Free Software, Free Society!
Thoughts of the FSFE Community (gmq)

Wednesday, 30 November 2022

COSS.fi: Avoimen lähdekoodin mahdollisuudet ja maaseutujen älykkäät digiratkaisut esillä Mindtrek 2022 -konferenssissa

Mindtrek 2022

Kuvat: Konsta Lattu

Kansainvälinen teknologia-alan konferenssi Mindtrek kokosi jälleen monipuolisesti yhteen eri teknologia-alojen asiantuntijoita ja päättäjiä niin yrityksistä ja organisaatioista kuin julkiseltakin sektorilta. Vuoden 2022 konferenssi järjestettiin tällä kertaa 15.11.2022 Finnkino Cine Atlaksessa Tampereella. Konferenssiviikko jatkui akateemisella osuudella 16.-18.11.2022 Paidiassa (Nokia Arena) järjestetyllä vuosittaisella kansainvälisellä Academic Mindtrek -konferenssilla yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Mindtrekin historiassa nämä kaksi konferenssia järjestettiin jo 25. kertaa. COSS ry on ottanut vastuun Mindtrekin tuottamisesta jo vuodesta 2015 lähtien.

Tänä vuonna Mindtrek & Academic Mindtrek -konferenssit keräsivät paikan päälle Tampereelle yhteensä yli 200 kävijää. Tapahtuma-alan haasteellisten vuosien jälkeen ensimmäistä kertaa livetapahtumina järjestetyt konferenssit kokosivat jälleen yhteen laajan kirjon niin kotimaisia kuin myös kansainvälisiä eri alojen asiantuntijoita ja päättäjiä saman katon alle verkostoitumaan yli toimialarajojen sekä kuulemaan, oppimaan ja inspiroitumaan teknologia-alan ajankohtaisista ja nousevista aiheista.

Tänä vuonna Mindtrek-konferenssi jakaantui kahteen eri teemoitettuun ohjelmakokonaisuuteen: avoimen lähdekoodin tulevaisuuden mahdollisuuksia esittelevään the Future of Open Source Business -teemaan kuin myös maaseutualueiden älykkäisiin digiratkaisuihin keskittyvään Smart Villages -kokonaisuuteen, joka järjestettiin yhteistyössä Smart Villages -hankkeen sekä Leader Pohjois-Satakunnan kanssa. Ohjelma piti sisälllään ajankohtaisia ja mielenkiintoisia case-esimerkkejä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Gael Blondelle

Ensimmäisenä keynote-puhujana avoimen lähdekoodin ohjelmassa nähtiin Gaël Blondelle (Chief Membership Officer, Eclipse Foundation), kertomassa konkreettisten esimerkkien kautta, miten avoin lähdekoodi mahdollistaa ja vauhdittaa alan yhteistyötä ja innovatiivisten ratkaisujen luomista. (Kuva: Konsta Lattu)

Lisäksi Miguel Diez Blanco (Project Lead) sekä Gijs Hillenius (Project Manager) Euroopan komission Open Source Program Officesta (OSPO) esittelivät online-puheenvuorossaan kuulijoille Euroopan komission lokakuussa 2020 uudistetun ja julkaistun avoimen lähdekoodin strategian jälkeen saavutettuja kehitysaskelia.

Smart Villages -ohjelmassa kuultiin monipuolisesti esimerkkejä niin Suomesta kuin myös muun muassa Virosta, Latviasta ja Irlannista siitä, millaisia digitaalisia ja älykkäitä ratkaisuja on ympäri Eurooppaa maaseutualueilla otettu käyttöön sekä millaisiin tarpeisiin erilaisia digiratkaisuja tarvittaisiin. Älykkäät kylät hyötyvät yhteistyöstä muiden yhteisöjen ja toimijoiden kanssa niin maaseudulla ja kaupungissa.

OSPO

(Kuva: Linda Lehto)

Pekka Passi

Pekka Passi (Managing Director, Vatajankoski Oy) kertomassa paljon maailmallakin kiinnostusta herättäneestä ensimmäisestä kaupalliseen käyttöön kehitetystä hiekka-akusta, jolla voidaan varastoida uusiutuvaa energiaa. (Kuva: Konsta Lattu)

Mukana tapahtumaa tänä vuonna kanssamme oli tekemässä kumppaneina: Leader Pohjois-Satakunta, Tampereen yliopisto, Tampereen kaupunki, TIEKE, Asianajotoimisto HH Partners, Gispo, Linnan Kehitys sekä tapahtuman viestintäkumppanina Ite wiki.

Suuret kiitokset kaikille Mindtrekissa mukana olleille kävijöille, puhujille sekä tapahtuman yhteistyökumppaneille!

Käy katsomassa lisää tunnelmia tapahtumasta Mindtrekin Flickr-kuvagalleriasta!

Mindtrek 2022

Wednesday, 16 November 2022

COSS.fi: Avoimella lähdekoodilla menestykseen – Aiven Oy palkittiin vuoden 2022 Open World Hero -tunnustuksella

Heikki Nousiainen (vasemmalla) Aiven Oy:ltä vastaanottamassa vuoden 2022 Open World Hero -tunnustusta kansainvälisen Mindtrek-konferenssin yhteydessä Tampereella. (Kuva: Konsta Lattu)

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry on myöntänyt vuoden 2022 Open World Hero -tunnustuksen Aiven Oy:lle. Palkinto luovutettiin Tampereella järjestettävän vuosittaisen kansainvälisen teknologia-alan Mindtrek-konferenssin yhteydessä 15.11.2022. Paikalla tilaisuudessa palkintoa vastaanottamassa oli Heikki Nousiainen (Co-founder & Field CTO) Aivenilta.

Perusteluissa Aivenia luonnehdittiin tuoreeksi esimerkiksi suomalaisesta menestystarinasta, jossa avoimen lähdekoodin teknologioita hyödyntämällä vuonna 2016 perustetusta ohjelmistoyhtiöstä on syntynyt nopeasti yksi Suomen arvokkaimmista teknologia-alan kasvuyrityksistä. Merkittävinä saavutuksina nostettiin esille avoimen lähdekoodin tietokantapalveluja tarjoavan Aivenin kasvu ensimmäisessä viidessä vuodessa neljän hengen startupista 140 työntekijän joukoksi (Talouselämä 25.2.2021). Lisäksi Talouselämä valitsi Aivenin yhdeksi lupaavimmista startup-yrityksistä vuonna 2021.

“On todella innostavaa nähdä, kuinka avoin lähdekoodi on mahdollistanut Aivenin nousemaan globaaliksi yritykseksi. Tarvitsemme lisää Aivenin kaltaisia onnistujia niin Suomen kuin Euroopan ICT-sektorille”, toteaa COSS ry:n toiminnanjohtaja Timo Väliharju.

“Avoin lähdekoodi Aivenin toiminnan sydän. Haluamme auttaa sovelluskehittäjiä perustamaan sovelluksensa parhaille avoimille teknologioille, ja edistää avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöä todellisena vaihtoehtona nykyaikaisten järjestelmäarkkitehtuurien rakentamisessa. Meillä on suuri ilo ja kunnia vastaanottaa tämä tunnustus Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry:ltä, yhdeltä maailman ensimmäisistä tämän alan yhteisöistä, ja juhlistaa yhdessä molemminpuolista sitoutumistamme avoimuuteen ja avoimeen lähdekoodiin,” sanoo Heikki Nousiainen.

Tällä hetkellä Aiven työllistää yli 500 työntekijää niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Toukokuun 2022 rahoituskierroksen jälkeen Aiven kertoi keränneensä 210 miljoonaa euroa uutta rahoitusta (Kauppalehti 15.2.2022). Kyseessä oli kolmanneksi suurin suomalaisen kasvuyrityksen keräämä sijoituspotti. Uusin rahoituskierros nostaa yhtiön arvon jo kolmeen miljardiin euroon.

Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. (Kuva: Konsta Lattu)

Lisätietoja:

Timo Väliharju
Toiminnanjohtaja, COSS ry
timo.valiharju@coss.fi
+358 50 330 3339

Ruth Prieto
Communications Manager EMEA
press@aiven.io

Open World Hero on COSS ry:n jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle. Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017), kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018), Maanmittauslaitos (2020) sekä Harri Pitkänen (2021).

 

 

Tuesday, 30 August 2022

COSS.fi: Kansainvälinen teknologiakonferenssi Mindtrek järjestetään jälleen 15.-18.11.2022 Tampereella

Mindtrek 2022 Events

SAVE THE DATE:

Kansainvälinen teknologiakonferenssi Mindtrek järjestetään tänä vuonna jo 25. kertaa Tampereella!

COSS on ottanut vastuun vuosittaisen Mindtrek-konferenssin tuottamisesta jo vuodesta 2015 lähtien. Konferenssi jakaantuu myös vuonna 2022 varsinaiseen pääkonferenssiin kuin myös aina vuosittain sen yhteydessä järjestettyyn akateemiseen osuuteen.

Mindtrek Conference 2022
15.11.2022, Finnkino Cine Atlas

Mindtrek-konferenssi kokoaa jälleen tiistaina 15.11.2022 yhteen monipuolisesti laajan kirjon eri teknologia-alojen asiantuntijoita ja päättäjiä niin yrityksistä ja organisaatioista kuin julkiseltakin sektorilta – tällä kertaa aivan Tampereen ytimeen tapahtumapaikan siirtyessä tänä vuonna elokuvateatteri Finnkino Cine Atlakseen.

Tänä vuonna pääkonferenssin ohjelma jakaantuu kahteen eri teemaan:

The Future of Open Source Business | Smart Villages

 

Academic Mindtrek 2022
16.-18.11.2022, Paidia | ONLINE

Konferenssiviikko jatkuu marraskuussa vuosittaisella akateemisella osuudella, Academic Mindtrek -konferenssilla, joka järjestetään tänä vuonna 16.-18.11.2022 hybriditapahtumana niin verkon välityksellä kuin myös Paidiassa (Nokia Arena) Tampereella.

 

Tulemme julkistamaan piakkoin lisätietoja eri teemojen ohjelmista ja vahvistuneista puhujista.
Muista merkitä päivämäärät kalenteriisi – toivottavasti näemme myös tänäkin vuonna Mindtrekissa!
www.mindtrek.org
#Mindtrek #Mindtrek22 #AcademicMindtrek

 
 

Wednesday, 24 August 2022

COSS.fi: Ovi avoimeen lähdekoodiin -webinaarisarja jatkuu syyskuussa

 

Keväällä 2022 käynnistynyt Ovi avoimeen lähdekoodiin -webinaarisarja saa jatkoa syksyllä. Maksuton webinaarisarja on toteutettu yhteistyössä Mimmit koodaa -ohjelmanFuugin säätiön ja COSSin kesken. Webinaarisarjassa keskitytään esittelemään avointa lähdekoodia ja avoimuutta yleisemmin digitalisaation voimavarana, kilpailutekijänä ja hyvinvoinnin lähteenä. Tilaisuudet ovat tarkoitettu kaikille avoimesta lähdekoodista kiinnostuneille, joilla on halua oppia ymmärtämään avoimen lähdekoodin periaatteita ja keskittää osaamistaan tähän suuntaan.

Tule mukaan oppimaan lisää avoimesta lähdekoodista!

Webinaarisarjan kolmessa viimeisessä webinaarissa keskitytään syyskuun aikana pureutumaan tarkemmin käytetyimpiin avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin (Drupal, Odoo, WordPress). Puhujina tilaisuuksissa kuullaan COSSin jäsenyritysten avoimen lähdekoodin asiantuntijoita, joilla on vankka kokemus avointen ratkaisujen parissa toimimisesta. Webinaarien tavoitteena on antaa kattava yleiskuva erilaisista avoimen lähdekoodin ratkaisuista, niiden ominaisuuksista ja mahdollisuuksista. Lisäksi kaikilla osallistujilla on mahdollisuus osallistua myös mukaan keskusteluun esittämällä kysymyksiä webinaarien puhujille.

KÄYTETYIMPIÄ AVOIMEN LÄHDEKOODIN OHJELMISTOJA – DRUPAL
2.9.2022 klo 12-13
Ilmoittaudu >>

Drupal on avoimeen lähdekoodiin perustuva sisällönhallintajärjestelmä, jonka monipuolisuutensa ja joustavuutensa ansiosta Drupal soveltuu erityisen hyvin laajojen ja vaativien verkkopalvelujen alustaksi. Drupalia onkin sanottu yhdeksi maailman suurimpia avoimen lähdekoodin projekteja. Aiheesta lisää kertomassa Marika Lähde Druidilta.

Marika Lähde

Marika Lähde
Drupal backend-koodari, Druid Oy

KÄYTETYIMPIÄ AVOIMEN LÄHDEKOODIN OHJELMISTOJA – ODOO
9.9.2022 klo 12-13
Ilmoittaudu >>

Avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmistä yksi tunnetuimpia järjestelmiä on ODOO, josta puolestaan saapuu kertomaan Karoliina Nisula Tawastalta. Karoliinalla on kokemusta Odoo-pohjaisten toiminnanohjausratkaisujen kehittämisestä niin yrityksille, oppilaitoksille kuin järjestöillekin.

Karoliina Nisula

Karoliina Nisula
Kehityspäällikkö, Tawasta OS Technologies

KÄYTETYIMPIÄ AVOIMEN LÄHDEKOODIN OHJELMISTOJA – WORDPRESS
16.9.2022 klo 12-13
Ilmoittaudu >>

WordPress on maailman suosituin kotisivualusta – 43% sivustoista on rakennettu WordPressillä. WordPress-sisällönhallintajärjestelmä on yksi tunnetuimpia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja siitä kertomaan saapuu Pekka Kortelainen Seravolta. Tilaisuudessa saat kattavan kuvan WordPressista, sen ominaisuuksista sekä mahdollisuuksista.

Pekka Kortelainen

Pekka Kortelainen
WordPress-asiantuntija, Seravo Oy

________________________________________________________________

Fuugin säätiö tukee avoimen teknologian tutkimusta, tiedonvälitystä, opetusta sekä yleishyödyllistä kehittämistä. Tehtäväänsä toteuttaakseen säätiö myöntää apurahoja ja avustuksia, harjoittaa tiedotustoimintaa ja osallistuu tarkoitusta tukevien koulutuksien sekä muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Hakuaika on jatkuva, tee hakemus nyt >>

Mimmit koodaa -ohjelman toiminta ja tapahtumat murtavat aktiivisesti myyttiä, että koodaaminen ja muut ohjelmistokehitykseen liittyvät työt olisivat vain miehille ja matemaattisesti lahjakkaille. Ohjelman pitkäaikaisena tavoitteena on antaa tuleville sukupolville tasa-arvoinen mahdollisuus opiskella ja menestyä IT-alalla sukupuolesta riippumatta.

 

 

Tuesday, 21 June 2022

COSS.fi: COSSin vuosikokouksessa valittiin hallituksen kokoonpano tulevalle vuodelle

COSS ry:n jäsenet kokoontuivat 20.6.2022 järjestettyyn yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen sekä jäsentilaisuuteen niin paikan päällä Helsingissä COSSin yhteisöjäsenen, Asianajotoimisto HH Partnersin, toimistolla kuin myös verkon välityksellä. Vuosikokouksessa toiminnanjohtaja Timo Väliharju esitteli jäsenille yhdistyksen viime vuoden 2021 toimintakertomuksen, tilinpäätöksen sekä tilintarkastajan lausunnon. Kokouksessa päätettiin vahvistaa yhdistyksen tilinpäätös sekä myöntää hallitukselle ja toiminnanjohtajalle tili- ja vastuuvapaus. Lisäksi kokouksessa vahvistettiin toiminnanjohtajan esittelemät yhdistyksen toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio kuluvalle vuodelle 2022. Yhdistyksen jäsenmaksuihin ei ehdotettu muutoksia ja niiden suuruudet päätettiin pitää samana kuin edellisvuosina.

Kokouksessa valittiin myös COSS ry:n hallituksen kokoonpano vuodelle 2022. Hallituksen nykyisistä jäsenistä kolmen vuoden toimintakausi tuli tänä vuonna päätökseen Jukka Ehdolla, mutta Ehtoa ehdotettiin uudelle kaudelle. Muiden nykyisten hallituksen jäsenten osalta toimintakausi jatkuu vielä. Kokouksessa päätettiin hyväksyä edellä esitetty ehdotus.

COSS ry:n hallitus 2022

Jukka Ehto, Pohjois-Satakunnan Seutuverkko
Martin von Willebrand, Asianajotoimisto HH Partners
Mikko Malmgren
Ville Ilkkala, Valaa Technologies
Mikko Lampi, Metatavu

Lisäksi varsinaisen vuosikokouksen jälkeen ohjelma jatkui Martin von Willebrandin (HH Partners) pitämällä esityksellä organisaatioiden open source -kyvykkyydestä strategisena etuna. Tämän jälkeen jäsenet jatkoivat vielä vapaamuotoista keskustelua ja verkostoitumista yhteisen lounaan merkeissä.

Tutustu yhdistyksen 2021 toimintakertomukseen >>

 

 

Tuesday, 07 June 2022

COSS.fi: Jätä meille ehdotuksesi Open World Hero 2022 -tunnustuksen saajasta!

Open World Hero 2022

Vuoden 2022 Open World Hero -haku on alkanut. Kenen sinun mielestäsi tulisi saada seuraava Open World Hero -tunnustus?

Onko sinulla mielessäsi jokin yritys, organisaatio tai yksittäinen henkilö, jonka mielestäsi tulisi saada tunnustusta merkittävästä työstään avointen tietojärjestelmien, erityisesti avoimen lähdekoodin, edistämiseksi Suomessa? Arvostamme erityisesti ehdokkaiden monimuotoisuutta ja toivomme saavamme monipuolisesti ehdokkaita erilaisista taustoista. Kyseessä voi olla yhteistyökumppanisi, kollegasi tai vaikkapa sosiaalisesta mediasta tai uutispalstoilta bongaamasi organisaatio tai henkilö. Tärkeintä on tehdyn työn tulokset: mitä merkittävää avoimella lähdekoodilla ollaan saatu aikaan, miten sitä on tehokkaalla tai uudella tavalla hyödynnetty tai miten sen asemaa ja käyttöä on onnistuttu edistämään.

Jätä meille ehdotuksesi perusteluineen alla olevan linkin kautta 14.8.2022 mennessä. Voittajan tulee valitsemaan COSS ry:n hallitus yhdessä ohjausryhmän edustajien kanssa. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja vuoden 2022 tunnustuksen saaja tullaan julkistamaan syksyllä Mindtrek-teknologiakonferenssin yhteydessä Tampereella.

Ehdota meille tunnustuksen saajaa >>

___________________________________________________________________

Open World Hero on COSS ry:n vuosittain jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle.

Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017), kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018), Maanmittauslaitos (2020) sekä viimeisimpänä Harri Pitkänen (2021).

Voit lukea lisää aiempien vuosien voittajista ja heidän perusteluistaan täältä >>

 

Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä.

Monday, 06 June 2022

COSS.fi: Tehdään Digikompassista avoin Digikompassi

Alkuperäinen blogiteksti julkaistu 5.6.2022 Fuugin säätiön sivuilla.

Luonnos kansalliseksi Digikompassiksi on julkaistu. Digikompassin ’tarkoitus on toimia työkaluna digitalisaatiokehityksen johtamisessa ja ohjaamisessa’. Fuugin säätiö antoi asiaan lausunnon ja ehdotti Digikompassin päivittämistä avoimeksi Digikompassiksi.

 

Avoin lähdekoodi on digi- ja datatalouden ytimessä – miksei myös Digikompassin luonnoksessa?

Avoin teknologia on joukossamme. Internet perustuu avoimiin standardeihin ja avoimeen lähdekoodiin. Maailma ilman avointa teknologiaa olisi maailma ilman internetiä. EU:n komissio on hyväksynyt 21.10.2021 avoimen lähdekoodin strategian. Komissio ’haluaa hyödyntää avointa lähdekoodia ja sen yhteisöllisyyden luomaa innovatiivista muutos- ja vipuvoimaa tavoitteena laadukkaammat ja kustannustehokkaammat palvelut’. EU uskoo avoimeen lähdekoodiin ja sen mahdollisuuksiin Euroopan elinvoiman luomisessa. Sama tulisi näkyä kansallisessa digikompassissa. Nyt avointa lähdekoodia ei mainita Digikompassissa ollenkaan.

Avoimen teknologian osa-alueita ovat:

 • avoin lähdekoodi – ohjelmistoja yhteisöllisesti, kenelle tahansa veloituksetta
 • avoimet standardit – standardit luovat markkinat, avoimet standardit avoimet markkinat
 • avoimet arkkitehtuurit ja rajapinnat takaavat yhteensopivat järjestelmät ja sujuvat prosessit.
 • avoimella datalla ja dataa jakamalla uusia palveluja ja liiketoiminta

Avoin teknologia ja avoimuus ovat uusia tapoja luoda hyvinvointia. Suljetussa maailmassa innovaatioita yritetään omistaa, patentoida – rahastaa omistamisen avulla. Avoimessa maailmassa ideoita jaetaan, opitaan, rakennetaan yhdessä. Avoin innovaatio ja asiakaskeskeinen, palveluajatteluun perustuva yhteiskehittäminen koko arvoverkoston kanssa ovat väkeviä lisäarvon luojia. Avoin lähdekoodi voidaan siis nähdä ohjelmistoalan liiketoimintamallin muutoksena sekä uutena tuotekehitysmallina.

Avoimuus

Avoin lähdekoodi valtaa markkinaa.
Linux on maailman yleisin käyttöjärjestelmä. Maailman 500 suurinta tietokonetta käyttää Linuxia, Linuxiin perustuva Android hallitsee 85% kännykkämarkkinoista. BCG:n mukaan 35% yritysjärjestelmistä on avointa lähdekoodia, käynnissä on 140 miljoonaa avoimen lähdekoodin projektia, joita koodaa 56 miljoonaa ohjelmoijaa. Avointa lähdekoodia on joka paikassa: autoissa, televisioissa, kodinkoneissa ja jopa Marsissa, johon lähetettyä robottia ohjaa avoin lähdekoodi. Linuxin lisäksi muita tunnettuja Suomessa syntyneitä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ovat Monty Wideniuksen kehittämät tietokannan hallintaohjelmistot MySQL ja MariaDB sekä turvallinen sähköpostijärjestelmä Dovecot. MariaDB on menossa New Yorkissa pörssiin. Missä ovat menestyneet suomalaiset suljetun lähdekoodin yritykset?

Avoimen lähdekoodin ohjelmistojen ylivoiman ytimessä on yhteisöllisyys. Yksikään yritys ei pysty kilpailemaan avoimen koodin yhteisöjen ohjelmointivoimalle ja toimintamallin tuottamalle laadulle. Avoin lähdekoodi on uusi tuotekehitysmalli mutta se on myös ydin ohjelmistoalan uusille, palveluun perustuville liiketoimintamalleille.

Yhden toimittajan omistamat suljetut ohjelmistot voivat aiheuttaa asiakkaille toimittajaloukun, joka saattaa johtaa huonoon ja kalliiseen palveluun. Koska avointa lähdekoodia voi ylläpitää ja kehittää edelleen kuka tahansa, niin asiakkaalla on monia toimittajavaihtoehtoja. Avoin lähdekoodi takaa suvereniteetin, vapauden valita. Kilpailu parantaa laatua ja alentaa hintoja.

Pitääkö ratkaisu ostaa moneen kertaan?
Sen sijaan, että organisaatiot ostavat suljetun ohjelmiston lisenssejä moneen kertaan, valveutuneet organisaatiot ovat alkaneet hyödyntää avointa lähdekoodia ja yhteiskehittämistä. Esimerkiksi Espoo avasi VM:n tuella varhaiskasvatuksen toiminnanohjausjärjestelmän koodin. eVAKA-ohjelmisto on kenen tahansa käytettävissä. Seuraavaksi sen ottaa käyttöön Tampere.

Internet on uhattuna, miten Suomi aikoo osallistua EU:n rintamaan?
Internetistä toivottiin yhdenvertaisuuden äänitorvea ja demokratian uudistajaa, tasa-arvoista mahdollisuutta joka ikiselle yrittää, markkinatalouden kukkatarhaa. Nykyinen internet 2.0 on kuitenkin mennyt rikki. Se on muuttunut trollien temmellyskentäksi ja oligopolien suljetuksi markkinaksi, jossa netin käyttäjät on valjastettu ilmaiseksi raaka-aineeksi rikkauksien luomisessa harvoille. Internetin tarjoamaa sisältöä ohjaa digijättien johdolla länsimainen mainosmaailma, jonka kilpailija on omilla arvoillaan toimiva itämainen keskusjohtoinen diktatuuri. Missä on eurooppalaisiin arvoihin ja ihmisoikeuksiin perustuva internet ja siihen perustuva reilu datatalous?

Iso osa intrastrukttuuristamme on amerikkalaisten digijättien hallussa, jotka tekevät päätöksiä liiketaloudellisin perustein amerikkalaisen hallinnon ja lainsäädännön alaisuudessa. Millaisen riskin tilanne aiheuttaa suomalaiselle infrastruktuurille. Mikä on keino säilyttää itsenäisyys rakentamatta infrastruktuuria toiseen kertaan?

EU on rakentamassa Web 3.0 konseptia, jonka tavoite on reilu datatalous, jossa jokaiselle kuuluu oma osuus internetin hyödyistä sekä oikeus päättää miten omia tietoja hyödynnetään. Web 3.0:sta toivotaan eurooppalaisen itsemääräämisoikeuden, suvereniteetin puolustajaa. Web 3.0:n rakennuspalikoina on mainittu hajautus ja avoin lähdekoodi sekä lohkoketjuteknologia ja älykkäät sopimukset, joissa Suomella on erinomaista osaamista. Esimerkiksi Internetin tietoturvan asiantuntija, Mikko Hyppönen näkee avoimen lähdekoodin ratkaisuksi. Miten Suomi aikoo Digikompassillaan osallistua pelastustoimiin?

Avoin lähdekoodi osaksi Digikompassia

Data- ja digitalous perustuvat avoimeen teknologiaan. EU:n komissio tukee avointa lähdekoodia. Sanna Marinin hallitusohjelman mukaan ‘hallitus edistää avoimen lähdekoodin ensisijaisuutta julkisissa tietojärjestelmissä ja niiden hankinnoissa’. BGC:n tutkimuksen mukaan vuonna 2021 80% tietohallinnoista aikoi lisätä avoimen lähdekoodin käyttöä. Miksi Suomen kannattaisi toimia toisin? Suomeen rakennetaan uusia hyvinvointialueita. Mitä jos kaikki hyvinvointialueiden uudet järjestelmät toteutettaisiin avoimena lähdekoodina?

Jyrki Koskinen,
Fuugin säätiön puheenjohtaja

 

Friday, 27 May 2022

COSS.fi: COSSin lausunto uudesta tekijänoikeuslain muutosesityksestä HE 43/2022

COSS ry lausunto tekijänoikeuslakiesityksestä

COSS on antanut lausunnon uudesta tekijänoikeuslain muutosesityksestä (HE 43/2022). Alla oleva lausunto on lähetetty suoraan eduskunnan sivistys-, talous- ja liikenne- ja viestintävaliokunnille.

 

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry:n (”COSS ry”) lausunto hallituksen esityksestä 43/2022

COSS ry on suomalainen yhdistys, jonka jäseniä ovat noin 70 suomalaista yritystä, jotka hyödyntävät liiketoiminnassaan avointa lähdekoodia merkittävästi. COSS ry on osallistunut otsikon mukaisen hallituksen esitykseen liittyvän direktiivin valmisteluun aktiivisuudella sekä osallistunut direktiivin johdosta tehtävän suomalaisen tekijänoikeuslain muutoksen valmisteluun ministeriön avoimessa valmisteluprosessissa. Hallituksen esitys on kuitenkin muuttunut merkittävästi osallistumisemme jälkeen, eikä tässä yhteydessä ole selvästi varattua lausumamahdollisuutta ollut käytettävissämme. Tästä syystä lausumme meille keskeisestä asiasta suoraan eduskunnan valiokunnille.

Direktiivin artiklan 2 verkkosisällön jakopalveluiden tarjoajan määritelmä on suomalaisessa tekijänoikeuslakimuutoksessa virheellinen. Direktiivin mukaan (artikla 2, alakohta 6, toinen kappale):

”avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehitys- ja jakoalustojen kaltaisten palvelujen tarjoajat … eivät ole tässä direktiivissä tarkoitettuja ’verkkosisällönjakopalvelujen tarjoajia”. Sama todetaan myös direktiivin resitaalissa 62, toinen kappale. Tämä rajaus puuttuu kokonaan suomalaisesta tekijänoikeuslain muutoksesta. Kyseinen rajaus on direktiivin minimivaatimus ja ehdotettu tekijänoikeuslain muutos ei täytä sitä.

Kiinnitämme huomiota siihen, että rajaus ei ole alisteinen ilmaisulle ”voittoa tavoittelematon” vaan nimenomaisesti tämä ilmaisu on jätetty avoimen lähdekoodin ohjelmistojen kehitys- ja jakoalustojen palvelun tarjoajista pois. Muihin kohtiin tämä ilmaus liittyy siltä osin kuin direktiivissä näin on kirjattu. Avoimen lähdekoodin jakopalvelut ym. saavat tavoitella voittoa, mutta ovat silti määritelmän ulkopuolella. Tämä oli COSS ry:n ja monen muun avoimen lähdekoodin hyödyntäjiä edustavien tahojen keskeisiä vaikuttamispyrkimyksiämme direktiiviä valmisteltaessa. Direktiiviä valmisteltaessa oli myös muita näkemyksiä ja tekstimuotoiluja, mutta tämä kanta oli eurooppalaisen lainsäätäjän lopullinen tahtotila. Aikaisempi kotimainen tekijänoikeuslain muutosehdotus oli tältä osin oikein. Nyt tämä rajaus puuttuu ja uusi muutosehdotus on siksi direktiivin vastainen.

Kyseinen kohta on olennainen, koska avoimen lähdekoodin jakopalvelut ym. ovat keskeisessä roolissa digitaalista yhteiskuntaa rakennettaessa, eikä niihin ole kohdistunut mitään olennaisia tekijänoikeusloukkausvaatimuksia. Sen sijaan ne edustavat keskeistä, kaikille avointa infrastruktuuria, joka on kasvavassa määrin yhteiskuntamme ytimessä. Tämä on olennaista niin liiketoiminnalle, kansalaisoikeuksille, sananvapaudelle ja demokratian läpinäkyvyydelle. Tekijänoikeuslain muutoksen tarkoittamat säännökset soveltuessaan tekisivät alueen palveluista vaikeammin toteuttavia, kalliimpia ja siten vähemmän saavutettavia. Tämän alueen toimintavapaus tulee säilyttää nykyisellä tasolla siten kuin myös direktiivi edellyttää.

 

24.5.2022
Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry
Timo Väliharju, toiminnanjohtaja

 

Lausunnon laati Martin von Willebrand, hallituksen jäsen

 

Monday, 02 May 2022

COSS.fi: Avoimella koodilla ketteryyttä Seclanin toimintaan

SECLAN – IT-palveluiden asiantuntija

Tamperelainen ICT-alan asiantuntija- ja palveluyritys Seclan tarjoaa asiakkailleen kustannustehokkaan ja helppohoitoisen IT-ympäristön. Omavaraisena Internet-operaattorina Seclanin palvelut tuotetaan omissa konesaleissa Tampereella ja Valkeakoskella. “Avoimen lähdekoodin toimintoja käyttämällä ja kehittämällä, saadaan raha pysymään kotimaassa. Käyttämällä avointa lähdekoodia voidaan edistää kotimaan markkinoita”, kerrotaan Seclanilta. 

Lisäksi avoin lähdekoodi on avainasemassa yrityksen kilpailukyvyn ja ketteryyden kannalta, sillä sen avulla koetaan pystyvän tuottamaan asiakkaille ja yhteistyökumppaneille paras ja kustannustehokkain lisäarvo. ”Seclanilla on tärkeää pystyä toimittamaan laadukasta ja täsmällistä lisäarvoa asiakkaalle eli asiakas maksaa juuri siitä, mitä se haluaakin (eikä turhasta). Kilpailukykyyn avoin koodi vaikuttaa positiivisesti, sillä usein avoimen lähdekoodin ratkaisut ovat tietyllä tavalla edullisempia.” 

Parempaa tietoturvaa avoimella koodilla

Lisäksi tietoturva on yksi keskeisistä tekijöistä Seclanin toiminnassa ja yksi syy avoimen lähdekoodin parissa työskentelyyn. “Myös tietoturvan aspektilla on suuri merkitys, koska tiedetään mitä ”koodi tekee”. Ja sitä on kehittämässä lukuisat muut organisaatiot ja henkilöt. Ne ketkä osaavat (esim. Seclan) toimia sen parissa, hallitsevat sillä huomattavan ketteryyden toiminnoissa.”

Yrityksen etuna pitkä kokemus ohjelmistoalalta

Yrityksen perustajilla ja avainhenkilöillä itsellään on pitkä kokemus ohjelmistomaailmasta ja avoimen lähdekoodin yhteisöjen toimintatavoista. “Vakaan pohjan yhteiselle menestykselle luo asiantuntijoidemme yli 130 vuoden työkokemus IT-alalta” heiltä kerrotaan. Lisäksi Seclanilta ollaan laitettu työpanosta bugien korjaamiseen ja laadun parantamiseen avoimen lähdekoodin hengen mukaisesti.

_________

Seclan Oy on vuonna 2002 perustettu tamperelainen ICT-alan asiantuntija- ja palveluyritys, jonka päätuotteena ovat konesali- ja pilvipalvelut muuta IT:tä unohtamatta. Seclan suunnittelee, tuottaa ja kehittää tietoteknisiä kokonaisratkaisuja yrityksille ja yhteisöille, asiakkainamme on PK-yrityksiä ja julkisen puolen organisaatioita. Seclan käyttää toiminnoissaan avoimen lähdekoodin sekä kaupallisten toimijoiden ratkaisuja. 

Olemme luotettava ja ketterä kumppani. Panostamme pitkiin asiakassuhteisiin ja tulokselliseen yhteistyöhön. Lähtökohtanamme on asiakkaamme liiketoimintojen ja sen tietoteknisten yksilöllisten tarpeiden ymmärtäminen. Asiantuntijamme auttavat Teitä löytämään toimivat ja joustavat ratkaisut, jotka edistävät yrityksenne kasvua ja menestystä - nyt ja tulevaisuudessa. Näin voitte levollisin mielin paremmin keskittyä yrityksenne ydinosaamiseen.

IT-palvelut asiantuntijalta!

Tuesday, 19 April 2022

COSS.fi: Avoin lähdekoodi ei ole itseisarvo vaan mahdollistaja – kunhan koodia hyödyntää oikein

Avoin lähdekoodi ei itsessään ole avain onneen, mikäli sen käytössä ja hyödyntämisessä on puutteita. Varsinaisen koodin lisäksi tulee ymmärtää sen käyttö oikeassa kontekstissa. Onnistumisista kuin epäonnistumisistakin löytyy lukuisia esimerkkejä mutta kysymys kuuluu, mitä niistä on opittu? 

Avoin lähdekoodi nostaa suosiotaan ja sen käyttö lisääntyy jatkuvasti niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Lisäksi ymmärrys avoimen koodin erityispiirteistä kasvaa mutta edelleen tässä löytyy myös suuria puutteita. Avoin lähdekoodi voidaan esimerkiksi nähdä usein pelkästään hyvin teknisenä asiana ja määritellään sen käyttöön perustuen. 

Avoin lähdekoodi on tapa kehittää ja jaella tietokoneohjelmistoja. Asiakas saa vapaasti käyttää, kopioida, muunnella ja jaella avoimen lähdekoodin ohjelmaa – ilman lisenssimaksuja ja työlästä lisenssien ylläpitoa ↗.

Vaikka avointa lähdekoodia käytettäessä säästyy kalliilta lisenssimaksuilta, ei se kuitenkaan aina tarkoita, ettei sen käyttämisestä ja hyödyntämisestä syntyisi mitään kuluja. Myös avoimen lähdekoodin käytössä voi tulla kustannuksia vaikkapa ohjelmiston käyttöönotosta, ylläpidosta ja räätälöinnistä, mutta nämä ovat usein edullisempi vaihtoehto kuin vuosittaiset lisenssimaksut.

Pelkkä avoin lähdekoodi ei riitä

Jos otetaan tarkasteluun esimerkiksi yksi avoimen lähdekoodin merkittävämpiä etuja ja mahdollisuuksia eli toimittajalukottomuus, nähdään hyvin ettei yksin pelkkä avoin koodi riitä.

Toimittajalukottomuudella tarkoitetaan tilannetta, jossa asiakasta ei ole käytännöllisesti tai oikeudellisesti sidottu tiettyyn tuotteen tai palvelun toimittajaan ja näin ollen se pystyy vaihtamaan toimittajaa ilman merkittäviä kustannuksia tai haittaa toiminnalleen.

Jotta avoimen lähdekoodin toimittajalukottomuus toteutuisi, edellyttää se kuitenkin riittävää osaamista tuotteen tai palvelun ympäriltä, jolloin muodostuu myös kilpailua. Tämän vuoksi avoimen lähdekoodin ratkaisua toteuttaessa tai siihen siirtyessä onkin tärkeää tarkastella myös siihen tarjolla olevaa osaamista. Parhaimmillaan avoimen lähdekoodin käytöllä saavutetaan tilanne, jossa sopivan kumppanin tai toimintamallin löydyttyä saavutetaan merkittäviä kustannussäästöjä verrattuna aiempaan joko lisensoituun ratkaisuun tai kumppaniin. 

Keskustelua on myös herättänyt se, puhutaanko aidosti avoimesta ratkaisusta vai pelkästään avoimesta ytimestä (open core).

Aidosti avoimen lähdekoodin ohjelmisto on kyseessä silloin, kun ohjelmisto on olemassa täysin toimivana ja kokonaisena tuotteena.

Mikäli jossain toteutuksessa on hyödynnetty vain osaksi avointa lähdekoodia, voi tässä olla kyse tilanteesta, jossa avointa lähdekoodia käytetään niin sanottuna sisäänheittotuotteena maksullisten tuotteiden tai palvelun pariin. Ohjelmisto voi myös olla toteutettuna avoimella lähdekoodilla, mutta sen löytäminen on voitu tehdä hankalaksi tai puutteellisen dokumentoinnin myötä sen käyttöönotto on kannattamatonta, jolloin ei myöskään julkaistusta avoimesta koodista ole etua kenellekään. Lisää aiheesta voi lukea hiljattain julkaistusta avoimen lähdekoodin hankintaoppaasta kunnille.

Miten varmistaa avoimesta lähdekoodista saatavat hyödyt?

Avoimen lähdekoodin partneriksi on tärkeää valita yritys tai taho, joka ymmärtää nämä avoimen lähdekoodin toimintaperiaatteet eri konteksteissa. Avointa lähdekoodia hyödynnettäessä on tärkeä ymmärtää esimerkiksi avoimen lähdekoodin compliance ↗. Tällä tarkoitetaan niitä menettelytapoja ja prosesseja, joilla organisaatio varmistaa noudattavansa käyttämänsä avoimen koodin ehtoja sekä huomioivansa organisaatiossa sovittujen menettelytapojen sekä muutoinkin parhaiden toimintatapojen noudattamista. 

Oikein hyödynnettynä avoin lähdekoodi mahdollistaa merkittäviä kustannussäästöjä ja toimittajalukottomuus yhdessä ohjelmistojen vapaan muuntelumahdollisuuden kanssa tuo joustavuutta. Usein avoimen lähdekoodin voima piilee aktiivisessa yhteisössä teknologian taustalla, jolloin yhteiskehittämisen ansiosta mahdolliset virheet löydetään nopeasti sekä koodia jatkokehitetään ja päivitetään usean eri tahon toimesta. 

Yksi erinomainen vaihtoehto on hakea osaamista COSSin jäsenten piiristä, sillä verkostostamme löytyy laajaa osaamista ja ymmärrystä avoimista teknologioista ja niiden käytöstä niin asiakkaan kuin yrityksen itsensäkin hyväksi.

 

 

Monday, 11 April 2022

COSS.fi: Roam.fi-verkkoyhteisö – Yhteistyöllä kattavampia palveluita ja tehokkuutta

Roam.fi-verkkoyhteisö

Mikä on roam.fi?

Roam.fi on jakamiseen perustuva langaton verkkoyhteisö, jonka tavoitteena on mahdollistaa käyttäjälleen nopea verkkoyhteys paikasta ja ajankohdasta riippumatta. Roam.fi on jatkumoa Tampereen ja sen ympäristökuntien yhteiselle Langaton Tampere -hankkeelle, joka siirtyi COSS ry:n koordinoitavaksi jo vuonna 2014, jolloin samalla toiminta nimettiin roam.fi:ksi ja sitä alettiin kehittämään ja laajentamaan ympäri Suomea.

Roam.fi perustuu jakamiseen – verkkoyhteisössä mukana oleva organisaatio jakaa omat langattomat tukiasemansa ja verkkoyhteytensä yhteisön käytettäväksi. Jakamisen vastineeksi organisaation jäsenet saavat käyttää vastaavasti muiden verkkoyhteisön jäsenten verkkoa maksutta koko roam.fi-verkon kattavuusalueella.

 

Miksi liittyä?

Roam.fi tarjoaa tunnistetun, salatun sekä arkkitehtuuriltaan helposti laajennettavissa olevan verkon, jonka toiminta on laadukasta ja turvallista. Tavoitteena on kehittää, edistää ja hyödyntää jakamistalouden uusia toimintamalleja ja yhdistää eri toimijoiden langattomat verkot yhdeksi kokonaisuudeksi. Näin voidaan vähentää yksittäisen toimijan langattomiin verkkoihin liittyviä investointitarpeita. Lisäksi roam.fi tukee älykästä kaupunkikehitystä ja edistää alueellista yhteistyötä niin kuntien, oppilaitoksien ja muiden organisaatioiden kesken sekä lisää tehokkuutta jakamalla yhteisiä resursseja. Näin voidaan taata kaikille parempia ja kattavampia palveluita.

Täysin avoimet tunnistamattomat verkot (esim. vierailijaverkot) saattavat olla helppoja ottaa käyttöön, mutta ongelmia käytettävyyden suhteen voi ilmetä verkon laadussa, toiminnallisuudessa ja tietoturvassa. Roam.fi:n käytön tarkoituksena on sujuvoittaa ja nopeuttaa langattomiin verkkoihin kirjautumista vähentämällä ylimääräisistä kirjautumisista aiheutuvaa vaivaa käyttäjälle. Roam.fi-verkkoyhteisön käyttämä WPA2/WPA3-autentikaatio on täysin yhteensopiva operaattoreiden käyttämien tunnistamistekniikoiden ja arkkitehtuurien kanssa. Tämä mahdollistaa hyvän yhteistyön operaattoreiden kanssa verkkovierailujen suhteen kattavuuden laajentamiseksi. Integrointi avoimien standardien rajapintojen kautta helpottaa verkkovierailuliitosten tekoa.

Kertakirjautumisperiaatteella roam.fi:n jäsenorganisaation alle kuuluva, olipa sitten kyseessä esimerkiksi roam.fi:ssä mukana olevan kunnan työntekijä tai vaikkapa tietyn oppilaitoksen opettaja tai opiskelija pääsevät kerran kotiorganisaationsa alueella roam.fi-verkkoon kirjauduttuaan kätevästi automaattisesti kirjautumaan päätelaitteellaan myös toisen roam.fi-jäsenorganisaation alueella kuuluvaan wifiin. Esimerkiksi vaikkapa kunnan työntekijän vierailessaan tapaamisen merkeissä toisen lähikunnan toimitiloissa tai opettajan tai opiskelijan siirtyessä työskentelemään kampusalueella toiseen rakennukseen tai kauemmaksi kokonaan toiseen oppilaitoksen toimipisteeseen.

 

Avoimuus

Verkkoyhteisön koordinaattorin COSS ry:n tavoitteiden mukaisesti roam.fi hyödyntää avointa teknologiaa ja edistää sen kehittymistä yhteisöllisesti. Avoimia standardeja ja tunnistusrajapintoja käyttävä roam.fi tarjoaa turvallisen, laadukkaan ja arkkitehtuuriltaan helposti laajennettavan verkon kaikille.

Roam.fi:ssä tunnistamispalvelut voi toteuttaa kaupallisilla ratkaisuilla, avoimella lähdekoodilla tai vaikka itse puusta tekemällä, kunhan vain sovitut, avoimet ja standardoidut rajapinnat täyttyvät. WLAN-verkkopalvelut, laitteet ja internet-palveluntarjoajat ovat näin vapaasti valittavissa eivätkä ole sidottuja tiettyihin toimittajiin.

Avoimuus roam.fi:ssä tarkoittaa, että kuka tahansa voi liittyä mukaan yhteisten pelisääntöjen mukaisesti, ja että kuka tahansa voi toimia palveluntarjoajana, integraattorina tai toteuttajana – kunhan sääntöjä ja avoimia rajapintoja noudatetaan. Ratkaisut ja palvelut kilpailevat laadullaan, toiminnallisuudellaan sekä käytettävyydellään, mutta takaavat silti vaihdettavuuden toisiin, samat rajapinnat toteuttaviin ratkaisuihin.

 

Käy tutustumassa tarkemmin roam.fi-verkkoyhteisön toimintaan: www.roam.fi

 

Mikäli kaipaat lisätietoja roam.fi:stä tai siihen liittymisestä, olethan meihin yhteydessä sähköpostitse roam@coss.fi niin vastaamme mielellämme henkilökohtaisesti sinua askarruttaviin kysymyksiin.

 

Alla listatut organisaatiot ovat jo mukana langattomassa roam.fi-verkkoyhteisössä:

Roam verkkoyhteisön jäsenet

Wednesday, 23 March 2022

COSS.fi: Avoimen lähdekoodin hankintaopas kunnille on nyt julkaistu

Avoimen lähdekoodin hankintaopas

Kuntaliitto on julkaissut kunnille oppaan avoimen lähdekoodin hankintoihin liittyen. Opas on laadittu kuntien hankintatilanteiden tueksi yhteistyössä Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry:n kanssa. Opas pyrkii vastaamaan avoimen lähdekoodin hankintaan liittyviin yleisimpiin kysymyksiin sekä tuomaan esille avoimen lähdekoodin erityispiirteitä.

Avoimen lähdekoodin hankintoihin keskittyvää selkokielistä opasta ei aiemmin ole ollut saatavilla. Avoimen lähdekoodin hankintaoppaan toteutus on osa vuosina 2020-2022 toteutettavaa Kuntaliiton Yhteiset digiratkaisut ja tuki -projektia.

Mikäli avointa lähdekoodia halutaan kunnassa hyödyntää, hankintavaiheessa tulee ottaa huomioon näkökohtia, jotka eivät välttämättä ole itsestäänselvyyksiä, mikäli aiemmin on hankittu ns. suljettuja ohjelmistoratkaisuja.

Oppaassa ei aseteta avoimia tai suljettuja järjestelmiä arvojärjestykseen. Hankkii kunta sitten avointa tai suljettua ratkaisua, tärkeintä on, että se palvelee kunnan tarpeita parhaalla mahdollisella tavalla niin toiminnallisesti, kustannusten kuin jatkuvuudenkin näkökulmasta.

Miksi opas on tehty?

Avoimeen lähdekoodiin liittyvät kysymykset nousevat kunnassa ajankohtaiseksi yleensä silloin, kun kunta on halukas ottamaan käyttöönsä ohjelmistoratkaisun, joka on toteutettu avoimella lähdekoodilla. Tällöin täytyy myös selvittää myös hankintakysymyksiä, jotka eivät ole samanlaisia kuin hankittaessa ratkaisuja markkinoilta perinteisellä suljetulla lähdekoodilla. Perinteisessä ratkaisussa lähdekoodi on yrityksen omaisuutta.

Avoimeen lähdekoodiin liittyvät kysymykset voivat tulla esiin myös silloin, kun kunta lähtee mukaan kehittämään esimerkiksi kuntayhteistyössä avoimen lähdekoodin ratkaisua.

Yksi näkökulmista liittyy hankittavan tietojärjestelmän lähdekoodiin ja siihen, millaisia vaikutuksia valittavan ohjelmiston lähdekoodilla on sen kehittämisessä, ratkaisun ylläpidossa, toimittajan ja yhteistyökumppanin valinnassa. Hankintalaki on kaikissa tilanteissa sama, riippumatta millaista tietojärjestelmää hankitaan.

Oppaan sisältö

Oppaan alkupuolisko keskittyy kuvaamaan

 • yleistajuisesti avoimen ja suljetun lähdekoodin tuotteiden eroavaisuuksia,
 • millaisia erityispiirteitä ja huomioon otettavia näkökulmia avoimen lähdekoodin hankintatilanteisiin liittyy sekä
 • mitä kuntien tulee huomioida avoimen lähdekoodin hankinnan sisällön määrittelyssä ja kilpailutuksessa.

Oppaassa kuvataan myös tilanteita, joissa kannattaa harkita valmiin avoimen lähdekoodin yhteisötuotteen hankintaa ja toisaalta tilanteita, joissa voi olla järkevintä keskittyä avoimen lähdekoodin kehittämiseen.

Oppaan jälkimmäisellä puoliskolla syvennytään tarkastelemaan avoimen lähdekoodin hankintoihin liittyviä juridisia kysymyksiä muutaman relevantin kotimaisen ja EU-tason oikeustapauksen kautta. Tämän oppaan lakiosuuden tavoitteena on tukea erityisesti kuntien ICT-hankintojen parissa työskenteleviä hankinta-asiantuntijoita ja lakimiehiä. Oppaan lakiosuudessa esille tuodut esimerkit ja näkökulmat eivät korvaa oikeudellista asiantuntijaneuvontaa.

Kuinka opas laadittiin?

Opasta valmisteltiin syksyn 2021 kuluessa siten, että työversiota pääsi kommentoimaan ja muokkaamaan ilmoittautumalla Kuntaliittoon tai COSSille halukkaaksi valmisteluryhmään.

Yhteisiä työpajoja, joissa työstettiin oppaan sisältöjä, järjestettiin syksyn aikana neljästi. Lisäksi kiinnostuneille kuntien edustajille järjestettiin muutamia tilannepalavereita, joissa käytiin läpi erityisesti hankalia kysymyksiä ja oppaan valmistelun tilannetta. Lisäksi COSS pyysi oppaan luonnoksesta kommentteja myös omilta jäsenyrityksiltään.

Oppaan on toimittanut Kuntaliiton kehittämispäällikkö Elisa Kettunen ja kirjoittajina COSS ry:stä ovat olleet Linda Lehto, Timo Väliharju ja Martin von Willebrand. Myös Kuntaliiton hankinta-asiantuntijat osallistuivat työhön.

 

 

Lisätiedot:

Elisa Kettunen, Kuntaliitto
Kuntien digitalisoinnin kehittämispäällikkö, ratkaisupäällikkö
Strategiayksikkö, Digitalisaatio ja tietoyhteiskunta
+358 9 771 2167, +358 50 372 6789
Elisa.Kettunen@kuntaliitto.fi

Timo Väliharju, COSS ry
Toiminnanjohtaja
+358 50 330 3339
timo.valiharju@coss.fi

 

Wednesday, 09 March 2022

COSS.fi: Keväällä käynnistyy avoimen lähdekoodin webinaarisarja

Avoimen lähdekoodin webinaarisarja

Mimmit koodaa, Fuugin säätiö ja COSS järjestävät yhdessä maksuttoman webinaarisarjan, jossa esitellään avointa lähdekoodia ja avoimuutta yleisemmin digitalisaation voimavarana, kilpailutekijänä ja hyvinvoinnin lähteenä. Tilaisuudet ovat tarkoitettu kaikille avoimesta lähdekoodista kiinnostuneille, joilla on halua oppia ymmärtämään avoimen lähdekoodin periaatteita ja keskittää osaamistaan tähän suuntaan.

Ajatus yhteisesti järjestettävästä avoimen lähdekoodin webinaarisarjasta sai alkunsa Fuugin säätiön vuoden 2022 teemasta Hän koodaa, hen kodar, jossa tavoitteena on lisätä työelämän monimuotoisuutta. Avoin lähdekoodi puolestaan nähdään potentiaalisena vaihtoehtona alalle siirtymisessä ja työllistymisessä. 

Jotta saamme toimialalle uusia osaajia, tarvitaan konkreettisia toimia, joista tällaiset opetukselliset, matalalla kynnyksellä saavutettavat sisällöt ovat erinomainen esimerkki. Naisia kiinnostaa teknologia ja nyt meidän täytyy vain antaa heille mahdollisuus oppia ja tulla toimialalle”, toteaa Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi Fuugin säätiön tiedotteessa.

Tule mukaan oppimaan avoimesta lähdekoodista!

Webinaarisarja sisältää kuusi webinaaria, joista kolme ensimmäistä käsittelevät avointa lähdekoodia yleisemmin ja syksyn kolme webinaaria pureutuu tarkemmin yleisimpiin avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin (Drupal, Odoo, WordPress). Puhujina tilaisuuksissa kuullaan COSSin verkoston kautta tulleita avoimen lähdekoodin asiantuntijoita, joilla on vankka kokemus alalla toimimisesta.

Kevään webinaarit
1.4.2022 klo 12-13 Mitä avoimesta lähdekoodista tulisi tietää? 
6.5.2022 klo 12-13 Avoimella koodilla töihin
20.5.2022 klo 12-13 Osaksi avoimen lähdekoodin yhteisöjä


Fuugin säätiö tukee avoimen teknologian tutkimusta, tiedonvälitystä, opetusta sekä yleishyödyllistä kehittämistä. Tehtäväänsä toteuttaakseen säätiö myöntää apurahoja ja avustuksia, harjoittaa tiedotustoimintaa ja osallistuu tarkoitusta tukevien koulutuksien sekä muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Hakuaika on jatkuva, tee hakemus nyt >>

Mimmit koodaa -ohjelman toiminta ja tapahtumat murtavat aktiivisesti myyttiä, että koodaaminen  ja muut ohjelmistokehitykseen liittyvät työt olisivat vain miehille ja matemaattisesti lahjakkaille. Ohjelman pitkäaikaisena tavoitteena on antaa tuleville sukupolville tasa-arvoinen mahdollisuus opiskella ja menestyä IT-alalla sukupuolesta riippumatta.

 

 

Monday, 28 February 2022

COSS.fi: Fuugin säätiö liittyi COSSin jäseneksi

COSS ja Fuugin säätiö ovat edistäneet avointa teknologiaa kumpikin tahoillaan ja nyt myös yhdessä.

Internet-aika alkoi Suomessa vuonna 1985, kun eurooppalaisten unix-käyttäjäyhdistysten verkosto EUnet aloitti toimintansa. Verkostoa operoi ja ylläpiti FUUG ry (Finnish Unix User Group). Vuoden 1993 alusta verkon toiminta siirtyi EUnet Finland Oy:lle, ja FUUG ry:stä tuli yksi sen omistajista. Vuonna 1998 EUnet International myytiin yhdysvaltalaiselle Qwestille. FUUG ry siirsi EUnet-kaupasta saamastaan myyntivoitosta miljoona markkaa perustamalleen säätiölle: Fuugin säätiö oli syntynyt tehtävänään huolehtia pääomasta ja tukea avointa teknologiaa.

Fuugin säätiö tukee avoimen teknologian tutkimusta, tiedonvälitystä, opetusta sekä yleishyödyllistä kehittämistä

Tehtäväänsä toteuttaakseen säätiö myöntää apurahoja ja avustuksia, harjoittaa tiedotustoimintaa ja osallistuu tarkoitusta tukevien koulutus– ja muiden tilaisuuksien järjestämiseen.

Fuugin säätiö rahoittaa avointa teknologiaa

Fuugin säätiö on tukenut vuosien 2014 - 2021 aikana 74 projektia tai tapahtumaa ja myöntänyt apurahoja ja avustuksia 167.382 euroa, avustuksen mediaani on ollut 2.000€. Tässä kooste vilkkaasta vuodesta 2021.

Fuugin säätiö myöntää rahoitusta avoimeen lähdekoodiin, datan avoimuuteen tai vaikkapa kansalaisten vapaaseen tietotekniikan käyttöön liittyvään ideaan tai projektiin. Tuemme myös hankkeita, joiden on vaikea saada rahoitusta muualta, esimerkiksi alkuvaiheessa olevia projekteja, joilla ei ole suoraa kaupallista kannattavuutta. Apurahat ovat tyypillisesti muutaman tuhannen euron suuruisia. Hakuaika on jatkuva, tee hakemus vaikka heti.

Avoin teknologia on digi- ja datatalouden ytimessä. Koko internet perustuu avoimeen lähdekoodiin, avoimiin standardeihin ja avoimeen innovaatioon. ‘Maailma ilman avointa teknologiaa ja ajattelua olisi maailma ilman internetiä’, vertaa Fuugin säätiön puheenjohtaja Jyrki Koskinen.

Fuugin säätiö edistää avointa teknologiaa

Fuugin säätiö edistää avointa teknologiaa

Teksti:

Jyrki Koskinen
puheenjohtaja
Fuugin säätiö

Wednesday, 16 February 2022

COSS.fi: Business Kangasala tarjoaa digitietoutta yrittäjille

Business Kangasala järjestää Digi-keskiviikkoinfoja yhteistyössä COSSin kanssa

WordPress, verkkokauppa, toiminnanohjausjärjestelmä, paikkatieto… Business Kangasalan kevätkauden keskiviikkoinfoissa yrittäjille tuodaan monenlaista digitietoutta keskittyen avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin. Ohjelma on koottu yhdessä COSS ry:n kanssa.

Keskiviikkoinfot ovat Business Kangasalan järjestämiä tunnin mittaisia aamukahvitilaisuuksia yrittäjille. Ne ovat kaikille avoimia ja maksuttomia Teams-alustalla tapahtuvia tilaisuuksia. Keskiviikkoinfoissa on aikaisemmin pureuduttu mm. someen ja markkinointiin, julkisiin hankintoihin ja yritysrahoitukseen. Business Kangasalan digiteemavuoden mukaisesti nyt keskitytään antamaan yrittäjille kattava ja monipuolinen kuva tämän päivän digityökaluista ja mahdollisuuksista.

Business Kangasalan yrityskehityspäällikkö Juuso Heinisuo on rakentanut digiteemaisen keskiviikkoinfojen ohjelman yhdessä Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry:n kanssa. COSS ry toimii mm. avoimen lähdekoodin ja avoimien rajapintojen edistäjänä.

Kaikki kevään tilaisuudet liittyvät avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin. Ohjelmistoja voivat hyödyntää niin pienet kuin suuretkin yritykset ja ne ovat kaikki mahdollista ladata maksuttomasti omaan käyttöön. Näihin ohjelmistoihin kannattaa tutustua etukäteen ja tulla keskiviikkoinfoihin kuulemaan ja innostumaan lisää, kannustaa Juuso Heinisuo yrittäjiä.

Keskiviikkoinfoissa kutakin aihetta esittelee asiantuntijayritys. Tilaisuuksia järjestetään kerran kuukaudessa. 3D-mallinnukseen keskittyvä tilaisuus on jo pidetty helmikuussa ja sen tallenne on katsottavissa Business Kangasalan YouTube-kanavalla. Maaliskuussa perehdytään WordPress-sisällönhallintajärjestelmään ja Woocommerce-verkkokauppasovellukseen. Huhtikuussa vuorossa on Odoo-toiminnanohjausjärjestelmä.

Koko kevään ohjelmiston ja ilmoittautumislinkit löydät: businesskangasala.fi/keskiviikkoinfot

Lisätietoja:
Juuso Heinisuo
yrityskehityspäällikkö
Business Kangasala Oy
050 4627 659
juuso.heinisuo@businesskangasala.fi

Thursday, 02 November 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Leverantörsoberoende

Det här är en artikel som jag skrev 2009 som jag hittade på min dator. Jag tror dock aldrig att den blev klar eller publicerades. Tycker den är ok som den är och lika aktuell nu som då så här kommer den.

Allt fler talar om leverantörsoberoende och minskande av inlåsningseffekter. Vi kan läsa om det i fackpress nästan dagligen. Men vad är då egentligen leverantörsoberoende och hur kan vi uppnå det?

Att vara leverantörsoberoende innebär inte att man inte har några leverantörer utan tvärt om att man har många att välja på som kan leverera det man vill ha. Det skall vara enkelt att byta emellan dem och det skall inte märkas i verksamheten.

Många skriver att öppna standarder är viktigt för att uppnå leverantörsoberoende, det är sant, men det är långt ifrån allt. Jag anser att det inte ens är det viktigaste. Öppna standarder är viktiga för att kunna byta ut program och system samt för att kunna kommunicera med andra. Detta är nog så viktigt men bara en del av lösningen på gåtan leverantörsoberoende, det är snarare en lösning som gör att man kan bli teknikoberoende, vilket i sin tur underlättar för leverantörsoberoende men tar dig inte hela vägen. För att bli leverantörsoberoende måste man även kunna byta leverantör utan att byta ut sina system.

Leverantörsoberoende är ett pussel med flera viktiga bitar. De tre viktigaste tycker jag är att man har egen kompetens, använder fri programvara, och att man har flera leverantörer att välja på.

Tre viktiga pusselbitar för att uppnå leverantörsoberoende.

Egen kompetens

Har man ingen egen kompetens i företaget så är det svårt att vara helt leverantörsoberoende. Man behöver inte besitta expertkompetens på alla områden men ju mer intern kompetens man har desto enklare är det att göra sig leverantörsoberoende och att ställa krav på leverantörerna. Även om man inte har intern kompetens kan man anse sig vara oberoende om det finns flera leverantörer som man lätt kan byta mellan.

Att bygga egen intern kompetens kan vara bra även ur andra synvinklar. Till exempel kan det ge mer positiva medarbetare om de får utbilda sig och aktivt lära sig de produkter företaget använder. Har man egen kompetens kan man dessutom välja att vara helt leverantörsoberoende och inte anlita externa resurser alls i det dagliga arbetet.

Fri programvara

Med sluten, icke-fri programvara kan man helt enkelt inte vara leverantörsoberoende. Man kan vara mer eller mindre leverantörsberoende beroende på hur bra programmen följer öppna standarder och beroende på hur lätta de är att byta ut. Eftersom ett icke-fritt program ofta styrs av ett enskilt företag så är man alltid beroende av det företaget och vad de väljer att göra med den produkt som används.

Många företag lever idag på att sälja fri programvara. Det är bra för det gör att användare blir mindre inlåsta. Men vissa företag blandar fri programvara med egna tillägg som inte är fria, detta är inte bra eftersom det ger inlåsningseffekter som vid första anblick kan missas. För att vara på den säkra sidan bör man använda produkterna från originalkällorna.

Som vi sett är fri programvara är en mycket viktig ingrediens i att bli leverantörsoberoende. För att fri programvara skall kunna leva måste den ha två saker: användare och utvecklare. Ju intressantare programvaran är desto fler leverantörer kommer att jobba med den. Användare och utvecklare kan vara företag eller individer och oftast är det en mix av de båda.

Flera leverantörer

Det är svårt att stå ensam. Det är i dessa sammanhäng sällan bra att göra det. Men det är inte heller bra att vara beroende av en leverantör, som ju då i sin tur står ensam. Vad händer om den leverantören helt plötsligt gör ett val eller en prioritering som inte gynnar er verksamhet?

Dela för framtiden

Att använda fri programvara gör att man på sätt och vis blir beroende av den. Denna beroendeställning är inte lika avgörande som att vara beroende av en leverantör men kopplingen finns ändå. Skillnaden är att nu är det du som styr.

Vad gäller de produkter du använder så är det bra för dig ju fler som använder dem och ju fler som använder dem på liknande sätt som du själv. Att vara ensam användare av ett övergivet projekt är ingen trevlig sits, även om den är relativt bra som det rör sig om ett fritt program.

Det ligger nu i ditt eget intresse att fler använder programmet och helst att de använder det på liknande sätt som dig själv. Därför är det viktigt att du delar med dig av dina erfarenheter och eventuella modifieringar av programmet i fråga. Det gagnar både dig själv och andra.

Wednesday, 13 September 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Public Money – Public Code

Free Software Foundation Europe startar idag ett initiativ för att sprida information om fri programvara i den publika sektorn. Inget nytt egentligen, vi har pratat om det länge och det finns flera äldre initiativ. Men detta är nytt, fräscht och snyggt.

Tummen up!

Wednesday, 30 August 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: SIS förklarar omröstningen ogiltig

För 10 år sedan meddelar SIS att omröstningen om OOXML är ogiltig.

Som jag har berättat om tidigare var jag engagerad i skandalen på SIS där Microsoft kuppade igenom ett Ja till sin föreslagna standard OOXML.

SIS befann sig nu i ett underligt läge. Man hade haft en omröstning som alla insåg inte gått rätt till och den hade lett till att man skulle rösta Ja i ISO. Den ursprungliga gruppen skulle med största sannolikhet ha kommit fram till ett Nej. Vad skall man göra?

Det var för lite tid för att göra en ny omröstning. Och om man skulle göra en, hur skulle den gå till?

I en intervju med Lars Flink, dåvarande VD för SIS några dagar innan kan man mellan raderna läsa lösningen när han på frågan om SIS kan riva upp beslutet svarar:

– Det enda som skulle kunna riva upp beslutet är om något formellt fel begåtts. Om något i processen inte varit korrekt. Om det är aktuellt nu är en hypotetisk fråga som jag avstår från att besvara.

Några dagar senare, idag för 10 år sedan, kom beskedet. SIS ogiltigförklarar omröstningen. Anledningen är röstfusk. Så här säger Lars Flink i en intervju i Ny Teknik.

– Vi har fått en hel del information under de här dagarna och den pekar på att någon deltagit i omröstningen med mer än en röst.

Jag har hört ryktesvägen att något sådant fusk inte förekom. Men en läsare på min blogg föreslår att det kan vara Microsoft som avses. Jag vet inte, men det var nog den enda lösningen för SIS att klara sig ur denna situation.

Men hur skulle man göra med omröstningen i ISO? Det slutade med att SIS lade ner Sveriges röst i ISO.

Sunday, 27 August 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: SIS-skandalen kring OOXML

Idag är det exakt 10 år sedan skandalen på SIS och då mina ”15 minutes of fame” startade. Jag var då som nu en anhängare av fri programvara. Det vill säga programvara som tillåter insyn och inte snärjer dig som användare. För 10 år sedan var jag mycket mer engagerad än idag men jag står fortfarande fast vid mina principer. Många, många gånger under åren har vi fått rätt och jag har i efterhand kunnat säga ”Vad var det jag sa?”.

För 10 år redan var dokumentformat och öppna standarder i ropet. Det fanns ett standardformat som heter OpenDocument Format (ODF) som är ISO-standard. Detta användes då främst av OpenOffice.org som är en populär kontorsprogramvara. Microsoft som var ledande i branschen använde ett eget proprietärt format.

Eftersom öppna standarder var väldigt hett efterfrågade myndigheter och företag just det. Det skulle vara öppet och man skulle kunna byta program utan inlåsningseffekter.

Microsoft har då två alternativ. Antingen omfamnar man den befintliga standarden eller så gör man en egen. Tyvärr valde de det sistnämnda.

Microsoft kallade sitt format Office Open XML (OOXML). Förvillande likt ODF. Många trodde nog att debatten handlade om deras äldre format (.DOC) men de var alltså ett relativt nytt format som inte många använde då. Microsoft lyckades dessutom få detta nya format att snabb-behandlas av ISO. Hur det gick till undrar jag fortfarande.

I ISO ingår svenska SIS. Så SIS skall rösta om OOXML i ISO. Hur man skall rösta skall tas fram i en arbetsgrupp som hette Ag17. Här satt personer från olika företag och intressenter. Det var inte så många med i gruppen från början. Men SIS regler gjorde det möjligt att gå med i gruppen ända fram till omröstningen och då ha rösträtt. Denna konstiga regel utnyttjades av både Microsoft och vi som kontrade på samma sätt. Dessvärre förlorade vi.

Hur det gick till och vad som hände sedan skrev jag om i inlägget SIS sålde sin röst rörande OOXML. Det var exakt 10 år sedan idag.

Inlägget ovan har lästs (eller i alla fall visats) hundratusentals gånger. Dagen efter mötet fick jag sätta upp en statisk sida med bara det inlägget för servern belastades så hårt. Det fanns länkar till min lilla blogg från flera stora dagstidningar och väl trafikerade webbplatser som till exempel Slashdot och IDG.

För mig började det med ett telefonsamtal från en person aktiv i AG17 en fredag kväll. Jag skriver inte vem eftersom jag inte frågat personen i fråga. Men det var i alla fall inte jag som upptäckt det, jag bara hängde med. Det hade tillkommit nya företag som vi trodde skulle rösta ja. Vi önskade att SIS skulle rösta nej. Planen var att vi skulle väga upp med lika många. Men på mötet kom många fler än vi trott.

Jag åkte till mötet. Jag var alltså med där på mötet på riktigt. När jag kom hem skrev jag inlägget. Jag var en av de första som skrev om det och eftersom jag hade varit med fick det stor spridning. Tidningarna ringde. Bokstavligen hela natten. Flera som ringde hade bara två frågor:

 • Är du Marcus Rejås?
 • Är det du skriver på din blogg sant?

Jag svarade ”Ja” på båda. Vissa ville veta lite mer. Mötet var på en måndag och telefonen ringde hela veckan. Det gick inte att jobba alls den veckan. Om det var jobbigt? Nej, jag tyckte det var skitkul. Det var journalister, organisationer, företag, myndigheter, till och med Rikspolisstyrelsen (av någon anledning) och privatpersoner hörde av sig. Till en början var alla positiva. Men senare, efter att SIS beslutat att lägga ner sin röst (mer om det senare) blev det mindre positiva brev.

En organisation som inte var så glad var Microsofts intresseförening IAMCP som senare kom att stämma SIS för detta möte. Jag hade kontakt med ordföranden där och vi talades vid i telefon och skickade flera brev till varandra. Han var väldigt trevlig och även om vi stod långt ifrån varandra tror jag vi fann en ömsesidig respekt för varandra.

Det fanns andra som inte var så glada också. Jag fick så klart också arga brev. Inga hot direkt men några rejäla utskällningar.

Dagarna som följde var som sagt kaotiska. Jag hoppas jag får tid att berätta mer. Men kortfattat kan man säga att OOXML först fick avslag i ISO men efter en runda till klubbades det igenom på mycket tveksamma grunder.

Blev världen bättre eller sämre? Nåja världen snurrar på. Vi snackar programvara här… Men inget hade varit sämre om vi vunnit. Tvärt om.

Vad var det jag sa?

Det skrevs så klart mycket om detta. De flesta vinklade det som att Microsoft gjort fel. I själva verket var det ju SIS regler som var fel. Här följer bara några exempel på artiklar som finns kvar från mitt inlägg (tyvärr fungerar inte de flesta länkar efter 10 år men dessa är kvar. Sök på SIS och OOXML så hittar du massor av artiklar):

DN: Microsofts affärspartners köpte Sveriges röst
Computer Sweden: Microsoftkupp mot formatomröstning
Tech World: Microsoft anklagat för att rigga omröstningen i OOXML
Computer Sweden: Microsoft pressade partners att rösta ja
The Local: Microsoft accused of buying Swedish votes
Metro: Microsofts röstkupp värd miljardbelopp
Ny teknik: Microsoft erkänner röstkupp hos SIS

Jag hoppas få tid att inom de närmaste dagarna berätta mer om eftermälet av detta turbulenta möte. Kortfattat kan jag säga att SIS lade ner sin röst i ISO. OOXML röstades först ner i ISO men på ett uppföljande möte accepterades standarden. OOXML är alltså en standard idag. SIS har idag ändrat sina regler.

Monday, 03 July 2017

Technoshamanism in Aarhus - Rethink Ancestrality and Technology

 • MODSPIL
 • 12:56, Monday, 03 July 2017

OPEN CALL


On August 12, 2017 from 14:00 to 22:00 there will be a technoshamanism meeting in Dome of Visions, Aarhus, Denmark.

The purpose of the meeting is to unite people who are interested in the combination of DIY technologies such as free software and permaculture with ancestral, ancestorfuturist and shamanistic practices. We are calling all the cyborgs, witches, heretics, technoshamans, programmers, hackers, artists, alchemists, thinkers and everyone who might be curious to join us and explore the possiblities of combining ancestorfuturism, perspectivism, new and old indigenism in the middle of the climate changes of the anthropocene.

If you feel attracted by the combination of these terms, techno + shamanism and ancestrality + futurism and if you're worried about the destruction of the Earth and the hegemony of capital and neoliberal ontologies, this event is for you. In view of Aarhus' slogan as European Cultural Capital of 2017, the theme of this event could be: Rethink ancestrality and technology!

We welcome all proposals for rituals, musical and artistic performances, talks, discussions and technological workshops. Please send your proposal to xamanismotecnologico@gmail.com.

The proposal needs to be short (250 words) with your web site (if any) and a short bio.

PROGRAM

FREE RADIO

The verbal talks will be structured as roundtable discussions with several participants which are recorded and simultaneously live streamed as Internet radio.

Topics:

 • TECHNOSHAMANISM - What is it?
 • Ancestrality and ancestrofuturism
 • Experiences from the II International Festival and other events
 • Immigration and new ontologies arriving in Europe
 • Self-organizing with free software and DIY technology
 • Your proposal!

PERFORMANCE AND RITUAL

A collaborative DIY ritual to end the event - bring costumes, proposals, visual effects, ideas and musical instruments.

We welcome proposals for all kinds of performance, rituals and narratives along the lines of this open call - all proposals to be sent to xamanismotecnologico@gmail.com.

NOTE

When we have received your proposals, we will organize them and publish a detailed program around August 1, for the discussions and workshops as well as for the rituals.

ACCOMODATION

If you don't live in Aarhus and need accomodation, that can be arranged (for free). Bring your sleeping bag!

WHO ARE WE?

This encounter is organized by Carsten Agger, Beatriz Ricci, Fabiane M. Borges and Ouafa Rian.

TECHNOSHAMANISM - THE NETWORK

Tecnoshamanism is an international network for people interested in living out their ideas in everyday life while focusing on open science, open technology, free and DIY cosmological visions and feel the necessity of maintaining a strong connection to the Earth as a living, ecological organism.

In recent years, we have had meetings in Spain, England, Denmark, Ecuador, Colombia, Brazil, Germany, and Switzerland. In November 2016, we had the II International Festival of Tecnoxamanism in the indigenous Pataxó village of Pará in Bahia, Brazil. The purpoose of this meeting is to discuss technoshamanism as outlined above and to strengthen and grow this network, hopefully reaching out to new partners in Denmark and beyond. The network is based in Brazil but draws inspiration from all over the world.

You can find nmore information on technoshamanism in these articles:


  

ACKNOWLEDGEMENTS

This event is supported by Digital Living Research Commons, Aarhus University and NANO/PPGAV/EBA/UFRJ  (Federal University of Rio de Janeiro).

Wednesday, 14 June 2017

Technoshamanism and Wasted Ontologies

 • MODSPIL
 • 15:09, Wednesday, 14 June 2017

Interview with Fabiane M. Borges published on May 21, 20171

By Bia Martins and Reynaldo Carvalho – translated by Carsten Agger

Fabiane M. Borges, writer and researcher

Also available in PDF format

In a state of permanent warfare and fierce disputes over visions of the future, technoshamanism emerges as a resistance and as an endeavour to influence contemporary thinking, technological production, scientific questions, and everyday practices. This is how the Brazilian Ph.D. in clinical psychology, researcher and essayist Fabiane M. Borges presents this international network of collaboration which unites academics, activists, indigenous people and many more people who are interested in a search for ideas and practices which go beyond the instrumental logic of capital. In this interview with Em Rede, she elaborates her reflections on technoshamanism as platform for producing knowledge and indicates some of the experiences that were made in this context.

At first, technology and shamanism seem like contradictory notions or at least difficult to combine. The first refers to the instrumental rationalism that underlies an unstoppable developmentalist project. The second makes you think of indigenous worldviews, healing rituals and altered states of consciousness. What is the result of this combination?

In a text that I wrote for the magazine Geni2 in 2015, I said this: that techno + shamanism has three quite evident meanings:

 1. The technology of shamanism (shamanism seen as a technology for the production of knowledge);
 2. The shamanism of technology (the pursuit of shamanic powers through the use of technology);
 3. The combination of these two fields of knowledge historically obstructed by the Church and later by science, especially in the transition from the Middle Ages to the Renaissance.

Each of these meanings unfolds into many others, but here is an attempt to discuss each one:

1) When we perceive shamanism not as tribal religions or as the beliefs of archaic people (as is still very common) but as a technology of knowledge production, we radically change the perception of its meaning. The studies of e.g. ayahuasca shows that intensified states of consciousness produces a kind of experience which reshapes the state of the body, broadening the spectrum of sensation, affection, and perception. These “plants of power” are probably that which brings us closest to the “magical thinking” of native communities and consequently to the shamanic consciousness e– that is, to that alternative ontology, as Eduardo Viveiros de Castro alerts us when he refers to the Amerindian ontology in his book Cannibal Metaphysics3, or Davi Kopenawa with his shamanic education with yakoana, as described in The Falling Sky4. It is obviously not only through plants of power that we can access this ontology, but they are a portal which draws us singularly near this way of seeing the world, life itself. Here, we should consider the hypotheses of Jeremy Narby in his The Cosmic Serpent: DNA and origins of knowledge where he explains that the indigenous knowledge of herbs, roots and medicine arises partly from dreams and from the effects of entheogens.

When I say that shamanism is a technology of knowledge production, it is because it has its own methods for constructing narratives, mythologies, medicine and healing as well as for collecting data and creating artifacts and modes of existence, among other things. So this is neither ancient history nor obsolete – it lives on, pervading our technological and mass media controlled societies and becoming gradually more appreciated, especially since the 1960s where ecological movements, contact with traditional communities and ways of life as well as with psychoactive substances all became popular, sometimes because of the struggles of these communities and sometimes because of an increased interest in mainstream society. A question arose: If we were to recuperate these wasted ontologies with the help of these surviving communities and of our own ruins of narratives and experiences, would we not be broadening the spectrum of technology itself to other issues and questions?

2) The shamanism of technology. It is said that such theories as parallel universes, string theory and quantum physics, among others, bring us closer to the shamanic ontology than to the theological/capitalist ontology which guides current technological production. But although this current technology is geared towards war, pervasive control and towards over-exploitation of human, terrestrial and extra-terrestrial resources, we still possess a speculative, curious and procedural technology which seeks to construct hypotheses and open interpretations which are not necessarily committed to the logic of capital (this is the meaning of the free software, DIY and open source movements in the late 20th and early 21st century).

We are very interested in this speculative technology, since in some ways it represents a link to the lost ancestral knowledge. This leads us directly to point 3) which is the conjunction of technology with shamanism. And here I am thinking of an archeology or anarcheology, since in the search for a historical connection between the two, many things may also be freely invented (hyperstition). As I have explained in other texts, such as the Seminal Thoughts for a Possible Technoshamanism or Ancestrofuturism – Free Cosmogony – Rituals DIY, there was a Catholic theological effort against these ancestral knowledges, a historical inhibition that became more evident during the transition from the Middle Ages to the Renaissance with its inquisitions, bonfires, prisons, torture and demands for retraction. The technology which was originally a part of popular tradition and needs passed through a purification, a monotheist Christian refinement, and adhered to these precepts in order to survive.

In his book La comunidad de los espectros5, Fabián Ludueña Romandini discusses this link between science and Catholicism, culminating in a science that was structurally oriented towards becoming God, hence its tendency to omnipresence, omnipotence and omniscience. Its link to capital is widely discussed by Silvia Federici in her book Caliban and the Witch6, who states that the massacre against witches, healers, sorcerers, heretics and all who did not conform to the precepts of the church was performed in order to clear the way for the introduction of industrial society and capitalism. So two things must be taken into account here: first, that there has been a violent decimation of ancestral knowledge throughout Europe and its colonial extensions and secondly, that the relationship between science/technology and the wasted ontologies was sundered in favor of a Christian theological metaphysics.

Faced with this, techno + shamanism is an articulation which tries to consider this historical trauma, these lost yet not annihilated leftovers, and to recover (and reinvent) points of connection between technology and wasted ontologies, which in our case we call shamanism since it represents something preceding the construction of the monotheisms and because it is more connected to the processes of planet Earth, at least according to the readings that interest us. But there are several other networks and groups that use similar terms and allow other readings such as techno + magic, cyber + spirituality, techno + animism and gnoise (gnosis + noise), among others, all talking about more or less the same issues.

The result of this mixture is improbable. It functions as a resistance, an awakening, an attempt to influence contemporary thinking, technological practices, scientific questions as well as everyday practices. These are tension vectors that drive a change in the modes of existence and of relation to the Earth and the Cosmos, applied to the point where people are currently, causing them to associate with other communities with similar aspirations or desiring to expand their knowledge. These changes are gradually taking shape, whether with clay or silicium technology. But the thing is crazy, the process is slow and the enemy is enormous. Given the current level of political contention that we are currently experiencing in Brazil, associations and partnerships with traditional communities, be they indigenous, afro-Brazilian, Roma, aboriginal or activist settlements (the MST7 and its mystique), seems to make perfect sense. It is a political renewal mixed with ancestorfuturist worldviews.

You've pointed out that conceptually technoshamanism functions as a utopian, dystopian and entropic network of collaboration. What does this mean in practice?

Fundamentally, we find ourselves in a state of constant war, a fierce dispute between different visions of the future, between social and political ontologies and between nature and technology. In this sense, technoshamanism manifests itself as yet another contemporary network which tries to analyze, position itself with respect to and intervene in this context. It is configured as a utopian network because it harbors visionary germs of liberty, autonomy, equality of gender, ethnicity, class and people and of balance between the environment and society that have hitherto characterized revolutionary movements. It is dystopian because at the same time it includes a nihilistic and depressive vision which sees no way out of capitalism, is disillusioned by neoliberalism and feels itself trapped by the project of total, global control launched by the world's owners. It sees a nebulous future without freedom, with all of nature destroyed, more competition and poverty, privation and social oppression. And it is entropic because it inhabits this paradoxical set of forces and maintains an improbable noise – its perpetual noisecracy, its state of disorganization and insecurity is continuous and is constantly recombining itself. Its improbability is its dynamism. It is within this regime of utopia, dystopia and entropy that it promotes its ideas and practices, which are sometimes convergent and sometimes divergent.

In practice, this manifests itself in individual and collective projects, be they virtual or face-to-face and in the tendencies that are generated from these. Nobody is a network, people are in it from time to time according to necessities, desires, possibilities, etc.

This network's meetings take place in different countries, mainly in South America and Europe. Can you give some examples of experiences and knowledge which were transferred between these territories?

Some examples: Tech people who come from the European countries to the tecnoshamanism festivals and return doing permaculture and uniting with groups in their own countries in order to create collective rituals very close to the indigenous ones or collective mobilization for construction, inspired by the indigenous mutirão. Installation of agroforestry in a basically extractivist indigenous territory organized by foreigners or non-indigenous Brazilians working together with indigenous people. The implementation of an intranet system (peer-to-peer network) within indigenous territory (Baobáxia). Confluence of various types of healing practices in healing tents created during encounters and festivals, ranging from indigenous to oriental practices, from afro-Brazilian to electronic rituals, from Buddhist meditation to the herb bath of Brazilian healers, all of this creating generative spontaneous states where knowledge is exhanged and is subsequently transferred to different places or countries. Indigenous and non-indigenous bioconstructor's knowledge of adobe, converging in collective construction work in MST's squatted lands (this project is for the next steps). Artistic media practices, performance, live cinema, projection, music, and so on, that are passed on to groups that know nothing about this. In the end, technoshamanism is an immersive and experiential platform for exchanging knowledge. All of this is very much derived from the experiences of other networks and movements such as tactical media, digital liberty, homeless movements, submediology, metareciclagem, LGBTQ, Bricolabs, and many others. In the technoshamanism book, published in 2016, there are several practices that can serve as a reference.

Technoshamanism arose from networks linked to collaborative movements such as Free Software and Do It Yourself with the same demands for freedom and autonomy in relation to science and technology. To what extent has it proposed new interventions or new kinds of production in these fields? Can you give an example?

First is important to say that these movements of free software and DIY have changed. They have been mixed up with the neoliberal program, whether we're talking about corporate software or about the makers, even though both movements remain active and are still spaces of invention. In the encounters and festivals, we are going as far is possible, considers our precarious nature, lack of dedicated funding or support from economically stronger institutions, we rely mainly on the knowledge of the participants of the network, which come into action in the places. I also know of cases where the festivals inspired the formation of groups of people who returned to their cities and continued to do work related to technological issues, whether in the countryside, in computer technology, and in art as well. Technoshamanism serves to inspire and perhaps empower projects that already function, but which technoshamanism endorses and excites.

I think that a fairly representative example is the agroforest, the Baobáxia system and the web radio Aratu that we implemented with the Pataxó in the Pará village. It is an exhange and simultanously a resistance that points to the question of collaboration and autonomy, remembering that all the processes of this planet are interdependent and that autonomy is really a path, an ideal which only works pragmatically and to the extent that it's possible to practice it. So we're crawling in that direction. There are networks and processes much more advanced.

What we'd like to see is the Pataxó village Pará (home of the II International Festival of Technoshamanism), to take one example, with food autonomy and exuberant agroforests and wellsprings, with media and technological autonomy and very soon with autonomous energy. We'd like to see that not just for the Pataxó, but for all the groups in the network (at least). But that depends a lot on time, investment and financing, because these things may seem cheap, but they aren't. We should remember that corporations, entrepeneurs and land-owners are concentrating their forces on these indigenous villages and encouraging projects that go totally against all of this, that is, applying pressure in order to take their land, incorporate them in the corporate productive system and turn them into low-paid workers, etc.

In May 2017 we met with the Terra Vista Settlement in Arataca (Bahia, Brazil). They invited the leaders of the Pataxó village to become part of the Web of Peoples8 which has this exact project of technological and alimentary autonomy and I see this as a kind of continuation of the proposals which were generated in community meetings in the Pará village during the preparations for the II International Festival of Technoshamanism. Everything depends on an insistent and frequent change in the more structural strata of desire. And when we understand that TV channels like the Globo network reach all these territories, we see the necessity of opening other channels of information and education.

Do you believe that insurgent knowledge and anti-hegemonic epistemologies should gradually take up more space in the universities or is it better for them to remain in the margin?

Fabiane M. Borges

In a conversation with Joelson, leader of the MST in the Terra Vista settlement he gave the following hint, which was decisive for me: “Technoshamanism is neither the beginning nor the end, it is a medium.” His suggestion is that as a medium, technoshamanism possesses a space of articulation, which rather than answering questions of genesis and purpose functions as a space of interlocution, for making connections, uniting focal points, leveraging movements, expanding concepts and practices concerning itself and other movements – that is, it plays in the middle of the field and facilitates processes.

As yet another network in the “middle”, it negotiates sometimes within institutions and sometimes outside them, sometimes inside academia and sometimes outside it. Since it consists of people from the most diverse areas, it manifests itself in the day to day life of its members. Some work in academia, some in healing, others in a pizzaria. That is, the network is everywhere where its participants are. I particularly like it when we do the festivals autonomously, deciding what to do and how to do it with the people who invite us and we don't have to do favours or do anything in return for the institutions. But this is not to say that it will always be like that. In fact, the expenses of those who organize the meetings are large and unsustainable. Sometimes the network will be more independent, sometimes more dependent. What it can't do is stagnate because of the lack of possibilities. Crowdfunding has been an interesting way out, but it's not enough. It's necessary sometimes to form partnerships with organizations such as universities so the thing can continue moving in a more consistent and prolonged form, because it's difficult to rely on people's good will alone – projects stagnate because they lack the ressources.

Notes

1 Source: Em Rede - http://www.em-rede.com/site/entrevista/fabiane-m-borges-tecnoxamanismo-como-meio-de-recuperar-e-reinventar-pontos-de-conex%C3%A3o (last saw 12/06/2017)
2 http://revistageni.org/10/tecnoxamanismos-etc/
3 Eduardo Viveiros de Castro, Cannibal Metaphysics, Univocal (2014), available here: https://hamtramckfreeschool.files.wordpress.com/2014/11/eduardo-viveiros-de-castro-cannibal-metaphysics-for-a-poststructural-anthropology.pdf
4 Davi Kopenawa and Bruce Albert, The Falling Sky, Belknap Press (2013).
5 Fabián Ludueña, La comunidad de los espectros: Antropotecnia, Mino y Davila (2010).
6 Silvia Federici, Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation. Brooklyn, NY: Autonomedia (2004). Available here: https://libcom.org/files/Caliban%20and%20the%20Witch.pdf
7 MST, the “landless worker's movement” is a social movement in Brazil that fights for workers' access to land through demands for land reform and direct actions such as establishing settlements on occupied land.
8 Teia dos Povos, http://teiadospovos.redelivre.org.br/

Thursday, 04 May 2017

Beretning om II Internationale Festival for Teknoshamanisme

 • MODSPIL
 • 08:36, Thursday, 04 May 2017

Festivalen foregik i Bahia i november 2016.

Her er min beretning om den, sakset fra min engelskprogede FSFE-blog:


A scene from a short film created as part of the festival's video workshop.

On November 9 2016, I and my son Johannes left Denmark for Brazil in order to co-organize and attend the II International Festival of Technoshamanism. You can read more about the background for this festival at the technoshamanism site as well as in previous posts on this blog.

Each participant in the festival was expected to propose an activity, and as one of the organizers I was no exception. The II International Festival of Technoshamanism took place in the Pataxó village Pará in the extreme south of the Brazilian state of Bahia, and my proposal was to install a working node (mucúa) of the Baobáxia system in the village. The purpose of this node is to act as an archive of the indigenous cultural production, a way yo protect and salvage the indigenous culture in electronic form for decades to come, and a way for the Pataxó to do so with complete ownership over the infrastructure as well as the content – independently of corporate and proprietary content-sharing sites such as Facebook and YouTube.

Who are the Pataxó?

Well, I’ve written about them before, after I participated in the first technoshamanism festival in 2014. The Pataxó are an indigenous people (what we sometimes call “Indians”, indeed they sometimes call themselves that) who live near the sea in the extreme south of the Brazilian state of Bahia. The Aldeia Pará (Pará Village) is located in what the Pataxó call their origin or Aldeia Mãe, the area from which they were all expelled in the massacre of 1951. It is situated far from everything in the middle of an indigenous reserve comprising some 8500 hectares and is home to some 69 families. The neighboring village of Barra Velha is located 5 km from Pará and has a population of about 400 families.

The Pataxó are an intelligent and open-minded people, and though they have not had much exposure to computers, they are very conscious of the potential of modern technology in the struggle for their culture and their land, which has been a constant factor in Pataxó life for several decades – not least given that many of their villages are threatened by expulsion. In October 2016, the village of Aratikum some 100 kilometers north of Pará was actually razed to the ground by the police in the service of local land owners.

Opening ritual in Akurinã Pataxó's healing space.

The Pataxó’s motivation for hosting the event was to be able to exchange knowledge – to learn something from all us urban hackers and activists with our experience in free software and art and social movements, and to teach us something in the bargain. Each participant would propose an activity – a workshop, an art installation, a ritual, a performance, a talk – and would be free to participate in the other proposed activities. Among the activities proposed by the Pataxó were the festival’s opening and closing rituals, a healing tent, traditional Pataxó cooking, traditional body paint, fishing and hunting methods, the cultivation of manioc and manufacturing of manioc flour, musical sessions and the jogos indigenas, the indigenous sports games which took the form of a competition between Indians and non-Indians.

As I said, my proposal was to install a node of Baobáxia and – just as, or even more, important – give workshops in how to use and maintain the system (running on a dedicated Debian GNU/Linux server) themselves so it could be useful also after we left.

Technoshamanism, ancestrality and the Destructor

But if the Pataxó’s motivation for hosting the event was to make friends and allies and gain new knowledge, then what was our motivation for organizing it? And by “we” I mean a large group of people in the technoshamanism network, mainly but (obviously enough) not exclusively Brazilian: Fabi Borges, Jonatan Sola, Sue Nhamandu, Rafael Frazão, Fernando Gregório, Luiza Só, Rodrigo Krul and too many more to mention, apart from the many participants who arrived at the festival with similar motives and gave many outstanding contributions?

One thing is the connection of technoshamanism with reconnection - reconnecting with the Earth, reconnecting with the ancestral worldviews of the thousands of generations of people who lived close to the Earth in a mainly oral culture. The Pataxó live in a reserve where they can live well off the earth, they have a strong connection to their ancestral way of life as well as, quite literally, to their ancestors and other ancestral spirits, who often show up at their rituals. As such, the Pataxó have 500 years of experience in dealing with European colonizers and the usurping civilization, and they have developed an immense skill in navigating this kind of pressure without losing neither their independence nor their traditional culture.

As opposed to that, the norm in our cities is that of disintegration, not least of community spirit and ancestral culture. Traditional songs and tales which might have been handed down in subtly changing ways for hundreds or thousands of years are replaced with comic books and cinema, which are replaced with endless children’s TV shows, which as we grow up are replaced with “breaking news”, X Factor and a host of even more diluted and inane TV shows. Culture ceases to be something we do ourselves and do together, neighborhoods cease to be communities and the cultural divide even splits up the families, so that we end up as disjoint individuals in a sea of strangers who can only struggle to recreate something vaguely resembling a genuine community. Sometimes, of course, as in the case of many successful free software projects, genuinely succeeding.

In his recent novel “Jerusalem“, the writer and comic book author Alan Moore metaphorically describes this phenomenon, which he has experienced first hand in his home town of Northampton, as “the Destructor”. The Destructor was a garbage incinerator which for decades was actually and physically located in the poorest neighborhood in Northampton, reducing people’s life expectancy with at least ten years, its location a daily reminder to the inhabitants of the Boroughs of how little the rest of the city cared about them.

And yet the Boroughs was actually the oldest neighborhood in Northampton and home to a bafflingly rich, orally transmitted ancestral working class culture which was, after World War I and under the impression of the Russian revolution, deliberately crushed by city planning. According to Alan Moore, the policies which have disempowered modern Europeans by stripping us of our communities were deliberately inflicted. Moore describes the destructive effect on the communities with these words:

He saw a hundred old men and old women moved from the condemned homes where they’d raised their families, dumped in distant districts with nobody that they knew and failing to survive the transplant. By the dozen they keeled over on the well-lit stairs of their new houses; in the unfamiliar indoor toilets; onto their unprecedented fitted carpets; on the pillows of magnolia-painted bedrooms that they failed to wake to. Countless funerals fell into the Mayorhold’s fires, and furtive teenage love-affairs, and friendships between relocated children sent to different schools. Infants began to understand that they would probably now never marry the classmate they had been expecting to. All the connecting tissue, the affectations and associations, became cinders. (p. 731)

The Northampton neighborhood known as the Boroughs descended into complete misery and insecurity, containing the points of trade that “supplied the customers who drew the girls, who brought the pimps, who dealt the drugs, which bred the guns that shot the kids who lived in the house that crack built” (p. 691). But there’s a point in that – that kind of misery is very common in urbanized Brazil as well as in Europe, and a contact with people who still retain an orally transmitted culture and whose communities were never fragmented by the Destructor could teach us something about reconnecting, with the Earth and its spirits, with our natural spirituality and with true community.

The Festival area

As we arrived in Pará about November 14, our first job was to establish a good contact with the Pataxó, organize food for the event and start rigging the computers and other technical equipment.

As everybody else, we were camping in what was at first quite precarious conditions due to the heavy rainfall before the festival started.

Luckily, the Pataxó were very helpful and we managed to secure everything against the rain before the start of the festival on November 22.

Installing Baobáxia

Community Radio sending from the Pataxó Kijeme Cultural, home of the GNU/Linux computers

Before our arrival, the Pataxó had built a completely new house for cultural production, in which they had placed four stationary computers they had received from the reservation’s Fisherman’s Association which originally got them from a government program. These four computers were quite old and had Windows installed. Our first task was to replace that with GNU/Linux.

At first, our attempts at setting up the computers were haunted by technical difficulties. First of all, we were unable to get them to boot from USB drives, which meant we had to buy burnable CDs or DVDs. When we got them, we realized they could not really boot from the DVDs either due to our images being 64 bit, and these trusty old computers were actually 32 bit. We couldn’t use the Internet for troubleshooting since there was no Internet yet – it was supposed to arrive during the week before the festival, but the roads were closed because of the rain.

In the end, Pablo Vieira from the Assentamento Terravista near Ilhéus (with the microphone in the picture above) arrived, and as it turned out, he knows these computers very well; they can boot from USB if a rather obscure BIOS setting is enabled. In his pocket was a bootable USB with the most recent 32 bit Linux Mint, and everyone was happy and the computers were well prepared for the arrival of the Internet later that week.

The Internet arriving at Aldeia Pará. Pataxó warrior Txayhuã is painting festival organizer Fabi Borges while the operator's car has stopped at the new culture house. Half an hour later, there was Internet.

I was not alone in the task of installing Baobáxia and giving workshops about it – Vincenzo Tozzi from the Mocambos network, Sicilian and founder of the Baobáxia project, joined the festival as well. Vince is a programmer and computer scientist and wrote a major part of the Baobáxia system himself, but he is really a philosopher of networks with important insights in the potential of free software and offline digital communications, and his presence was an invaluable contribution to the festival.

Vincenzo Tozzi from the Mocambos networks explains Baobáxia to village chief Ubiratã. Also listening are Pablo Vieira and Arapaty Pataxó.


Our two workshops in Baobáxia were a huge success, and especially the younger generation of the Pataxó showed a great interest in working with this technology. The Baobáxia node we installed is still active in the village and is still not connected to the Internet, but you can see the contents in its present degree of synchronization here.

What else was in the festival?

A lot of things.

Some very beautiful rituals:
DSC07216-460

And video workshops, radio workshops, capoeira, samba in the church in honor of Saint Benedito, seed exchange, agroforestry, construction of dry composting toilets, radio production, discussions about the pros and cons of ecoturism, and much, much more. I might do a followup post on that, in the meantime let it be said that the festival was a unique experience and I’m very happy to be one of the people who made it happen.Artiklen er også at finde på teknoshamanisme-bloggen.

Sunday, 26 March 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: Ian Murdock

För exakt 10 år sedan skrev jag på bloggen om hur Sun anställt  Ian Murdock. Jag ställde mig positivt till detta.

Ian Murdock var skaparen av Debian GNU/Linux. Den distribution jag då som nu använder dagligen. Namnet Debian tog Murdock från sitt namn och sin fru Debras namn. Debra och Ian blev lite förkortat Debian. Ian och Debra fick tre barn.

Det var 1993 som han skapade Debian och skrev Debian Manifesto. Efter det har han också hunnit med att  vara teknisk chef på Free Standards Group och styrelseledamot i Linux Standars Base. Han har också varit CTO för Linux Foundation. Linux Foundation lämnade han 2007 för att börja jobbba på Sun som jag skrev om tidigare.

Sedan gick det tyvärr utför för Murdock. Året efter han anställdes på Sun skildes han och Debra. Han slutade på Sun 2010 och började jobba på Salesforce Marketing Cloud fram till 2015. I november 2015 började han jobba på det spännande teknikföretaget Docker. Men allt stod inte rätt till.

Murdock hade sedan länge psykologiska problem och hade åtminstone mot slutet problem med alkohol. Den 28 december 2015 tog Ian till slut sitt liv genom att hänga sig själv efter att ha postat massor av uppenbart förvirrade tweets på twitter.

Ian har betytt mycket för fri programvara och kommer att minnas framförallt för Debian så klart men även mycket annat. Vila i frid.

Sorgligt …

Thursday, 09 March 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Chattkriget – Microsoft eller Slack – Jabber!

Chattkriget, skriver IDG, står mellan Microsoft och Slack. Låt mig bjuda in ännu en kombattant, Jabber. Eller XMPP Instant messaging som det kanske borde heta. Det har massor av fördelar. Till exepmel att du kan ha din egen server (om du vill). Du kan skapa chattrum med interna kontakter på företaget och även bjuda in konkurrenter om du vill. Ingen central server behövs. Du behöver inte lämna någon information till externa företag utan hålla allt internt om du vill.

Vidare finns massor av olika klienter till Jabber för alla operativsystem. Ser faktiskt ingen anledning att använda något annat system.

Thursday, 03 November 2016

Fri programvara – Rejås Blog: Keep it simple, stupid

Vi har alla hört den förr KISS-principen. Krångla inte till det. Logiskt och smart.

När det gäller it-drift har jag alltid haft en viss skepsis mot avancerade, dyra system som inte kan gå sönder. Det kan vara till exempel serverkluster eller SAN-lösningar. När de är så komplexa att jag inte förstår blir jag skeptisk.

Dessa system har dock en väldigt stor acceptans bland företag och organisationer där ute. Man skall helt enkelt ha dem om man skall vara någon att räkna med. Men jag brukar säga att när något som är så stort, redundant och avancerat att det inte kan gå sönder, i alla fall går sönder så är det bara stort och avancerat. Inte sällan måste man vänta på leverantören av systemet för att kunna lösa problemet. Nertiden blir lång.

Jag kan så klart inte nämna några exempel, men jag har flera. Både på SAN-lösningar, serverkluster och HA-system.

Thursday, 25 February 2016

Technoshamanist ritual in Berlin

 • MODSPIL
 • 05:20, Thursday, 25 February 2016

DIY ritual, DIY cosmogonies for the anthropocene. The inspiration for the ritual are the pollution disaster in the Rio Doce in Mariana (Brazil) and the nuclear disaster in Fukushima. The ritual's theme is disaster, devastation, destruction.

Thursday, 11 February 2016

Technoshamanism meeting in Berlin

 • MODSPIL
 • 08:28, Thursday, 11 February 2016


During the days 19 and 20 of February/2016 there will be a technoshamanism meeting in Berlin! This meeting intends to gather people that are interested in the intersection between DIY technologies and ancestor futuristic knowledge.

@ Schillerpalais, Schillerpromenade 4.

By „ancestor futuristic knowledge“ we understand the approximation of ancestral knowledge, cosmovisions, alquimy, shamanisms, magic, free cosmogonies with foresight technologies and possible futurologies.

If rationalism and individualism somehow exhaust a way to produce an ecologically and socially balanced existence, and if the Earth presents emergencies that the anthropocentrism can’t take care of, what can we do to reach other relations of states between human / nature / cosmos?

All this discussion about interspecifcs, subjectivity of matter, anthropocene, and theoretical speculative discussions is something that moves us / touches, or is it just the latest intellectual agenda in international meetings, which soon will sound as obsolete concepts?

You can approach if you feel called by the junction of these terms (techno + shamanism, ancestrality + futurism). You can come to the workshops, discussions and rituals that will be made during the whole weekend in free radio format, with free expression and listening space for many different backgrounds.

Programme and more info: https://openport-b.titanpad.com/3

Baobáxia, the Galaxy of Baobab Trees - til FOSDEM

 • MODSPIL
 • 08:00, Thursday, 11 February 2016Dette er det foredrag, jeg fik holdt i Bruxelles sammen med Vincenzo Tozzi fra Mocambos-netværket i Brasilien.

Foredraget var søndag. Lørdag lykkedes det os også at organisere en stand, som vi bemandede i nogle timer, mens vi snakkede med en del interesserede folk og samtidig lagde sidste hånd på vores præsentation.

Baobáxia på FOSDEM

Saturday, 02 January 2016

Baobáxia til FOSDEM

 • MODSPIL
 • 14:11, Saturday, 02 January 2016

Søndag d. 31. januar vil jeg fortælle om Baobáxia-projektet ved FOSDEM-konferencen i Bruxelles.

Herunder følger beskrivelsen på konferencens hjemmeside:
Baobab

Baobáxia is a community-built project to connect about 200 Brazilian quilombos to assist the interchange and preservation of traditional, community-built culture.

A special challenge is found in the fact that many of these communities are located in remote areas with no access to the Internet. It is therefore imperative to be able to synchronize multimedia data offline.

Technically, the system uses git-annex to solve the challenging problem of offline distribution - but the really important part of the process is the community effort involved.

The Rede Mocambos is a network of about 200 Afro-Brazilian and indigenous communities. As a network, it is focused on creating new infrastructure and strengthening the communities through the use of free software.

Baobáxia is a system designed to unite these communities in an offline network. Each community will upload their local cultural production (in the form of documents and multimedia content) to their local node of the system and have their contributions synchronized to the rest of the network. Nodes with an internet connection can synchronize directly from other nodes on the internet, while offline communities can synchronize their contents during the frequent meetups and visits with other communities in the network.

Baobáxias purpose is to provide traditional communities with the infrastructure to create and preserve their own digital culture on their own terms. The offline distribution is very important as many of these communities will probably never have fast Internet access due to their geographical location, but the creation of a free and community operated infrastructure for sharing multimedia data may also be seen as an important alternative to centralized global monopolies as YouTube and Facebook.

The system has now been operating for about a year and currently contains 30 nodes corresponding to about 20 different local communities. The project's efforts are currently directed at consolidating the current features, planning new features for future releases and giving workshops for users and administrators in the communities.

Technically, the system is built in Python and Django, with a front end based on Java Script and uses git and git-annex to synchronize the media. The important part of the process, however, is the community building aspect. Baobáxia represents the hope for the digital future for an existing network of ~200 traditional communities which are already keen on using free software and free technology to propagate and develop their culture.

Den her blog

 • MODSPIL
 • 13:52, Saturday, 02 January 2016

Godt nytår!

Tilbage i 2008 overgik denne hjemmeside/blog officielt til længere og/eller vægtigere indlæg, og jeg har brugt den til at offentliggøre en del foredrag, digte, historier og artikler.

I takt med, at den politiske udvikling herhjemme bliver virkelig, virkelig giftig og modstanden i medierne dør ud sammen med de personlige blogs (som stille og roligt er opslugt af det monstrum, der hedder Facebook), kunne der faktisk godt være brug for en hjemmeside for intelligent og hårdstlående MODSPIL. Kunne det ikke være denne?

Ja, men ... den bærer efterhånden også mere og mere præg af, at det nuværende design blev lavet i 2007. Det var fint dengang, men holder ikke længere. Og det er begyndt at knirke rigtig meget, efter responsivt design er blevet normen over alle steder.

Siden trænger med andre ord til en gennemgribende teknisk revision, som det vil tage mere end blot et par dage at gennemføre. Og det har jeg ikke tid til foreløbig. Så indtil videre vil opdateringerne her nok fortsætte med at være mere end sporadiske.