Free Software, Free Society!
Thoughts of the FSFE Community (gmq)

Wednesday, 18 June 2025

COSS.fi: OpenTech ja digitaalinen suvereniteetti esillä lokakuun Mindtrek-konferenssissa

Tickets are out now!

Lokakuun odotetuin tapahtuma on kohta täällä, kun vuosittainen kansainvälinen teknologia-alan Mindtrek-konferenssi järjestetään tänä vuonna jo 28. kertaa Tampereella.

Vuonna 2025 konferenssi jakaantuu aiempien vuosien tapaan tiistaina 7.10.2025 Finnkino Cine Atlaksessa (Koskikeskus) järjestettävään varsinaiseen pääkonferenssiin kuin myös aina sen yhteydessä järjestettyyn akateemiseen osuuteen, joka järjestetään 7.-10.10.2025 Paidia Living Lab of Playssa (Nokia Arena) yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Tutustu tarkemmin tulevaan Academic Mindtrek -konferenssiin täällä.

Pääteemana OpenTech: Towards Digital Sovereignty

Mindtrek 2025

Vuoden 2025 Mindtrek-konferenssin pääteemana on “OpenTech: Towards Digital Sovereignty”. Tänä vuonna haluamme erityisesti korostaa digitaalisen suvereniteetin ja palveluiden jatkuvuuden takaamisen merkitystä nopeasti muuttuvassa maailmanpoliittisessa tilanteessa. Avoimen lähdekoodin ratkaisut vähentävät riippuvuutta yksittäisistä toimittajista ja tukevat kestävää, turvallista digitaalista infrastruktuuria. Ohjelmistojen ja datan hallinta on nyt tärkeämpää kuin koskaan – niin valtioille kuin yrityksillekin.

Konferenssin ohjelma jakautuu useampaan teemoitettuun kokonaisuuteen, joissa avointen teknologioiden mahdollisuuksia tarkastellaan eri näkökulmista. Luvassa on inspiroivaa ja keskustelua herättävää sisältöä niin avoimen lähdekoodin liiketoiminnasta kiinnostuneille, devaajille kuin julkisen sektorin toimijoillekin.

Mindtrek kokoaa jälleen saman katon alle monipuolisen joukon teknologia-alan asiantuntijoita, kehittäjiä, liiketoimintajohtajia, julkisen sektorin päättäjiä, ohjelmistoalan startupeja ja opiskelijoita – verkostoitumaan, jakamaan osaamista ja innostumaan alan ajankohtaisista ja nousevista teemoista.

Keynote-puhujana nähdään Peer Heinlein

Peer Heinlein

Konferenssin keynote-puhujana lavalle nousee Peer Heinlein (CEO and Founder of the Heinlein Group and OpenCloud) – kokenut IT- ja avoimen lähdekoodin asiantuntija, kirjailija ja Heinlein Support GmbH:n perustaja. Yrityksen taustalta löytyvät lukuisat tunnetut ratkaisut, kuten mailbox.org, OpenTalk ja OpenCloud.eu.

Yli 30 vuoden kokemuksella ja vahvalla näkemyksellä Heinlein tulee kertomaan avoimen lähdekoodin voimasta ja yhteisön merkityksestä: mitä tapahtuu, kun keskeinen ohjelmisto katoaa tai päätyy kilpailijan haltuun? Puheenvuorossaan Heinlein kertoo tositarinan yhteisöstä, joka päätti olla luovuttamatta – ja siitä, mitä kaikkea tarvitaan, jotta ohjelmisto ja sen arvot säilyvät myös vaikeina aikoina.

Käy tutustumassa tarkemmin Mindtrekin verkkosivuilla ensimmäisiin vahvistuneisiin puhujiimme. Lisää ohjelmajulkistuksia tulossa elokuun alkupuolella!

Tutustu puhujiin >>

Rekisteröidy veloituksetta ja varmista paikkasi lokakuun konferenssissa

Meillä on ilo kutsua kaikki teemasta kiinnostuneet veloituksetta seuraamaan kanssamme tiistaina 7.10. Finnkino Cine Atlaksessa (Koskikeskus) järjestettävää Mindtrek-konferenssiohjelmaa. Lisäksi kaikille niille, jotka haluavat jatkaa muun muassa verkostoitumista konferenssin virallisessa iltatilaisuudessa, olemme tuoneet tarjolle myös maksullisia VIP-lippuja, joihin sisältyy myös päivän ruokailut. Ostamalla VIP-lipun voit myös osoittaa samalla tukesi alan vuosittaiselle tapahtumalle.

Kaikkia lippuja on kuitenkin saatavilla rajoitetusti, joten merkkaa päivämäärä kalenteriisi ja varmista paikkasi lokakuun tapahtumassa rekisteröitymällä mukaan jo tänään. Muista myös vinkata tulevasta tapahtumasta kollegallesi – toivottavasti näemme jälleen lokakuussa Tampereella!

Varmista paikkasi tapahtumassa >>

Lähde tapahtuman kumppaniksi

Hyödyntääkö organisaationne avointa lähdekoodia toiminnassaan tai perustuuko yrityksenne liiketoiminta avoimeen lähdekoodiin? Mindtrek tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden saada organisaatiollenne näkyvyyttä sekä luoda uusia kontakteja, lähde siis mukaan kumppaniksi ja tue open source -alan vuosittaista tapahtumaa Suomessa.

Erityisesti COSSin jäsenyrityksille on tarjolla edullista näkyvyyttä tapahtumassa, sillä tarjoamme kaikki tapahtuman kumppanuuspaketit alennettuun -25 % jäsenhintaan. Käy tutustumassa Mindtrekin verkkosivuilla tarkemmin valmiiden kumppanuuspakettien sisältöihin. Mikäli jokin paketeista ei istu sellaisenaan organisaationne tarpeisiin, olethan yhteydessä niin keskustellaan lisää ja räätälöidään juuri teille sopiva vaihtoehto.

Mukana tapahtumaa tukemassa ovat jo Tampereen yliopisto, Tampereen kaupunki sekä viestinnällisenä yhteistyökumppanina Ite wiki. Suuri kiitos tuestanne, joka mahdollistaa alan vuosittaisen tapahtuman järjestämisen!

Tutustu kumppanuuspaketteihin >>

 

 

 

Monday, 16 June 2025

COSS.fi: Yhdistyksen vuosikokouksessa vahvistettiin hallituksen kokoonpano tulevalle kaudelle

Vuosikokous

COSS ry:n jäsenet kokoontuivat 13.6.2025 yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen sekä jäsentilaisuuteen, joka järjestettiin tänä vuonna COSSin jäsenen, DigiFinland Oy:n, isännöimänä Helsingissä. Paikallaolijoiden lisäksi myös osa yhdistyksen jäsenistä seurasi tilaisuutta etänä verkon välityksellä.

COSSin toiminnanjohtaja Timo Väliharju yhdessä talousvastaava Sini Kilpisen kanssa esitteli vuosikokouksessa jäsenille yhdistyksen viime vuoden 2024 toimintakertomuksen, tilinpäätöksen sekä tilintarkastajan lausunnon. Kokouksessa vahvistettiin esitetty yhdistyksen tilinpäätös sekä myönnettiin hallitukselle ja toiminnanjohtajalle tili- ja vastuuvapaus. Lisäksi kokouksessa vahvistettiin toiminnanjohtajan esittelemät yhdistyksen toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio kuluvalle vuodelle 2025.

Kokouksessa vahvistettiin myös yhdistyksen jäsenmaksujen suuruudet vuodelle 2025. Jäsenmaksuihin ei ehdotettu muutoksia ja ne päätettiin pitää samana kuin edellisvuosina.

Vuosikokous valitsi myös COSS ry:n hallituksen kokoonpanon tulevalle kaudelle 2025-2026. Kellään hallituksen nykyisistä jäsenistä ei tullut vielä tänä vuonna kolmen vuoden toimintakausi päätökseen. Lisäksi tällä kertaa ei ollut ehdolla uusia hallituksen jäseniä. Näin ollen ehdotettiin, että yhdistyksen hallitus jatkaa nykyisellä kokoonpanolla.

Kokouksessa päätettiin hyväksyä edellä esitetty ehdotus.

COSS ry:n hallituksen kokoonpano 2025-2026

Mikko Lampi, pj, Metatavu Oy
Sanna Jokela, varapj, Gispo Suomi Oy
Martin von Willebrand, Asianajotoimisto HH Partners Oy
Mikko Malmgren (yksityishenkilönä)
Sami Jantunen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu - Xamk
Varajäsenet:
Marjukka Niinioja, Osaango Oy

Ohjelma jatkui vielä jäsentilaisuudella, jossa Mikko Malmgren (johtaja, EU-yhteistyö) DigiFinlandilta pohjusti lyhyesti keskustelua alan ajankohtaisista teemoista, jotka ovat tällä hetkellä pinnalla erityisesti EU-tasolla. Tämän jälkeen jäsenet jatkoivat vielä vapaamuotoista keskustelua ja verkostoitumista yhteisen lounaan merkeissä.

Tutustu yhdistyksen 2024 toimintakertomukseen (PDF) >>

Thursday, 05 June 2025

COSS.fi: Kööpenhamina ja Aarhus pyrkivät irti Microsoftista – huolena Trump ja tietoturva

Kööpenhamina ja Aarhus pyrkivät irti Microsoftista

Tanskan suurimmat kaupungit, Kööpenhamina ja Aarhus, pyrkivät aktiivisesti eroon Microsoftin ohjelmistoista ja pilvipalveluista. Taustalla on ennen kaikkea huoli Yhdysvaltojen poliittisesta tilanteesta, erityisesti Donald Trumpin mahdollisesta paluusta presidentiksi, sekä tarve varmistaa paikallinen hallinta datasta ja IT-infrastruktuurista.

Kööpenhaminan kaupungin sisäisestä tarkastuksesta ja valvonnasta vastaavan Revisionsudvalgetin puheenjohtaja Henrik Appel Espersen (S) varoittaa tilanteesta, jossa Yhdysvaltain ja Tanskan välisten suhteiden mahdollinen kiristyminen voisi johtaa siihen, että yhdysvaltalainen teknologiayhtiö kuten Microsoft pakotettaisiin lopettamaan palvelujensa tarjoaminen Tanskassa.

"Jos suhteet Yhdysvaltoihin heikkenevät ja Microsoft pakotetaan sulkemaan järjestelmänsä, emme voisi lähettää sähköposteja tai käyttää keskeisiä järjestelmiämme. Se olisi valtava haaste kunnalliselle toiminnalle", Espersen toteaa.

Aarhusin kaupungilla on jo käytännön kokemusta muutoksesta. Se on siirtänyt 60 järjestelmää pois Microsoftin pilvestä saksalaisen Hetznerin palvelimille. Tulokset ovat olleet lupaavia: kaupungin pilvipalveluiden vuosittaiset kustannukset ovat laskeneet yli puolella – 800 000 Tanskan kruunusta 225 000 kruunuun.

Vaikka siirtyminen uusiin ratkaisuihin vaatii työtä ja resursseja, molemmat kaupungit näkevät muutoksen strategisena investointina tietoturvaan, kustannustehokkuuteen ja digitaalisuuden omavaraisuuteen.

Lähteet:

Digi.no 3.6.2025: "Kommuner dropper Microsoft på grunn av Trump"

Dit Ikast-Brande 2.6.2025: "Trump får danske kommuner til at droppe Microsoft som udbyder"

Monday, 19 May 2025

COSS.fi: Uusi avoimen lähdekoodin Polis-yhteisö edistämään kansalaisosallistumisen mahdollisuuksia Suomessa

Avoimen lähdekoodin Polis-yhteisö

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus - COSS ry on käynnistänyt yhteistyössä Sitran kanssa uuden Avoimen lähdekoodin Polis-yhteisö -hankkeen (toteutus 10.3.2025 – 31.8.2026), jonka päätavoitteena on tuoda avoimen lähdekoodin digitaalinen osallistumisalusta Polis, laajasti suomalaisten kuntien ja muun julkishallinnon käyttöön. Samalla Suomeen aiotaan rakentaa vahva ja aktiivinen Polis-yhteisö.

COSS vastaa hankkeen koordinoinnista ja toteutuksesta sekä toimii uuden yhteisön managerina. Hankkeen päärahoittajana toimii Sitra, mutta COSS osallistuu hankkeeseen myös omalla rahoituksellaan.

"Uskon, että avoimen lähdekoodin Polis-yhteisö voi uudistaa kansalaisosallistumisen käytäntöjä Suomessa pysyvästi. Tavoitteemme on rakentaa kestävä ja elinvoimainen yhteisö, joka tuo osallistavan päätöksenteon työkalut kaikkien kuntien ja julkisten toimijoiden ulottuville – läpinäkyvästi, kustannustehokkaasti ja yhteiskehittämisen hengessä", toteaa COSS ry:n toiminnanjohtaja Timo Väliharju.

Mikä on Polis?

Polis on avoimen lähdekoodin digitaalinen osallistumisalusta, jonka Sitra on tuonut muutamia vuosia sitten Suomeen yhteistyössä DigiFinlandin kanssa. Polista on käytetty jo menestyksekkäästi Sitran rahoittamissa hankkeissa useilla hyvinvointialueilla. Polis mahdollistaa rakentavan keskustelun valitusta aiheesta suurten joukkojen kesken. Polis-keskustelussa osallistujat voivat anonyymisti ilmaista, mitä mieltä he ovat käsitellystä aiheesta äänestämällä alustalla olevia väitteitä tai lisäämällä keskusteluun itse muotoilemiaan uusia väitteitä. Poliksen kautta voidaan tehokkaasti kerätä kansalaisten näkemyksiä päätöksenteon tueksi.
Lue lisää Sitran verkkosivuilta Polis-alustan kokeiluista.

Polis-osallistumisalusta helppokäyttöisenä palveluna kunnille

Uusi hanke vastaa merkittävään yhteiskunnalliseen tarpeeseen, sillä nykyiset kuntien ja muiden julkishallinnon organisaatioiden osallistavat ratkaisut ovat usein pirstaleisia ja tarve skaalautuvalle, helppokäyttöiselle ja avoimelle järjestelmälle on suuri. Lisäksi kaikilla kunnilla, tai muilla julkisen tai kolmannen sektorin toimijoilla ei ole myöskään riittävästi resursseja, teknistä osaamista tai halua ottaa käyttöön ja ylläpitää ratkaisuja itsenäisesti. Hankkeen päätavoitteena on tuoda Polis tarjolle helppokäyttöisenä palveluna uuden perustetun Polis-yhteisön kautta. Keskeisenä toimenpiteenä hankkeessa on uuden avoimen lähdekoodin Polis-yhteisön rakentaminen Suomeen sekä sille soveltuvan yhteisöstrategian ja avoimen tuotteen hallintamallin luominen yhteistyössä yhteisön perustajajäsenten kanssa. Lisäksi hankkeessa keskitytään Polis-alustan jatkokehittämiseen ja yhteisön rakentumisen vauhdittamiseen. Yhteisön toimintamallin suunnittelussa huomioidaan erityisesti ketterä ja innovatiivinen yhteistyö, joka mahdollistaa myös pienten ohjelmistoyritysten aktiivisen osallistumisen alustan kehittämiseen.

Hankkeen tuloksena syntyy itsenäisesti kehittyvä ja rahoitukseltaan kestävä avoimen lähdekoodin Polis-yhteisö, jonka toiminta jatkuu hankkeen päättymisen jälkeen yhteisön jäsenmaksuihin perustuvalla rahoitusmallilla. Tämä varmistaa Polis-alustan pitkäjänteisen kehittämisen ja ylläpidon myös tulevaisuudessa.

Yrityksille uutta palveluliiketoimintaa Polis-alustasta

Avoimen lähdekoodin Polis-alusta tarjoaa yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia erityisesti konsultointi- ja ohjelmistopalveluiden saralla. Alustan käyttöönotto kunnissa ja muissa julkishallinnon organisaatioissa luo kysyntää asiantuntijapalveluille sekä tekniselle tuelle. Yritykset voivat hyödyntää Polis-alustaa osana omaa palvelutarjoomaansa ja näin laajentaa liiketoimintaansa uudelle sektorille sekä osallistua samalla niin avoimen lähdekoodin yhteisön toimintaan kuin myös kansalaisosallistumisen mahdollisuuksien ja päätöksenteon läpinäkyvyyden edistämiseen Suomessa. Rohkaisemmekin kaikkia ohjelmisto- ja konsultointialan yrityksiä tutustumaan Polikseen, sen tarjoamiin uusiin liiketoimintamahdollisuuksiin sekä harkitsemaan sitä mukaan yrityksenne palvelutarjoomaan tulevaisuudessa.
Tutustu Poliksen lähdekoodiin GitHubissa (Lisenssi: AGPL-3.0)

Perustajajäseneksi uuteen Polis-yhteisöön?

Kartoitamme tällä hetkellä ensimmäisiä toimijoita, jotka ovat kiinnostuneita tulemaan mukaan perustamaan uutta Polis-yhteisöä Suomeen. Kaikki Poliksesta kiinnostuneet tahot kuten kunnat, muut julkisen sektorin organisaatiot, kolmannen sektorin toimijat ja teknologia-alan yritykset, ovat tervetulleita mukaan uuden perustettavan yhteisön toimintaan ja Polis-alustan kehittämiseen. Tavoitteena on, että Polis-yhteisöstä kiinnostuneet toimijat kokoontuvat yhteisön ensimmäiseen perustamiskokoukseen jo kesäkuun 2025 aikana.

Mikäli tämä mahdollisuus kiinnostaa, olethan yhteydessä, niin kerromme mielellämme lisää Polis-ratkaisusta, käynnissä olevasta hankkeesta sekä perustettavasta uudesta Polis-yhteisöstä ja siihen liittymisen hyödyistä organisaatiollenne!

Timo Väliharju
Toiminnanjohtaja, COSS ry
timo.valiharju@coss.fi
+358 50 330 3339

Hankkeen tiedot
Hankkeen nimi: Avoimen lähdekoodin Polis-yhteisö
Hankkeen kesto: 10.3.2025 – 31.8.2026 (17,5 kuukautta)
Päätoteuttaja: Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry
Rahoittaja: Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
Hankkeen kokonaisbudjetti: 117 061 euroa, josta 60 000 euroa on varattu Polis-alustan tekniseen jatkokehittämiseen.
Sitran osuus kokonaiskustannuksista: 100 000 euroa (85 %)
COSS ry:n omarahoitusosuus: 17 061 euroa (15 %)

Thursday, 15 May 2025

COSS.fi: Kenestä vuoden 2025 Open World Hero?

Open World Hero voittajia
Vuoden 2025 Open World Hero -haku on käynnistynyt. Kenen sinun mielestäsi tulisi saada seuraava Open World Hero -tunnustus?

Onko sinulla mielessäsi jokin yritys, organisaatio tai yksittäinen henkilö, jonka mielestäsi tulisi saada tunnustusta merkittävästä työstään avointen tietojärjestelmien, erityisesti avoimen lähdekoodin, edistämisestä Suomessa?

Arvostamme erityisesti ehdokkaiden monimuotoisuutta ja toivomme saavamme monipuolisesti ehdokkaita erilaisista taustoista. Kyseessä voi olla yhteistyökumppanisi, kollegasi tai vaikkapa sosiaalisesta mediasta tai uutispalstoilta bongaamasi organisaatio tai henkilö. Tärkeintä on tehdyn työn tulokset: mitä merkittävää avoimella lähdekoodilla ollaan saatu aikaan, miten sitä on tehokkaalla tai uudella tavalla hyödynnetty tai miten sen asemaa ja käyttöä on onnistuttu edistämään.

Jätä meille oma ehdotuksesi lyhyiden perusteluiden kera alla olevan linkin kautta 19.6.2025 mennessä.

Ehdota meille vuoden 2025 tunnustuksen saajaa >>

Voittajan tulee valitsemaan COSS ry:n hallitus yhdessä ohjausryhmän edustajien kanssa. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja seuraava Open World Hero -tunnustuksen saaja tullaan julkistamaan syksyllä 7.10.2025 kansainvälisen Mindtrek-teknologiakonferenssin yhteydessä Tampereella.

––––––––––––––––––––––––––––––

Open World Hero on COSS ry:n vuosittain jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle.

Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017), kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018), Maanmittauslaitos (2020), Harri Pitkänen (2021), Aiven Oy (2022), Kansalliskirjasto (2023) sekä viimeisimpänä eVaka-projekti (2024).

Voit lukea lisää aiempien vuosien Open World Hero -voittajista ja heidän perusteluistaan täältä.

Tuesday, 01 April 2025

COSS.fi: Kuntavaalit 2025: Puolueet kannustavat avoimuuteen

Kuntavaalit 2025

Alue- ja kuntavaalit lähestyvät ja puolueet kampanjoivat jo vilkkaasti. Vaalien ennakkoäänestys alkaa keskiviikkona 2.4.2025 ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13.4.2025.

COSS teetti puolueilla Kuntavaalikyselyn, jonka teemoina ovat digitalisaatio, avoimet teknologiat sekä kuntien välinen yhteistyö. Selvitimme puolueiden näkökantoja siitä, miten kunnat voisivat parantaa ja tehostaa toimintaansa sekä palvelujaan avoimuuden ja digitalisaation keinoin sekä onko näitä teemoja mahdollisesti nostettu esille myös puolueiden vaaliohjelmissa.

Kuntavaalikyselyssä korostuvat avoin lähdekoodi, avoin data ja avoimet rajapinnat

Useat puolueet painottavat tuoreessa COSSin teettämässä Kuntavaalikyselyssä palveluiden kehittämistä ja kustannustehokkuutta avoimien teknologioiden avulla. Esiin nousevat etenkin avoin lähdekoodi, avoin data ja avoimet rajapinnat, jotka nähdään mahdollisuutena paitsi parantaa kuntalaisten palveluja, myös alentaa ohjelmistokustannuksia ja vähentää “toimittajaloukkuja”.

Kuntavaalikyselyn pohjalta merkittävää on, että kaikki vastanneet puolueet suhtautuvat avoimiin järjestelmiin myönteisesti.

Kokoomus esimerkiksi toteaa kannattavansa “mahdollisuuksien mukaan avointa tietoa ja lähdekoodia” osana julkisen sektorin kehittämistä.

Perussuomalaisetkin suhtautuvat avoimiin teknologioihin myönteisesti: “Kannatamme esimerkiksi koulujen oppimateriaaleissa edullisia open source -ratkaisuja ja julkisen sektorin mahdollisuutta hyödyntää edullisia tai ilmaisia ohjelmistoja ja järjestelmiä.”

Sosiaalidemokraatit (SDP) painottavat, että “julkisella rahoituksella tuotettu tieto tulee olla yhteiskunnan avoimessa käytössä” sekä “avoimet rajapinnat estävät lukkiutumisen yhden toimittajan varaan”.

Vihreiden tietopoliittisessa ohjelmassa puolestaan korostetaan, että digitaalisen infrastruktuurin kehitystä tulisi ohjata “mahdollisimman paljon avoimien standardien ja avoimen lähdekoodin suuntaan”.

Vasemmistoliitolla puolestaan on selkeä kanta avoimuuden puolesta: ”Avoimen lähdekoodin hyödyntäminen on periaatteellisesti mielestämme useimmiten paras ratkaisu ja tuo parhaimmillaan merkittäviä säästöjä kunnille ja hyvinvointialueille.”

Ruotsalainen kansanpuolue (RKP) kannattaa myös vahvasti avoimia teknologioita ja toteaa: ”Näiden ratkaisujen avulla voidaan lisätä järjestelmien yhteentoimivuutta, vähentää kustannuksia ja ehkäistä riippuvuutta yksittäisistä palveluntarjoajista.”

Kristillisdemokraatit korostavat, että “Suomessa julkinen sektori maksaa liikaa kaupallisista, suljetuista ja erikseen alusta alkaen räätälöidyistä ohjelmistoista. Ei ole kannattavaa kehittää samaan asiaan kymmeniä tai satoja erilaisia ohjelmistoratkaisuja.”

Myös Liike Nyt nostaa esiin avoimuuden, mutta korostaa samalla pienten kuntien rajallisia resursseja ja kuntayhteistyön merkitystä. Puolueen mukaan “Pienten kuntien resurssit eivät mitenkään riitä tarvittaviin investointeihin” ja ”kuntia pitäisi olla 100 ja niiden pitäisi pystyä jo nyt aivan eritasoiseen yhteistyöhön esimerkiksi ICT-hankinnoissa.”

Useita yhtäläisyyksiä puolueiden vastauksissa löytyy juuri avoimuuden merkityksessä. Lähes kaikki pitävät avoimia teknologioita ratkaisuna, joka voi vahvistaa kuntien itsemääräämisoikeutta, parantaa kilpailutusta sekä tuoda uusia innovaatioita. Samalla korostetaan tietoturvaa ja yksityisyydensuojaa: avoimet ratkaisut eivät saa johtaa tietoturvariskien lisääntymiseen, vaan on huolehdittava valvonnasta ja sääntelystä.

Moni puolue muistuttaa lisäksi, että avoimuuden ja digitalisaation menestyksekäs hyödyntäminen edellyttää kuntien välistä yhteistyötä. Yhteishankinnoilla, yhteisillä alustoilla ja yhteisillä standardeilla voidaan helpottaa uusien ratkaisujen käyttöönottoa ja säästää kustannuksissa. Avoimuus tarjoaa mahdollisuuksia parempaan palveluiden kehittämiseen: kun tieto, data ja lähdekoodi ovat avoimesti käytettävissä, uusia palveluita ja sovelluksia voidaan luoda ketterämmin.

Kuntavaalikyselyn perusteella avoimilla teknologioilla on poliittista tilausta: puolueet näkevät avoimen lähdekoodin, avoimen datan ja avoimet rajapinnat ratkaisuna, joka tukee kunnallista säästöohjelmaa ja mahdollistaa modernien, tehokkaiden järjestelmien rakentamisen. Avoimuus yhdistää niin hallinnon kehittämistä, ihmisläheistä digitalisaatiota kuin kilpailun ja innovaatioiden edistämistä.

Tutustu tarkemmin Kuntavaalikyselyn tuloksiin ja puolueiden näkökantoihin

Alla olevien linkkien takaa löydät puoluetoimistojen lähettämät vastaukset kokonaisuudessaan. Määräaikaan mennessä nykyisistä eduskuntapuolueista, joilla myös pääsääntöisesti määrällisesti on ollut eniten kunnanvaltuustopaikkoja, vastasivat Kuntavaalikyselyyn kaikki muut puolueet paitsi Keskusta.

Thursday, 27 February 2025

COSS.fi: Ammattikorkeakoulut avoimuuden asialla

Kuva: Xamk – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Kuva: Xamk – Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu.

Avoimen lähdekoodin hyveiksi voidaan luetella innovatiivisuus, yhteiskehittämisen vapaus sekä, no, avoimuus. Aristoteleen on sanottu pitäneen tärkeänä hyveen harjoittamista sekä hyveeseen kasvattamista. Antiikin Kreikassa neljä hyvettä olivat käytännöllinen viisaus, rohkeus, oikeamielisyys ja kohtuullisuus vielä toistaiseksi avoimen ja ilmaisen Wikipedia-lähteen mukaan. Oikein mainioita ja aikaa kestäneitä hyveitä n. 2300 vuoden takaa. Olisivatko kreikkalaiset pohtineet samoin, jos heillä olisi ollut mikroprosessori käytössä - tai onko meillä syy keksiä hyvepyörä uudelleen, kun mikroprosessori on jo keksitty? Vastaus molempiin on todennäköisesti “ei�. Ammattikorkeakouluilla on tärkeä rooli avoimuuden edistämisessä. Avoimen lähdekoodin hyödyntäminen ja kehittäminen ei ole ainoastaan tekninen valinta, vaan strateginen väline, joka tukee opetusta, tutkimusta, kehitystä ja innovaatiotoimintaa. Päivitettyjä hyveitä nekin.

Avoimuus Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) strategian mukaisesti avoimuutta edistetään mm. tutkimusjulkaisuilla, -aineistoilla ja oppimateriaaleilla. Vastuullista tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa sekä oppimista toteutetaan avoimuutta edistävällä toimintakulttuurilla. Avoimen tieteen ja tutkimuksen (Uotila 2024) indikaattoreissa panostukset näkyvät erinomaisina tuloksina. Avoimuus on nostanut Xamkin opetuksen ja TKI-toiminnan laatua, mahdollistanut yhteistyötä sekä kehittämistä kansallisesti ja kansainvälisesti.

Kuva: Avoimuuden kulmakivet Xamkissa, Iina Hyytiäinen.

Kuva: Avoimuuden kulmakivet Xamkissa, Iina Hyytiäinen.

Teknologia-ajan uhat tuovat kuitenkin rajoitteita avoimuudelle, esimerkiksi tietoturvan näkökulmasta. Avoimuuden lisääntyessä välttämättömät rajoitteet tulee huomioida samanaikaisesti. Xamkin toimintakulttuurin avoimuus vastuullisuutta unohtamatta kiteytyykin erinomaisesti lauseeseen: “Niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttämätöntä�. (Xamk 2024a.)

Avoimen lähdekoodin hyötyjä

Avoimuuden edistämisen lisäksi Xamkissa myös hyödynnetään ja kehitetään avoimen lähdekoodin ratkaisuja niin opetuksessa kuin TKI-toiminnassakin. Avoimen lähdekoodin ratkaisut ovat useimmiten kustannustehokkaita ja räätälöitävissä olevia ratkaisuja. Niitä pystytään arvioimaan myös läpinäkyvästi ennen käyttöönottoa, esimerkiksi tietoturvan näkökulmasta. Hyödynnettävät ratkaisut täyttävät ammattikorkeakoulussa määritetyt standardit, joka edesauttaa ratkaisuiden käyttöönottoa. Xamkin opetuksessa käytetään Learn -oppimisalustaa, joka pohjautuu avoimen lähdekoodin Moodle –ratkaisuun. Lisäksi mm. tietojenkäsittelyn, data-analytiikan sekä peliohjelmoinnin ja –teknologioiden opetuksessa käytetään monia avoimen lähdekoodin ohjelmia, kirjastoja sekä ohjelmointikieliä kuten

  • - GitHub (versionhallinta, tiimityöskentely)
  • - Blender (3D mallinnus ja animaatio)
  • - Jupyter Notebook (laskenta-alusta esim. data-analyyseihin ja tekoälyn opetukseen)
  • - TensorFlow, Scikit-learn (avoimen lähdekoodin kirjastoja tekoälyyn liittyen)
  • - JavaScript, Python, C++ (avoimen lähdekoodin ohjelmointikieliä).

Avointa lähdekoodia käytetään ja hyödynnetään esimerkiksi opetuksessa, työelämän projekteissa, sovelluskehityksessä sekä jokapäiväisissä yritysten toiminnoissa, kuten asiakkuuksien hallinnassa. Avoimen lähdekoodin kytkeminen opetukseen edistää opiskelijoiden työelämävalmiuksia. Ohjelmointiopintojen aikana toteutettavat avoimen lähdekoodin projektit tukevat monipuolista oppimista ja ne voivat myös sisältää työskentelyä sovelluskehittäjien kanssa. Käytännön projekteihin osallistuminen edistää oppimista, kriittistä ajattelua, ongelman ratkaisutaitoja sekä liiketoimintaosaamista.

Ammattikorkeakoulut voivat toimia siltana uusimpien avoimen lähdekoodin teknologioiden sekä ratkaisujen ja pk-yritysten välillä mm. osaamisen kehittäjänä ja kokeiluiden mahdollistajana. Avoimen lähdekoodin hyödyntäminen TKI-toiminnassa yhdessä yritysten ja organisaatioiden kanssa voi tuoda mm. seuraavia hyötyjä: kustannustehokkuus (rajallinen budjetti), skaalautuvuus ja joustavuus, räätälöitävyys sekä ketterämpi kehittäminen. Tältä pohjalta on mahdollista luoda innovatiivisia tuotteita, palveluita sekä uusia liiketoimintamalleja. TKI-asiantuntijat voivat tuoda yrityksille uusinta tietoa ja toimia asiantuntevana kumppanina yhteistyöprojekteissa. Tämä yhteistyö ei tue pelkästään yritysten kehitystä vaan luo myös opiskelijoille mahdollisuuksia työskennellä käytännön projekteissa ja kehittää taitoja, jotka ovat hyödyksi työelämässä.

Avoimen lähdekoodin kehitys ja verkostotoiminta Xamkissa

Avoimen lähdekoodin kehitys voi olla keskeinen osa ammattikorkeakoulujen tutkimus- ja kehittämisprojekteja. Esimerkiksi Xamkin, Kansallisarkiston ja Suomen elinkeinoelämän keskusarkiston (Elkan) yhteistyönä koulutettiin uudelleen avoimen lähdekoodin OCR (Optical Character Recognition) -tekstintunnistusmallia. Jatkokoulutuksella onnistuttiin pienentämään ns. CER (Character Error Rate) -arvoa noin 65 %:lla. Mallin jatkokoulutus pystyttiin suorittamaan alle kahteen tuntiin Xamkin supertietokone Hipulla, kun tavallisella tietokoneella koulutukseen olisi kulunut 240 päivää.

Avoimen lähdekoodin yhteisöt tarjoavat mahdollisuuden kansainväliselle yhteistyölle ja verkostoitumiselle tutkimus- ja kehitystyössä. Xamk on ensimmäisenä Suomessa liittynyt kansainväliseen FIWARE iHub toimintaan mukaan (Xamkin Open MemoryLab FIWARE iHub). iHub verkostossa tarjotaan yrityksille mm. koulutusta, teknistä tukea ja neuvontaa, testausympäristöjä sekä verkostoitumismahdollisuuksia.

Xamkin iHubin tavoitteena on yhdistää eri alojen toimijoita ja organisaatioita hyödyntämään avoimen lähdekoodin teknologioita älykkään digitaalisen yhteiskunnan rakentamiseksi. Toimet painottuvat älykkäiden datapohjaisten palveluiden kehittämiseen, sekä yrittäjyyden ja liiketoiminnan edistämiseen avoimen lähdekoodin FIWARE-teknologialla. FIWARE on suunniteltu tukemaan mm. digitaalisten yhteiskuntien ja älykkäiden kaupunkiratkaisujen kehittämistä. Teknologia tukee erityisesti esineiden internetiä (IoT), suurdatan analytiikkaa ja tekoälyn hyödyntämistä, mikä mahdollistaa älykkäiden palveluiden ja infrastruktuurin kehittämisen monille eri toimialoille. (Xamk 2024c.)

Kuva: FIWARE Global Summit 2024, Iina Hyytiäinen.

Kuva: FIWARE Global Summit 2024, Iina Hyytiäinen.

Xamkissa meneillään olevassa DAME-hankkeessa edistetään datataloutta Etelä-Savossa 26 yrityksen ja organisaation kanssa yhteistyössä avoimemman datan jakamisen keinoilla. Datasta saatava hyöty kasvaa merkittävästi, kun sitä käytetään yhteisessä arvoverkostossa toimijasiilojen yli. Hankkeessa suoritettavissa kokeiluissa hyödynnetään FIWARE-teknologiaa. Esimerkiksi maatalouteen liittyvässä kokeilussa tutkitaan maatilojen energian käytön ja tuottamisen optimointia hyödyntäen mm. IoT-laitteita sekä avointa jaettua dataa. (Xamk 2024b.) Datatalouden edistäminen vaatii teknologian rinnalle myös pehmeämpää infrastruktuuria, kuten reilun datatalouden pelisääntöjä, ohjeistusta sekä luottamuksen ja avoimuuden rakentamista.

 Kuva: DAME –hanke, Adobe Firefly, Iina Hyytiäinen.

Kuva: DAME –hanke, Adobe Firefly, Iina Hyytiäinen.

Ammattikorkeakouluilla on tärkeä rooli avoimuuden edistämisessä ja Xamkissa avoimuudella on saavutettu hyviä tuloksia. Avoimuutta tuodaan opetukseen, tutkimukseen ja työelämäyhteistyöhön mukaan sekä hyödynnetään verkostoja myös kansainvälisesti. Näin voidaan harjoittaa avoimuuden hyvettä sekä vaalia hyveeseen kasvattamista toimiviksi todetuin kreikkalaisin opein. Esitettyjen avoimuuden hyveiden rinnalle lienee aiheellista tuoda ainakin yksi päivitys nykypäivän hyveeksi “Niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttämätöntä� (latinaksi: “Quam apertum fieri potest, tam clausum quam necesse est.�), jota noudattamalla avoimuus pysyy myös turvallisena.

"Quidquid latine dictum sit, altum videtur" voisi olla roomalaisen vanhemman kielimallin anti aiemmin mainittujen kreikkalaisten hyveiden lisäksi artikkeliimme. Sitaatti kääntyy suomeksi “kaikki latinaksi sanottu kuulostaa syvälliseltä�. Päteekö sama myös tekoälyn sanomisiin, joka kykenee oppimaan käyttäjiltä, ja voiko se oppia liikaakin? Lopuksi emme malttaneet olla kysymättä tekoälyltä, mitä mieltä se on sitaatista – seuraava osio on tuotettu tekoälyn avulla tässä kirjoituksessa.

Mitä mieltä olet sitaatista "Quidquid latine dictum sit, altum videtur"
ChatGPT sanoi:
Sitaatti "Quidquid latine dictum sit, altum videtur" tarkoittaa suomeksi "Mikä tahansa latinaksi sanottu kuulostaa syvälliseltä."
Se on humoristinen huomio siitä, miten latinan kielen arvokas ja oppinut kaiku saa jopa arkiset tai merkityksettömät asiat kuulostamaan vakuuttavilta. Tähän liittyy se, että latinaa pidetään sivistyksen ja akateemisuuden kielenä, vaikka lauseen sisältö ei aina olisi erityisen syvällinen.
Mitä mieltä olen?
Sitaatti on loistava esimerkki retoriikasta ja siitä, miten kielen vaikutus voi olla enemmän psykologinen kuin sisällöllinen. Latinankieliset ilmaukset herättävät helposti auktoriteetin tunnetta – käytetäänhän niitä edelleen esimerkiksi lääketieteessä, oikeudessa ja tieteellisessä nimistössä. Toisaalta sitaatti on myös kehotus kriittiseen ajatteluun: hienolta kuulostava lause ei välttämättä tarkoita mitään syvällistä.
Mitä mieltä sinä olet? 😃

Kirjoittajat:

Iina Hyytiäinen, ohjelmistosuunnittelija, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Joni Hokkanen, projektipäällikkö, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu

Etelä-Savon datatalouden kiihdyttämö: Jaettu data yhteisenä menestystekijänä (DAME) -hanke on Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun toteuttama ja sitä rahoittaa Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, EAKR.
Hankesivu: https://xamk.fi/hanke/dame

 

Lähteet

Uotila, P. 2024. Xamk menestyi avoimen tieteen arvioinnissa. Xamk READ 3/2024. Verkkolehti. Saatavissa: https://read.xamk.fi/2024/muu-kehittaminen/xamk-menestyi-avoimen-tieteen-arvioinnissa/ [viitattu 25.2.2025].

Xamk. 2024a. Avoin ja vastuullinen tutkiminen, kehittäminen ja oppiminen. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. WWW-dokumentti. Päivitetty 13.3.2024. Saatavissa: https://www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/avoin-ja-vastuullinen-tutkiminen-kehittaminen-ja-oppiminen/ [viitattu 25.2.2025].

Xamk. 2024b. Etelä-Savon datatalouden kiihdyttämö – Jaettu data yhteisenä menestystekijänä (DAME). Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. WWW-dokumentti. Päivitetty 13.2.2025. Saatavissa: https://www.xamk.fi/hanke/dame/ [viitattu 25.2.2025].

Xamk. 2024c. Open MemoryLab FIWARE iHub. Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. WWW-dokumentti. Päivitetty 5.2.2024. Saatavissa: https://fiware.memorylab.fi/ [viitattu 25.2.2025].

 

Monday, 20 January 2025

COSS.fi: Tiedonsaanti ei ole kaikille itsestäänselvyys

Näkövammaisena tekstin lukeminen paperilta on usein haastavaa. Kun yhä useammat julkaisut digitoidaan, voisi ajatella, että olisi helpompaa, jos teksti luettaisiin sinulle. Valitettavasti näin ei aina ole, ja esimerkiksi monet sovellukset, verkkosivut ja sähköiset lehdet ovat näkövammaisille vaikeasti saatavilla. Muita haasteita voi olla se, että näkövammaisten ihmisten keski-ikä on korkea eikä heillä ole nykyaikaisten laitteiden ja sovellusten käyttämiseen tarvittavia teknisiä taitoja.

Tämän vuoksi on olemassa Kolibre-järjestön kaltaisia organisaatioita, joiden tavoitteena on edistää tiedon saatavuutta lukemisesteisille henkilöille. Järjestö tutkii ja kehittää ohjelmistoja, jotka mahdollistavat tiedonsaannin kaikille käyttäjille lukemisvaikeudesta riippumatta. Kolibre on jo vuosia rakentanut ratkaisuja, jotka perustuvat DAISY-formaattiin, kansainvälisesti vakiintuneeseen avoimeen äänijulkaisujen formaattiin, joka tarjoaa näkövammaisille joustavan ja esteettömän tavan päästä käsiksi erityyppiseen sisältöön. DAISY-standardia tukevia ohjelmistoja on sekä kaupallisia että avoimen lähdekoodin ohjelmistoja, ja Kolibre julkaisee kaikki kehitetyt ohjelmistot avoimena lähdekoodina Githubissa.

Laitteet

Lukemisvaikeuksista kärsivillä ihmisillä on käytettävissään monia erilaisia laitteita ja sovelluksia, joiden avulla he voivat lukea. Usein tietoa ei kuitenkaan ole saatavilla sopivassa muodossa. Kuvassa on kolme erilaista soitinta esteettömien formaattien toistamiseen, jotka voidaan liittää myös Kolibre ry:n kehittämiin avoimen lähdekoodin järjestelmiin.

Tuore tutkimus paljastaa puutteita

Kolibren yhteistyössä Vaasan ammattikorkeakoulu Novian kanssa käynnistämässä tuoreessa tutkimuksessa tuotiin esiin useita tärkeitä oivalluksia näkövammaisten ihmisten arjesta ja haasteista, joita he kohtaavat tiedonsaannissa. Suomessa on arviolta 55 000 näkövammaista ihmistä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että monilla näkövammaisilla on edelleen vaikeuksia saada tietoa, erityisesti digitaalisten palveluiden monimutkaisuuden ja vaikeapääsyisyyden vuoksi.

Vaikka nykyiset ratkaisut, kuten äänikirjat ja äänilehtien soittimet, tarjoavat monia mahdollisuuksia, käyttäjillä on edelleen haasteita niiden käytössä. Esimerkiksi navigointia ja käytettävyyttä on parannettava, jotta palvelut olisivat täysin esteettömiä. Tutkimus osoitti myös, että tulevien ratkaisujen on oltava yksilöllisempiä ja käyttäjäystävällisempiä. Ääniaktivoituja järjestelmiä, helppokäyttöisempiä käyttöoppaita ja QR-koodien laajempaa käyttöä tiedon jakamisessa pidettiin keskeisinä kehittämiskohteina.

Kolibre korostaa, että käyttäjäkokemus on ratkaisevan tärkeä. Organisaatio kehittää ohjelmistojaan tiiviissä yhteistyössä näkövammaisten kanssa, jotta ne vastaisivat parhaiten heidän tarpeisiinsa ja haasteisiinsa. Kolibre pyrkii myös saamaan enemmän kehittäjiä ja muita sidosryhmiä mukaan hankkeisiin, joiden tavoitteena on tehdä maailmasta entistä esteettömämpi kaikille.

Tuleva puhesyntetisaattorin kartoitus

Puhesynteesin kehitys on kiihtynyt huomattavasti tekoälyn ansiosta. Seuraavaksi Kolibre aikoo tehdä kartoituksen olemassa olevista puhesynteesiteknologioista ja potentiaalisista toimittajista uusien puhesynteesien kehittämiseksi lukemisesteisille henkilöille Suomessa. Aloitteen taustalla on tarve parantaa näkövammaisille suunnatuissa ratkaisuissa käytettävän puhesynteesin laatua erityisesti pienemmillä kielillä, kuten suomenruotsilla ja sen eri murteilla.

Yhdistys korosti, että on tärkeää luoda laadukas ja käyttäjäystävällinen puhesyntetisaattori, joka voidaan integroida olemassa oleviin järjestelmiin ilman, että se on riippuvainen laitteiston rajoituksista. Siksi puhesyntetisaattori voisi perustua avoimeen lähdekoodiin ja olla myös valmis integroitavaksi olemassa oleviin avoimen lähdekoodin ratkaisuihin, jotka tukevat puhejulkaisuja.

Kolibre-tutkimushankkeeksi suunnitellun selvityksen tuloksena syntyy raportti, jossa kartoitetaan olemassa olevia teknologioita ja toimijoita. Tällä hetkellä yhdistys etsii puhesynteesiteknologian asiantuntemusta kartoituksen laajuuden ja rahoituksen tarpeen arvioimiseksi. Kolibre aikoo hakea hankkeelle rahoitusta suomalaisista säätiöistä ja rahastoista, jotka ovat myös tukeneet järjestön hankkeita aiempina vuosina. Tällä aloitteella yhdistys ottaa jälleen yhden askeleen kohti lukemisesteisten esteettömyyden parantamista Suomessa. Yhdistyksen jäseniä ovat yritykset ja kaksi suomalaista näkövammaisjärjestöä.

Teksti ja kuvat:

Daniel Ainasoja
toiminnanjohtaja
Kolibre ry

www.kolibre.org

Daniel Ainasoja

Thursday, 09 January 2025

COSS.fi: Uusi jäsenetu: Avoimen lähdekoodin Advisor-palvelu yrityksille

Uusi jäsenetu: Advisor-palvelu

Pyrimme jatkuvasti parantamaan ja kehittämään tarjoamiamme jäsenetuja, jotka tukevat jäsentemme liiketoimintaa niin avoimeen lähdekoodiin kuin myös muihin avoimiin teknologioihin liittyen.

Uutena jäsenetuna tarjoamme COSS ry:n nykyisten kuin myös uusien yhteisöjäseniksi liittyvien yritysten ja organisaatioiden käyttöön joustavan Advisor-neuvontapalvelun. Kokenut asiantuntijamme sparraa henkilökohtaisesti yritystänne ja tarjoaa strategista neuvontaa sekä käytännön apua niin avoimen lähdekoodin oikeudellisissa, liiketoiminnallisissa, teknisissä kuin myös yhteisöllisissäkin kysymyksissä.

Voit hyödyntää avoimen lähdekoodin Advisor-palveluamme yrityksenne toiminnan tukena muun muassa seuraaviin teemoihin liittyen:

Advisor-palvelun teemat

Jäsenetuna tarjottavaan Advisor-palveluun kuuluu COSS ry:n yhteisöjäsenille vuodessa 1-2 maksutonta neuvonta- ja konsultointisessiota sisältäen kevyen alkukartoituksen ja toimenpide-ehdotuksen yrityksen valitsemasta teemasta. Ajankohta ja toteutus voidaan sopia joustavasti yrityksen toiveiden ja tarpeen mukaan joko etä- tai lähitapaamisena.

Timo Väliharju

Kokenut yrittäjä jo 24 vuoden ajan. Timo Väliharju toimii sarjayrittäjänä ja on useiden yhtiöiden sekä organisaatioiden hallituksissa. Hän toimii Mindpolis Groupin pääomistajana ja on myös ollut Mediamaisteri Groupin toimitusjohtajana vuosina 2000–2013.

Väliharju tunnetaan avoimen lähdekoodin oppimisalustojen (LMS) uranuurtajana, ja hänellä on yli kahden vuosikymmenen kokemus avoimen lähdekoodin teknologioiden parissa. Hän oli COSS ry:n ensimmäinen jäsen vuonna 2004 sekä toimii sen toiminnanjohtajana. Vuonna 2020 Väliharju oli perustamassa Euroopan avoimen lähdekoodin liiketoimintayhdistystä (APELL) ja toimii myös sen hallituksessa.

Väliharju toimii myös aktiivisesti yritysten kehittäjänä näkökulmien vaihdellessa tekoälystä liiketoimintastrategioihin.

Uuteen Advisor-palveluun kuin myös muihin tarjoamiimme jäsenetuihin liittyvissä tiedusteluissa tavoitat meidät sähköpostilla info@coss.fi

Jäsenenä hyödyt monipuolisista palveluista ja verkostoista

Hyödyntääkö yrityksenne tai organisaationne avointa lähdekoodia toiminnassaan? Tai perustuuko yrityksenne liiketoiminta avoimeen lähdekoodiin?

Käy tutustumassa tarkemmin COSSin yhteisöjäsenyyteen ja siihen sisältyviin monipuolisiin jäsenetuihin.

Monday, 16 December 2024

COSS.fi: Uudistunut Asiantuntijapankki kokoaa yhteen verkostomme parhaat osaajat

Asiantuntijapankki

Löydät helposti kauttamme avoimen lähdekoodin yhteisömme parhaat asiantuntijat.

Tavoitteenamme on olla avoimen lähdekoodin, tiedon ja osaamisen paras lähde Suomessa yhdessä jäsentemme kanssa. Meille COSSissa on erittäin tärkeää tuoda esille jäsenyrityksistämme löytyvää monipuolista osaamista, jotta kaikki avoimista teknologioista kiinnostuneet tahot voivat kauttamme löytää helposti yhteisömme parhaat asiantuntijat yhdestä paikasta.

Siksi olemmekin parhaillaan uudistamassa coss.fi-verkkosivuiltamme löytyvää jäsentemme Asiantuntijapankkia. Osa yhteisöjäsenistämme onkin jo ehtinyt käydä ilmoittamassa organisaationsa tiedot meille ja ensimmäiset päivitetyt profiilit on nyt julkaistu sivuillamme.

Asiantuntijapankista voit tarkastella aakkosjärjestyksessä COSSin jäsenyritysten ja -organisaatioiden tarjoamia avointen teknologioiden asiantuntijapalveluja niin sovellus- ja ohjelmistokehitykseen, erilaisiin koulutuspalveluihin kuin myös liikkeenjohdon konsultointiin liittyen. Yhteisöstämme löydät monipuolisesti laajaa osaamista avoimen lähdekoodin ratkaisujen lisäksi myös avoimesta datasta, avoimista rajapinnoista sekä muista avoimista teknologioista.

Yhteisöjäsen, puuttuuko yrityksesi tai organisaatiosi osaaminen vielä Asiantuntijapankista?

Mikäli haluat teidän organisaationne avointen teknologioiden osaamisen ja palvelutarjooman esille, olethan yhteydessä meihin sähköpostilla info@coss.fi niin kerätään tiedot profiilia varten.

Wednesday, 30 October 2024

COSS.fi: Mindtrek-konferenssi keräsi lukuisan joukon OpenTech-teemasta kiinnostuneita Tampereelle

Kuvat: Konsta Lattu

Lokakuussa Tampereella järjestetty vuosittainen kansainvälinen teknologia-alan Mindtrek-konferenssi kokosi jälleen monipuolisesti yhteen laajan kirjon eri teknologia-alojen asiantuntijoita ja kehittäjiä, liiketoimintajohtajia, julkisen sektorin päättäjiä, akateemisen maailman tutkijoita sekä opiskelijoita verkostoitumaan ja inspiroitumaan ajankohtaisista ja nousevista teemoista.

Vuoden 2024 Mindtrek-pääkonferenssi järjestettiin 8.10.2024 Finnkino Cine Atlaksessa (Koskikeskus) Tampereella. Konferenssiviikko jatkui akateemisella osuudella 8.-11.10.2024 Paidia Living Lab of Playssa (Nokia Arena) järjestetyllä vuosittaisella Academic Mindtrek -konferenssilla yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Mindtrekin historia ulottuukin jo kauas sillä vuosittaiset konferenssit järjestettiin tänä vuonna järjestyksessään jo 27. kertaa Tampereella. Vuoden 2024 Mindtrek & Academic Mindtrek -konferenssit keräsivät yhteensä yli 320 rekisteröitynyttä kävijää.

Tämän vuoden pääteemana OpenTech

Vuoden 2024 Mindtrek-konferenssin ohjelman pääteemana nähtiin “OpenTech: From the community for the community”, jonka alla avointen teknologioiden tulevaisuuden mahdollisuuksia tarkasteltiin kahdessa eri teemoitetussa ohjelmakokonaisuudessa: business-puolelle ja kehittäjille suunnatussa ohjelmassa sekä uutuutena julkishallinnon digitalisaatioon keskittyvässä osiossa, joka järjestettiin tänä vuonna yhteistyössä DigiFinlandin kanssa. Konferenssiohjelmassa kuultiin ajankohtaisia ja mielenkiintoisia puheenvuoroja ja case-esimerkkejä avoimen lähdekoodin kuin myös muiden avointen teknologioiden hyödyntämisestä niin yksityiseltä kuin myös julkiseltakin sektorilta.

“Vuoden 2024 Mindtrek-konferenssi edisti onnistuneesti avoimen teknologian roolia yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. On hienoa nähdä Mindtrek alustana, jossa julkinen sektori, yritykset ja kehittäjät voivat yhdessä innovoida ja vahvistaa Suomen teknologia-alan valmiuksia tulevaisuuden haasteisiin”, toteaa COSSin toiminnanjohtaja Timo Väliharju.

Sachiko Muto

Kuva: Konsta Lattu

Konferenssin keynote-puhujana lavalla nähtiin Sachiko Muto (Chair, OpenForum Europe & Senior Researcher, RISE Research Institutes of Sweden), joka avasi kuulijoille vapaiden ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen (FOSS) strategista merkitystä osana Euroopan digitaalista suvereneettia.

Avoimen lähdekoodin mahdollisuudet julkisen sektorin palvelujen tehostamisessa

Uutuuna tämän vuoden konferenssiohjelmassa nähtiin yhteistyössä DigiFinlandin kanssa toteutettu julkishallinnon ohjelmakokonaisuus, jossa tarkasteltiin julkisen sektorin toteuttamia ja tulevia avoimen lähdekoodin mahdollisuuksia. Kärkinä olivat niin yhteentoimivuus, avointen tietomallien hyödyntäminen, digitaalinen suvereniteetti sekä tekoälyn mahdollisuudet julkisten palveluiden tehostamisessa. Tilaisuus tarjosi erinomaisen mahdollisuuden julkisen sektorin toimijoille oppia, verkostoitua ja jakaa kokemuksia siitä, miten avoimuus ja teknologia voivat parantaa julkisia palveluita ja niiden tehokkuutta sekä miten eri toimijat hyötyvät yhteistyöstä.

“Avoimen lähdekoodin ja sen mahdollistaman yhteentoimivuutta edistävän yhteistyön ja toimintamallien hyödyntäminen on vielä pientä julkisella sektorilla suhteessa mahdollisuuksiin. Mindtrekissa teemaa käsiteltiin laaja-alaisesti yhteisen näkemyksen edistämiseksi. Tilaisuus oli keskusteleva ja rakentava, erityisesti tulevaa yhteistyötä ajatellen”, toteaa ekosysteemi- ja alueasiakasjohtaja Mikko Malmgren DigiFinlandilta.

Kiitos Mindtrekin kävijöille, puhujille, kumppaneille sekä vapaaehtoisille onnistuneesta tapahtumasta!

Lisäksi haluamme osoittaa erityiskiitoksen tämän vuoden Mindtrek-konferenssin sponsoreiksi lähteneille organisaatioille. Oli hienoa nähdä lukuisa joukko COSSin jäsenyrityksiä mukana tukemassa alan vuosittaisen tapahtuman järjestämistä. Vuoden 2024 tapahtumaa kanssamme oli tekemässä kumppaneina:

DigiFinland Oy, Tampereen yliopisto, SUSE Software Solutions Finland, Seravo Oy, Druid Oy, Asianajotoimisto HH Partners, Double Open, Metatavu Oy, Opinsys Oy, Haltu Oy, Tampereen kaupunki sekä viestinnällisenä yhteistyökumppanina Ite wiki.

Käy katsomassa YouTubesta lyhyt videokooste tämän vuoden Mindtrek-konferenssista sekä lisää tapahtuman tunnelmia löydät myös Flickrsta!

Mindtrek 2024

Tuesday, 08 October 2024

COSS.fi: Varhaiskasvatuksen eVaka-projekti palkittiin Open World Hero 2024 -tunnustuksella

eVaka

Paikalla vastaanottamassa palkintoa olivat edustajat eVakan 4pack-kaupungeista; Espoosta, Tampereelta, Turusta sekä Oulusta. Kuva: Konsta Lattu

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry on myöntänyt vuoden 2024 Open World Hero -tunnustuksen varhaiskasvatuksen eVaka-projektille. Palkinto luovutettiin 8.10.2024 Tampereella järjestettävän vuosittaisen, kansainvälisen Mindtrek-teknologiakonferenssin yhteydessä. Paikalla tilaisuudessa kiitospuheen pitivät yhteisesti eVaka-projektin 4pack-kaupunkien puolesta Harri Luttinen (Digikehittämispäällikkö, Espoon kaupunki) sekä Elli Rasimus (Varhaiskasvatusjohtaja, Tampereen kaupunki).

eVaka on avoimeen lähdekoodiin pohjautuva varhaiskasvatuksen asiakastieto- ja toiminnanohjausjärjestelmä, jota kehitetään yhteistyössä Espoon, Tampereen, Oulun ja Turun kaupunkien kanssa. Perusteluissa eVakaa luonnehdittiin ainutlaatuiseksi avoimen lähdekoodin projektiksi kuntien tietojärjestelmäkentällä sekä se on erinomainen esimerkki menestyksekkäästä kuntien yhteiskehittämisestä. eVakassa yhdistyvät niin kuntien välinen yhteistyö kuin yhteisten intressien edistäminen, sekä avoimuus ja läpinäkyvyys.

“eVaka on ollut kuntien yhteistyön, avoimuuden ja toiminnan tarpeista lähtevän tietojärjestelmien kehittämisen menestystarina. Saatu palkinto on hieno tunnustus ainutlaatuiselle työlle. eVaka saavuttaa tärkeimmät palkintonsa päivittäin varhaiskasvatuksen arjessa tyytyväisinä vanhempina ja varhaiskasvatuksen työntekijöinä sekä varhaiskasvatuksessa viihtyvinä lapsina. Kiitos teille kaikille, jotka olette olleet mukana tässä hankkeessa – ilman teidän panostanne tämä ei olisi ollut mahdollista.”

eVaka-projekti on osoittanut avoimen lähdekoodin vahvuudet julkisella sektorilla ja onnistunut luomaan jatkuvuuden perinteisen hanketoiminnan rinnalle. Lisäksi eVakan ekosysteemi on laajentunut nopeasti ja käyttäjäorganisaatioiden määrä kasvaa koko ajan.

Lisätietoja:

Timo Väliharju
toiminnanjohtaja, COSS ry
timo.valiharju@coss.fi

Harri Luttinen
Digikehittämispäällikkö, Espoon kaupunki
harri.luttinen@espoo.fi

 

Open World Hero on COSS ry:n jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle. Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017), kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018), Maanmittauslaitos (2020), Harri Pitkänen (2021), Aiven Oy (2022) sekä Kansalliskirjasto (2023).

Friday, 16 August 2024

COSS.fi: Uusi jäsen esittäytyy: SUSE

Uusi jäsen esittäytyy: SUSE

Vasemmalta Pohjoismaiden tiimistä: Jarkko Vehviläinen, Olli Tuominen, Annmarie Lindfors sekä Ferry van Eerten.

COSSin verkosto on laajentunut SUSE Software Solutions Finlandin liittyessä mukaan yhteisöjäseneksi. Haastattelimme Annmarie Lindforsia, Partner Executive Nordics and Baltics, SUSEn Suomen ja Pohjoismaiden liiketoiminnasta sekä sen yrityskulttuurista. Tutustu tarkemmin alta SUSEen yrityksenä ja innovatiivisten avoimen lähdekoodin ratkaisujen valmistajana.

Kertoisitteko lyhyesti SUSEsta yrityksenä sekä erityisesti Suomen ja Pohjoismaiden liiketoiminnastanne?

Pohjoismaat ovat historiallisesti meille erittäin vahva alue, jossa on monia varhaisia ​​Linux-käyttäjiä ja nykyään vahva jalansija avoimen lähdekoodin ohjelmistoilla. Tällä hetkellä meillä on yli 10 työntekijää Suomessa myynti- ja kumppaniasiantuntijoiden sekä teknisten asiantuntijoiden kanssa.

SUSE on nykyään maailman johtava innovatiivisten ja luotettavien avoimen lähdekoodin ratkaisujen valmistaja. Neljän matematiikan opiskelijan vuonna 1992 perustaman SUSE-nimi on lyhenne sanoista "Software und System-Entwicklung" - ohjelmisto- ja järjestelmäkehitys, vain vuosi Linus Torvaldsin kuuluisan työnsä jälkeen. Yli 2 300 työntekijän SUSElla on vahvat eurooppalaiset juuret, suuria kehityslaboratorioita Nürnbergissä ja Prahassa, innovaatiokeskuksia esimerkiksi Alankomaissa, Bulgariassa, Intiassa tai Yhdysvalloissa – ja monia kehittäjiä, jotka toimivat ympäri maailmaa. Varhaisista ajoista lähtien, jolloin ensimmäisiä SUSE-jakeluja myytiin levyinä isoissa laatikoissa kirjakaupoissa ja yliopistoissa - enimmäkseen suoraan lavalta - maskottimme on ollut vihreä kameleontti, jota kutsutaan nimellä SUSE Geeko.

Olemme erittäin ylpeitä siitä, että olemme myös tuoneet Enterprise Linuxin ensimmäisenä markkinoille 30 vuotta sitten. Yhä useammat yritykset näkivät Linuxin mahdollisuudet ja olivat kyllästyneet monoliittisiin kalliisiin UNIX-jakeluihin, jotka eivät tarjonneet toimittajan valinnanvaraa eikä tapaa mukautua yksilöllisiin tarpeisiin.

Vuonna 2005 julkaisimme openSUSEn kanssa ilmaisen ja avoimen yhteisöversion. Nykyään openSUSE tarjoaa Tumbleweedin kanssa jatkuvan julkaisun ja Leap-jakelun, joka käyttää openSUSE:n uusinta normaalijulkaisuversiota. Open Build Service mahdollistaa kaikkien pakettien rakentamisen sekä pakettien rakentamisen SUSE Linux Enterpriselle, Archille, Debianille, Fedoralle, Scientific Linuxille, RHEL:lle, CentOS:lle, Ubuntulle ja muille - avoimuuden ja valinnan lisäämiseksi.

Innovaatiohistoriamme mukaisesti tarjoamme nykyään Linuxin lisäksi useita avoimen lähdekoodin Enterprise-ratkaisuja, kuten edge- tai konttihallintaan.

Mitä haluaisitte nostaa esille SUSEn yrityskulttuurista ja arvoista?

SUSE:ssa vaalimme hyvin erityistä ryhmähengen, yhteistyön ja keskinäisen kunnioituksen kulttuuria, jotka ovat samoja arvoja avoimen lähdekoodin projektien ja yhteisöjen ytimessä. Meillä on useita työntekijäverkostoja, esimerkiksi "Open Source Communities Citizen Employee Network", joka tarjoaa alustan tiedon jakamiseen erilaisista avoimen lähdekoodin yhteisöistä, kutsuu ulkopuolisia puhujia ja tarjoaa tilaa keskustelulle. SUSE tekee myös paljon vaivaa varmistaakseen, että työntekijät oppivat tunnistamaan tiedostamattomat harhaluulot tarjoamalla verkkokursseja, jotka lisäävät tietoisuutta aiheesta. Yksi suosikeistani on SUSE GoGreen Network, jossa jaamme tietoa siitä, kuinka elää kestävämmin, korostamme erityisprojekteja ja keskustelemme vaihtoehdoista, joita meillä kaikilla on.

Mitkä ovat SUSEn tärkeimmät tuotteet ja palvelut tällä hetkellä?

SUSE tarjoaa erilaisia ​​yritysratkaisuja digitaaliseen liiketoimintamalliin siirtymisen jokaiseen vaiheeseen, mukaan lukien Enterprise Linux, Rancher Kubernetes-hallintaan ja NeuVector, nollaluottamus (zero-trust) konttiturva ratkaisumme. Lisäksi yritysasiakkailla on käytössään asiantuntijapalvelut, tuki, konsultointi ja koulutus. Haluamme korostaa ainutlaatuista pitkän aikavälin tukeamme, joka tarjoaa jopa 19 vuoden tuen – säännöllisen ja laajennetun – Linux-palvelin tuotteillemme. Tämä on ainutlaatuista alallamme.

Äskettäin Berliinissä SUSECON-asiakastapahtumassamme julkistetuilla SUSE AI -ratkaisuilla teemme tekoälystä avoimempaa ja tarjoamme yrityksille vapauden käyttää yksityisiä GenAI-ratkaisuja valitsemansa LLM:n avulla paikan päällä tai pilvessä. Olemme kutsuneet asiakkaita, kumppaneita ja yhteisöjä liittymään SUSE AI Early Access -ohjelmaan, joka on yhteistyöhanke turvallisen avoimen lähdekoodin tekoälyn tulevaisuuden luomiseksi yrityksille.

Voisitteko kertoa näistä ratkaisuista tarkemmin: mitkä ovat niiden tärkeimmät ominaisuudet ja hyödyt asiakkaille?

– Tietenkin on olemassa SUSE Linux Enterprise -perheemme, joka tarjoaa vankan alustan liiketoimintakriittisten työkuormien, mukaan lukien SAP:n ja suurten tekoälyn työkuormien suorittamiseen – paikan päällä, pilvessä tai reunalla ja sen ulkopuolella.
– SUSE Liberty Linuxin avulla tarjoamme asiakkaille mahdollisuuden tukea ja hallita heidän monia Linux-ympäristöjä - jokaista Enterprise Linuxia, mukaan lukien CentOS, toimittajasta riippumatta. Tämä on erityisen tärkeää CentOS-käyttäjille, joiden tuki on poistunut 30. kesäkuuta 2024.
– SUSE Manager on hallintaratkaisu mille tahansa Linuxille yhdestä konsolista - missä tahansa, missä tahansa mittakaavassa.
– Rancher Prime -alustalla varustettu Rancher-perheemme tarjoaa Kubernetes-hallinnan jokaiselle CNCF-sertifioidulle Kubernetesille, jotta voidaan ajaa, hallita ja ottaa käyttöön nykyaikaisia ​​työkuormia - kaikissa ympäristöissä.
– Toinen kohokohta on NeuVector, ratkaisu koko elinkaaren kestävään konttiturvallisuuteen, joka tarjoaa ainoan nollaluottamusalustan suojauskäytäntöihin alusta lähtien.
– SUSE on myös johtava avoimen lähdekoodin ratkaisujen tarjoaja reunalaskentaan (edge), ja Linux-järjestelmät sopivat ihanteellisesti reunalaitteisiin ja kevyiden Kubernetes-klustereiden toimintaan "reunamittakaavassa".

Onko teillä jakaa esimerkkejä menestystarinoista, joissa SUSEn ratkaisut ovat auttaneet asiakkaita saavuttamaan merkittäviä etuja?

Viimeisimmässä SUSECONissa kesäkuussa meillä oli useita asiakkaita puhumassa ratkaisuistaan, kuten BMW tai MTU Aero Engines, jotka ovat kaikkien nähtävillä. Monimutkaisuuden vähentäminen, siirtyminen digitaalisiin liiketoimintamalleihin ja kyky innovoida omaan tahtiinsa, turvallisuus, vaatimustenmukaisuus ja elinkaarihallinta ovat vain muutamia asioita, jotka asiakkaidemme on ratkaistava.
IT-tilan monimutkaisuuden vähentäminen on jatkuva aihe. Deutsche Bank on äskettäin päättänyt, että SUSE hallitsee ja tukee heidän sekoitettua Linux-ympäristöään, joka koostuu kymmenistä tuhansista SUSE Linux Enterprise- ja Red Hat Enterprise Linux -palvelimista. Danelec työskentelee SUSE-ratkaisujen kanssa mahdollistaakseen merkittävän panoksen merenkulkualan ESG-tavoitteiden saavuttamiseen ja IMO:n nollapäästötavoitteeseen vuoteen 2050 mennessä. Impleman avulla olemme luoneet alustan, joka tarjoaa SAP-palveluita lähes nollakatkoissa ja tiukentaa heidän kriittisen liiketoiminnan turvallisuutta. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, teemme yhteistyötä Suomen Tecnotreen kanssa, joka on globaali avaimet käteen -periaatteella täyden pinon AI-sulautettujen digitaalisten BSS-ratkaisujen toimittaja teleoperaattoreille. Rancher Prime -alustan avulla he voivat auttaa teleoperaattoreita ansaitsemaan rahaa innovatiivisista palveluista.

Miten SUSE erouttautuu muista alan toimijoista avoimen lähdekoodin ratkaisujen tarjoajana?

Yli 30 vuoden avoimen lähdekoodin kokemuksella tiedämme ulkoa, että yhteistyö, avoimuus ja asiakkaiden valinnan mahdollistaminen ovat avoimen lähdekoodin ratkaisujen perusta. Avoin ja suljettu taistelu on aina käyty läpi ohjelmistohistorian. Ja kasvavat teknologiahankinnat ja -konsolidaatiot osoittavat, että niillä on etuja, kuten laajempi portfolio, mutta haittapuolena tämä johtuu enimmäkseen hintojen noususta ominaisuuksista, joita asiakkaat eivät ehkä halua tai tarvitse. Itse asiassa asiakkaat tarvitsevat enemmän joustavuutta ja avoimuutta yhdistääkseen olemassa olevia ja uusia ominaisuuksia. Se joustavuus ja avoimuus on suuri etumme. Haluamme, että asiakkaat säilyttävät valinnanvaran ja varmistavat, että he eivät joudu monokulttuuripinoihin. Esimerkiksi CentOS:n käyttöiän päättyminen jätti monille asiakkaille hyvin rajalliset vaihtoehdot. OpenELAn perustamisen myötä viime kesänä olemme yhdessä Oraclen ja CIQ:n kanssa luoneet voittoa tavoittelemattoman avoimen lähdekoodin Enterprise Linux -jakelukehittäjien yhdistyksen. OpenELAn tavoitteena on luoda jatkuvuus kaikille Enterprise Linux -jakeluille - vapaasti saatavilla, uudelleen jaettavalle ja ylläpidettävälle Enterprise Linux (EL) -yhteensopivalle lähdekoodille.

Miten SUSE osallistuu eri avoimen lähdekoodin yhteisöjen ja projektien toimintaan? Entä millaisia yhteistyöprojekteja SUSElla on käynnissä tällä hetkellä?

SUSE tunnetaan hyvin siitä, että se on yksi harvoista puhtaasti avoimen lähdekoodin yrityksistä, joka kukoistaa edelleen. Haluamme kertoa, että avoin lähdekoodi on DNA:ssamme. Osallistumme moniin erilaisiin avoimen lähdekoodin yhteisöihin, säätiöihin ja ekosysteemeihin.

Näistä ponnisteluista tulee tuhansia avoimen lähdekoodin paketteja, jotka SUSE yhdistää asiantuntevasti yhteen ja toimittaa Enterprise-luokan tuotteita ja palveluita. SUSE on yli 30 vuoden ajan ymmärtänyt avoimen lähdekoodin vahvuuden ja edut SUSE:n palveluihin ja tuotteisiin markkinoille, mutta myös innovaatioille, joita se tuo maailmanlaajuisiin ekosysteemeihin.

SUSE osallistuu useisiin avoimen lähdekoodin yhteisöihin ja säätiöihin, jotka vaihtelevat käyttöjärjestelmistä kehittäjien automaatiotyökaluihin, säilöjen ajoympäristöihin ja Kubernetes-hallintaympäristöihin. SUSE hyödyntää näitä projekteja luodakseen täysin tuettuja, avoimia ratkaisuja hybridipilvi-, pilvipohjaisiin ja Edge-ympäristöihin.
Se, miten SUSE toimii avoimen lähdekoodin yhteisöissä, perustuu useisiin asiakasarvoperiaatteisiin, mukaan lukien:

– Joustavat alustat, jotka tarjoavat valinnanvaraa ja yhtenäisiä toimintoja hajautetussa yrityksessä datakeskuksessa, julkisessa pilvessä ja reunalaskentassa.
– Verraton helppokäyttöisyys, joka vähentää teknologian käyttöönottoon liittyviä riskejä ja poistaa henkilöstön ja osaamisen puutteita, mikä parantaa tuottavuutta ja nopeuttaa käyttöönottoa.
– Integroidut tietoturva- ja hallintovalvontatoimenpiteet, jotka varmistavat vaatimusten noudattamisen, suojaavat ohjelmistojen toimitusketjuja ja varmistavat ajonaikaisen toiminnan.

Nämä arvot edistävät SUSEn panosta koodin, kestävän kehityksen ja johtajuuden muodossa. Sellaisena jatkamme uusien avoimen lähdekoodin ponnistelujen käynnistämistä, annamme hallinnon asiantuntemusta useille olemassa oleville perustalle ja tietysti paljon koodia ja dokumentaatiota.

Millaisia uusia aloitteita SUSElla on tulossa?

SUSE Academic Training -ohjelmallamme pyrimme tukemaan markkinoiden osaamisvajetta ja teemme yhteistyötä yliopistojen kanssa maailmanlaajuisesti tarjoamalla opiskelijoille ilmaista koulutusmateriaalia ja pääsyn ratkaisuihimme. Ohjelma soveltuu yliopistoihin ja akatemiaan, jotka tarjoavat IT-kursseja opetussuunnitelmassaan.

Haluan myös korostaa "Rancher Academy", joka tarjoaa monia ilmaisia ​​kursseja ja tarjoaa mahdollisuuden itseopiskeluun pilvipohjaisessa portfoliossa Longhorn-tallennustilasta RKE2-, k3s-, Container- tai Kubernetes-perustietoihin.

Lisätietoja antaa:

Annmarie Lindfors
Partner Executive Nordics & Baltics
annmarie.lindfors@suse.com
www.suse.com
SUSE

Tuesday, 18 June 2024

COSS.fi: Lokakuun Mindtrek-konferenssin pääteemana OpenTech

Lokakuun odotetuin tapahtuma on kohta täällä, kun vuosittainen kansainvälinen teknologia-alan Mindtrek-konferenssi järjestetään tänä vuonna jo 27. kertaa Tampereella.

Vuonna 2024 konferenssi jakaantuu aiempien vuosien tapaan tiistaina 8.10.2024 Finnkino Cine Atlaksessa (Koskikeskus) järjestettävään varsinaiseen pääkonferenssiin kuin myös aina sen yhteydessä järjestettyyn akateemiseen osuuteen, joka järjestetään 8.-11.10.2024 Paidia Living Lab of Playssa (Nokia Arena) yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Tutustu tarkemmin tulevaan Academic Mindtrek -konferenssiin täällä.

Pääteemana OpenTech: From the community for the community

Vuoden 2024 Mindtrek-konferenssin pääteemana on “OpenTech: From the community for the community” ja tiistaina 8.10. Finnkino Cine Atlaksessa järjestettävä konferenssiohjelma tulee jakaantumaan kahteen eri teemoitettuun ohjelmakokonaisuuteen, jossa avointen teknologioiden mahdollisuuksia tarkastellaan eri näkökulmista. Luvassa on mielenkiintoisia ja keskustelua herättäviä puheenvuoroja ja case-esimerkkejä niin yksityiseltä kuin julkisellakin sektorilta. Konferenssi kokoaakin jälleen yhteen saman katon alle laajan kirjon eri teknologia-alojen asiantuntijoita ja kehittäjiä, liiketoimintajohtajia, julkisen sektorin päättäjiä, ohjelmistoalan startuppeja sekä opiskelijoita verkostoitumaan ja inspiroitumaan alan ajankohtaisista ja nousevista aiheista.

Kahden aiemman vuoden tapaan avoimen lähdekoodin bisnesmahdollisuuksia esittelevä The Future of Open Source Business -ohjelmakokonaisuus saa jatkoa myös tänä vuonna. Luvassa onkin jälleen mielenkiintoisia avoimen lähdekoodin tulevaisuuden teknologioiden ja alustojen esittelyjä sekä alan yritysten liiketoimintacaseja niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Julkisen sektorin ohjelmakokonaisuus yhteistyössä DigiFinlandin kanssa

Uutuutena tämän vuoden konferenssiohjelmaan on tuotu kuntien ja julkishallinnon digitalisaatioon keskittyvä Enhancing Public Services with Open Source -ohjelmakokonaisuus, joka on toteutettu yhteistyössä DigiFinlandin kanssa. Ohjelmassa keskitytään julkisen sektorin toteuttamiin ja tuleviin avoimen lähdekoodin mahdollisuuksiin. Kärkinä ovat niin yhteentoimivuus, avointen tietomallien hyödyntäminen, digitaalinen suvereniteetti, yhteistyö, sekä tekoälyn mahdollisuudet julkisten palveluiden tehostamisessa. Tapahtuma tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden oppia, verkostoitua ja jakaa kokemuksia siitä, miten avoimuus ja teknologia voivat parantaa julkisen sektorin palveluita ja tehokkuutta. Muusta Mindtrekin konferenssiohjelmasta poiketen tämä kokonaisuus järjestetään suomeksi.

Tämän vuoden keynote-puhujana nähdään Sachiko Muto

Sachiko Muto

Konferenssin keynote-puhujana lavalla nähdään Sachiko Muto (Chair, OpenForum Europe & Senior Researcher, RISE Research Institutes of Sweden), joka tulee kertomaan vapaiden ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen (FOSS) strategisesta merkityksestä Euroopan digitaalisen suvereniteetin edistämisessä.

Alla lisäksi muita mielenkiintoisia nostoja tulevasta konferenssiohjelmasta:

"The influence of the Open Source Industry on IT-investments in the Public domain and beyond"
Emiel Brok, Open Source Ambassador, SUSE

"WordPress, Open Source and Monetization: The Need to be Truly Open"
Pekka Kortelainen, Systems Specialist & WordPress Expert, Seravo Oy

"DXP for Dummies – Building Open Source Digital Experience Platforms"
Mikko Hämäläinen, CEO, Druid Oy

"Solving Business Problems with Keycloak and Other Cool Technical Trinkets"
Daniil Smirnov, Software Architect, Metatavu Oy

"Is your codebase ready for NIS2 and the Cyber Resilience Act?"
Martin von Willebrand, Attorney at HH Partners Attorneys-at-law, Founder at Double Open

“Avoin AI julkisissa ohjelmistohankkeissa – uhka vai mahdollisuus”
Marjukka Niinioja, Founding partner, Osaango Oy

“Varhaiskasvatuksen eVaka – avoin lähdekoodi yhteistyön mahdollistajana”
Hannes Rauhala, Hankejohtaja, 4pack*-eVaka-projekti (*Espoo, Oulu, Tampere, Turku)

Käy tutustumassa tarkemmin Mindtrekin verkkosivuilla tulevaan konferenssiohjelmaan ja tämän vuoden puhujiin.

Tutustu ohjelmaan >>

Rekisteröidy veloituksetta ja varmista paikkasi lokakuun konferenssissa

Meillä on ilo tänä vuonna kutsua kaikki teemasta kiinnostuneet veloituksetta seuraamaan kanssamme tiistaina 8.10. Finnkino Cine Atlaksessa (Koskikeskus) järjestettävää Mindtrek-konferenssiohjelmaa. Lisäksi kaikille niille, jotka haluavat jatkaa muun muassa verkostoitumista konferenssin virallisessa iltatilaisuudessa, olemme tuoneet tarjolle myös maksullisia VIP-lippuja, joihin sisältyy myös päivän ruokailut. Ostamalla VIP-lipun voit myös osoittaa samalla tukesi alan vuosittaiselle tapahtumalle.

Kaikkia lippuja on kuitenkin saatavilla rajoitetusti, joten merkkaa päivämäärä kalenteriisi ja varmista paikkasi lokakuun tapahtumassa rekisteröitymällä mukaan jo tänään. Muista myös vinkata tulevasta tapahtumasta kollegallesi – toivottavasti näemme taas lokakuussa Tampereella!

Rekisteröidy tapahtumaan >>

Lähde tapahtuman kumppaniksi

Hyödyntääkö organisaationne avointa lähdekoodia toiminnassaan tai perustuuko yrityksenne liiketoiminta avoimeen lähdekoodiin? Mindtrek tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden saada organisaatiollenne näkyvyyttä sekä luoda uusia kontakteja, lähde siis mukaan kumppaniksi ja tue open source -alan vuosittaista tapahtumaa Suomessa.

Erityisesti COSSin jäsenyrityksille on tarjolla edullista näkyvyyttä tapahtumassa, sillä tarjoamme kaikki tapahtuman kumppanuuspaketit alennettuun -25 % jäsenhintaan. Käy tutustumassa Mindtrekin verkkosivuilla tarkemmin valmiiden kumppanuuspakettien sisältöihin.

Tutustu kumppanuuspaketteihin >>

Mikäli jokin paketeista ei istu sellaisenaan organisaationne tarpeisiin, olethan yhteydessä niin keskustellaan lisää ja räätälöidään juuri teille sopiva vaihtoehto.

Mukana tapahtumaa tukemassa ovat jo DigiFinland Oy, Tampereen yliopisto, SUSE Software Solutions Finland, Seravo Oy, Druid Oy, Asianajotoimisto HH Partners, Double Open, Metatavu Oy, Haltu Oy, Tampereen kaupunki sekä viestinnällisenä yhteistyökumppanina Ite wiki. Suuri kiitos tuestanne, joka mahdollistaa alan vuosittaisen tapahtuman järjestämisen!

Tuesday, 11 June 2024

COSS.fi: Yhdistyksen vuosikokouksessa valittiin uusia hallituksen jäseniä

Vuosikokous

COSS ry:n jäsenet kokoontuivat 7.6.2024 yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen sekä jäsentilaisuuteen, joka järjestettiin tänä vuonna COSSin jäsenen, Gispo Oy:n, isännöimänä Original Sokos Hotel Tripla Pasilassa Helsingissä. Paikallaolijoiden lisäksi myös osa yhdistyksen jäsenistä seurasi tilaisuutta etänä verkon välityksellä.

COSSin toiminnanjohtaja Timo Väliharju yhdessä talousvastaava Sini Kilpisen kanssa esitteli vuosikokouksessa jäsenille yhdistyksen viime vuoden 2023 toimintakertomuksen, tilinpäätöksen sekä tilintarkastajan lausunnon. Kokouksessa vahvistettiin esitetty yhdistyksen tilinpäätös sekä myönnettiin hallitukselle ja toiminnanjohtajalle tili- ja vastuuvapaus. Lisäksi kokouksessa vahvistettiin toiminnanjohtajan esittelemät yhdistyksen toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio kuluvalle vuodelle 2024.

Kokouksessa vahvistettiin myös yhdistyksen jäsenmaksujen suuruudet vuodelle 2024. Jäsenmaksuihin ei ehdotettu muutoksia ja ne päätettiin pitää samana kuin edellisvuosina.

Vuosikokous valitsi myös COSS ry:n hallituksen kokoonpanon tulevalle kaudelle 2024-2025. Kellään hallituksen nykyisistä jäsenistä ei tullut vielä tänä vuonna kolmen vuoden toimintakausi päätökseen. Vuosikokouksessa ehdotettiin valittavaksi uudeksi hallituksen jäseneksi Sami Jantusta Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu - Xamkista sekä uudeksi varajäseneksi Marjukka Niiniojaa Osaangolta. Kokouksessa päätettiin hyväksyä edellä esitetty ehdotus.

COSS ry:n hallituksen kokoonpano 2024-2025

Mikko Lampi, pj, Metatavu Oy
Sanna Jokela, varapj, Gispo Oy
Martin von Willebrand, Asianajotoimisto HH Partners Oy
Mikko Malmgren (yksityishenkilönä)
Sami Jantunen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu - Xamk

Varajäsenet:
Marjukka Niinioja, Osaango Oy

Ohjelma jatkui vielä jäsentilaisuudella, jossa kuultiin puheenvuorot sekä Sanna Jokelalta (CEO, Gispo Oy) avoimen lähdekoodin paikkatietoratkaisuista kuin myös Janne Ruuskalta (johtaja, yhteiset palvelut, DigiFinland Oy) kansallisista digitaalisista ratkaisuista ja DigiFinlandin digitaalisesta liiketoiminta-alustasta sote-toimialalle. Tämän jälkeen jäsenet jatkoivat vielä vapaamuotoista keskustelua ja verkostoitumista yhteisen lounaan merkeissä.

Tutustu yhdistyksen 2023 toimintakertomukseen (PDF) >>

Tuesday, 21 May 2024

COSS.fi: Maksutonta paikkatietokonsultaatiota LIH-hankkeen puitteissa

COSSin yhteisöjäsen Gispo Oy on mukana kansallisessa Location Innovation Hubissa (LIH), joka on EU:n ja Business Finlandin rahoittama innovaatiokeskushanke. LIH-toimistoa koordinoi Maanmittauslaitokseen kuuluva Paikkatietokeskus (FGI). Tavoitteena on kasvattaa paikkatiedon käyttöä eri yhteiskunnan sektoreilla. Gispon tavoitteena on palvella 43 eri organisaatiota ja koko hankkeen tavoitteena on löytää 200 uutta paikkatiedon hyödyntäjää.

LIH-hankkeen puitteissa Gispo voi tarjota maksutonta paikkatietoon liittyvää avoimen lähdekoodin koulutusta tai muuta konsultointia yrityksille ja julkisille toimijoille. Toteutuksen arvo on noin 500-1000 €/ asiakas ja LIH-hanke maksaa sen kokonaisuudessaan.

Jos asiakas haluaa hyödyntää LIH-palveluita, rahoittajan pyynnöstä asiakasorganisaatiosta tehdään aina Digitaalinen maturiteettiarvio (DMA) lyhyen kyselyn avulla sekä Business Finlandille täytetään allekirjoitettu lomake. Muuta asiakkaan ei tarvitse tehdä.

Gispon tähän mennessä tuottamia LIH-palveluita ovat:

  • - QGIS / GeoServer-työpajat
  • - Paikkatietoinfraan ja -aineistoihin liittyvät ohjeistukset
  • - OpenStreetMap-aineiston käyttö ja päivitys webinaarit
  • - Pienet paikkatietoanalyysit tai karttatoteututukset

Jos siis pieni konsultaatio paikkatietoasioista, avoimesta datasta tai avoimen lähdekoodin paikkatietotyökaluista kiinnostaa, otathan yhteyttä:

Sanna Jokela
CEO, Gispo Oy
sanna@gispo.fi
0407664607

www.gispo.fi

Thursday, 25 April 2024

COSS.fi: Näin hyödynnät avoimen lähdekoodin AI-työkaluja myynnissä, asiakaspalvelussa ja sisällöntuotannossa

Kirjoittaja: Johanna Valkonen, Avoin.Systems Oy

Keskustelu tekoälyn ympärillä käy juuri nyt kuumana. Organisaatioiden ymmärrys tekoälyn mahdollisuuksista lisääntyy ja sen avulla halutaan tehostaa yrityksen sisäisiä prosesseja ja luoda uusia, innovatiivisia kaupallisia ratkaisuja. Kuitenkin vielä harvoissa yrityksissä AI on osana strategiaa ja tekoälyä kokeillaan hajanaisesti yksilöiden toimesta.

Harvard Business Schoolin tutkimus selvitti tekoälytyökalujen käyttöönoton vaikutuksia Boston Consulting Groupin toimihenkilöihin. Tutkimuksen mukaan liikkeenjohdon konsultit, jotka käyttivät tekoälyä tehtävissään, olivat selvästi tuottavampia kuin kollegansa, jotka työskentelivät ilman tekoälyä. Tekoälyä käyttäneet konsultit suorittivat tehtäviä 25 prosenttia nopeammin ja määrällisesti 12 prosenttia enemmän. Lisäksi heidän työnsä laatu arvioitiin 40 prosenttia paremmaksi verrattuna puhtaasti omilla avuillaan työskenteleviin työtovereihin. Tutkimus osoittaa, että tekoäly voi parantaa merkittävästi sekä työn tehokkuutta että laatua.

Yrityksen kyky hyödyntää tekoälyä systemaattisesti läpi yrityksen edellyttää yhteistä ymmärrystä ja tahtotilaa tekoälyn käytölle, mutta ennen kaikkea systeemejä, jotka mahdollistavat tekoälyn hyödyntämisen helposti osana omaa arkea. Seuraavaksi nostamme esiin muutamia Odoo- ja WordPress-pohjaisia työkaluja, jotka integroituvat helposti yrityksen toiminnanohjaukseen.

OdooBot tekee myyntiviesteistäsi parempia - kunhan tarkennat, ketä haluat puhutella

Avoimen lähdekoodin Odoo ERP on moderni ja käyttäjäystävällinen toiminnanohjausjärjestelmä, joka integroi yrityksen kaikki keskeiset toiminnot: markkinointi, myynti, varastonhallinta, tuotanto, asiakaspalvelu, projektinhallinta, taloushallinto, HR ja monia muita. Odoon avulla yritys voi korvata useita pilvipalveluita ja näiden välisiä integraatioita.

Odoon yhteensopivilla liiketoimintasovelluksilla voi korvata erillisiä pilvipalveluja.

Odoon yhteensopivilla liiketoimintasovelluksilla voi korvata erillisiä pilvipalveluja.

Odoon uusimmassa versiossa 17 julkaistiin sisäänrakennettu tekoälytyökalu, jonka avulla voi tehostaa sisällöntuotantoa kaikissa Odoon moduuleissa. Toiminnallisuuden ansiosta voit luoda markkinointitekstejä, asiakaspalvelun vastauksia tai myyntiviestejä suoraan ERP-järjestelmästä käsin.

Seuraavaksi esittelemme, kuinka tekoälyä voidaan hyödyntää myyntiviestien tehostamisessa.

Käytännössä aidosti tehokkaiden myyntiviestien laatiminen edellyttää huolellista kehotesuunnittelua eli promptaamista. Esimerkissä näemme, kuinka geneerinen myyntiviesti muuttuu puhuttelevammaksi kehotetta tarkentamalla - joskin Suomen markkinoille lopullinen viesti vaatii vielä tuunaamista:

Geneerinen OdooBotilla laadittu myyntiviesti.

Geneerinen OdooBotilla laadittu myyntiviesti.

Vastaanottajalle personoitu, OdooBotilla laadittu myyntiviesti.

Vastaanottajalle personoitu, OdooBotilla laadittu myyntiviesti.

Toiminnallisuutta kannattaa siis testailla ja iteroida muutamaan otteeseen, kunnes löytää omalle liiketoiminnalle sopivimmat peruskehotteet – ja jakaa sen jälkeen hyviksi havaitut käytännöt koko organisaatioon.

Tekoälypohjainen puhelinjärjestelmä nauhoittaa, litteroi ja tekee muistiinpanot puolestasi

Isossa kuvassa tekoälyn avulla halutaan automatisoida rutiinitehtäviä ja vapauttaa ihmisten aikaa luovempaan ja tuottavampaan työhön. Toinen herkullinen tehostamiskohde tekoälytyökaluille onkin asiakaspalvelu, jossa asiakkaan puhelimitse kertoma tieto on usein tarpeena tiivistää helposti ymmärrettävään muotoon ja jatkotoimenpiteiksi.

Kehittämämme Odoo + Enreach -ratkaisu on tekoälyä hyödyntävä puhelinjärjestelmä, joka nopeuttaa asiakaspalvelun työtä. Järjestelmä litteroi puhelun sisällön automaattisesti ja tarjoaa automaattisen yhteenvedon, jolloin aikaa vapautuu muistiinpanojen kirjoittamiselta. Tämä ei ainoastaan tehosta asiakaspalvelutyötä ja sisäistä kommunikaatiota, vaan myös tarjoaa arvokasta dataa liiketoiminnan kehittämiseksi.

Esimerkki Odoo + Enreach -puhelinjärjestelmästä.

Esimerkki Odoo + Enreach -puhelinjärjestelmästä.

Toiminnallisuutta voi soveltaa hyvin myös myynnissä, jossa vaikkapa kartoituspuhelun sisältö halutaan purkaa muistiinpanoiksi ja jatkotoimenpiteiksi.

Myynti ja verkkosivut kulkevat käsi kädessä – tehosta sisällöntuotantoa WordPress DeepL -työkalun avulla

Olet varmaan kuullut maailman suosituimmasta avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmästä WordPressistä, joka laajenee myös WooCommerce-verkkokaupaksi? DeepL on WordPressiin yhteensopiva (ja myös selaimen kautta toimiva) tekoälypohjainen käännöslisäosa, joka tarjoaa tarkkoja ja luotettavia käännöksiä useille eri kielille. Yritys mainostaa työkaluaan otsikolla “The world’s most accurate translator” ja hyvät kokemuksemme työkalun käytöstä vahvistavat, että lause ei ole täysin tuulesta temmattu.

WordPress-käyttäjille DeepL tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää tekoälypohjaista käännösteknologiaa, joka takaa sujuvat ja kulttuurisesti sopivat käännökset eri kielille. Tämä mahdollistaa yrityksellesi entistä tehokkaamman tavan laajentua globaaleille markkinoille ja tarjota kohdennettua sisältöä eri kielialueiden asiakkaille. Integroimalla DeepL:n työkalun osaksi sivustosi sisällöntuotantoa, voit parantaa sekä käyttökokemustasi että verkkonäkyvyyttäsi globaaleilla markkinoilla.

Kun DeepL-lisäosa on asennettu, voit valita sivun asetuksista halutun kielen ja tämän jälkeen käännökset onnistuvat kirjaimellisesti yhdellä napin painalluksella.

DeepL:n avulla käännettävä artikkeli.

DeepL:n avulla käännettävä artikkeli.

DeepL:n avulla käännetty artikkeli.

DeepL:n avulla käännetty artikkeli.

DeepL:n avulla tuotettu käännös kannattaa kuitenkin viimeistellä ja tarkastaa natiivin toimesta, sillä joskus tekstissä saattaa esiintyä ilmauksia, jotka eivät yksinkertaisesti taivu toiselle kielelle. Toisinaan tuotettu teksti saattaa kuulostaa myös liian “kapulakieleltä” ja ilman ihmisen viimeistelyä ei päädy puhuttelemaan loppuasiakasta.

Kun muiden AI-työkalujen integrointi Odooseen houkuttelee…

Tekoälyn hyödyntäminen toiminnanohjauksessa kehittyy jatkuvasti Odoo-kehittäjäyhteisön ansiosta. Kymmenet erilaiset tekoälysovellukset Odoo App Storessa mahdollistavat tekoälyn hyödyntämisen entistä monipuolisemmin. Tekoälychat, tuotekuvien luominen ja hakukoneoptimoitujen tuotekuvausten tuottaminen ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten tekoäly voi tehostaa yrityksen toimintaa. Jopa kokonaisen verkkosivuston luominen teksteineen ja kuvineen onnistuu tekoälyn avulla vain muutamissa minuuteissa.

Kannattaa kuitenkin pitää pää kylmänä kolmannen osapuolten sovellusten kanssa. Sovellukset tuntuvat houkuttelevilta, mutta niiden asentaminen tarkoittaa aina Odoon räätälöintiä, josta voi seurata harmaita hiuksia mm. järjestelmän jatkokehittämisen ja versiokorotusten yhteydessä. Asiantuntevan kumppanin avulla voit kartoittaa turvallisesti liiketoimintasi näkökulmasta järkevät kohteet AI-lisätoiminnallisuuksille.

Avoin.Systems - Koko liiketoimintasi yhdessä systeemissä

Tekoälyn ja automaation myötä maailma muuttuu nopeasti. Me Avoin.Systemsillä kehitämme avoimen lähdekoodin toiminnanohjausta ja verkkopalveluita ihmisläheisellä otteella. Monikanavaisuus on toimintamme ytimessä – suunnittelemme ja toteutamme niin jykevät ERP-systeemit kuin laadukkaat ja hakukoneystävälliset verkkokaupat, jotka kaikki ilahduttavat käyttökokemuksellaan. Tyypillinen asiakkaamme ostaa, myy ja varastoi, mutta rakennamme myös digitaaliset B2B-myyntiputket. Tiimimme koostuu yli 40 verkkokaupan ja toiminnanohjauksen ammattilaisesta, jotka ovat tehostaneet jo yli 120 yrityksen toimintaa.

Kiinnostuitko lukemaan lisää? Lataa maksuton oppaamme Tekoälyn mahdollisuudet yrityksen toiminnanohjauksessa.

 

Monday, 22 April 2024

COSS.fi: Vuoden 2024 Open World Hero -haku on käynnistynyt

Open World Hero 2024
Vuoden 2024 Open World Hero -haku on käynnistynyt. Kenen sinun mielestäsi tulisi saada seuraava Open World Hero -tunnustus?

Onko sinulla mielessäsi jokin yritys, organisaatio tai yksittäinen henkilö, jonka mielestäsi tulisi saada tunnustusta merkittävästä työstään avointen tietojärjestelmien, erityisesti avoimen lähdekoodin, edistämisestä Suomessa? Arvostamme erityisesti ehdokkaiden monimuotoisuutta ja toivomme saavamme monipuolisesti ehdokkaita erilaisista taustoista. Kyseessä voi olla yhteistyökumppanisi, kollegasi tai vaikkapa sosiaalisesta mediasta tai uutispalstoilta bongaamasi organisaatio tai henkilö. Tärkeintä on tehdyn työn tulokset: mitä merkittävää avoimella lähdekoodilla ollaan saatu aikaan, miten sitä on tehokkaalla tai uudella tavalla hyödynnetty tai miten sen asemaa ja käyttöä on onnistuttu edistämään.

Jätä meille oma ehdotuksesi lyhyiden perusteluiden kera alla olevan linkin kautta 20.6.2024 mennessä.

Ehdota meille vuoden 2024 tunnustuksen saajaa >>

Voittajan tulee valitsemaan COSS ry:n hallitus yhdessä ohjausryhmän edustajien kanssa. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja seuraava Open World Hero -tunnustuksen saaja tullaan julkistamaan ensi syksynä 8.10.2024 kansainvälisen Mindtrek-teknologiakonferenssin yhteydessä Tampereella.

___________________________

Open World Hero on COSS ry:n vuosittain jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle.

Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017), kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018), Maanmittauslaitos (2020), Harri Pitkänen (2021), Aiven Oy (2022) sekä viimeisimpänä Kansalliskirjasto (2023).

Voit lukea lisää aiempien vuosien voittajista ja heidän perusteluistaan täältä.

Thursday, 02 November 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Leverantörsoberoende

Det här är en artikel som jag skrev 2009 som jag hittade på min dator. Jag tror dock aldrig att den blev klar eller publicerades. Tycker den är ok som den är och lika aktuell nu som då så här kommer den.

Allt fler talar om leverantörsoberoende och minskande av inlåsningseffekter. Vi kan läsa om det i fackpress nästan dagligen. Men vad är då egentligen leverantörsoberoende och hur kan vi uppnå det?

Att vara leverantörsoberoende innebär inte att man inte har några leverantörer utan tvärt om att man har många att välja på som kan leverera det man vill ha. Det skall vara enkelt att byta emellan dem och det skall inte märkas i verksamheten.

Många skriver att öppna standarder är viktigt för att uppnå leverantörsoberoende, det är sant, men det är långt ifrån allt. Jag anser att det inte ens är det viktigaste. Öppna standarder är viktiga för att kunna byta ut program och system samt för att kunna kommunicera med andra. Detta är nog så viktigt men bara en del av lösningen på gåtan leverantörsoberoende, det är snarare en lösning som gör att man kan bli teknikoberoende, vilket i sin tur underlättar för leverantörsoberoende men tar dig inte hela vägen. För att bli leverantörsoberoende måste man även kunna byta leverantör utan att byta ut sina system.

Leverantörsoberoende är ett pussel med flera viktiga bitar. De tre viktigaste tycker jag är att man har egen kompetens, använder fri programvara, och att man har flera leverantörer att välja på.

Tre viktiga pusselbitar för att uppnå leverantörsoberoende.

Egen kompetens

Har man ingen egen kompetens i företaget så är det svårt att vara helt leverantörsoberoende. Man behöver inte besitta expertkompetens på alla områden men ju mer intern kompetens man har desto enklare är det att göra sig leverantörsoberoende och att ställa krav på leverantörerna. Även om man inte har intern kompetens kan man anse sig vara oberoende om det finns flera leverantörer som man lätt kan byta mellan.

Att bygga egen intern kompetens kan vara bra även ur andra synvinklar. Till exempel kan det ge mer positiva medarbetare om de får utbilda sig och aktivt lära sig de produkter företaget använder. Har man egen kompetens kan man dessutom välja att vara helt leverantörsoberoende och inte anlita externa resurser alls i det dagliga arbetet.

Fri programvara

Med sluten, icke-fri programvara kan man helt enkelt inte vara leverantörsoberoende. Man kan vara mer eller mindre leverantörsberoende beroende på hur bra programmen följer öppna standarder och beroende på hur lätta de är att byta ut. Eftersom ett icke-fritt program ofta styrs av ett enskilt företag så är man alltid beroende av det företaget och vad de väljer att göra med den produkt som används.

Många företag lever idag på att sälja fri programvara. Det är bra för det gör att användare blir mindre inlåsta. Men vissa företag blandar fri programvara med egna tillägg som inte är fria, detta är inte bra eftersom det ger inlåsningseffekter som vid första anblick kan missas. För att vara på den säkra sidan bör man använda produkterna från originalkällorna.

Som vi sett är fri programvara är en mycket viktig ingrediens i att bli leverantörsoberoende. För att fri programvara skall kunna leva måste den ha två saker: användare och utvecklare. Ju intressantare programvaran är desto fler leverantörer kommer att jobba med den. Användare och utvecklare kan vara företag eller individer och oftast är det en mix av de båda.

Flera leverantörer

Det är svårt att stå ensam. Det är i dessa sammanhäng sällan bra att göra det. Men det är inte heller bra att vara beroende av en leverantör, som ju då i sin tur står ensam. Vad händer om den leverantören helt plötsligt gör ett val eller en prioritering som inte gynnar er verksamhet?

Dela för framtiden

Att använda fri programvara gör att man på sätt och vis blir beroende av den. Denna beroendeställning är inte lika avgörande som att vara beroende av en leverantör men kopplingen finns ändå. Skillnaden är att nu är det du som styr.

Vad gäller de produkter du använder så är det bra för dig ju fler som använder dem och ju fler som använder dem på liknande sätt som du själv. Att vara ensam användare av ett övergivet projekt är ingen trevlig sits, även om den är relativt bra som det rör sig om ett fritt program.

Det ligger nu i ditt eget intresse att fler använder programmet och helst att de använder det på liknande sätt som dig själv. Därför är det viktigt att du delar med dig av dina erfarenheter och eventuella modifieringar av programmet i fråga. Det gagnar både dig själv och andra.

Wednesday, 13 September 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Public Money – Public Code

Free Software Foundation Europe startar idag ett initiativ för att sprida information om fri programvara i den publika sektorn. Inget nytt egentligen, vi har pratat om det länge och det finns flera äldre initiativ. Men detta är nytt, fräscht och snyggt.

Tummen up!

Wednesday, 30 August 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: SIS förklarar omröstningen ogiltig

För 10 år sedan meddelar SIS att omröstningen om OOXML är ogiltig.

Som jag har berättat om tidigare var jag engagerad i skandalen på SIS där Microsoft kuppade igenom ett Ja till sin föreslagna standard OOXML.

SIS befann sig nu i ett underligt läge. Man hade haft en omröstning som alla insåg inte gått rätt till och den hade lett till att man skulle rösta Ja i ISO. Den ursprungliga gruppen skulle med största sannolikhet ha kommit fram till ett Nej. Vad skall man göra?

Det var för lite tid för att göra en ny omröstning. Och om man skulle göra en, hur skulle den gå till?

I en intervju med Lars Flink, dåvarande VD för SIS några dagar innan kan man mellan raderna läsa lösningen när han på frågan om SIS kan riva upp beslutet svarar:

– Det enda som skulle kunna riva upp beslutet är om något formellt fel begåtts. Om något i processen inte varit korrekt. Om det är aktuellt nu är en hypotetisk fråga som jag avstår från att besvara.

Några dagar senare, idag för 10 år sedan, kom beskedet. SIS ogiltigförklarar omröstningen. Anledningen är röstfusk. Så här säger Lars Flink i en intervju i Ny Teknik.

– Vi har fått en hel del information under de här dagarna och den pekar på att någon deltagit i omröstningen med mer än en röst.

Jag har hört ryktesvägen att något sådant fusk inte förekom. Men en läsare på min blogg föreslår att det kan vara Microsoft som avses. Jag vet inte, men det var nog den enda lösningen för SIS att klara sig ur denna situation.

Men hur skulle man göra med omröstningen i ISO? Det slutade med att SIS lade ner Sveriges röst i ISO.

Sunday, 27 August 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: SIS-skandalen kring OOXML

Idag är det exakt 10 år sedan skandalen på SIS och då mina ”15 minutes of fame” startade. Jag var då som nu en anhängare av fri programvara. Det vill säga programvara som tillåter insyn och inte snärjer dig som användare. För 10 år sedan var jag mycket mer engagerad än idag men jag står fortfarande fast vid mina principer. Många, många gånger under åren har vi fått rätt och jag har i efterhand kunnat säga ”Vad var det jag sa?”.

För 10 år redan var dokumentformat och öppna standarder i ropet. Det fanns ett standardformat som heter OpenDocument Format (ODF) som är ISO-standard. Detta användes då främst av OpenOffice.org som är en populär kontorsprogramvara. Microsoft som var ledande i branschen använde ett eget proprietärt format.

Eftersom öppna standarder var väldigt hett efterfrågade myndigheter och företag just det. Det skulle vara öppet och man skulle kunna byta program utan inlåsningseffekter.

Microsoft har då två alternativ. Antingen omfamnar man den befintliga standarden eller så gör man en egen. Tyvärr valde de det sistnämnda.

Microsoft kallade sitt format Office Open XML (OOXML). Förvillande likt ODF. Många trodde nog att debatten handlade om deras äldre format (.DOC) men de var alltså ett relativt nytt format som inte många använde då. Microsoft lyckades dessutom få detta nya format att snabb-behandlas av ISO. Hur det gick till undrar jag fortfarande.

I ISO ingår svenska SIS. Så SIS skall rösta om OOXML i ISO. Hur man skall rösta skall tas fram i en arbetsgrupp som hette Ag17. Här satt personer från olika företag och intressenter. Det var inte så många med i gruppen från början. Men SIS regler gjorde det möjligt att gå med i gruppen ända fram till omröstningen och då ha rösträtt. Denna konstiga regel utnyttjades av både Microsoft och vi som kontrade på samma sätt. Dessvärre förlorade vi.

Hur det gick till och vad som hände sedan skrev jag om i inlägget SIS sålde sin röst rörande OOXML. Det var exakt 10 år sedan idag.

Inlägget ovan har lästs (eller i alla fall visats) hundratusentals gånger. Dagen efter mötet fick jag sätta upp en statisk sida med bara det inlägget för servern belastades så hårt. Det fanns länkar till min lilla blogg från flera stora dagstidningar och väl trafikerade webbplatser som till exempel Slashdot och IDG.

För mig började det med ett telefonsamtal från en person aktiv i AG17 en fredag kväll. Jag skriver inte vem eftersom jag inte frågat personen i fråga. Men det var i alla fall inte jag som upptäckt det, jag bara hängde med. Det hade tillkommit nya företag som vi trodde skulle rösta ja. Vi önskade att SIS skulle rösta nej. Planen var att vi skulle väga upp med lika många. Men på mötet kom många fler än vi trott.

Jag åkte till mötet. Jag var alltså med där på mötet på riktigt. När jag kom hem skrev jag inlägget. Jag var en av de första som skrev om det och eftersom jag hade varit med fick det stor spridning. Tidningarna ringde. Bokstavligen hela natten. Flera som ringde hade bara två frågor:

  • Är du Marcus Rejås?
  • Är det du skriver på din blogg sant?

Jag svarade ”Ja” på båda. Vissa ville veta lite mer. Mötet var på en måndag och telefonen ringde hela veckan. Det gick inte att jobba alls den veckan. Om det var jobbigt? Nej, jag tyckte det var skitkul. Det var journalister, organisationer, företag, myndigheter, till och med Rikspolisstyrelsen (av någon anledning) och privatpersoner hörde av sig. Till en början var alla positiva. Men senare, efter att SIS beslutat att lägga ner sin röst (mer om det senare) blev det mindre positiva brev.

En organisation som inte var så glad var Microsofts intresseförening IAMCP som senare kom att stämma SIS för detta möte. Jag hade kontakt med ordföranden där och vi talades vid i telefon och skickade flera brev till varandra. Han var väldigt trevlig och även om vi stod långt ifrån varandra tror jag vi fann en ömsesidig respekt för varandra.

Det fanns andra som inte var så glada också. Jag fick så klart också arga brev. Inga hot direkt men några rejäla utskällningar.

Dagarna som följde var som sagt kaotiska. Jag hoppas jag får tid att berätta mer. Men kortfattat kan man säga att OOXML först fick avslag i ISO men efter en runda till klubbades det igenom på mycket tveksamma grunder.

Blev världen bättre eller sämre? Nåja världen snurrar på. Vi snackar programvara här… Men inget hade varit sämre om vi vunnit. Tvärt om.

Vad var det jag sa?

Det skrevs så klart mycket om detta. De flesta vinklade det som att Microsoft gjort fel. I själva verket var det ju SIS regler som var fel. Här följer bara några exempel på artiklar som finns kvar från mitt inlägg (tyvärr fungerar inte de flesta länkar efter 10 år men dessa är kvar. Sök på SIS och OOXML så hittar du massor av artiklar):

DN: Microsofts affärspartners köpte Sveriges röst
Computer Sweden: Microsoftkupp mot formatomröstning
Tech World: Microsoft anklagat för att rigga omröstningen i OOXML
Computer Sweden: Microsoft pressade partners att rösta ja
The Local: Microsoft accused of buying Swedish votes
Metro: Microsofts röstkupp värd miljardbelopp
Ny teknik: Microsoft erkänner röstkupp hos SIS

Jag hoppas få tid att inom de närmaste dagarna berätta mer om eftermälet av detta turbulenta möte. Kortfattat kan jag säga att SIS lade ner sin röst i ISO. OOXML röstades först ner i ISO men på ett uppföljande möte accepterades standarden. OOXML är alltså en standard idag. SIS har idag ändrat sina regler.

Sunday, 26 March 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: Ian Murdock

För exakt 10 år sedan skrev jag på bloggen om hur Sun anställt  Ian Murdock. Jag ställde mig positivt till detta.

Ian Murdock var skaparen av Debian GNU/Linux. Den distribution jag då som nu använder dagligen. Namnet Debian tog Murdock från sitt namn och sin fru Debras namn. Debra och Ian blev lite förkortat Debian. Ian och Debra fick tre barn.

Det var 1993 som han skapade Debian och skrev Debian Manifesto. Efter det har han också hunnit med att  vara teknisk chef på Free Standards Group och styrelseledamot i Linux Standars Base. Han har också varit CTO för Linux Foundation. Linux Foundation lämnade han 2007 för att börja jobbba på Sun som jag skrev om tidigare.

Sedan gick det tyvärr utför för Murdock. Året efter han anställdes på Sun skildes han och Debra. Han slutade på Sun 2010 och började jobba på Salesforce Marketing Cloud fram till 2015. I november 2015 började han jobba på det spännande teknikföretaget Docker. Men allt stod inte rätt till.

Murdock hade sedan länge psykologiska problem och hade åtminstone mot slutet problem med alkohol. Den 28 december 2015 tog Ian till slut sitt liv genom att hänga sig själv efter att ha postat massor av uppenbart förvirrade tweets på twitter.

Ian har betytt mycket för fri programvara och kommer att minnas framförallt för Debian så klart men även mycket annat. Vila i frid.

Sorgligt …

Thursday, 09 March 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Chattkriget – Microsoft eller Slack – Jabber!

Chattkriget, skriver IDG, står mellan Microsoft och Slack. Låt mig bjuda in ännu en kombattant, Jabber. Eller XMPP Instant messaging som det kanske borde heta. Det har massor av fördelar. Till exepmel att du kan ha din egen server (om du vill). Du kan skapa chattrum med interna kontakter på företaget och även bjuda in konkurrenter om du vill. Ingen central server behövs. Du behöver inte lämna någon information till externa företag utan hålla allt internt om du vill.

Vidare finns massor av olika klienter till Jabber för alla operativsystem. Ser faktiskt ingen anledning att använda något annat system.

Thursday, 03 November 2016

Fri programvara – Rejås Blog: Keep it simple, stupid

Vi har alla hört den förr KISS-principen. Krångla inte till det. Logiskt och smart.

När det gäller it-drift har jag alltid haft en viss skepsis mot avancerade, dyra system som inte kan gå sönder. Det kan vara till exempel serverkluster eller SAN-lösningar. När de är så komplexa att jag inte förstår blir jag skeptisk.

Dessa system har dock en väldigt stor acceptans bland företag och organisationer där ute. Man skall helt enkelt ha dem om man skall vara någon att räkna med. Men jag brukar säga att när något som är så stort, redundant och avancerat att det inte kan gå sönder, i alla fall går sönder så är det bara stort och avancerat. Inte sällan måste man vänta på leverantören av systemet för att kunna lösa problemet. Nertiden blir lång.

Jag kan så klart inte nämna några exempel, men jag har flera. Både på SAN-lösningar, serverkluster och HA-system.

Monday, 21 December 2015

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: Nedgraderingsrättigheter

För exakt 10 år sedan skrev jag på denna blog ett intressant inlägg om konstiga formuleringar på Dells hemsida som jag upptäckte då jag skulle köpa en ny dator.

Obsevera att artikeln nedan är 10 år gammal!

Vad är nedgraderingsrättigheter?

Saturday, 24 October 2015

Fri programvara – Rejås Blog: För 10 år sedan: Fria 24

För exakt 10 år sedan stod jag i kostym och tog emot ett bidrag från Internetfonden på 250 000 kronor. Detta var inte för min egen del utan i egenskap av ordförande för Svenska Linuxföreningen.

Bidraget skulle gå till att utveckla Fria 24 som skulle vara en fri plattform för 24-timmarsmyndigheter. Dagiskö, skolval, mm, mm.

Anders Lindbäck hade skrivit ansökan och skickat in den för föreningen långt innan denna dag. Till vår förvåning fick vi pengarna.

Anders nominerade sig själv som projektledare för projektet och ville ha betalt för det. Det är i och för sig inte så konstigt eftersom han skrivit ansökan och på sätt fått in dessa pengar till föreningen. Men problemet var att vi behövde andra att engagera sig i projektet och de skulle inte få betalt. Jag vet att jag tyckte det var konstigt. Jag hade hellre sätt att pengarna gick till hårdvara eller till något annat som man kan ta på och sedan låta alla jobba ideellt. Vi jobbade ju alla redan ideellt med massor av andra saker. Alternativt att alla inblandade skulle arvoderas likvärdigt.

Det som hände sedan var att det blev dålig fart i projektet. Projektledaren med lön ropade efter fler resurser som inte skulle få lön. Det blev ingen hit.

En annan anledning till att det inte tog fart tror jag var att det valdes ett nytt programeringsramverk som heter Grails. Det var väldigt nytt då 2005 och kom i version 1.0 först 2008. Naturligtvis var det inte många utvecklare som var bekanta med det då.

Det som hände var att projektet dog. Tyvärr.

Men vi hade rätt! Efter detta har mycket programvara som används i offentlig verksamhet skrivits som fri programvara. Både genom att man använder redan befintlig programvara som att egen programvara utvecklas och släpps som fri programvara.

 

Monday, 22 June 2015

Fri programvara – Rejås Blog: Tagna på sängen

För exakt 10 år sedan skrev jag ett inlägg med titeln ”Tagna på sängen”. Det handlade om besvikna Microsoftkunder som upptäck att Microsoft kunde nedgradera supporten på Windows 2000 och ta betalt (duktigt betalt) för att förlänga den.

Detta har hänt flera gånger. Till exempel när samma företag slutade underhålla Visual Basic vilket var ungefär samtidigt om jag minns rätt. Då skulle ju värden gå under och massa programvara behöva skrivas om. Man skapade upprop som krävde att Microsoft fortsatte med produkten.

Herrejösses, den ”Vad var det vi sa?” hade inte kunnat vara tydligare. Det var nästan roande att se hur kunder kräver att företaget håller kvar en produkt som företaget anser är slut och inte vill ha.

Jag behöver väl knappast skriva vad som hade skett om det var fri programvara?

Angående ”Vad var det vi sa?” så lovar jag att det finns flera!

Friday, 17 June 2011

Losca: Betawikissä tuhannen euron porkkana

--- cut ---
Vuoden 2007 lopussa Siebrand asetti lokalisointitavoitteet MediaWikille.Tavoitteet olivat todella kunnianhimoisia. Näyttääkin siltä, että näihin ei päästä. Emme kuitenkaan aio luovuttaa ilman taistelua. Vielä on vajaa viikko aikaa saavuttaa nuo tavoitteet. Sinä voit auttaa saavuttamaan tavoitteet suomen kielen osalta.

Yhteistyössä Stichting Open Progressin kanssa pystymme tarjoamaan sinulle kannustusta. Tarjoamme 1000 euroa jaettuna kaikkien kääntäjien kesken, jotka ovat tehneet yli 500 uutta käännöstä MediaWikiin ja sen laajennuksiin vuoden loppuun mennessä.

Myös muut Betawikin projektit kaipaavat apua. Kiinnostaisiko sinua kääntää vaikkapa FreeCol-peliä tai Mantis-virheenseurantajärjestelmää. Ystävällinen ja yhteistyökykyinen ympäristö saattaa sinut vauhtiin sekä auttaa sinua kehittymään suomentajana parantamalla käännöksiä yhdessä.

Betawiki löytyy osoitteesta http://translatewiki.net.
--- cut ---
(lähde)

Katso myös http://lokalisointi.org/.

Losca: Pohjoismaista FLOSS-blogiyhteistyötä

Jos blogit.vapaasuomi.fi ei riitä, kannattaa harkita myös uutta pohjoismaista F{N}OSS-blogiyhteenliittymää: http://fnoss.org/planet/. Koskapa myös muut kirjoittavat sekä äidinkielellään että englanniksi, ei suomen kielikään haittaa.

Jeremiah Fosterin käynnistämä Planet onkin tervetullut lisäys, sillä en ainakaan itse tiedä kovinkaan paljon muiden Pohjoismaiden vapaisiin ohjelmistoihin liittyvistä asioista. Poikkeuksena ehkä Free Software Foundation Europen aktiivinen Ruotsi-osasto, joka on järjestänyt muun muassa FSCONS-tapahtuman.

Vastaavasti olen melko varma, että suomalaisten puuhista ei juurikaan Linusia enempää tiedetä, siitä huolimatta että täällähän tapahtuu vaikka mitä! COSS:lla on englanninkielinen sivusto, mutta noin muuten esimerkiksi vapaasuomi.fi tai eri jakeluiden sivustot jäänevät kielimuurin taakse. Kannattaakin välillä miettiä, miten kansainvälisiä yhteyksiä voisi parantaa. Kirjoitin vähän aikaa sitten FSFE:n wikiin Helsinki-sivua alkuun, tosin vain suomeksi :P Ja FSFE on nyt kuitenkin vain yksi järjestö monista.