidelines rajapintojen tuottamiseen. Kevään huipennus on API Days Nordic -tapahtuma Tampereen yliopiston tiloissa 18.- 19.5.2016, jonka liput ovat myynnissä.

 

Lohkoketjuja, avoimia rajapintoja ja palveluväylää – kansainvälisiä puhujia

Tapahtuman pääpuhujat ovat kansainvälistä huippua. Yksi puhujista on Guardtime yrityksen Ivo Lõhmus, joka avaa meille miten lohkoketjuteknologiaa on hyödynnetty Virossa. Viron X-Road ratkaisuissa keskeinen Andres Kütt tulee kertomaan Virossa laajenevasta ajattelusta, jossa ydin on kansakuntien arkkitehruurityössä eikä yksittäisten järjestelmien kanssa työskentelystä. Avoimen rajapintamäärittelyn Open API Initiative on yksi aihe ja sitä tulee avaamaan meille johtokunnan jäsen. Nicolas Grenié 3Scale yrityksestä puolestaan avaa API:en ja robottien (bot) välistä yhteyttä ja merkitystä tulevaisuudelle.

 

Eturivin paikka API-talouden ja IoT:n kehitykseen

Edellä mainittujen lisäksi tapahtuma tarjoaa eturivin paikan raskaan teollisuuden rajapintoihin sekä ekosysteemeihin, esityksiä palvelittomista rajapintaratkaisuista ja konttiteknologiasta. Osan ohjelmasta tuottaa vapaaehtoisyhteisö (community track) sisältäen käytännöllisiä työryhmiä ja hands-on ohjelmaa.

Osallistuvien yritysten joukossa on muun muassa Valmet, Apiary, 3Scale, Apinf.io, Dropbox, SC5 Online, Apiwise, IBM, HSL ja EduCloud Alliance.

 

Liput myynnissä – paikkoja rajoitetusti

Tapahtuman tarkemmat tiedot ja ohjelma sekä liput löytyvät osoitteesta: http://nordic.apidays.io. Tapahtuman järjestää yhteistyössä: APIDuo OÜ, API:Suomi, COSS ry ja Tredea.

 

Lisätietoja:

Pilvi Tontti / COSS ry
pilvi.tontti@coss.fi
040 649 2922

Jarkko Moilanen / API:Suomi
jarkko.moilanen@apinf.io
045 346 0499

COSS.fi: Canonical julkaisi Ubuntu 16.04 LTS:n

Planet Fellowship (fi) | 06:35, Monday, 25 April 2016

Ubuntu 16.04 LTS julkaistiin myöhään torstai-iltana Suomen aikaa. Kyseessä on uusin versio suositusta vapaasta Linux-<wbr></wbr>käyttöjärjestelmäpaketista niin kuluttajien työpöydille ja mobiililaitteisiin kuin pilveen, palvelimiin ja laitteiden Internetiin.

Kuluttajien keskuudessa Ubuntu on tutuin työpöytäkäytössä. Siellä Unity 7 -käyttöliittymän nopeutta ja virheettömyyttä on jälleen lisätty sadoin korjauksin. Snap-paketoinnin myötä ohjelmien uusimmat versiot tulevat olemaan aiempaa vaivattomammin saatavilla.

Työpöydän ja mobiililaitteiden konvergenssi etenee samaan aikaan, ja ensimmäinen Ubuntu-tabletti, espanjalaisvalmistajan Bq Aquaris M10 Ubuntu Edition, on juuri tullut myyntiin Euroopan laajuisesti. Se sisältää myös PC-tilan toimistosovelluksineen liitettynä näyttöön tai televisioon. Uusi huippupuhelin Meizu Pro 5 Ubuntu Edition on tulossa myös myyntiin lähiaikoina.

Tietokoneiden puolella Ubuntu-kannettavia on tilattavissa Dell-jälleenmyyjiltä kautta maan, halvoista malleista kahden tuhannen euron kärkimalliin. Myös perinteinen ruohonjuuritason Ubuntun itse asentaminen vanhalle tai uudelle tietokoneelle on erittäin suosittua edelleen.

Canonicalin julkaiseman Ubuntun lisäksi yhteisön ylläpitämissä lukuisissa työpöytien sisarjulkaisuissa on uusi tulokas, Ubuntu MATE. MATE-käyttöliittymä on monille mieluinen ”klassinen” 2000-luvun työpöytä uusien modernien käyttöliittymien sijaan. Myös muut sisarjulkaisut ovat päivittyneet – Kubuntu (KDE), Xubuntu (XFCE), Lubuntu (LXDE), Ubuntu GNOME, Ubuntu Studio, Mythbuntu, Edubuntu ja Ubuntu Kylin. Ubuntu Suomi tarjoaa lisäksi Ubuntu Finnish Remixin, jonka ainoa ero viralliseen asennusmediaan on oletuskieli joka on asetettu suomeksi.

Ubuntu Suomi tulee jakamaan lähikuukausina kaikkiin Suomen suurimpiin kirjastoihin Ubuntu 16.04 LTS -DVD-asennusmedioita. Aiempia versioita on tilastojen mukaan lainattu ahkerasti.

Ubuntu 16.04 LTS on Ubuntun kuudes pitkäaikaisesti tuettu versio vuoden 2006 ensimmäisestä LTS:stä lähtien. Sitä tuetaan vuoteen 2021 asti. Päivittämistä 16.04 LTS:ään aletaan tarjota vanhoille käyttäjille elokuussa 2016.

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Dell Finland Oy:ltä tai Data Group -jälleenmyyjiltä. Bq:n tabletti on tilattavissa Bq:n verkkokaupasta, ja Meizun puhelin lähiaikoina heidän verkkokaupastaan. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Tiedustelut: Timo Jyrinki <timo.jyrinki@iki.fi> (040 476 3410) tai Jussi Kekkonen <tmt@ubuntu.com> (050 514 6975)

Kotisivut

http://www.ubuntu.com/
http://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

http://wiki.ubuntu-fi.org/<wbr></wbr>Asentaminen

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/16.04/<wbr></wbr>ubuntu-help/index.html.fi

Kokeile Ubuntun käyttöä selaimella:
http://www.ubuntu-fi.org/<wbr></wbr>verkkoesittely/14.04/

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
http://forum.ubuntu-fi.org/

Friday, 22 April 2016

COSS.fi: Avoimen koodin hankinnoissa yleiset ICT-hankinnan pelisäännöt

Planet Fellowship (fi) | 06:23, Friday, 22 April 2016

20160421_083345

 

”Avoimen lähdekoodin ohjelmistohankinnan tulisi edetä pääsääntöisesti samoin tavoin kuin muutkin ICT-hankinnat” totesi kouluttaja Martin von Willebrand COSS:n järjestämässä Avoimen lähdekoodin hankkiminen -koulutuksessa. Muutamia lisätarkennuksia kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, kun puhutaan avoimesta koodista.

 

Viisi neuvoa ostajalle avoimen lähdekoodin ICT-hankintaan:

  1. Noudata tavallisia, hyvän ICT-hankinnan pelisääntöjä
  2. Älä vaadi mitään tiettyä lisenssiä ilman painavaa syytä
  3. Älä sulje mitään lisenssiä pois ilman kunnon perustetta
  4. Edellytä, että toimittaja pyrkii palauttamaan koodin takaisin kehittäjäyhteisöön, sillä se pienentää ylläpitokustannusta
  5. Edellytä, että toimittaja noudattaa avoimen koodin lisenssiehtoja toimituksessaan, mutta ilman erityistä syytä ei järjestelmän hankkijan tarvitse tarkastaa lisenssejä

 

ICT-hankintojen lisäksi toinen tyypillinen hankintatilanne on avoimen lähdekoodin hankkiminen osaksi omaa tuotetta, osana tuotekehitystä. Tällaisissa tilanteissa etuna on esimerkiksi avoimen ohjelmiston kaupallinen skaalautuvuus ja tuotekehityksen nopeutuminen. Avoin koodi skaalautuu kaupallisesti erinomaisesti tarkoittaen sitä, että asiakasmäärään kasvaessa ei tuotteen kehittäjä joudu maksamaan kasvavaa lisenssimaksua vaan saa skaalaetua toimintaansa.

Lisäksi, mikäli tuotteen kehittäjä toimii aktiivisesti yhteisössä, tuo se laajempaa osaamista ja helpottaa koodin ottamista takaisin yhteisöön kehityksen jälkeen. Näin ylläpidettävyys ja kustannustehokkuus paranevat ja hyödyt konkretisoituvat niin toimittajalle kuin asiakkaallekin.

 

“Avoimen lähdekoodin maailma on itselleni varsin uusi, joten koulutuksessa sain perusjäsennyksen aiheeseen liittyen. Osaan paremmin myös tarvittaessa ottaa kantaa hankintoihin liittyviin kysymyksiin tarjousprosesseissa.” kuvasi koulutukseen osallistunut Ari Pajula koulutuksesta saatuja oppejaan.

 

Lisätietoja aiheesta:

Martin von Willebrand
hallituksen puheenjohtaja, COSS ry
Martin.vonwillebrand (at) hhpartners.fi

 

Oletko kiinnostunut COSS:n järjestämistä koulutuksista ja haluat kuulla niistä lisää? Ota yhteyttä info(at)coss.fi

 

Monday, 11 April 2016

COSS.fi: Ubuntu Linuxin komentorivi saatavissa Windows 10:een

Planet Fellowship (fi) | 05:08, Monday, 11 April 2016

Ubuntu1

Viime viikolla on uutisoitu, miten Microsoftin julkaisemassa Windows 10 Insider Preview -versiossa on mukana Linuxin Bash-komentorivi. Tämä ei kuitenkaan ole vielä järjestelmän vakio-ominaisuus, vaan se edellyttää asetuksien muuttamista.

Mikrobitti-lehti nosti puolestaan esille Canonicalin Dustin Kirklandin laatimat kuvalliset ohjeet, joiden avulla saat tämän Ubuntu Linuxin komentorivin käyttöön Windows 10:n sisällä ilman virtualisointiteknologiaa. Vaatimuksena on Windows Insider -ohjelmaan liittyminen sekä uusimman Windows 10 -koontiversion lataaminen ja asentaminen.

Muutoksen tarkoituksena on lisätä kehittäjien mahdollisuuksia laatia sovelluksia useille eri alustoille ja samalla myös Windows-käyttäjät pääsevät hyödyntämään tiettyjä Linuxin ominaisuuksia.

 

Koetko tämän ominaisuuden lisäämisen hyödylliseksi? Entä uskotko sen helpottavan kehittäjien työtä? Kommentoi uutista ja kerro oma näkemyksesi asiaan.

 

Lue lisää:
Mikrobitti: Ubuntu tuli Windows 10:een – näin otat sen käyttöön
Tivi: Microsoft laittoi linux-ominaisuuksilla varustetun Windows 10:n jakoon

Siirry kuvallisiin ohjeisiin

Friday, 01 April 2016

COSS.fi: Avoimella koodilla toteutettu lukuisia projektityökaluja

Planet Fellowship (fi) | 10:31, Friday, 01 April 2016

monitor-862116_1280

 

Opensource.com -sivuston kirjoittaja Robin Muilwijk on selvittänyt, mitkä ovat suosituimpia avoimen lähdekoodin projektityökaluja sivuston lukijoiden keskuudessa. Kaiken kaikkiaan listaan on kertynyt yksitoista eri työkalua, joilla projektihallintaa voi toteuttaa. Tässä kirjoituksessa on nostettu esittelyyn viisi työkalua.

 

LibrePlan

LibrePlan on koko projektihenkilöstölle tarkoitettu, selaimessa toimiva projektityökalu. Myös mobiilisovellus on saatavissa Androidille, Windows-puhelimelle ja muille alustoille.
Lue lisää

MyCollab

MyCollab on monipuolinen työkalu, jolla voi hallita asiakkuuksia, dokumentteja sekä erilaisia projekteja. Projektiominaisuus tarjoaa mahdollisuuden Gantt-taulukkoon, tehtävienhallintaan ja moneen muuhun.
Lue lisää

Odoo

Odoo on avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmä, joka tarjoaa monipuolisia työkaluja niin Windowsille, Linuxille kuin muillekin käyttöjärjestelmille.
Lue lisää

ProjectLibre

ProjectLibre on laajalti käytetty projektityökalu – se on ladattu yli kaksi miljoonaa kertaa 200 eri maassa. Työkalu mahdollistaa tehtävänhallinnan lisäksi esimerkiksi resurssien hallinnan.
Lue lisää

Taiga

Taiga tarjoaa projektinhallintaominaisuuksia startup-yrityksille, kehittäjille ja suunnittelijoille. Ohjelmisto on integroitu GitHubin, GitLabin ja Bitbucketin kanssa.
Lue lisää

 

Lue alkuperäinen uutinen:
TOP 11 project management tools for 2016

 

Tuesday, 22 March 2016

COSS.fi: Pohjoismaiden API-päivät toukokuussa Tampereelle

Planet Fellowship (fi) | 08:05, Tuesday, 22 March 2016

API DAYS

 

API Days Nordic on kaksipäiväinen konferenssi, joka järjestetään ensimmäistä kertaa Tampere-talossa 18.-19.5.2016. Tapahtuma tuo yhteen Skandinavian ja Baltian maiden API -yhteisöjä, yrityksiä ja muita rajapinnoista kiinnostuneita.

API Days Nordic on osa maailmanlaajuista API Days -tapahtumasarjaa. Ensimmäistä kertaa Skandinavian API-yhteisöllä on mahdollista kokoontua yhteen jakamaan tietoa, hyviä käytänteitä ja menestystarinoita. Luvassa jännittävä ja informatiivinen  paketti kiinnostavia puhujia ja työpajoja.

Ohjelmassa nähdään esimerkiksi keynote-puhuja Andres Kütt, joka toimii pääarkkitehtina Viron tietojärjestelmä virastossa. Liput ovat myynnissä tapahtuman verkkosivuilla.

Tapahtuman järjestää API:Suomi kansainvälisen API Days yhteisön tukemana. Mukana ovat myös Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry, API Duo OÜ, Tredea ja apinf.io.

 

Lue lisää:
nordic.apidays.io

 

Wednesday, 16 March 2016

COSS.fi: Ajankohtaista Big Data Forum Finlandin (BiFF) toiminnassa

Planet Fellowship (fi) | 13:45, Wednesday, 16 March 2016

Big Data Forum Finlandin tarkoituksena on tuottaa ja välittää big data -osaamista ja -teknologiaa yritysten, tutkimusten ja oppilaitosten välillä. Toiminnassa keskitytään erityisesti teollisen internetin näkökulmaan ja siihen, miten big data ja teollinen internet kohtaavat.

 

BiFF

Kuva: www.tieke.fi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tällä hetkellä tarjotaan esimerkiksi koulutusta big datan analysointiin liittyen ja uusi ohjausryhmä on valittu.

 

Big Data Analytics -koulutusta tarjolla Arcadassa

Big Data esillä tietoyhteiskunnan teeseissä

Big Data Forum Finland -ohjausryhmä valittiin

125. Bsnestreffit: Big Data – ei pelkästään massaa!

 

Mikäli haluat liittyä foorumin toimintaan, lue lisää osoitteesta www.tieke.fi

 

 

Thursday, 10 March 2016

COSS.fi: Avoin koodi tuo näkyvyyttä ja uusia mahdollisuuksia

Planet Fellowship (fi) | 07:37, Thursday, 10 March 2016

code-820275_1280

MPASS-tunnistamisratkaisu on herättänyt kiinnostusta kehittäjien piirissä.

MPASS:n tarkoituksena on toteuttaa EduCloud Alliancen Auth-tunnistamisrajapinta ja kehityksestä on vastannut opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) yhdessä CSC – Tieteen tietotekniikan keskuksen kanssa. Kehitystä on tehty yhteistyössä Kansallisen palveluarkkitehtuuriohjelman (KaPa) kanssa.

Ratkaisun aikaansaamiseksi ollaan käytetty avoimen lähdekoodin periaatteita ja koodi on jaettu Digipalvelutehtaan GitHubissa MIT-lisenssillä. Ratkaisu on herättänyt ulkopuolisissa mielenkiintoa ja sen seurauksena on tullut yhteydenottoja mahdollisesta yhteistyöstä.

”Tämä tapaus osoittaa jälleen kerran avoimen lähdekoodin hyödyn, joka tässä kohdin kehitystä on vielä vain tietoisuus muiden tekemisistä” kirjoitti kehityspäällikkö Jarkko Moilanen (OKM). ”Valikoidut MPASS- osat voisivat joskus olla osa Shibbolethia ja siten koodin ylläpito saataisiin osaksi isompaa kokonaisuutta. Näin ollen päästäisiin siihen, mitä monet avoimen lähdekoodin projektit tavoittelevat – kontribuutio upstreamiin.”

 

Lue alkuperäinen artikkeli:
MPASS herättänyt kiinnostusta kehittäjien keskuudessa

Monday, 07 March 2016

COSS.fi: Mindtrek edistää avointa tulevaisuutta

Planet Fellowship (fi) | 11:20, Monday, 07 March 2016

microphone-704255_1280

 

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry:llä on kunnia järjestää Mindtrek-konferenssi jo 20. kerran. Tätä tullaan juhlistamaan mahtavalla juhlavuoden konferenssilla, jossa nähdään ja kuullaan paljon uutta!

 

Avoin yhteisökehittäminen toinen pääteemoista

Alkunsa konferenssi sai multimediakilpailusta, josta se on lähtenyt kehittymään vähitellen nykyiseen muotoonsa kansainväliseksi teknologiakonferenssiksi. Vuonna 2015 valittiin uudeksi tuottajaksi COSS ry ja konferenssin teeman suunnaksi avoimuus (avoin lähdekoodi, avoin data ja avoimet sisällöt). Tänä vuonna tuota teemaa ollaan lähdetty kehittämään siten, että ensimmäinen päivä käsittelee avointa yhteisökehittämistä ja toinen päivä tulevaisuuden teknologioita.

 

Neil_Harbisson_cyborgist

Keynote: Neil Harbisson

Kansainvälisiä puhujia

Yksi mielenkiintoisimpia puhujia tulee varmasti olemaan keynote-puhuja Neil Harbisson, joka on maailman ensimmäinen kyborgiartisti. Lisäksi konferenssissa nähdään laaja kattaus erilaisia asiantuntijaesityksiä ja työpajoja. Avoimesta lähdekoodista tulee esimerkiksi kertomaan alan asiantuntija Carlo Daffara, joka on perehtynyt avoimen koodin liiketoimintamalleihin. Myös julkishallinto tulee olemaan vahvasti edustettuna esimerkiksi pormestaripaneelissa, johon Jussi Pajunen, Anna-Kaisa Ikonen ja Matti Pennanen ovat jo vahvistaneet tulonsa.

 

Yhteisön voima

Kuten viime vuonna, tulemme tekemään myös paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa mahdollisimman kattavan konferenssin järjestämiseksi. Koska ensisijainen tavoitteemme on törmäyttää ihmisiä ja luoda näin uusia innovaatioita yli toimialarajojen, olemmekin laajentaneet yhteisöämme. Toimimme tiiviissä yhteistyössä muun muassa Tampereen kaupungin, Virtual Reality Finlandin ja ite wikin kanssa. Jokainen edellä mainittu taho tuo tapahtumaan oman panoksensa ohjelmakokonaisuutta järjestettäessä (Smart City, Immersion ja IoT).

Koska konferenssin suunnittelu on vielä käynnissä, sinullakin on mahdollisuus osallistua ja päästä vaikuttamaan. Keitä juuri sinä haluaisit kuulla tai mitä aiheita toivot käsiteltäväksi? Kerro ideasi rohkeasti ja ole mukana vuoden 2016 konferenssin suunnittelussa!

 

Mitä, milloin ja koska?

Mindtrek on kansainvälinen avoimeen teknologiaan suuntautuva konferenssi, joka haastaa ihmisiä keskustelemaan, innovoimaan ja rakentamaan uutta avointa tulevaisuutta. Konferenssin ajankohta on 17.-19.10.2016 ja paikkana on pohjoismaiden suurin kongressi- ja kulttuurikeskus Tampere-talo. Paikalle odotetaan noin 700 ICT-alan tarjoajaa ja kuluttajaa, joista 20 % ulkomaalaisia vieraita.

Lisää ohjelmasta, puhujista ja oheistapahtumista kotisivuillamme www.mindtrek.org/ . Myös Early Bird -lipunmyynti on auki, joten osta oma lippusi! COSS:n jäsenille myönnetään 10 % alennus.

 

screenshot (1)

 

Toivottavasti näemme syksyllä konferenssissa!

 

Teksti: Moona Puha

 

Wednesday, 02 March 2016

COSS.fi: Lokalisointia yhteisön voimin

Planet Fellowship (fi) | 11:58, Wednesday, 02 March 2016

hands-600497_1280

Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen lokalisointi eli paikallistaminen tai kotoistaminen tulee usein vastaan uusien ohjelmistojen jalkauttamisessa. Tätä varten on olemassa erilaisia aktiivisia lokalisointiryhmiä, joista yksi toimii COSS:n ylläpitämänä. COSS:n lokalisointilistan tarkoituksena on aikaansaada keskustelua ohjelmistojen käännöksistä ja kääntämisestä suomenkielelle.

”Lista on melkein ainoa yhteinen kanava kaikille, jotka lokalisoivat avoimen lähdekoodin ohjelmia suomeksi. Listan ja IRC-kanavan lisäksi on vain projektien omia kanavia” kertoo Lasse Liehu, yksi listan jäsenistä. ”Yhteisellä listalla voi esimerkiksi ilmoittaa, jos joutuu itse lopettamaan lokalisoinnin ja haluaa antaa jonkin ohjelman lokalisoinnin jollekulle muulle. Listalla voi myös pohtia käännösratkaisuja (esimerkiksi termien käännöksiä) yhteisesti projektien välillä.”

Lokalisointilista toimii nykyään Google Groups -palvelussa ja siellä käyty keskustelu on nähtävissä julkisesti. Jotta pääset mukaan ryhmään ja saat tiedon käynnissä olevista keskusteluista, voit liittyä listalle tästä.

 

Friday, 26 February 2016

COSS.fi: Fuugin säätiö rahoittaa avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmiä

Planet Fellowship (fi) | 08:23, Friday, 26 February 2016

work-731198_1920-806x393

Irti toimittajalukoista ja turhista kustannuksista: Fuugin säätiö rahoittaa avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmiä

Nyt on jaossa apurahoja avoimen lähdekoodin tietojärjestelmien kehittämiseen: vuosi 2016 on Fuugin säätiöllä toiminnanohjaus- ja asiakkuudenhallintajärjestelmi<wbr></wbr>en teemavuosi. Erilaiset tietojärjestelmät ovat keskeinen osa yritysten ja julkisyhteisöjen toimintaa. Niiden avulla hallitaan tuotantoa, asiakasrekistereitä, potilastietoja tai vaikkapa oppilaitosten viestintää. Fuugin säätiö haluaa nostaa avoimen lähdekoodin ratkaisut varteenotettavaksi vaihtoehdoksi suljettujen ohjelmistojen rinnalle.

Tänä vuonna säätiö jakaa avustuksia erityisesti hankkeille, joissa edistetään avoimeen lähdekoodiin perustuvien toiminnanohjausjärjestelmien käyttöä Suomessa niin yrityskentällä, koulumaailmassa kuin sosiaali- ja terveysalalla. Avustusten haku on jatkuva ja seuraava hakemusten käsittelykierros on maaliskuun alussa. Apuraha voi suuruudeltaan olla kymmenenkin tuhatta euroa, ja valtaosa apurahahakemuksista on tähän asti hyväksytty. Säätiön apurahoja haetaan verkkolomakkeella osoitteessa fuug.fi/saatio/hae-apurahaa/

Avoimen lähdekoodin järjestelmät on helppo saada keskustelemaan keskenään, mikä lisäisi esimerkiksi terveydenhuollon tietojärjestelmien yhteensopivuutta ja tehokkuutta sekä vähentäisi turhia kustannuksia. Fuugin säätiössä toivotaankin, että avoimet ratkaisut tulisivat teemavuoden tuella entistä näkyvämmiksi.

– Avoimen koodin ERP- ja CRM-ratkaisuja on paljon, mutta mikään niistä ei ole lyönyt läpi samalla tavalla kuin esimerkiksi mobiilikäyttöjärjestelmissä Android ja julkaisujärjestelmänä WordPress. Säätiönä haluamme edistää näiden ohjelmistojen tunnettuutta, kertoo Fuugin säätiön hallituksen puheenjohtaja Otto Kekäläinen.

Esimerkkejä avoimen lähdekoodin ERP- ja CRM-ohjelmistoista ovat Odoo, Erpnext, OpenBravo, OpenTaps, CiviCRM, SugarCRM ja monet muut. Vaihtoehtoja siis löytyy, mutta usein varsinkin yritysmaailmassa on käytössä suljettu järjestelmä, mikä saa aikaan riippuvuuden tietystä toimittajasta.

Tukemalla avoimen lähdekoodin järjestelmien kehitystä ja niihin liittyvää yhteistyötä voidaan käyttäjämäärässä ylittää kriittinen massa: tällöin ohjelmistot kehittyvät ylivoimaisen hyviksi ja niiden ympärille syntyy tarvittava määrä tukipalveluita.

Fuugin säätiö on äskettäin tukenut kouluille tarkoitetun Qlma-<wbr></wbr>toiminnanohjausjärjestelmän kehittämistä sekä avoimen lähdekoodin ERP/CRM-järjestelmiä hyödyntävien kurssien sunnittelua Haaga-Heliassa. Säätiö toivoo saavansa lisää hyviä hakemuksia teemavuoden aihealueen ympäriltä.

 

Lisätietoja:

fuug.fi
saatio@fuug.fi

Otto Kekäläinen, Fuugin säätiö
hallituksen puheenjohtaja
otto.kekalainen@seravo.fi
044 566 2204
Fuugin säätiö on perustettu Suomen Unix-käyttäjäin yhdistys Fuug ry:n rinnalle tukemaan erilaisia avoimeen lähdekoodiin perustuvia hankkeita. Säätiö jakaa vuosittain apurahoja esimerkiksi ohjelmistojen tai opetuksen kehitykseen sekä tapahtumajärjestelyihin. fuug.fi

COSS.fi: Osallistu avoimen ilmastodatan ideointikilpailuun ja voita 20 000€

Planet Fellowship (fi) | 07:27, Friday, 26 February 2016

sky-1149988_1920

 

Oletko joskus miettinyt, mihin kaikkeen ilmastodataa voisi käyttää? Kertomalla ideasi voit voittaa Vaisala-yhtiön Vaisala Open Data Weather Challenge -kilpailusta 20 000 €.

 

Kilpailu perustuu avoimen ilmastodatan hyödyntämiseen ja osallistua voivat niin opiskelijat, yritysten edustajat kuin muuten vaan aiheesta kiinnostuneet. Arviointiperusteina ovat ainutlaatuisuun, vaikutuspotentiaali ja toteuttamiskelpoisuus.

Kilpailun tavoitteena on hakea uudenlaista näkemystä ja osaamista, mikä mahdollistaa myös uusien liiketoimintaideoiden kehittymisen.

 

Lue lisää ja katso alkuperäinen uutinen aiheesta:
DataBusiness.fi: Ideoi ilmastodatasta ratkaisu ja voita 20.000€!

 

 

Thursday, 25 February 2016

Technoshamanist ritual in Berlin

MODSPIL | 05:20, Thursday, 25 February 2016

<iframe allowfullscreen="allowfullscreen" frameborder="0" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/A-KrHviBlpM" width="640"></iframe>

<iframe allowfullscreen="allowfullscreen" frameborder="0" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/Zqu9g7OEWMs" width="640"></iframe>


DIY ritual, DIY cosmogonies for the anthropocene. The inspiration for the ritual are the pollution disaster in the Rio Doce in Mariana (Brazil) and the nuclear disaster in Fukushima. The ritual's theme is disaster, devastation, destruction.

Friday, 12 February 2016

COSS.fi: HSY mukaan Kansalliselle palveluväylälle – asiakkaiden asiointi helpottuu

Planet Fellowship (fi) | 11:08, Friday, 12 February 2016

 

Vesi- ja jätehuollon palveluja Helsingin seudulla tuottava HSY helpottaa yli miljoonan asiakkaansa asiointia ja hyödyntää palvelussaan ensimmäisten joukossa Kansallista palveluväylää. Keväästä 2016 lähtien HSY:n asiakkaat voivat ilmoittaa vesimittarinsa lukemat nopeasti Suomi.fi-verkkopalvelussa. Cybercom toteuttaa palveluun liittyvän käyttäjäystävällisen sovelluksen sekä asiakkaan järjestelmien yhteydet Kansalliseen palveluväylään.

Vesimittarin lukeman ilmoittamista varten HSY:n asiakkaat tunnistautuvat varmennekortilla, mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla Suomi.fi-palveluun, jonka palveluhakemistoon HSY on liittynyt ensimmäisten joukossa.

Yksi tunnistautuminen riittää myös muihin verkkopalvelussa tarjottaviin kansalaisten ja yritysten julkisiin digipalveluihin.

 

Luotettavuutta, turvallisuutta ja nopeutta

Julkishallinnon digitalisoitumisella on lukuisia etuja myös palveluntarjoajille. HSY:n palvelun piiriin kuuluu yli miljoona pääkaupunkiseudun asukasta. Yhtiö saa asiakkaan tunnistautumisen jälkeen varmuuden asiakkaastaan luotettavasti ja turvallisesti.

Jatkossa HSY:n on helppo liittää mukaan uusia asiakkaille tarjottavia palveluja.

– Pääkaupunkiseudun asukkaiden ja HSY:n jäte- ja vesihuollon asiakkaiden palvelukokemus paranee, kun palvelumme ja asiointi löytyvät tulevasta Suomi.fi-portaalista. Sen sijaan, että rakentaisimme tyhjästä oman vahvan tunnistautumisen, käytämme julkishallinnon yhteistä, uutta tunnistusta. Tämä on asiakkaillemmekin jatkossa helpoin tapa asioida koko julkishallinnon kanssa, kerrotaan HSY:ltä.

 

Cybercom kolmen päähankkeen toteuttaja

Palvelunäkymän ensimmäinen, ns. beta-versio, alkoi toimia loppuvuodesta 2015, kun ensimmäiset palvelut liittyivät siihen mukaan.

Kansallisen palveluarkkitehtuurin (KaPA) nimellä kulkevan ohjelman on laatinut valtiovarainministeriö.

Cybercom toteuttaa kolme sen päähanketta: palvelunäkymän, tunnistautumisen sekä asiointivaltuudet-palvelun.

Julkishallinnon lisäksi myös yritykset pääsevät mukaan kansalaisten digipalveluihin.

– Nyt on oikea hetki olla mukana, kun yritykset ja organisaatiot pohtivat omien palveluidensa näkyvyyttä julkisissa digipalveluissa, sanoo Harri Salminen, KaPA-aktivaattori Cybercomista.

Cybercomin asiantuntijat tukevat ja auttavat kaikissa KaPAan liittyvissä asioissa.

Digitaaliseen palveluun ovat liittyneet muun muassa Verohallinto, Väestörekisterikeskus, Trafi, Posti ja Mikkelin kaupunki.

Moni Kansallisen palveluarkkitehtuurin hankkeista on vielä työn alla, ja niiden on tarkoitus valmistua vuoden 2017 aikana.

 

Ota yhteyttä:

Risto Sipilä
Sales Executive
Cybercom

Uutinen julkaistu alunperin osoitteessa www.cybercom.com

 

Cybercom on yksi COSS:n ohjausryhmäjäsenistä. Lisäksi Cybercom toimii aktiivisesti JulkisCOSS-työryhmässä.

 

 

 

Thursday, 11 February 2016

Technoshamanism meeting in Berlin

MODSPIL | 08:28, Thursday, 11 February 2016


During the days 19 and 20 of February/2016 there will be a technoshamanism meeting in Berlin! This meeting intends to gather people that are interested in the intersection between DIY technologies and ancestor futuristic knowledge.

@ Schillerpalais, Schillerpromenade 4.

By „ancestor futuristic knowledge“ we understand the approximation of ancestral knowledge, cosmovisions, alquimy, shamanisms, magic, free cosmogonies with foresight technologies and possible futurologies.

If rationalism and individualism somehow exhaust a way to produce an ecologically and socially balanced existence, and if the Earth presents emergencies that the anthropocentrism can’t take care of, what can we do to reach other relations of states between human / nature / cosmos?

All this discussion about interspecifcs, subjectivity of matter, anthropocene, and theoretical speculative discussions is something that moves us / touches, or is it just the latest intellectual agenda in international meetings, which soon will sound as obsolete concepts?

You can approach if you feel called by the junction of these terms (techno + shamanism, ancestrality + futurism). You can come to the workshops, discussions and rituals that will be made during the whole weekend in free radio format, with free expression and listening space for many different backgrounds.

Programme and more info: https://openport-b.titanpad.com/3

Baobáxia, the Galaxy of Baobab Trees - til FOSDEM

MODSPIL | 08:00, Thursday, 11 February 2016

<iframe allowfullscreen="allowfullscreen" frameborder="0" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/1uzcOFs8UtU" width="640"></iframe>

Dette er det foredrag, jeg fik holdt i Bruxelles sammen med Vincenzo Tozzi fra Mocambos-netværket i Brasilien.

Foredraget var søndag. Lørdag lykkedes det os også at organisere en stand, som vi bemandede i nogle timer, mens vi snakkede med en del interesserede folk og samtidig lagde sidste hånd på vores præsentation.

Baobáxia på FOSDEM

Friday, 05 February 2016

COSS.fi: Euroopan komissio aloittaa avoimen koodin turvallisuusauditoinnin

Planet Fellowship (fi) | 08:57, Friday, 05 February 2016

 

Euroopan komissio aloittaa heillä käytössä olevien avoimen lähdekoodin ohjelmistojen turvallisuusauditoinnin. Projekti on saanut nimekseen EU-Fossa (EU-Free and Open Source Software Auditing) ja sille on myönnetty miljoonan euron budjetti.

”Projektin tuloksena luodaan prosessi, jolla me ja avoimen lähdekoodin yhteisöt voivat määrittää vapaiden ja avoimien ohjelmistojen turvallisuustason” kertoo Euroopan komissiolla työskentelevä Marek Przybyszewski.

Projektiin on tarkoitus ottaa mukaan ohjelmistojen kehitysyhteisöjä, kuten Debian ja Drubal. Projektiin liittyvät uutiset ja raportit tullaan julkaisemaan komission Joinup-alustalla, EU-Fossa -yhteisössä.

 

Lue alkuperäinen uutinen:

EC about to begin open source security audit

 

 

Tuesday, 02 February 2016

COSS.fi: COSS rakentaa kilpailuetua data-analytiikalla ja palvelumuotoilulla

Planet Fellowship (fi) | 09:24, Tuesday, 02 February 2016

 

COSS on hakenut rahoitusta 6Aika-ohjelmasta hankkeelleen Datasta oivalluksia ja bisnestä.  Hanke ja sen kolme projektia luovat lisäarvoa ja hyvinvointia data-analytiikalla ja palvelumuotoilulla.  Rahoituspäätöstä odotetaan ennen kesälomia.

 

COSS:n johdolla on muodostettu 11 organisaation konsortio ja rakennettu hanke ’Datasta oivalluksia ja bisnestä’, jossa yhdistyy data-analytiikka ja palvelumuotoilu. Hanke osallistuu 6Aika -hankehakuun, joka päättyi 15.1.2016.  Mikäli hankkeemme saa rahoitusta, se käynnistyy elokuussa ja päättyy vuoden 2017 lopussa. Hankkeessa on kolme projektia: Aviapolis, palveluja matkaajille; Hyvä pitkä elämä sekä Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennus.

 

Aviapolis, palveluja matkaajille

Aviapolis, palveluja matkaajille -projektissa louhitaan ja analysoidaan omistetusta ja avoimesta datasta oivalluksia, joilla tyydyttää erilaisten matkaajien tarpeita koko palvelupolun varrella. Tuloksena on uusia fyysisiä ja virtuaalisia palveluja Helsinki-Vantaan lentokentälle ja ympäristöön.

 

Hyvä pitkä elämä

Hyvä pitkä elämä -projektissa löydetään tutkimuksen ja analytiikan keinoin oivalluksia, joiden avulla kehitetään törmäytyksissä uusia palveluja ja toimintamalleja ikäihmisille. Projektissa syntyy Mydata -sovelluksia ja rakennetaan Ouluun terveellistä Karjasillan asuinaluetta, ikäihmiset keskiössä.

 

Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennus

Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuksessa päivitetään tietotekniikkayritysten kilpailuetu datatalouden aikaan. ICT -yrityksiä koulutetaan data-analytiikkaan ja palvelumuotoiluun. Opittuja taitoja harjoitellaan yrityskohtaisesti. Case-vaiheessa yritykset tuovat mukanaan asiakkaansa ja datansa, jota rikastetaan avoimella datalla. Tuloksena on oivalluksia ja ideoita, uutta liiketoimintaa ja lisäarvoa yhdessä asiakkaan ja yhteistyökumppanien kanssa. Pilottikurssi pidetään Tampereella syksyllä 2016 ja seuraavat vuonna 2017 Vantaalla ja Espoossa. Valmennuskurssi tuotteistetaan ja julkaistaan COSS:n nettisivuilla. Aineisto avoimen lähdekoodin analytiikkaohjelmistoineen on kaikkien korkeakoulujen ja kenen tahansa asiasta kiinnostuneen hyödynnettävissä.

 

COSS:n jäsenet pääsevät osallistumaan paikkakuntien projekteihin luomaan uusia palveluja ikäihmisille ja lentomatkaajille.  Valmennuskurssi on COSS:n jäsenille ainutlaatuinen mahdollisuus päivittää oma kilpailuetunsa data-analyytikalla ja palvelumuotoilulla.

Tiedotan hankkeen etenemisestä COSS:n nettisivuilla kevään aikana. Ole kuulolla!

 


Jyrki Koskinen

Ps. ensi hätään katso video: bit.ly/datastaoivalluksia

 

Friday, 22 January 2016

COSS.fi: 15 miljoonan dollarin rahoitus suomalaisille avoimen koodin yrityksille

Planet Fellowship (fi) | 12:27, Friday, 22 January 2016

Suomalaiset avoimen lähdekoodin toimijat, Vaadin ja MariaDB Corporation, ovat nousseet esille saamansa rahoituksen merkeissä. Molemmat yhtiöt uutisoivat asiasta tällä viikolla.

Vaadinin tiedotteessa kerrottiin noin 5,5 miljoonan euron (6 milj. dollaria) rahoituksen tulleen eEquitylta ja Suomen Teollisuussijoitukselta. Rahoituksella on tarkoitus tukea tutkimus- ja kehityspuolta. Myös ekosysteemin kehittämiseen tullaan kiinnittämään huomiota, sillä web-kehittämisen ekosysteemissä on ollut viime aikoina nopeita muutoksia. ”Nykyisen tuotevalikoiman ansiosta Vaadinilla on ainutlaatuinen mahdollisuus kehittää työkaluja tulevaisuuden verkkosovellusten tarpeeseen” yrityksen toimitusjohtaja Joonas Lehtinen linjaa.

MariaDB Corporation tiedotti puolestaan saaneensa noin 8,3 miljoonan euron (9 milj. dollarin) rahoituksen toimintansa tueksi. Lisäksi uutisessa kerrottiin yhtiön nimenneen uuden toimitusjohtajan, Michael Howardin.

Rahoituksella pyritään uuden toimitusjohtajan mukaan tehostamaan markkinointia, kasvattamaan palveluliiketoimintaa sekä investoimaan tuotekehitykseen.

”Nyt mennään täysillä eteenpäin! Tuotekehityksessä olemme jo laajentamassa MariaDB:tä uusille alueille, jotta käyttäjät voisivat käyttää open source tietokanta-alustaa mahdollisimman laajalti. Tämä yhdistettynä kasvavalla palveluliiketoiminnalla mahdollistetaan entistä kokonaisvaltaisempia ratkaisuja asiakkaillemme” kommentoi Rasmus Johansson (VP Engineering) MariaDB Corporation Ab:lta.

 

Lue lisää:
Vaadin.com
MariaDB Corporation
Bloomberg Business


Powered by MariaDB
Vaadin-logo500

 

 

Monday, 18 January 2016

COSS.fi: Avoimen lähdekoodin vuosikirja – kerro tarinasi

Planet Fellowship (fi) | 11:31, Monday, 18 January 2016

Avoimen lähdekoodin vuosikirja

 

Vuoden 2016 vuosikirjan kokoaminen on käynnistynyt Opensource.com -tiimin toimesta. Katselmukseen voi kuka tahansa yksityishenkilö tai organisaatio kontribuoida ja ehdottaa sisältöä. Tarkoituksena on koostaa merkittävimpiä avoimen lähdekoodin tapahtumia liittyen avoimen lähdekoodin teknologioihin, projekteihin ja yhteisöihin.

Vuoden 2015 vuosikirjaan kerättiin muun muassa seuraavia kirjoituksia:

 

Katso kaikki vuoden 2015 vuosikirjan nostot sekä ohjeet vuoden 2016 vuosikirjaa varten:

Opensource.com

 

Thursday, 07 January 2016

COSS.fi: Itävallassa avattu avoimen datan portaali yrityksille

Planet Fellowship (fi) | 07:58, Thursday, 07 January 2016

salzburg-424203_1280

Itävalta on avannut avoimen datan portaalin yksityiselle sektorille mukaan lukien esimerkiksi yritykset, tutkimuslaitokset, tiedemiehet ja Itävallan kansalaiset. Asiasta kertoi Martin Kaltenböck (Semantic Web Company) ODI Summit 2015 -tapahtumassa.

Portaali (opendataportal.at) toimii ikään kuin julkisen hallinnon datan sisarportaalina, jonka taustalla on tiivis yhteistyö julkisen hallinnon ja valtionhallinnon kanssa. Portaalin tarkoituksena on edesauttaa yksityisen sektorin avoimen datan julkaisua.

Projekti toteutetaan voittoa tavoittelemattomasti ja sekä julkisen että yksityisen sektorin portaalissa on käytössä samat standardit. Tällä hetkellä 27 eri tarjoajaa on julkaissut portaalissa yhteensä 350 tietoaineistoa. Lisäksi projektiin on osallistunut 10 vapaaehtoistyöntekijää.

Kaltenböckin mukaan projektin myötä yritykset ovat ajautuneet hallitsemaan omaa dataansa.

Lue alkuperäinen uutinen:
Joinup: Open data in Austria: a strategy also shared with the private sector

 

 

Saturday, 02 January 2016

Baobáxia til FOSDEM

MODSPIL | 14:11, Saturday, 02 January 2016

Søndag d. 31. januar vil jeg fortælle om Baobáxia-projektet ved FOSDEM-konferencen i Bruxelles.

Herunder følger beskrivelsen på konferencens hjemmeside:
Baobab

Baobáxia is a community-built project to connect about 200 Brazilian quilombos to assist the interchange and preservation of traditional, community-built culture.

A special challenge is found in the fact that many of these communities are located in remote areas with no access to the Internet. It is therefore imperative to be able to synchronize multimedia data offline.

Technically, the system uses git-annex to solve the challenging problem of offline distribution - but the really important part of the process is the community effort involved.

The Rede Mocambos is a network of about 200 Afro-Brazilian and indigenous communities. As a network, it is focused on creating new infrastructure and strengthening the communities through the use of free software.

Baobáxia is a system designed to unite these communities in an offline network. Each community will upload their local cultural production (in the form of documents and multimedia content) to their local node of the system and have their contributions synchronized to the rest of the network. Nodes with an internet connection can synchronize directly from other nodes on the internet, while offline communities can synchronize their contents during the frequent meetups and visits with other communities in the network.

Baobáxias purpose is to provide traditional communities with the infrastructure to create and preserve their own digital culture on their own terms. The offline distribution is very important as many of these communities will probably never have fast Internet access due to their geographical location, but the creation of a free and community operated infrastructure for sharing multimedia data may also be seen as an important alternative to centralized global monopolies as YouTube and Facebook.

The system has now been operating for about a year and currently contains 30 nodes corresponding to about 20 different local communities. The project's efforts are currently directed at consolidating the current features, planning new features for future releases and giving workshops for users and administrators in the communities.

Technically, the system is built in Python and Django, with a front end based on Java Script and uses git and git-annex to synchronize the media. The important part of the process, however, is the community building aspect. Baobáxia represents the hope for the digital future for an existing network of ~200 traditional communities which are already keen on using free software and free technology to propagate and develop their culture.

Den her blog

MODSPIL | 13:52, Saturday, 02 January 2016

Godt nytår!

Tilbage i 2008 overgik denne hjemmeside/blog officielt til længere og/eller vægtigere indlæg, og jeg har brugt den til at offentliggøre en del foredrag, digte, historier og artikler.

I takt med, at den politiske udvikling herhjemme bliver virkelig, virkelig giftig og modstanden i medierne dør ud sammen med de personlige blogs (som stille og roligt er opslugt af det monstrum, der hedder Facebook), kunne der faktisk godt være brug for en hjemmeside for intelligent og hårdstlående MODSPIL. Kunne det ikke være denne?

Ja, men ... den bærer efterhånden også mere og mere præg af, at det nuværende design blev lavet i 2007. Det var fint dengang, men holder ikke længere. Og det er begyndt at knirke rigtig meget, efter responsivt design er blevet normen over alle steder.

Siden trænger med andre ord til en gennemgribende teknisk revision, som det vil tage mere end blot et par dage at gennemføre. Og det har jeg ikke tid til foreløbig. Så indtil videre vil opdateringerne her nok fortsætte med at være mere end sporadiske.

Thursday, 31 December 2015

COSS.fi: COSS:n vuosi 2015 oli menestymisen ja avoimuuden aikaa

Planet Fellowship (fi) | 08:53, Thursday, 31 December 2015


Vuosi 2015 on ollut vilkas niin yleisesti kuin COSS:nkin osalta. Ennen vuoden vaihdetta onkin hyvä hetki muistella, mitä COSS:ssa saatiin aikaan.

 

JIT 2015 -ehdot päivittyivät viimeinkin

Julkisen hallinnon yleiset sopimusehdot tieto- ja viestintäteknologian ja palvelujen hankinnassa on nyt päivitetty. Sopimusehtojen virallinen nimi on JHS 166, Julkisen hallinnon IT-hankintojen yleiset sopimusehdot (JIT 2015).

Uusi suositus oli pitkän väännön tulosta ja nimikin ehti vaihtua matkan varrella JIT 2014:stä JIT 2015. Suositus asettui monen käänteen jälkeen selkeästi tukemaan avoimen lähdekoodin käyttöä ja avoimuuden periaatteita osana hyvää toimintatapaa. Suuri kunnia avoimen maailman läpimurrosta kuuluu COSS:lle ja erityisesti hallituksen puheenjohtajallemme Martin von Willebrandille, joka oli mukana rakentamassa uutta standardia.

 

Mindtrek Openmind 2015 oli menestys

Mindtrek Openmind 2015 -konferenssi järjestettiin ensimmäistä kertaa COSS:n toimesta ja sen teemana oli avoimuus – avoin lähdekoodi, avoin data ja avoimet sisällöt. Kaiken kaikkiaan paikalle saapui 500 aiheesta kiinnostunutta kävijää oppimaan, jakamaan kokemuksiaan ja verkostoitumaan.

Konferenssissa oli esillä myös COSS:n avoin kunta -konsepti ja Avoin kaupunki -osio vetikin salin täyteen. Ohjelmassa nähtiin esimerkiksi kansanedustaja Jyrki J Kasvi sekä kuultiin mielenkiintoinen paneelikeskustelu. Tästä voit katsoa lisää materiaalia COSS:n sivustolta sekä Mindtrekin esitysmateriaaleista.

Lisäksi Helsingin kaupunki palkittiin konferenssissa Open World Hero -avoimen maailman sankarin kiertopalkinnolla tunnustuksena kaupungin työstä avoimuuden edistäjänä.

Markku Raitio.png

Kuva: Open World Hero 2015,  Helsingin kaupunki ja Markku Raitio (oikealla)

 

Ekosysteemien rakentaminen ja EduCloud

COSS on ollut myös mukana kansallisen pilvipalvelun, EduCloudin pystyttämisessä ja nyt EduCloudin ympärille on muodostunut oma yhteisö. Alkukeväällä 2015 EduCloudille perustettiin vahva kaupallisten toimijoiden ja julkisen sektorin allianssi tarjoamaan oppimissisältöjä kouluille pilvipalveluna. COSS:n rooli on ollut toimia johtoryhmässä avoimuuskoordinaattorina ja vastata siitä, että avoimuuden periaatteet toteutuvat.

Yksi esimerkki COSS:n alla toimivasta itsenäisestä työryhmästä on myös Koodikerho, joka käynnistyi vauhdilla vuonna 2015. Nyt kerhoja onkin jo yhteensä melkein 30 ja tarve sen kuin kasvaa.

 

Datasta oivalluksia ja bisnestä

COSS on syksyn aikana valmistellut avoimesta datasta ja palvelumuotoiluteemasta 6Aika -hanketta, joka käynnistyy syksyllä 2016, jos menestymme rahoitushaussa. Osana hankehakua kysyttiin COSS:n jäseniltä kiinnostusta valmennuskurssiin, jossa yritys voi päivittää kilpailuetunsa analytiikan ja palvelumuotoilun keinoin. Vastausten perusteella ollaan järjestämässä kolmea valmennuskurssia vuosille 2016 ja 2017.

 

Edellä mainittujen lisäksi COSS on vuoden aikana vakiinnuttanut tekijäporukkaansa ja yhteisöään. Toimitila on vaihtunut suurempaan toimistoon ja yhdistyksen visuaalinen ilme sekä kotisivut ollaan päivitetty nykyaikaisemmaksi. Olemme olleet myös mukana erilaisissa  tapahtumissa osana järjestäjätiimiä ja tarjonneet jäsenillemme mahdollisuuden osallistua. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi toukokuussa järjestetty Teollinen internet ja avoin lähdekoodi -seminaari sekä kesäkuussa järjestetty Nordic Open Data Week. Viimeisimpänä tapahtumana, jossa COSS:n edustaja Martin von Willebrand oli puhumassa, oli JulkICTLabin seminaari 20.11.

 

Vuonna 2016 uudistutaan entisestään

COSS:n strategia oli yksi keskeisiä kehityskohteita vuonna 2015 ja tätä varten perustettiin oma työryhmä pohtimaan, miten COSS:n tulisi fokusoida toimintaansa. Strategia saatiin laadittua yhteistyössä jäsenistön kanssa vuoden loppuun mennessä – vuonna 2016 alkaakin sen jalkauttaminen. Kolme fokusaluetta tulevat olemaan vaikuttaminen, ekosysteemien rakentaminen ja jäsenten liiketoiminnan tukeminen. Myös uusia jäsenetuja on luvassa, joten kannattaa pysyä kuulolla!

COSS:n missiona on luoda asiakkaiden eli jäsenten menestystarinoita avoimia ratkaisuja hyödyntäen

COSS haluaakin vielä kiittää kaikkia jäseniään ja yhteistyökumppaneitaan sekä toivottaa oikein hyvää ja aktiivista uutta vuotta 2016!

KingPing4

 

 

 

 

 

 

 

 

Teksti:

Moona Puha & Jyrki Koskinen

 

 

Monday, 21 December 2015

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: Nedgraderingsrättigheter

Planet Fellowship (sv) | 18:50, Monday, 21 December 2015

För exakt 10 år sedan skrev jag på denna blog ett intressant inlägg om konstiga formuleringar på Dells hemsida som jag upptäckte då jag skulle köpa en ny dator.

Obsevera att artikeln nedan är 10 år gammal!

Vad är nedgraderingsrättigheter?

<iframe class="wp-embedded-content" data-secret="l7Up2UcG4f" frameborder="0" height="267" marginheight="0" marginwidth="0" sandbox="allow-scripts" scrolling="no" security="restricted" src="http://blog.rejas.se/2005/12/21/81/embed/#?secret=l7Up2UcG4f" title="Inbäddat WordPress-inlägg" width="474"></iframe>