Planet Fellowship (gmq)

Tuesday, 25 October 2016

COSS.fi: Datasta oivalluksia ja bisnestä – Suomi nousuun!

Planet Fellowship (fi) | 13:27, Tuesday, 25 October 2016

Helsinki

 

Suomen hintakilpailukyky jää jälkeen kilpailijoista. Yritysjohto osaa vain säästää, eikä näe mahdollisuuksia. Ahneet ja laiskat omistajat tyytyvät vain ulosmittaamaan voittoja eivätkä investoi tulevaan. Valitusta on kuultu mielestäni jo tarpeeksi, maailma on kuitenkin pullollaan uusia mahdollisuuksia, joihin fiksuimmat yritykset ovat jo tarttuneet.

Tieto on tämän päivän öljy, jota jalostamalla saadaan uusia oivalluksia liiketoiminnaksi. Toisin kuin öljy, tieto ei kulu käytössä vaan päinvastoin jalostuu yhä arvokkaammaksi. Puhdas tuoteliiketoiminta on altis hintakilpailulle, jossa Suomi ei pärjää halvan työvoiman maille. Onneksi palveluajattelu pelastaa.

Asiakaskeskeinen palveluajattelu perustuu yksinkertaiseen oivallukseen – yritys on hyödyllinen ja luo lisäarvoa auttaessaan asiakastaan sen omassa liiketoiminnassa. Tuote ei ole arvokas sinänsä vaan ainoastaan silloin kun se on käytössä, tyydyttää jotain tarvetta. Kännykkä ei ole enää pitkään ollut vain insinöörituote vaan palvelualusta. Apple ja varsinkin Google Android ekosysteeminsä kanssa on ollut ylivoimainen kännykkäbisneksessä ja syrjäyttänyt palveluillaan menneisyyden menestyjät. Menestysresepti on periaatteessa yksinkertainen: auta asiakasta asiakkaan arjessa tarjoamalla hyötyä ja huvia yhdessä kumppanien kanssa.

Hitsauslaitteita valmistava Kemppi saa laitteidensa avulla dataa siitä, miten hitsauslaitteita käytetään ja millaista laatua syntyy ja voi siten auttaa asiakkaitaan parantamaan toimintaa ja kehittämään uutta. Kemppi tarjoaa asiakkaille tarkkaa tietoa siitä, millaista hitsaussaumaa on syntynyt, miten paljon ja millaisilla kaasuseoksilla. Tieto kerätään pilvipalveluun, joka on Kempin Welding Management -palvelun ytimessä. Tieto on ensiarvoisen tärkeää asiakkaille ja asiakkaan asiakkaille, vaikkapa ydinvoimalan tekijälle silloin kun Säteilyturvakeskus tulee tarkastamaan hitsauksen laatua. Kemppi auttaa asiakkaitaan myös analytiikkapalvelullaan, joka perustuu Kempin keräämään dataan. Kemppi hyödyntää erinomaisesti palvelumuotoilua ja -palveluajattelua luodessaan palveluliiketoimintaa ajattelemalla tuotteitaan palvelualustana, jolla tuottaa hyötyjä osana asiakkaan prosesseja.

Suomalainen Vainu on oiva esimerkki analytiikan ja palvelumuotoilun yhdistämisestä uudeksi liiketoiminnaksi. Vainu auttaa asiakkaitaan löytämään tehokkaasti markkinointi- ja myyntiliidejä. Vainu seuraa verkossa mitä yrityksissä tapahtuu, yhdistää avointa dataa omaansa ja kokoaa tuloksena tehokkaan palvelun asiakkailleen. Vainu aloitti kaksi vuotta sitten ja sillä on nyt 70 työntekijää ja toimintaa seitsemässä maassa, myös markkinoinnin mekassa, USA:ssa.

 

mindtrek-2016-jjk

Data-analytiikan ja palveluajattelun ilosanomaa Mindtrek 2016 -yleisölle

 

Datasta oivalluksia ja bisnestä -hanke rakentaa yritysten kilpailuetua ja luo uutta liiketoimintaa yhdistämällä kaksi rakennuspalikkaa: data-analytiikan ja palveluajattelun. DOB-innovaatioalustaa pilotoidaan hankkeessa matkailualalla sekä sosiaali- ja terveystoimessa tavoitteena uusia tuotteita, palveluja ja liiketoimintaa.

ICT-yrityksiä valmennetaan data-analytiikkaan ja palveluajatteluun ja ensimmäiset viisi tamperelaista yritystä ovat jo valmennuksessa. Luento- ja harjoitteluvaihe on takana ja nyt yritykset soveltavat taitoja oikeassa case-projektissa yhdessä asiakkaidensa ja kumppaneidensa kanssa. Valmennuksessa käytettävät opetus- ja harjoitusaineistot sekä avoimen lähdekoodin ohjelmistot julkaistaan vapaasti käytettäväksi DOB-työkalupakissa. Työkalupakkiin kootaan myös parhaat käytännöt ja kokemukset tulevien vainujen sekä kemppien hyödynnettäväksi.

Perästä kuuluu…

 

Jyrki KoskinenJyrki,
Analytiikka- ja palveluilosanoman saarnaaja :-)

 

 

 

Monday, 17 October 2016

COSS.fi: Avoimella lähdekoodilla menestykseen – Open World Hero -palkinto Siraiselle

Planet Fellowship (fi) | 17:46, Monday, 17 October 2016

20161017_204212

 

Vuoden 2016 Open World Hero -tunnustus myönnettiin Timo Siraiselle (Dovecot Oy), joka on tehnyt toiminnallaan merkittävää työtä avoimen lähdekoodin edistämiseksi. Hän on työllään yhdistänyt satoja miljoonia ihmisiä tuotteen ja yhteisön avulla – niin käyttäjiä kuin tekijöitäkin.

Dovecot toimii esimerkkinä suomalaisesta menestystarinasta, jossa harrastuksesta avoimen lähdekoodin avulla on syntynyt menestyksekäs yritys, joka työllistää niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Dovecotin liikevaihto on kasvanut 2,8 miljoonaan euroon perustamisesta lukien (2011-2015) ja työllisti vuoden 2015 tietojen mukaan 13 henkilöä.

”2015 aikana yhdistyttiin saksalaiseen Open Xchange -yritykseen. Yhdessä jatkamme maailman valloitusta sähköpostin rintamalla yli 220 ihmisen voimalla”, kommentoi Timo Sirainen. ”Viime kesänä 68% koko maailman IMAP-palvelimista oli ajossa Dovecot”.

Tunnustus myönnettiin kansainvälisen teknologiakonferenssin, Mindtrekin yhteydessä 17.10.2016. Tiistaina 18.10. Sirainen nähdään konferenssissa kertomassa matkasta maailman suosituimmaksi IMAP-palvelimeksi – miten kaikki alkoi ja mihin haasteisiin yritys on törmännyt matkansa varrella.

Open World Hero on COSS ry:n jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle.

 

Lisätiedot:

Timo Väliharju, COSS ry
toiminnanjohtaja
+ 358 50 330 3339
timo.valiharju@coss.fi

 

Timo Sirainen, Dovecot Oy
pääarkkitehti, perustaja
tss@iki.fi

Wednesday, 12 October 2016

COSS.fi: DOB-valmennuksen seminaarin keskiössä datan hyödyntäminen

Planet Fellowship (fi) | 12:53, Wednesday, 12 October 2016

Cargotecin kehitysjohtaja Pekka Yli-Paunu saapui Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennustilaisuuteen kertomaan heidän toiminnastaan ja case-esimerkeistään. Puheenvuorossaan hän kertoi muun muassa automaation mahdollistamista toimista satama-alueella. Lisäksi keskusteltiin datan hyödyntämisestä ja sen tuomista mahdollisuuksista.

Toisena esiintyjänä kuultiin avoimen datan asiantuntijaa, Joonas Dukpaa (Tampereen kaupunki). Puheenvuorossaan hän avasi avoimen datan käsitettä ja ominaisuuksia. Lisäksi käytiin läpi sivustoja, joiden kautta avointa dataa on mahdollista löytää sekä tilastoja, miten yritykset avointa dataa käyttävät.

 

20161012_134536

 

Edellä mainittujen puheenvuorojen lisäksi  tilaisuudessa käytiin läpi valmennuskurssilla tähän mennessä opittuja asioita niin data-analytiikasta kuin palvelumuotoilustakin. Seuraavaksi valmennuksessa käynnistyy yrityskohtainen case-osuus, jossa teoriassa opittuja asioita päästään testaamaan käytännössä valmennettavan yrityksen tai sen asiakkaan omalla datalla.

Seuraava valmennus alkaa Tikkurilassa ensi vuoden alussa – tästä tiedotetaan lisää lähempänä.

 

Wednesday, 05 October 2016

COSS.fi: Mindtrek valtaa pian Tampereen!

Planet Fellowship (fi) | 12:41, Wednesday, 05 October 2016

 

Mindtrek-konferenssi valtaa Tampereen – jo kahdennenkymmenennen kerran! Lokakuun 17.-19. päivä järjestettävässä konferenssissa on mukana tänäkin vuonna lukuisia kansainvälisiä alansa huippuja keynote-puhujina sekä monia muita asiantuntijoita vetämässä erilaisia sessioita ja työpajoja.

Konferenssin sisältö ja teemat rakentuvat viidestä eri osiosta, joita ovat Open Source, Smart City, Immersion, IoT ja Academic. Kaiken kaikkiaan konferenssissa tullaan näkemään yli 100 puhujaa 90:ssä esityksessä ja työpajassa edellä mainittuihin teemoihin liittyen.

Pääpuhujina kuullaan muun muassa maailman ensimmäistä kyborgiartistia, Neil Harbissonia sekä tietoturva-asiantuntijaa Petteri Järvistä. Tiistaina pääpuhujina esiintyy Lauri Oksanen Nokialta ja Markku Markkula Euroopan alueiden komiteasta sekä iltapäivällä kaupunkistrategisti Boyd Cohen. Katso koko ohjelma

Konferenssipäivien lisäksi on järjestetty monipuolista oheisohjelmaa viihdyttämään konferenssivieraita ja edesauttamaan verkostoitumista. Luvassa on muun muassa maanantain Evening Party Pakkahuoneella, tiistain Conference Dinner Vapriikissa ja keskiviikon Site Visits eri puolilla Tamperetta.

Lisäksi konferenssin yhteydessä järjestetään Nokia Coding Rally, jonka tarkoituksena on tuoda yhteen IoT-teemasta kiinnostuneita joukkueita. Tällä pyritään lisäämään tietoutta uusista teknologioista ja niiden käyttömahdollisuuksista.

Tällä hetkellä konferenssiin on ilmoittautunut kävijöitä jo yli 700 henkilöä niin Suomesta kuin ulkomailtakin ja määrä vain kasvaa. Mikäli haluat osaksi tätä avoimuuden ja innovatiivisuuden verkostoa, varaa sinäkin oma paikkasi konferenssista!

 

Nähdään konferenssissa!

– Moona Puha

 

Monday, 26 September 2016

COSS.fi: Datasta oivalluksia ja bisnestä -esittely Mindtrekissa

Planet Fellowship (fi) | 05:28, Monday, 26 September 2016

mindtrek-data

 

Datasta oivalluksia ja bisnestä -hankkeen edustaja, Jyrki Koskinen, on mukana kansainvälisessä Mindtrek-konferenssissa esittelemässä hanketta. Esittely on osa ”Data-Driven Business: How Do Companies Do It?” -sessiota, jossa paneudutaan siihen, miksi jokaisen pitäisi kiinnittää huomiota avoimeen dataan sekä massadataan.

Muita puhujia ovat Pirjo Venäläinen (Metsäteho Oy), Krista Mutila (Vainu), Sami Karhumäki (CityNomadi), Jari Salo (TIEKE) ja Hanna Niemi-Hugaerts (Forum Virium Helsinki).

Lisäksi Data-Driven Business -session tarkoituksena on esitellä sitä, miten 6Aika Avoin data -kärkihanke sekä toimijat kuten TIEKE ja COSS, auttavat yrityksiä hyödyntämään datan mahdollisuuksista bisneksessä. Innovaatioalustan kehityksen lisäksi Datasta oivalluksia ja bisnestä -hankkeesta kerrotaan, miten yritykset voivat liittyä hankkeeseen ja hyötyä sen eduista.

 

Mindtrek on kansainvälinen konferenssi, joka järjestetään 17.-19.10.2016 Tampere-talossa. Tavoitteena on saada konferenssiin yli 800 kävijää – tällä hetkellä jo yli 700 on ilmoittautunut.

 

Lisätietoja konferenssista ja sen ohjelmasta

 

Friday, 16 September 2016

COSS.fi: Neutech Oy tarjonnut IT-alan palvelujaan jo 20 vuotta

Planet Fellowship (fi) | 05:50, Friday, 16 September 2016

neutech-logo-rgb_digitaalinen-ympa%cc%88risto%cc%88Neutech, virallisesti K&T Neutech Oy, on espoolainen hostingpalveluita tarjoava ketterä yritys. Neutechin pieneen, mutta pippuriseen porukkaan kuuluu IT-alan huippuosaajia, joilla osalla on jo alan kokemusta kertynyt yli 20 vuotta. Vuosi 2016 onkin todellinen juhlavuosi, kun Neutech täyttää tasan 20 vuotta, ja on siten yksi Suomen vanhimpia alan yrityksiä.

Neutechin palveluihin kuuluu värikäs kirjo niin valmiita webhotellipaketteja kuin räätälöityjä ratkaisujakin virtuaalipalvelimista, fyysisistä palvelimista ja esimerkiksi ylläpidosta. Suomessa kilpailu hostingin saralla on kovaa, mutta mikäs siinä kun Neutech pärjää kilpailussa äärimmäisen nopealla (ja mukavalla) asiakaspalvelulla ja luotettavilla palveluilla.

Neutechin missio on auttaa asiakkaitaan keskittymään omaan liiketoimintaansa jättämällä palvelinasioista huolehtimisen kokonaan pois omasta päiväjärjsetyksestä. Prioriteettina on asiakkaan liiketoiminnan sujuvuus ja Neutechin palveluiden kustannustehokas ja maximaalinen hyödyntäminen. Neutechilla asiakkaiden luottamus on kaiken a ja o, ja kestävät kumppanuudet kuuluvat tavoitteisiin.

 

Lisätietoja:
Nina Kivisilta
Neutech

 

Neutech on COSS ry:n jäsen.

 

Monday, 12 September 2016

COSS.fi: OpenStack – pilvipalveluiden tulevaisuus?

Planet Fellowship (fi) | 08:46, Monday, 12 September 2016

openstack-software-diagram

Mikä OpenStack?

OpenStack on kokoelma avoimen lähdekoodin ohjelmisto-työkaluja, jotka on tarkoitettu rakentamaan ja ylläpitämään pilvialustoja sekä yleiseen, että yksityiseen käyttöön. OpenStack -pilvipalvelua ylläpitää ja tukee tuhansittain yksityisiä yhteisön jäseniä ja muutamia johtavia yrityksiä ohjelmisto-kehityksen alalla, minkä vuoksi monet ajattelevatkin voittoa tavoittelemattoman OpenStack Foundation:in johtaman OpenStack-alustan olevan pilvi-palveluiden tulevaisuus.

 

OpenStack pilvi-ympäristössä

OpenStack hallitsee suuria määriä laskelmia, muistia ja verkostointi resursseja, joita hallitaan läpi datakeskuksen, käyttäjälle näkyvän dashboard:in kautta. Pilvipalvelulla voidaan tarkoittaa montaa eri asiaa, mutta tyypillisesti sillä tarkoitetaan ohjelmistojen, toimintaohjelmien ja infrastuktuurin käyttämistä toimialan palveluina. OpenStack:ssä on kyse jälkimmäisestä, Infrastuktuurista palveluna (IaaS), eli pilvilaskennasta. Infrastruktuurin tarjoaminen tekee OpenStack-käyttäjille helpoksi uuden instanssin tekemisen, jonka avulla muut komponentit voivat toimia. Tyypillisesti infrastuktuuri ajaa toimintaohjelman, johon kehittäjä voi luoda ohjelmisto-sovelluksia toimitettavaksi loppukäyttäjille.

 

Kenelle OpenStack on tarkoitettu?

Saatat tietämättäsi olla OpenStack-käyttäjä tälläkin hetkellä, sillä yhä useammat yritykset ovat lisänneet OpenStack:in osaksi pilvi-työkalujaan. Openstack-taustajärjestelmällä toimivien sovellusten lista lisääntyy jatkuvasti.

 

Haluaisin testata millainen tämä OpenStack on?

OpenStack tarjoaa hiekkalaatikko-tason alustan omien sovellusten testaamiselle TryStack-ympäristössä. Jos haluat vain kokeilla järjestelmän toimivuutta, TryStack opastaa ja antaa mahdollisuuden tutkia onko OpenStack oikea ratkaisu juuri sinulle.

OpenStack etsii jatkuvasti uusia avustajia. Harkitse liittymistä OpenStack-säätiöön tai tämän johdannon lukemista siitä, miten päästä alkuun OpenStack-säätiön avustuksessa.

 

Missä voin nähdä keskusteluja ja uutisia OpenStack:in kehitykseen liittyen?

Tässä linkki Opensource.com linkkiin, jossa on lueteltu ajankohtaisimpia asioita juuri nyt OpenStack:iin liittyen:

(https://opensource.com/business/16/9/openstack-news-september-12)

OpenStack Finlandin nettisivut:

(http://www.meetup.com/OpenStack-Finland-User-Group/)

Lue lisää:

https://opensource.com/resources/what-is-openstack

https://www.openstack.org/enterprise?gclid=CNSPlZyvic8CFSWzcgodhsUKUw

 

Wednesday, 07 September 2016

COSS.fi: Tampereen Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennus alkoi 5.9.

Planet Fellowship (fi) | 14:40, Wednesday, 07 September 2016

Jyrki Koskinen - Datasta oivalluksia ja bisnestä

 

Datasta oivalluksia ja bisnestä -hankkeen valmennusosio alkoi Tampereella 5.9. Tilaisuudessa käytiin läpi osallistujien taustoja sekä kuultiin ensimmäinen luento johdantona valmennuksen aiheeseen. Kaiken kaikkiaan osallistujia saatiin viidestä eri yrityksestä, joita ovat Solita Oy, Vincit Oy, Metosin Oy, Citynomadi Oy sekä Granite Partners Oy.

Aloitustilaisuuden jälkeen valmennuksessa on luvassa data-analytiikan luentoja sekä palvelumuotoilua. Analytiikkaosiossa käydään läpi tiedon poimintaa ja jalostusta, mallinnusta ja analysointia sekä visualisointia ja tulkintaa. Ohjelmistoina käytetään avoimen lähdekoodin R- ja Weka -ohjelmistoja.

Palveluosiossa  puolestaan käydään läpi palveluajattelua, -muotoilua ja -liiketoimintaa. Tarkoituksena on hyödyntää palvelumuotoiluun tarkoitettuja työkaluja kuten CoCo Tool Kittiä. Teoriaosuuden jälkeen alkaa yritysten case-vaihe, jossa sovelletaan opittuja asioita ja työkaluja käytännön case-tapauksen parissa.

Seuraavat valmennukset alkavat vuoden 2017 aikana Vantaalla ja Tikkurilassa. Näistä tiedotetaan lisää lähempänä.

 

Lisätiedot: Jyrki Koskinen (jyrki.koskinen(a)coss.fi)

www.facebook.com/datastabisnesta/

 

 

Tuesday, 06 September 2016

COSS.fi: Data-analytiikka ja palvelumuotoilu luovat innovaatioita

Planet Fellowship (fi) | 10:28, Tuesday, 06 September 2016

File_000Elokuussa käynnistynyt Datasta oivalluksia ja bisnestä -hanke yhdistää data-analytiikan ja palvelumuotoilun yritysten innovaatiotoiminnan lisäämiseksi. Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamassa hankkeessa kehitettävää innovaatioalustaa hyödynnetään tietopohjaisten palvelujen luomiseksi.

Hankkeessa yhdistelemme data-analytiikkaa ja palvelumuotoilua tuloksena uusia tuotteita ja palveluja, työpaikkoja ja hyvinvointia, toteaa hankkeen operatiivisesta johtamisesta vastaava Jyrki Koskinen.

Parhaita käytäntöjä ja kokemuksia aiheesta kerätään kolmessa hankkeeseen kuuluvassa työpaketissa, joita ovat Aviapolis, palveluja matkaajille, Hyvä pitkä elämä sekä Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennus. Hankkeen tuotokset koostetaan ja julkaistaan vapaasti jokaisen hyödynnettäväksi.

 

Hankkeen työpaketit

Aviapolis, palveluja matkaajille -osiossa dataa analysoimalla löydetään oivalluksia uusiksi palveluiksi Helsinki-Vantaan lentokentälle ja koko Aviapoliksen alueelle. Hyvän pitkän elämän edellytyksiä puolestaan rakennetaan hankkeessa selvittämällä, mitä olemassaolevat tietoaineistot voivat kertoa masennuksen ja muistisairauksien riskeistä sekä suunnittelemalla terveyttä edistäviä elinympäristöjä.

Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennuksessa yrityksille valmennetaan analytiikkaa ja palvelumuotoilua ja yritykset pääsevät hyödyntämään oppeja käytännössä saman tien valmennuksen case-osiossa.

 

Konsortio

Hankkeen konsortio koostuu kattavasta joukosta kaupunkeja, yliopistoja, ammattikorkeakouluja sekä yhdistyksiä – Tampereen yliopisto, Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry, Oulun yliopisto, Vantaan kaupunki, Laurea-ammattikorkeakoulu, Metropolia-ammattikorkeakoulu ja TIEKE (Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry). Lisäksi hankkeen aikana tehdään tiivistä yhteistyötä yritysten kanssa.

COSS:n rooli hankkeessa on konseptoida Datasta oivalluksia ja bisnestä -innovaatioalustaa ja koordinoida sen pilotointia eri työpaketeissa. Lisäksi COSS vastaa hankkeen operatiivisesta johtamisesta ja koordinoi viestintää, markkinointia ja osaamisen levittämistä. Myös Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennuksesta vastaa COSS yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

 

Hanke on osa 6Aika -ohjelmaa ja se liittyy Avoin data ja avoimet rajapinnat -kärkihankkeeseen. Lisäksi hanke saa rahoitusta Liikenne- ja viestintäministeriöltä, Tredea Oy:ltä sekä Hartela Oy:ltä.

 

Lisätietoja aiheesta:

Jyrki Koskinen, COSS ry (+358 40 750 3451, jyrki.koskinen@coss.fi)
Martti Juhola, Tampereen yliopisto ( martti.juhola@sis.uta.fi)

 

DOB yläbanneri

 

 

 

 

 

Thursday, 25 August 2016

COSS.fi: Me käytämme Linuxia #mekäytämmeLinuxia

Planet Fellowship (fi) | 11:09, Thursday, 25 August 2016

 

Linus Torvalds

Linux täyttää 25 vuotta ja sitä on juhlistettu eri tavoilla ympäri Suomea. Onhan kyseessä suomalaislähtöinen, maailman merkittävin tietokoneiden käyttöjärjestelmä

Linuxin syntymäpäivän kunniaksi COSS on kerännyt jäseniltään #mekäytämmeLinuxia tunnustuksia. Haastamme kaikki muutkin suomalaiset juhlistamaan Linuxin syntymäpäivää kertomalla tägillä #mekäytämmeLinuxia Linuxin käytöstään.

Klikkaa jakaaksesi Linux-tunnustuksesi Twitterissä

Seuraa keskustelua Facebookissa

Jatka keskustelua COSS:n Linkedin-ryhmässä

Linux on maailman yleisin tietokoneiden käyttöjärjestelmä. Lue lisää aikaisemassa kirjoituksessamme!

Alle olemme poimineet jäseniemme ja muiden tunnustuksia

Linux ja avoin innovaatio on liiketoimintamme moottori – #mekäytämmeLinuxia –  Red Hat Finland

Konesaliemme sydämessä sykkii Linux – #mekäytämmeLinuxia – Cybercom

Toimitamme laajoja kansallisia tietojärjestelmiä avoimen lähdekoodin ratkaisuilla #mekäytämmeLinuxia – Visma Consulting Oy

Linux auttaa meitä parantamaan ja tehostamaan saavutettavia palveluita näköesteisille #mekäytämmeLinuxia – Kolibre ry

Avoin koulu tukeutuu avoimeen lähdekoodiin – avoimessa ekosysteemissä Suomessa tehty. #mekäytämmeLinuxia  – Avoin Kunta, COSS

Liiketoimintamme ja mahdollisuuden maksaa palkkoja luo Linux #mekäytämmeLinuxia – Seravo

Linuxin avulla nopeutamme työtämme! #licensecompliance #mekäytämmeLinuxia – Asianajotoimisto HH Partners

Fossology-palvelumme ja extranettimme pyörivät Linuxilla – Validos ry #mekäytämmeLinuxia

Linux maksaa palkkani, vähintäänkin osan siitä #mekäytämmeLinxia – Ilkka Tengvall

Linux maksaa munkin palkan, ainakin osan siitä, ja toimii hyvin kotonakin @ikket #mekäytämmeLinuxia – Martin von Willebrand

Linux avaa mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiseen #mekäytämmeLinuxia – Simo Lääveri

Suurin osa tekemistämme palveluista pyörii Linuxilla – #mekäytämmeLinuxia @SolitaOy – Iiro Uusitalo

#Likioma projektin harjoittelijoiden kannettavassa pyörii Linux. Selain riittää hommiin. #eloisaikä #mekäytämmeLinuxia – Marko Suvila

Olemme käyttäneet Linuxia reilusti yli 10 vuotta konesaleissamme ja useiden säätäjiemme työasemissa #mekäytämmeLinuxia @CybercomFinland – Tony Hendrell

Yrityksemme on luottanut Linuxiin yli 6-vuotta ja loppua ei näy. Linux tänään 25-vuotta! #mekäytämmeLinuxia – Suomen Verkkotuki Oy

Itselläni on Debian GNU/Linux päivittäisessä työpöytäkäytössä. Lähipiirin koneisiin olen asentanut Ubuntun eri versioita #mekäytämmeLinuxia – Heikki Virtanen

Me käytämme Linuxia supertietokoneissa! #mekäytämmeLinuxia – CSC

 

Kuva:
Linus Torvalds speaking at the LinuxCon Europe 2014 in Düsseldorf
Date 15 October 2014 Source Own work Author Krd
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

COSS.fi: Sinäkin käytät Linuxia – Linux 25 vuotta #mekäytämmeLinuxia

Planet Fellowship (fi) | 10:05, Thursday, 25 August 2016

Linus Torvalds, February 2016

Linux – Suomesta alkanut tarina

Tiesithän, että Linux on Suomesta alkanut menestystarina? Ensimmäisen Linux-julkaisun teki Linus Torvalds vuonna 1991, tarkalleen 25.8.1991, opiskellessaan tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistolla.

Tiesithän myös, että sinäkin käytät Linuxia? Käytät sitä todennäköisesti päivittäin ja enemmän kuin mitään muuta tietokonejärjestelmää.

Tiesithän, että työnantajasi käyttää myös Linuxia? Todennäköisesti palkkasi maksetaan vähintäänkin välillisesti Linuxin menestyksen avulla.

Kerro Linux-tunnustuksesi ja katso muiden tunnustuksia. #mekäytämmeLinuxia

Maailman yleisin käyttöjärjestelmä kännyköissä

Googlen Android-käyttöjärjestelmää ja sen eri versioita on maailmassa käytössä älypuhelimissa noin 2,2 miljardia kappaletta ja tämä on noin 78 % kaikista älykännyköistä. Uutena myydyistä kännyköistä noin 86 %:ia sisältää Androidin tai sen johdannaisen. Tämä määrä on jo yksin moninkertaisesti enemmän kuin kaikki muut tietokoneet (pöytäkoneet, kannettavat, palvelimet) yhteensä.

Käytät siis Linuxia, kun käytät kännykkääsi, ellet kuulu siihen vähenevään joukkoon, joka käyttää Applen iOS:ää tai jotain muuta harvinaista kännykkäjärjestelmää.

Pöytäkoneissa ja kannettavissa tietokoneissa Linux ei ole yltänyt Microsoftin Windowsin tai Apple OS X:n suosioon.

Linux on yleisin palvelinkäyttöjärjestelmä

Sosiaalinen media ja internet tukeutuu Linuxiin. Kun käytät Facebookia, Googlea tai olet ostoksilla Amazonissa, tulet käyttäneesi Linuxia. Internetjättien pilvipalvelut tuotetaan valtavissa datakeskuksissa, joiden palvelimet pyörivät pitkälti Linuxilla. Myös Microsoftin pilvipalveluissa tarjotaan Linux-ratkaisuja ja Microsoft on uuden toimitusjohtajansa suulla julistanut rakastavansa Linuxia!

Useimmat verkkosivut pyörivät Linux-palvelimilla.

Kodin elektroniikka ja muut sulautetut laitteet

Kodin elektroniikkaa myydään nykyään älyllä. Ja älyn elektroniikkaan mahdollistaa useimmiten Linux. Oli älykäs laitteesi sitten televisio, kello, pesukone, jääkaappi, kahvinkeitin tai mikä lie mittari, todennäköisesti se käyttää Linuxia. Linuxia käytetään ympärilläsi myös, esimerkiksi mainosnäytöissä, älytauluissa tai lentokoneissa.

Supertietokoneet

Maailman 500 tehokkaimman supertietokoneen käyttöjärjestelmissä on käytännössä pelkästään Linuxia: niistä 497 käyttää Linuxia. Supertietokoneita käytetään äärimmäisen vaikeisiin laskutehtäviin, kuten sään ennustamiseen. Eli kun tarkistat sään, tulet taas hyödyntäneeksi Linuxia!

 

Muualla verkossa:

Yle: Maailman yleisin käyttöjärjestelmä keksittiin Suomessa – Tiesitkö, että käytät Linuxia päivittäin?http://yle.fi/uutiset/maailman_yleisin_kayttojarjestelma_keksittiin_suomessa__tiesitko_etta_kaytat_linuxia_paivittain/9112625

Coss.fi: Linux täytti 25 vuotta – mutta missä ovat suomalaiset Linux-osaajat? https://coss.fi/blogi/linux-25/

Lähde älykännyköiden markkinaosuuksille: TomiAhonen Consulting Analysis 23 August 2016, based on manufacturer and industry data, http://communities-dominate.blogs.com/

Why do we use Linux OS to run a supercomputer and not Windows or Apple OS? https://www.quora.com/Why-do-we-use-Linux-OS-to-run-a-supercomputer-and-not-Windows-or-Apple-OS

https://www.top500.org/statistics/details/osfam/1

Linux turns 25, is bigger and more professional than ever: http://arstechnica.com/information-technology/2016/08/on-linuxs-25th-anniversary-development-has-gone-corporate/

 

Kuva:
Linus Torvalds, 16 February 2016
Photograph by Bret Hartman / TED – Creative Commons Attribution-NonCommercial License – Edited by Petri Kutvonen
(https://linux25.cs.helsinki.fi/plaque.html)

Monday, 22 August 2016

COSS.fi: Linux täytti 25 vuotta – mutta missä ovat suomalaiset Linux-osaajat?

Planet Fellowship (fi) | 11:23, Monday, 22 August 2016

linux 25 vuotta seravo

 

Helsingin yliopistossa juhlistetaan tänä vuonna 25 vuotta täyttävää Linux-käyttöjärjestelmää juhlaseminaarilla. Linux on Linus Torvaldsin koodista alkanut menestystarina, mutta onko Suomessa osattu ottaa kaikki irti kotimaisesta käyttöjärjestelmästä? Linux-osaajista on työmarkkinoilla huutava pula.

Tavallinen tietokoneenkäyttäjä mieltää Linuxin ultimaattisten nörttien märäksi uneksi ja käyttöjärjestelmä on monen mielestä yhtä kuin mustalla koodintäyttämällä ruudulla vilkkuva valkoinen kursori. Totta onkin, että Linux-järjestelmät ja muut avoimet ohjelmistot saattavat hävitä design-kisassa markettiläppäreiden työpöytänäkymille ja mainostoimistojen Mac-ikoneille. Linux ei kuitenkaan ole pelkkää pintaa: järjestelmä on käytössä kaikkialla.

Linux on maailman ylivoimaisesti yleisin käyttöjärjestelmä

Joka puolelta löytyy Linux-pohjaisia laitteita avaruusaluksista kodin älytelevisioihin. Linux majailee Android-puhelimissa miljoonien ihmisten taskuissa ja IoT-ilmiön myötä Linux-laitteiden määrä kasvaa käsittämättömiin lukemiin. Ainoastaan Microsoftin ja Applen myymissä laitteissa ei ole Linuxia, mutta Microsoftkin myy pilvipalveluissaan Linux-pohjaisia ratkaisuja. Sellaisetkin pienet puuhastelijat kuin Google, Facebook, Amazon, Wikipedia ja vaikkapa Uber ovat pystyttäneet liiketoimintansa Linuxin päälle. Myös suomalaisten pelitalomenetysten virtuaalimaailmat elävät Linux-palvelinten varassa.

Sekä Suomessa että maailmalla on huutava pula Linux-osaajista. Mutta mistä näitä osaajia tulee lisää? Ainakaan Suomen yliopistot eivät ole tarttuneet tilaisuuteen, ei edes Torvaldsin alma mater Helsingin yliopisto. Yliopistoissa opetetaan kyllä ohjelmointia, mutta systemaattinen Linuxin ja muiden avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kouluttaminen ja hyödyntäminen puuttuu täysin. Käytännössä työmarkkinoilla olevat Linux-osaajat ovat itseoppineita.

Kaikkia maailman Linuxeja varten tarvitaan päteviä suunnittelijoita, kehittäjiä ja ylläpitäjiä. Kehittäessään Linux-pohjaisia laitteita Nokia työllisti yli 2000 osaajaa kunnes Microsoftin mies mullisti talon. Näiden osaajien perässä muun muassa Intel, Samsung ja Huawei perustivat tutkimuskeskukset Suomeen. Sekä kotimaisten että ulkomaisten yritysten Linux-osaajapula on kova. Pätevät ammattilaiset voivat valita työpaikkansa ja sanella palkkansa.

Linux-koulutuksesta apua työvoimapulaan

Voisi kuvitella, että Suomessa heiluteltaisiin ylpeänä Linux-lippua ja koulutettaisiin avoimen lähdekoodin huippuosaajia, kehitettäisiin järjestelmää edelleen ja tahkottaisiin taidolla taaloja. Avoimuuden osaajille on kysyntää niin kansainvälisissä korporaatioissa kuin pienemmissä yrityksissä. Tamperelaisella avoimeen lähdekoodiin erikoistuneella ohjelmistoyritys Seravolla olisi resursseja palkata vaikka viisi uutta Linux-osaajaa palvelinten ja tietojärjestelmien ylläpidon tehtäviin, mutta rekrytointi on vaikeaa.

– Avoimen lähdekoodin ohjelmistoja on käytössä kaikissa yrityksissä Suomessa. Laajuus vain vaihtelee, osalla se on pääroolissa ja osalla sivuroolissa. Töitä Linux-järjestelmien ylläpitämiseksi on niin paljon kun ehtii tehdä. Yrityksemme kasvu kuitenkin junnaa, koska osaajia ei löydy tai palkkatoivomus kohoaa kuuteen tonniin, kertoo Seravo Oy:n toimitusjohtaja ja avoimen koodin lähettiläs Otto Kekäläinen.

Jotta Suomi saisi vahvemman IT-sektorin ja paremmin toimivat tietojärjestelmät kaikkien yritysten käyttöön, tarvitaan kipeästi lisää Linux-osaajia. Tällä hetkellä huiput ovat pitkälti itseoppineita, ja sopivan osaamisen vaikkapa Nokian leivissä keränneet viedään käsistä. Korkeakouluissa kannattaisikin lisätä kurssivalikoimaan avoimen lähdekoodin erityistaitoja ja kannustaa opiskelijoita tähtäämään it-alalla kohti Linuxin ydintä.

 

 

Teksti:

Sanna Saarikangas
Seravo Oy
@ssaarikangas

Thursday, 11 August 2016

COSS.fi: Esittele oma avoimuuden casesi syksyn Mindtrekissa

Planet Fellowship (fi) | 13:57, Thursday, 11 August 2016

mic-1132528_1280

 

Huomio COSS:n jäsen! Oletko osallistumassa syksyn Mindtrek-konferenssiin ja haluaisit päästä kertomaan case-esimerkistänne avoimeen lähdekoodiin, avoimiin standardeihin, avoimiin rajapintoihin tai avoimeen dataan liittyen? Case voi olla esimerkiksi jokin asiakasprojekti tai hanke.

Ehdottamalla caseasi joko sähköpostitse tai tämän lomakkeen kautta viimeistään 16.9. mennessä, voit saada lyhyen puheenvuoron Mindtrekin ohjelmaan. Esitykset kestävät enintään 10 minuuttia keskusteluineen. Ehdotuksista valitaan neljä (4) parhaiten konferenssin teemoihin soveltuvaa casea, jotka esitellään tapahtumassa.

polygonportrait

 

Konferenssin teemat: Open Source, Smart City, Immersion, IoT
Esitysten ajankohta: tiistaina 18.10. klo 16:15 – 17:00

 

 

Lisäksi Mindtrekissa on vielä muutama ständipaikan sisältävä hopeasponsoripaketti jäljellä! COSS:n jäsenet saavat sponsoripaketin jäsenhintaan, 1 500 € + alv (norm. 1 900 € ) sisältäen muun muassa 4 kahden päivän vapaalippua, 2 näytteilleasettajaa sekä kahdelle pääsy tiistai-illan Smart City Dinnerille.

 

Lisätietoja osoitteesta www.mindtrek.org/2016/

 

Tuesday, 02 August 2016

COSS.fi: Kouluttaudu paikkatietoalan ammattilaiseksi!

Planet Fellowship (fi) | 07:57, Tuesday, 02 August 2016

Gispo Oy järjestää avoimen lähdekoodin paikkatieto-ohjelmistoilla koulutuksia paikkatietoasioiden pariin. Hyödynnämme mm. QGIS, PostGIS ja GeoServer ohjelmistoja koulutuksissamme. Syksyn koulutuksiin voi nyt ilmoittautua. Jokaiseen peruskoulutukseen kuuluu lisäksi myös 4 kk ilmainen tukipalvelu koulutuksen jälkeen.

QGIS koulutukset sopivat paikkatiedosta kiinnostuneille ja niille, jotka haluavat hyvän työpöytäohjelmiston paikkatietojen hallintaan ja analysointiin. QGIS:n työkalut ovat monipuolisia ja helppokäyttöisiä, kunhan perusteet oppii.

GeoServer ja PostGIS koulutukset soveltuvat paikkatietojen julkaisua ja hallintaa toteuttaville tahoille. GeoServerin avulla kartat saa karttapalveluun helposti ja kauniisti visualisoituna. PostGIS:n avulla puolestaan spatiaaliset analyysit ja datamassojen ylläpito helpottuu.

Tutustu syksyn 2016 koulutuksiin ja kysy lisää: gispo.fi/<wbr></wbr>koulutukset/

 

Lisäksi näet lisätietoja koulutuksista COSS:n tapahtumakalenterissa.

 

Tuesday, 05 July 2016

COSS.fi: Mitä on avoimen lähdekoodin compliance?

Planet Fellowship (fi) | 06:21, Tuesday, 05 July 2016

keyboardandkey
Avoimen lähdekoodin käyttö organisaatioissa on lisääntynyt jopa räjähdysmäisesti. Erityisesti java-teknologioissa valmiita, hyödynnettäviä kirjastoja ja niiden osia on hyvin paljon. Yksittäisessä projektissa voi tulla käyttöön satoja, jopa tuhansia paketteja. Osa paketeista valitaan nimenomaisesti käyttöön ja osa tulee ns. riippuvuuksina eli paketteina, joita valitut paketit tarvitsevat toimiakseen.

Avoimen koodin compliancella tarkoitetaan niitä menettelytapoja ja prosesseja, joilla organisaatio varmistaa sen, että se noudattaa käyttämänsä avoimen koodin ehtoja. Lisäksi compliance-prosessiin liittyy tyypillisesti se, että varmistetaan organisaatiossa sovittujen menettelytapojen sekä muutoinkin parhaiden toimintatapojen noudattaminen.

Lisenssien ehtojen noudattamisen varmistaminen on jo sellaisenaan haastavaa, koska erilaisia avoimen koodin ohjelmistoja on paljon ja ne tyypillisesti muodostuvat monista osista. Lisäksi käyttötapoja on useita ja toteutuksen arkkitehtuuri voi vaihdella sekä varsinaisia lisenssejä ja niidenkin käyttötapoja on erilaisia. Yhdessä avoimen koodin paketissa voi olla kymmeniä, jopa satoja erilailla lisensoituja osia. Samaa pakettia voidaan käyttää sisäisesti, asiakastoimituksessa yhdelle asiakkaalle, tai maailmanlaajuiseen jakeluun menevässä laitteessa. Ohjelmiston arkkitehtuuriratkaisuja voi tehdä monella tavalla.

 

Miksi avoimen koodin ehtoja tulisi noudattaa?

Syitä on ainakin kolme: maine, asiakkaat ja juridisten riskien hallinta.

Maine

Organisaatioiden tulee noudattaa lakia ja kunnioittaa avoimen koodin tekijöiden oikeuksia. Lisenssiehtojen noudattaminen on oikein. Mikäli organisaatio ei toimisi oikein, syntyy tästä negatiivista mielikuvaa organisaation omille työntekijöille ja sidosryhmien työntekijöille. Negatiivinen mielikuva kasvattaa muita riskejä.

”Avoimen koodin yhteyshenkilö” ”Open Source Officer”

Minun arvioni mukaan tärkein yksittäinen riskienhallintatoimenpide on avoimen koodin yhteyshenkilön nimittäminen ja siitä viestiminen. Viestiminen pitää tehdä omassa organisaatiossa ja ulospäin. Tiedossa on tapauksia, joissa avoimen koodin oikeudenhaltija on pyrkinyt tavoittamaan yritystä, mutta ei ole saanut useista yhteydenotoista ja kirjeistä huolimatta yhteyttä yritykseen. Tavanomaiset yhteyspisteet, esimerkiksi asiakaspalvelu eivät ymmärrä, mistä asiassa on kysymys.

Asiakkaat

Yritysten asiakkaat (tai organisaatioiden sidosryhmät) edellyttävät usein yritykseltä oman tarjoamansa tuntemista ja asettavat esimerkiksi sopimuksissa edellytyksiä käytetyille kolmansien ohjelmistoille. Näihin liittyen on tärkeätä tietää, mitä avointa koodia käytetään missäkin.

 

coffee-break-1177540_1280

Juridisten riskien hallinta

Monesti ensimmäisenä nostetaan esille juridiset riskit, jotka liittyisivät ehtojen noudattamatta jättämiseen. Juridisia riskejä toki on, mutta todettakoon, että lisenssien tarttuminen itsekseen organisaation omaan koodiin on myytti, eikä perustu juridiikkaan. Muutoinkin käytännössä suomalainen oikein toimimaan pyrkivä organisaatio ei juridisiin riskeihin juuri törmää. Ehtojen noudattamatta jättämisestä voi kuitenkin aiheutua selvittelytyötä, kustannuksia, hyvitysvelvollisuutta, tuotteiden muuttamisvelvollisuuksia, jopa tuotteiden tuhoamisvelvollisuuksia sekä loukkaajille rikosoikeudellisia rangaistuksia.

Käytännössä esimerkiksi Free Software Foundation Europe neuvoo avoimen koodin kehittäjiä olemaan ensi sijassa suoraan yhteydessä yrityksiin/käyttäjiin, mikäli kehittäjä havaitsisi tekemänsä paketin lisenssiehtoja loukatun. Suurin riski syntyy siitä, jos tällaisessa tilanteessa ei löydy oikeaa kontaktia organisaatiosta: tyypillisesti asiakaspalvelu ei ymmärrä, mistä tällaisessa yhteydenotossa on kysymys.

 

Validos ry

Validos ry auttaa organisaatioita täyttämään avoimen koodin ehdot sekä voi myös tukea prosessien rakentamisessa. Mindtrek 2016 konferenssissa pidämme workshopin avoimen lähdekoodin compliancesta. Tuolloin kerromme tarkemmin politiikkojen ja prosessien rakentamisesta sekä compliance:n yksityiskohdista. Tervetuloa!

 

martinTeksti:

Martin von Willebrand
HH Partners
+358 40 770 1818
martin.vonwillebrand(a)hhpartners.fi
www.twitter.com/mvonwi
www.hhpartners.fi
Validos ry, Chairman, www.validos.org

 

 

Lisää aiheesta syksyn Mindtrek-konferenssissa maanantaina 17.10. klo 11:00 – 11:45.

 

 

Friday, 01 July 2016

COSS.fi: Makertech etsii tulevaisuuden innovaatioita

Planet Fellowship (fi) | 08:27, Friday, 01 July 2016

business-561388_1280

Mindtrek 2016 -konferenssin yhteydessä järjestettävä Makertech-kilpailu käynnistyy tänään 01.07.2016.

Makertech on kaikille teknologian ja ohjelmistojen kehittäjille avoin kilpailu, jonka tarkoituksena on etsiä uusia ratkaisuja eri teemojen sovelluskehitykseen. Innovaatio voi olla alustava suunnitelma, prototyyppi tai jo pidemmälle kehitetty ratkaisu. Makertech koostuu kahdesta eri sarjasta, joita ovat Kehittäjäsarja ja Yrityssarja.

Työssä arvioidaan ennen kaikkea idean jatkokehittämis- ja liiketoimintapotentiaalia. Tavoitteena on jalostaa kilpailuun jätetystä ideasta tai prototyypistä liiketoimintaa yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa.

Makertechin voittajat julkaistaan Mindtrek-konferenssissa Tampere-talossa 17.-19.10.2016. Samalla julkistetaan Tampereen yliopiston ja kaupungin kilpailuttamien innovatiivisten hankintojen voittajatyöt.

Järjestäjänä toimii Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry:n Mindtrek-tiimi yhdessä Tampereen yliopiston, sekä 6Aika- ja Tekes-toimijoiden kanssa.
Lisätietoa: Timo Väliharju: 050 330 3339 tai verkkosivuilla www.makertech.fi

 

 

 

Wednesday, 29 June 2016

COSS.fi: HTTPS-suojaus on nyt ilmainen vakio-ominaisuus WP-palvelun asiakkaille

Planet Fellowship (fi) | 11:03, Wednesday, 29 June 2016

https

 

HTTPS (engl. Hypertext Transfer Protocol Secure) on HTTP-protokollan ja TLS/SSL-protokollan yhdistelmä, jota käytetään tiedon suojattuun siirtoon verkossa. Varmenteen tunnistaa selaimen osoiterivillä näkyvästä lukon kuvasta ja https-alkuisesta verkkotunnuksesta.

Useimmilla verkkosivustojen palvelintilaa tarjoavilla yrityksillä HTTPS-suojaus on maksullinen lisäpalvelu. Linux Foundationin Let’s Encrypt -hankkeen tavoitteena on saada kaikki maailman verkkosivustot käyttämään suojattua yhteyttä. Hankkeen myötä myös tamperelaisen Seravo Oy:n WordPress-verkkosivustoille optimoitu WP-palvelu.fi on tehnyt HTTPS-suojauksesta maksuttoman vakio-ominaisuuden.

– Haluamme tarjota asiakkaillemme parhaan mahdollisen WordPress-alustan, mihin kuuluu myös tietoturvan maksimointi, kertovat WP-palvelun pääkehittäjät Otto Kekäläinen ja Antti Kuosmanen.

 

Mitä hyötyä HTTPS-varmenteesta on?

HTTPS:n käytöstä on yllättäviä etuja – myös ilmeisen tietoturvahyödyn lisäksi.

 

1. Turvallisuus

HTTPS-suojaus takaa, että verkkosivuston kautta liikkuvat tiedot eivät pääse ulkopuolisten käsiin. Varmenne on erityisen tärkeä sivustoilla, jotka vaativat esimerkiksi asiakkaan kirjautumista tai henkilötietoja. Varmenteen puuttuessa sivustolla liikkuvat tiedot on yllättävän helppo kaapata vääriin käsiin.

2. Nopeus

Hitaasti latautuva verkkosivusto karkoittaa nopeasti potentiaalisen lukijan, asiakkaan tai ostajan. Uusi, nopeampi HTTP/2-protokolla toimii vain sivustoilla, joilla on HTTPS-yhteys. Eli HTTPS:n käyttö parantaa sivuston latausnopeutta. Nopeammista sivusta pitävät kaikki, varsinkin mobiiliyhteyksiä käytettäessä nopeusetu on tuntuva.

3. Hakukoneoptimointi

Myös Google antaa lisäpisteitä sivustoille jotka ovat nopeita, ja sitä kautta nopeus edistää hakukonenäkyvyyttä. Google arvostaa myös HTTPS:n käyttöä, joten varmenne itsessään on myös hakukoneoptimointia.

4. Luotettavuus

Tänä päivänä onneksi useimmat verkossa toimivat tuntevat HTTPS-suojauksen tarpeellisuuden. Ainakin pankkipalveluissa, verkkokaupoissa tai kirjautumista vaativissa palveluissa käyttäjän tulisi kääntyä kannoillaan, mikäli yhteys ei ole suojattu.

– Vieläkin verkossa tulee vastaan kirjautumista tai henkilötietoja vaativia sivustoja, joissa ei ole HTTPS-varmennetta käytössä. Tarjoamalla varmenteen ilman lisämaksua varmistamme asiakkaidemme sivustojen turvallisuuden ja nopeuden – samalla suosittelemme HTTPS:n käyttöä kaikille muillekin, WP-palvelun kehittäjät kertovat.

 

Lisätietoja:

Let’s Encrypt: HTTPS-suojaus ilmaiseksi kaikille WP-palvelun sivustoille

<iframe class="wp-embedded-content" data-secret="pPlb8XJIFJ" frameborder="0" height="282" marginheight="0" marginwidth="0" sandbox="allow-scripts" scrolling="no" security="restricted" src="https://wp-palvelu.fi/blogi/lets-encrypt-https-suojaus/embed/#?secret=pPlb8XJIFJ" title="”Let’s Encrypt: HTTPS-suojaus ilmaiseksi kaikille WP-palvelun sivustoille” — WP-palvelu.fi" width="500"></iframe>

 

Monday, 20 June 2016

COSS.fi: Vuoden 2016 Open World Hero -haku käynnissä!

Planet Fellowship (fi) | 11:33, Monday, 20 June 2016

 

 

Vuoden 2016 Open World Hero -haku on nyt käynnissä ja jatkuu 19.8. saakka. Mikäli sinulla on mielessäsi joku suomalainen yritys tai henkilö, joka on tehnyt merkittävää työtä avoimuuden edistämiseksi, kerro siitä meille.

Ehdotukset tulee jättää sähköpostitse osoitteeseen moona.puha(a)coss.fi lyhyiden perusteluiden kera. Voittajan valitsee COSS:n hallitus yhdessä ohjausryhmän kanssa.

Voittajan julkistus tapahtuu 17.10. Mindtrek-konferenssin yhteydessä (voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti).

Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita.

Open World Hero on COSS ry:n jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina on ollut Michael ”Monty” Widenius (2014) ja Helsingin kaupunki (2015).

 

 

Thursday, 16 June 2016

COSS.fi: COSS:n uusi jäsen esittäytyy: Collapick Company Oy

Planet Fellowship (fi) | 11:03, Thursday, 16 June 2016

computer-1185637_1280

 

Collapick Company Oy on vuonna 2011 perustettu ohjelmistoyritys, jolla on kokemusta. Toteutamme luotettavia web- ja mobiilisovelluksia, moderneja karttapalveluita sekä teollisen internetin ratkaisuja asiakkaan tarpeiden mukaan. Olemme kehittäneet Ponniste-järjestelmän tehostamaan teollisen tuotannon tiedonkulkua, paikantamaan tuotannon pullonkauloja ja ehkäisemään tarpeettomia seisauksia. Toimintamme on saanut tunnustusta muun muassa Startup Saunassa ja INNOSUOMI-kilpailussa.

Tiimimme muodostuu myyntihenkisistä ohjelmistoalan ja graafisen suunnittelun osaajista. Meille on tärkeää kehittyä yksilöinä ja yrityksenä, jotta voimme tarjota asiakkaillemme parasta palvelua nyt ja tulevaisuudessa. Hyödyntämämme avoimen lähdekoodin ratkaisut ovat tietoturvallisia ja laajennettavia, mikä tekee niistä toimivia ja kustannustehokkaita pitkälläkin aikavälillä.

Olemme toteuttaneet kokonaisvaltaisia ohjelmistoratkaisuja ja toimineet osana hankintaketjua. Asiakkaamme ovat kiittäneet meitä yhteistyö- ja innovaatiokyvystämme ja ratkaisujamme konkreettisista tuloksista liiketoiminnan kehittämisessä.

Me Collapickillä uskomme, että parhaat ratkaisut ovat yhteisöllisiä ja syntyvät vuorovaikutuksen tuloksena.

 

Lisää aiheesta:

Collapick Company OyCollapick
Henna Paakinaho
Järjestelmäasiantuntija
040 8349764
henna.paakinaho(a)collapick.com

 

Wednesday, 15 June 2016

COSS.fi: COSS:n vuosikokous ja jäsentilaisuus

Planet Fellowship (fi) | 12:33, Wednesday, 15 June 2016

20160614_153609

 

COSS:n vuosikokous järjestettiin 14.6.2016 Helsingissä. Ohjelmassa oli sääntömääräisen yhdistyskokouksen lisäksi vapaamuotoista verkostoitumista päivällisen merkeissä sekä vuoden 2016 keskeisimpien hankkeiden ja projektien esittelyä.

 

COSS:n vuosikokous

Yhdistyksen kokouksessa esitettiin vuoden 2015 tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajan lausunto sekä myönnettiin hallitukselle ja toiminnanjohtajalle tili- ja vastuuvapaus. Lisäksi käytiin läpi vuoden 2016 toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä esitys jäsenmaksuista (pysyvät ennallaan).

Hallituksesta todettiin, että nykyisillä hallituksen jäsenillä (Martin von Willebrand (pj), Jyrki Koskinen (varapj), Ilkka Tengvall ja Kim Aaltonen) on vielä vuosi toimintakautta jäljellä. Heidän lisäkseen toivottiin uusia vahvistuksia hallitukseen ja kokouksessa valittiinkin yksi uusi jäsen – Simo Lääveri.

Yhdistyksen virallisen vuosikokouksen jälkeen hallituksen puheenjohtaja Martin von Willebrand esitteli yleisesti COSS:n strategiaa ja toiminnanjohtaja Timo Väliharju sekä toinen hallituksen jäsen, Jyrki Koskinen, esittelivät muita hankkeita.

 

Mindtrek 2016

Mindtrek 2016 on kansainvälinen teknologiakonferenssi, joka järjestetään 17.-19.10.2016 Tampere-talossa. Teemoina ovat avoin yhteisökehittäminen ja tulevaisuuden teknologiat. Kaiken kaikkiaan ohjelma koostuu seuraavista osioista: Open Source World, Smart City Event, IoT Event ja Immersion.
Lue lisää

 

Datasta oivalluksia ja bisnestä

Hankkeessa keskitytään data-analytiikkaan ja palvelumuotoiluun kolmen työpaketin avulla – Aviapolis, palveluja matkaajille, Hyvä pitkä elämä sekä Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennuskurssi.  Hankkeen tavoitteena on luoda yrityksille uutta liiketoimintaa, mallisuorituksia ja hyviä käytäntöjä. Lisäksi hanke edesauttaa yritysten kilpailuedun päivittämistä data-analytiikan avulla. Ensimmäinen valmennuskurssi tullaan aloittamaan syyskuussa Tampereella.
Lue lisää

 

EduCloud & ekosysteemit

EduCloud toteuttaa standardia, jonka myötä digitaalisen oppimisen työvälineitä on helpompi tuottaa, hankkia ja ottaa käyttöön. COSS toimii allianssissa avoimuuskoordinaattorina vastaten siitä, että avoimuuden vaatimukset toteutuvat. Samaa toimintamallia harkitaan jalostettavaksi myös muille toimialoille.
Lue lisää

 

Poluttamo – oma digipolku oppimiseen

Poluttamo – oma digipolku oppimiseen -hanke kehittää käytännön työkaluja ja toimintamalleja siirtymävaiheessa olevien nuorten eteenpäin poluttamiseksi. COSS:n rooli hankkeessa on tuottaa tietoa ja selvityksiä MyDatasta ja digitaalisesta jalanjäljestä.
Lue lisää

 

COSS Toimintakertomus_2015
COSS Hankkeet ja projektit 2016

 

 

Tuesday, 07 June 2016

COSS.fi: 6Aika avoin data -koulutustarvekysely

Planet Fellowship (fi) | 11:58, Tuesday, 07 June 2016

Kerro meille, millaisia avoimen tiedon hyödyntämiseen liittyviä koulutustarpeita yrityksellänne on. Miten kuutoskaupungit voisivat auttaa yrityksiä vahvistamaan osaamistaan datalähtöisen ja tietopohjaisen liiketoiminnan saralla? Millaiset koulutus- ja tukipalvelut toimivat yrityksellenne parhaiten?

Vastaamalla autat kuutoskaupunkeja (Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu) luomaan koulutus- ja tukipalveluita, joiden avulla yrityksille avautuu mahdollisimman hyvät olosuhteet luoda uutta, datapohjaista liiketoimintaa.

Vastaukset eivät sido osallistumaan järjestettäviin koulutuksiin. Koulutukset järjestetään syksyllä 2016 ja ne ovat yrityksille maksuttomia.

Vastaamalla voit myös osallistua MyData2016 -konferenssilipun arvontaan. Kyselyyn vastaaminen vie 3 minuuttia. Vastausaikaa on 17.6.2016 saakka.

Siirry kyselyyn

Kyselyn toteuttaa Kuutoskaupunkien avoin data -hanke

http://databusiness.fi/2016/06/02/koulutustarvekysely-yrityksille/

Monday, 06 June 2016

COSS.fi: Yrittäjän päivänä 5.9. pärähtää Tampereella: Datasta oivalluksia ja bisnestä -valmennus alkaa, ilmoittaudu nyt!

Planet Fellowship (fi) | 08:27, Monday, 06 June 2016

Mitä uusia mahdollisuuksia avoin data, Big Data ja IoT tuovat yrityksellesi ja asiakkaillesi? Miten asiakkaasi käyttävät tuotteitasi osana omaa liiketoimintaansa? Miten voisit itse menestyä ja auttaa samalla asiakastasi menestymään?

Analytiikka ja palvelumuotoilu antavat uusia oivalluksia sekä sinulle että asiakkaallesi. Datasta oivalluksia ja bisnestä on osallistujille maksuton valmennuskurssi, joka antaa ICT-yrityksille työkalut analytiikkaan ja asiakaskeskeiseen palvelumuotoiluun. Kurssi on osa Euroopan aluekehitysrahaston rahoittamaa 6Aika-ohjelmaa ja sille on myönnetty rahoitus.

Kurssi koostuu luento-osuudesta ja yksilöllisestä, tuetusta case-harjoittelusta. Saat kurssilta analytiikan ja palvelumuotoilun osaamista, avointa dataa sekä ideoita uusiksi tuotteiksi, palveluiksi ja liiketoiminnaksi. Saat mukaasi myös analytiikan ohjelmistopakin sekä kurssilla käytetyn palvelumuotoilupelin.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä COSS:n, Tampereen yliopiston ja Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa. Kurssi alkaa Yrittäjän päivänä 5.9. ja päättyy 8.12. Kurssin alussa on luentoja ja ohjattua harjoittelua sekä sen jälkeen 12.10. alkava case -vaihe, jossa harjoitellaan yrityksen mukanaan tuoman casen kanssa.

Tampereen kurssille valitaan kuusi yritystä ja luennoille sekä harjoituksiin voi kustakin yrityksestä osallistua enintään kolme henkilöä, joista kaksi on teknisiä henkilöitä ja yksi tuleva palvelumuotoilija. Teknisiltä henkilöiltä edellytetään hyvät tietotekniset taidot.

Ilmoittautuminen

Kurssi täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Tampereen kurssi on tarkoitettu pääkaupunkiseudun ulkopuolisille yrityksille, sillä pääkaupunkiseudulla järjestetään kaksi kurssia vuonna 2017.

Lisätietoja valmennuksesta

 

<iframe allowfullscreen="allowfullscreen" frameborder="0" height="281" src="https://www.youtube.com/embed/dGGbxwdwnsk?feature=oembed" width="500"></iframe>

 

Lisätiedot:
Jyrki Koskinen
040 750 3451
jyrki.koskinen@coss.fi

 

Friday, 03 June 2016

COSS.fi: FinBot hakee kiinnostuneita kehittäjiä yhteisöönsä

Planet Fellowship (fi) | 07:33, Friday, 03 June 2016

FinBotFinBot on projekti, jonka tarkoituksena on tarjota analysoitua tietoa käyttäjien taloudellisesta tilanteesta puhumalla BOTille. Palvelua on tarkoitus tarjota nuorille raha-asioidensa kanssa kamppaileville käyttäjille maasta riippumatta.

AI BOT antaa nuorille räätälöityjä vinkkejä auttaen heitä jokapäiväisessä raha-asioiden suunnittelussa. BOT saa tiedot suoraan käyttäjän pankkitililtä, ja vinkit perustuvat muun muassa henkilökohtaisiin kulutustapoihin, säästötavoitteisiin, sekä muiden samanlaisten käyttäjien rahankäyttöön liittyviin tapoihin. BOT muuttuu älykkäämmäksi ja sen antamat ohjeet paranevat mitä enemmän sitä käytetään.

FinBotin koodaaminen alkoi ja sitä vietiin eteenpäin Kööpehaminan, Berliinin ja Aalborgin hackathoneissa. Koodina käytetään avointa lähdekoodia ja palvelua halutaankin kehittää ja ylläpitää avoimen yhteisön voimalla myös jatkossa. Mikäli kiinnostuit, kysy lisää projektin vetäjältä, Amandeep Midhalta.

 

Lue lisää:
Finbot-DEMO (in English)

Lisätiedot:
Amandeep Midha
+45 81619500
amandeepm(a)gmx.se

 

Wednesday, 25 May 2016

COSS.fi: Uusi jäsen esittäytyy: Malmcon Oy toimii tietojohtamisen asialla

Planet Fellowship (fi) | 10:40, Wednesday, 25 May 2016

analytics-925379_1280

 

Malmcon toimii julkishallinnon ja erityisesti kuntasektorin tukena oleellisen tiedon hyödyntämisessä tietojohtamisen saralla. Asiakkaitamme ovat virkamiehet, poliittiset päättäjät ja kuntalaiset.

Tavoitteemme on luoda parempaa ymmärrystä toimintaympäristöstä, sekä tukea päätöksentekoa ja kommunikointia. Yhteisen näkemyksen ja ymmärryksen kautta luomme tehokkaampaa toimintaa, parempia tuloksia ja hyvinvointia.

Datan, ja erityisesti avoimen datan hyödyntäminen on työssämme esisijaisessa roolissa. Data ei aiheuta ähkyä vaan se luo mahdollisuuksia. Edellytyksenä on, että dataa jalostetaan, rikastutetaan ja siitä tehdään ymmärrettävää. Jokaisella päättäjällä ja kuntalaisella on oikeus ymmärrettävään tietoon, välineisiin seurata toimintaa ja ymmärtää toimenpiteiden vaikutuksia.

Toiminnan ja prosessien mittaaminen ja jatkuva oppiminen ovat osana rutiineitamme. Datan (toiminnan) visualisointi on taas väline jolla saamme toiminnasta syntyvän datan intuitiiviseen muotoon. Paikkatiedon hyödyntäminen osana tietojohtamista on tehokasta ja lähellä meidän sydäntä.

Hyödynnämme kokeilevia menetelmiä, koska työskentelemme asioiden parissa joita on haastava määritellä etukäteen, tai edes ymmärtää. Ihmisten ja organisaation tarpeiden ymmärtäminen vaatii oppimista, ja organisaatioiden tulee vastaavasti omaksua kyky oppia. Kokeilevien menetelmien avulla edetään oikealla polulla ja opitaan ymmärtämään. Pidämme myös erityisen tärkeänä ymmärtää abstraktiotasot joilla toimimme ja haluamme välttää osaoptimointia.

Teemme yhteistyötä eri kaupungeissa ja kunnissa mm. seuraavien toimintayksikköjen kanssa: hallinto-osasto, tietokeskus, ympäristökeskus, kaupunkisuunnittelukeskus, tekninen toimi, kotihoidon palvelut ja sivistystoimi.

 

Teksti ja lisätiedot:
Mikko Malmgren
Malmcon Oy
toimitusjohtaja
+355 44 756 2449
mikko.malmgren(a)malmcon.fi

 

Monday, 16 May 2016

COSS.fi: Keskiviikkona käynnistyy pohjoismaiden ensimmäinen API Days!

Planet Fellowship (fi) | 11:59, Monday, 16 May 2016

mic-1132528_1280

 

 

Keskiviikkona 18.5. käynnistyy Tampereella pohjoismaiden ensimmäinen kaksipäiväinen API Days Nordic -konferenssi! Ohjelmassa nähdään niin kotimaisia kuin kansainvälisiäkin puhujia sekä käytännönläheisiä työpajoja. Aiheina ovat muun muassa raskaan teollisuuden rajapinnat ja API-talous.

Konferenssin tavoitteena on tuoda Skandinavian ja Baltian maat yhteen keskustelemaan edellä mainituista aiheista ja jakamaan menestystarinoita sekä hyviä käytänteitä. API Days Nordic tarjoaakin loistavan tilaisuuden tavata eri ryhmiä, organisaatioita ja muita alan asiantuntijoita innostavan ohjelman parissa.

 

Puhujina nähdään muun muassa:

 

Andress Kütt (Estonia Information System Architect) ottaa strategisesti kantaa arkkitehtuuriin rakennettaessa taloudellisesti ja sosiologisesti merkittäviä järjestelmiä. Työkseen hän toimii pääarkkitehtina Viron tietojärjestelmävirastossa. Ohjelmistojen parissa hän on toiminut jo vuodesta 1993 ja viimeiset 10 vuotta hän on työskennellyt monimuotoisten informaatiojärjestelmien parissa. Koulutuksensa hän on saanut MIT:ssä.

18.5. klo 9:45 Architecting a Country – Andres Kütt

 

Sami Koivisto (IBM) työskentelee tällä hetkellä IBM Hybrid Cloudissa APIen parissa. Työssään hän etsii yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin. Rajapintahallinnan lisäksi hänellä on kokemusta integraatioiden ja liiketoimintaprosessien hallinnasta. Esityksessään hän pohtii API-arkkitehtuuria tarjoajan näkökulmasta.

18.5. klo 10:15 Business, IT and the pursuit of APIness

 

Nicolas Grenié (3Scale) toimii hakkerina 3Scalessa. Rajapinnat ja ohjelmointi ovat hänellä veressä ja hän on esimerkiksi rakentanut monia integraatioita Slackin ympärille. Esityksessään hän jakaa parhaita käytänteitä sekä esittelee suositeltuja työkaluja rajapintojen suunnittelijoille. Lisäksi Nicolas pohtii, miten yritykset pääsevät mukaan bottivallankumoukseen.

18.5. klo 10:45 The Bot revolution and it’s consequences for APIs

 

Manraj Sabarwal (SITA) tulee kertomaan, miten he muokkaavat 3scalen avulla lentoliikennealan tulevaisuutta API-talouden näkökulmasta.

19.5. klo 9:45 How SITA’s API Platform is influencing the API strategy for the Air Transport Industry (ATI)

 

Ivo Lõhmus (Guardtime) vastaa Guardtimella julkisesta sekä puolustussektorista työskennellen pääsääntöisesti Viron hallituksen kanssa blockchain-pohjaisten ratkaisujen integraatioprojekteissa. Guardtimen kehittämä teknologia takaa datan, järjestelmien ja prosessien eheyden.

19.5. klo 10:45 Securing Public Services with Blockchain

 

Konferenssin järjestämisestä vastaa API:Suomi yhteistyössä API Duo OÜ:n, Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry:n sekä Tredea Oy:n kanssa. Konferenssi on osa maailmanlaajuista API Days -tapahtumasarjaa.

 

Lisätietoja:

API Days Nordic
Ohjelma
Lipunmyynti

Organisaatiot

Tuesday, 03 May 2016

COSS.fi: Metropolia tarjoaa Unix ja Linux-koulutusta

Planet Fellowship (fi) | 10:25, Tuesday, 03 May 2016

Metropolia tarjoaa Unix ja Linux -koulutusta Avoin Amk:n kautta.

 

LinuxAvoin Amk: Unix/Linux (perus- ja jatko) 8,00 op

 

Unix/Linux -perusteet ja jatko on kahdeksan opintopisteen kokonaisuus, joka suoritetaan selaimen kautta virtuaaliympäristössä. Ympäristö sisältää opetusvideoita, käytännön laboratorioharjoituksia, teoriatehtäviä ja harjoituskokeita – opiskelija tarvitsee vain toimivan verkkoyhteyden ja selaimen.

Kurssi tähtää sertifikaatteihin LX0-103 ja LX0-104.

 

Lisätietoja koulutuksesta

 

Friday, 29 April 2016

COSS.fi: Menestyvä yritys palvelee asiakasta, on avoin ja rakentaa yhteisöä

Planet Fellowship (fi) | 09:45, Friday, 29 April 2016

nokia-923915_1280

Microsoft ilmoitti 4.4.2016, että se jätti matkapuhelimensa kehityksen jäähylle ja keskittyy muihin liiketoimintoihin. ”Jos haluaa tavoittaa paljon puhelimien käyttäjiä, ei Windows Phone ole oika tapa tehdä sitä” sanoo Mircosoftin laiteosastoa johtava Terry Myerson. Mikä sitten on oikea tapa, kuka on kännykkämaailman voittaja? Ja laajemmin, voisiko kännykkämaailman esimerkin perusteella päätellä muidenkin toimialojen menestyjät ja menehtyjät?

Kun Microsoft osti Nokian kännykkäbisneksen vuonna 2014, se oli jo raskaasti tappiollista. Nokian kännykät menestyivät hienosti niin kauan kuin kännykkäbisnes oli insinööritiedettä. Riitti, että osattiin tehdä innovatiivisia tuotteita tehokkaasti. Avainasemassa olivat tuoteinnovaatiot, yhteiset teollisuusstandardit, tuotannon tehokkuus ja sen osana viimeiseen asti viritetty alihankintaverkosto. Sitten tuli Apple, joka valtasi älypuhelinmarkkinan erinomaisella käytettävyydellään ja ennenkaikkea laajemmalla palvelutarjonnalla, mikä miellytti asiakkaita. Applen vahvuus oli kehittämisyhteisö, joka suolsi hyödyllisiä ja haluttuja sovelluksia käyttäjille. Mutta Applekin on löytänyt voittajansa. Kännyköiden markkinajohtaja on nyt Google – tekemättä yhtään kännykkää. Vuonna 2015 myydyistä kännyköistä yli 80% käytti Googlen kehittämää Android –käyttöjärjestelmää.

Android -käyttöjärjestelmän ovat valinneet Sony, Samsung ja Huawei ja 1.291 muuta laitevalmistajaa. Googlen menestyksen salaisuus on vahva ekosysteemi. Ekosysteemiin kuuluu laitevalmistajien lisäksi laaja sovellusten ja palvelujen kehittäjien joukko, joka tuottaa käyttäjille koko ajan hyödyllisiä ja hauskoja palveluja – sekä markkinoiden laajin käyttäjäjoukko. Googlen Play -kaupassa on 1.300.000 sovellusta, joita ladataan yli 1.5 kertaa niin paljon kuin Applen. Applen ekosysteemi on suljettu, tiukasti Applen omassa hallussa. Myös sen iOS -käyttöjärjestelmä on suljettua lähdekoodia. Applelta ladattuja sisältöjä voi hyödyntää vain Applen laitteilla, ei muilla. Googlen Android -käyttöjärjestelmä on avointa lähdekoodia ja sen Play -kaupasta hankittua sisältöä voi hyödyntää miltä tahansa laitteella. Apple voitti Nokian aikanaan erinomaisella käyttäjäkokemuksella. Googlen Android on nyt voitolla avoimella ekosysteemillä ja valtavalla palvelutarjonnalla. Ekosysteemikisassa enemmän on enemmän.

woman-791227_1280Asiakkaat ostavat kännyköitä hyödyksi ja huviksi kriteerinä miten kännykkä palvelee minua osana minun maailmaani. Myös kännykkä-Nokiassa osattiin puhua palveluista mutta se jäi vain puheeksi. Digitaalisten palvelujen Suomi -hanke, joka on osa Suomi 100 itsenäisyyden juhlavuoden ohjelmaa julkisti maaliskuun lopulla Digihistorian. Digihistoria esittelee suomalaisen yhteiskunnan digitalisointia vuosina 1995-2015 ja yksi teema on ’miksi Suomi putosi’. Yksi ilmeinen syy oli puute ymmärtää asiakasta ja tuottaa aitoa lisäarvoa, joka olisi auttanut ja helpottanur asiakkaan elämää – oli kyse sitten kuluttajasta tai yrityksestä. Palveluajattelussa tuote tai palvelu palvelee asiakasta ja on asiakkaalleen hintansa arvoinen. Palveluajattelussa verbi on ’auta’, eikä ’myy’. Voittavat konseptit syntyvät usein yhteisöissä, joissa erilaiset osaamiset kohtaavat.

Androidista tuttu avoin maailma on alusta tuottamaan voittajia muuallakin kuin matkapuhelimissa. Esimerkiksi Internet perustuu muutamaan avoimeen standardiin, jotka ovat synnyttäneet valtavan yhteisön ja kokonaan uuden maailman. Suomessa syntynyt Linux on esimerkki avoimen lähdekoodin voimasta. Maailman 500 suurimmassa tietokoneessa 485:ssä on käyttöjärjestelmänä Linux. Linux on markkinajohtaja pilvi- ja internet-palvelimissa ja ylipäätään kaikilla markkinoilla, joilla on valinnanvapaus. Avoimessa maailmassa kyvyt kumuloituvat, ideat ja innovaatiot muuttuvat liiketoiminnaksi nopeammin kuin suljetussa maailmassa.

Microsoft on ollut suljetun liiketoiminnan ja kytkykaupan maailmanmestari. Kisassa asiakkaista ja markkinoista ykköspaikan ainakin kännyköissä on ottanut ekosysteemien maailmanmestari Google. Android ei ole vain kännykkäilmiö. Kun lasketaan maailman kaikki tietokoneet, niin Linuxiin perustuva Android on maailman yleisin käyttöjärjestelmä. Android -laitteita on kolme kertaa niin paljon kuin on Microsoft Windows -laitteita. Google on laajentamassa ekosysteemiään Internet of Things -hengesssä viihteeseen, koteihin ja autoihin. Sen Automotive Alliance:een kuuluu 28 suurta autonvalmistajaa. On mielenkiintoista nähdä pysyykö Android -ekosysteemi avoimena. On ollut merkkejä intressien ristiriidoista, jotka ovat johtaneet toistensa kanssa yhteensopimattomiin Android-totetutuksiin. Onko avoimuus uhattuna, kiemurteleeko likinäköinen ahneuden käärme avoimuuden paratiisiin?

climb-517053_1280Mitä Suomi voisi tästä oppia? Mitä voimme saada aikaan palveluajattelulla, avoimuudella ja yhteisöillä? Suomi on yhteistyöhön tottunut, avoin yhteiskunta. Suomessa on aina totuttu auttamaan kaveria joko hyvää hyvyyttään tai vastavuoroisuuden toivossa. Auttaminen ja yhteisöllisyys ovat olleet ihmiskunnan avain hyvinvoinnin kasvuun. Itsekseen puuhastelusta on päästävä yhdessä tekemiseen myös tuotteiden ja palvelujen kehittämisessä. Kun tuotteita ja palveluja kehitetään yhdessä asiakkaiden ja asiakkaiden asiakkaiden, koko arvoverkoston kanssa, niin onnistumisen todennäköisyys on suuri. Käyttökelpoiset ideat löytyvät käyttökelvottomien seasta nopeasti. Avoin maailma: avoin lähdekoodi, avoimet standardit ja rajapinnat, avoin data ja avoin innovaatio ovat osoittaneet kykynsä.

Esimerkiksi Kuntaliiton tutkimuksen mukaan 48 % suomalaisista kouluista käytti vuonna 2013 avointa lähdekoodia. Avoimen lähdekoodin toimittajan on pakko olla hyvä koko ajan. Toimittaja ei elä lisenssimaksuilla, koska sellaisia ei ole. Avoimessa maailmassa toimittaja elää sillä, että tarjoaa koko ajan hyödyllistä palvelua asiakkaalleen ja asiakas haluaa maksaa siitä. Avoimessa maailmassa asiakas ei ole toimittaja- tai teknologialoukussa lypsylehmänä vaan asiakassuhde perustuu lisäarvoon, josta asiakas haluaa maksaa.

Kirjoitussarjan seuraavassa osassa käsittelen miten sote-Suomi voi hyödyntää menestysreseptiä, joka perustuu palveluajatteluun, hyödyntää avointaa maailmaa ja saa voimansa yhteisöistä. Hyviä esimerkkejä on jo!

Jyrki Koskinen(1)

Jyrki Koskinen

jyrki.koskinen@avaamokonsultointi.fi

Lähteet:

Microsoft -kännykän kehitys jäähylle
Digitaalinen Suomi
Android -markkinaosuus

Tämä kirjoitus on osa blogisarjaa
Mistä on isot menestykset tehty: palveluajattelusta, avoimuudesta ja yhteisöistä

Osa I. Menestyvä yritys palvelee asiakasta, on avoin ja rakentaa yhteisöä.
Osa II. Sote-Suomen menestysresepti (julkaistaan myöhemmin)

Monday, 25 April 2016

COSS.fi: API-talouden esiinmarssi Tampereella 18.-19.5.

Planet Fellowship (fi) | 07:02, Monday, 25 April 2016

API DAYS

 

API-taloudesta puhutaan paljon, mutta sen näkyminen Suomessa on antanut odottaa itseään. Suomen API-aktiivit yhdistivät voimansa ja päättivät tehdä asialle jotain. Lopputuloksena on globaalin API Days tapahtumasarjan 2-päiväinen tapahtuma Tampereella. API Days Nordic on osa isompaa liikehdintää rajapintojen ja IoT -kentän saralla.

Suomessa on ollut kesästä 2014 asti aktiivinen API:Suomi -yhteisö. Yhteisö on tuottanut muun muassa API-talouden kiihdyttämiseksi apimanifestin ja API-katalogin. Lisäksi yhteistyössä JulkICT Lab / CSC:n kanssa on tuotettu alustava API Guidelines rajapintojen tuottamiseen. Kevään huipennus on API Days Nordic -tapahtuma Tampereen yliopiston tiloissa 18.- 19.5.2016, jonka liput ovat myynnissä.

 

Lohkoketjuja, avoimia rajapintoja ja palveluväylää – kansainvälisiä puhujia

Tapahtuman pääpuhujat ovat kansainvälistä huippua. Yksi puhujista on Guardtime yrityksen Ivo Lõhmus, joka avaa meille miten lohkoketjuteknologiaa on hyödynnetty Virossa. Viron X-Road ratkaisuissa keskeinen Andres Kütt tulee kertomaan Virossa laajenevasta ajattelusta, jossa ydin on kansakuntien arkkitehruurityössä eikä yksittäisten järjestelmien kanssa työskentelystä. Avoimen rajapintamäärittelyn Open API Initiative on yksi aihe ja sitä tulee avaamaan meille johtokunnan jäsen. Nicolas Grenié 3Scale yrityksestä puolestaan avaa API:en ja robottien (bot) välistä yhteyttä ja merkitystä tulevaisuudelle.

 

Eturivin paikka API-talouden ja IoT:n kehitykseen

Edellä mainittujen lisäksi tapahtuma tarjoaa eturivin paikan raskaan teollisuuden rajapintoihin sekä ekosysteemeihin, esityksiä palvelittomista rajapintaratkaisuista ja konttiteknologiasta. Osan ohjelmasta tuottaa vapaaehtoisyhteisö (community track) sisältäen käytännöllisiä työryhmiä ja hands-on ohjelmaa.

Osallistuvien yritysten joukossa on muun muassa Valmet, Apiary, 3Scale, Apinf.io, Dropbox, SC5 Online, Apiwise, IBM, HSL ja EduCloud Alliance.

 

Liput myynnissä – paikkoja rajoitetusti

Tapahtuman tarkemmat tiedot ja ohjelma sekä liput löytyvät osoitteesta: http://nordic.apidays.io. Tapahtuman järjestää yhteistyössä: APIDuo OÜ, API:Suomi, COSS ry ja Tredea.

 

Lisätietoja:

Pilvi Tontti / COSS ry
pilvi.tontti@coss.fi
040 649 2922

Jarkko Moilanen / API:Suomi
jarkko.moilanen@apinf.io
045 346 0499

COSS.fi: Canonical julkaisi Ubuntu 16.04 LTS:n

Planet Fellowship (fi) | 06:35, Monday, 25 April 2016

Ubuntu 16.04 LTS julkaistiin myöhään torstai-iltana Suomen aikaa. Kyseessä on uusin versio suositusta vapaasta Linux-<wbr></wbr>käyttöjärjestelmäpaketista niin kuluttajien työpöydille ja mobiililaitteisiin kuin pilveen, palvelimiin ja laitteiden Internetiin.

Kuluttajien keskuudessa Ubuntu on tutuin työpöytäkäytössä. Siellä Unity 7 -käyttöliittymän nopeutta ja virheettömyyttä on jälleen lisätty sadoin korjauksin. Snap-paketoinnin myötä ohjelmien uusimmat versiot tulevat olemaan aiempaa vaivattomammin saatavilla.

Työpöydän ja mobiililaitteiden konvergenssi etenee samaan aikaan, ja ensimmäinen Ubuntu-tabletti, espanjalaisvalmistajan Bq Aquaris M10 Ubuntu Edition, on juuri tullut myyntiin Euroopan laajuisesti. Se sisältää myös PC-tilan toimistosovelluksineen liitettynä näyttöön tai televisioon. Uusi huippupuhelin Meizu Pro 5 Ubuntu Edition on tulossa myös myyntiin lähiaikoina.

Tietokoneiden puolella Ubuntu-kannettavia on tilattavissa Dell-jälleenmyyjiltä kautta maan, halvoista malleista kahden tuhannen euron kärkimalliin. Myös perinteinen ruohonjuuritason Ubuntun itse asentaminen vanhalle tai uudelle tietokoneelle on erittäin suosittua edelleen.

Canonicalin julkaiseman Ubuntun lisäksi yhteisön ylläpitämissä lukuisissa työpöytien sisarjulkaisuissa on uusi tulokas, Ubuntu MATE. MATE-käyttöliittymä on monille mieluinen ”klassinen” 2000-luvun työpöytä uusien modernien käyttöliittymien sijaan. Myös muut sisarjulkaisut ovat päivittyneet – Kubuntu (KDE), Xubuntu (XFCE), Lubuntu (LXDE), Ubuntu GNOME, Ubuntu Studio, Mythbuntu, Edubuntu ja Ubuntu Kylin. Ubuntu Suomi tarjoaa lisäksi Ubuntu Finnish Remixin, jonka ainoa ero viralliseen asennusmediaan on oletuskieli joka on asetettu suomeksi.

Ubuntu Suomi tulee jakamaan lähikuukausina kaikkiin Suomen suurimpiin kirjastoihin Ubuntu 16.04 LTS -DVD-asennusmedioita. Aiempia versioita on tilastojen mukaan lainattu ahkerasti.

Ubuntu 16.04 LTS on Ubuntun kuudes pitkäaikaisesti tuettu versio vuoden 2006 ensimmäisestä LTS:stä lähtien. Sitä tuetaan vuoteen 2021 asti. Päivittämistä 16.04 LTS:ään aletaan tarjota vanhoille käyttäjille elokuussa 2016.

Toimittajille

Valmiita Ubuntu-tuotteita testattavaksi voi tiedustella Dell Finland Oy:ltä tai Data Group -jälleenmyyjiltä. Bq:n tabletti on tilattavissa Bq:n verkkokaupasta, ja Meizun puhelin lähiaikoina heidän verkkokaupastaan. Ubuntu Suomen sivuilta voi ladata Ubuntu-asennusmedian.

Tiedustelut: Timo Jyrinki <timo.jyrinki@iki.fi> (040 476 3410) tai Jussi Kekkonen <tmt@ubuntu.com> (050 514 6975)

Kotisivut

http://www.ubuntu.com/
http://www.canonical.com/

Lisenssi

Sisältää ohjelmia useilla vapailla lisensseillä

Asennus

http://wiki.ubuntu-fi.org/<wbr></wbr>Asentaminen

Käyttöohjeet

Ubuntun käyttöopas:
https://help.ubuntu.com/16.04/<wbr></wbr>ubuntu-help/index.html.fi

Kokeile Ubuntun käyttöä selaimella:
http://www.ubuntu-fi.org/<wbr></wbr>verkkoesittely/14.04/

Ubuntu Suomen keskustelualueet:
http://forum.ubuntu-fi.org/