Free Software, Free Society!
Thoughts of the FSFE Community (gmq)

Thursday, 19 December 2019

COSS.fi: COSS Avoin kunta – palveluja elämään, tehokasta toimintaa ja elinvoimaa

COSS on auttanut kuntia kehittämään palvelujaan ja toimintaansa siitä lähtien kun se perustettiin vuonna 2005. COSS Avoin kunta -verkosto kokoaa yritykset ja kunnat yhteen rakentamaan palvelevia ja elinvoimaisia kuntia yhdessä paikkakunnan toimijoiden kanssa.

COSS Avoin kunta on Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry:n jäsenyritysten ja kuntakumppanien yhteinen verkosto. COSS Avoin kunta auttaa kuntia ja kuntayhtymiä kehittämään laatupalveluja ja avoimia, yhteensopivia järjestelmiä ja prosesseja kunnan, kuntalaisten ja paikkakunnan yritysten parhaaksi. COSS Avoin kunta on verkosto, jossa kunnat jakavat omia kokemuksiaan ja yhdistävät voimiaan:

 • miten tuottaa laatupalveluja tehokkaasti avointa teknologiaa hyödyntämällä
 • miten ottaa kuntalaiset mukaan kehittämiseen
 • miten kehittää kunnan elinvoimaa, kunta ekosysteemin ytimessä
 • miten saada muutos aikaan ja tehostaa johtamista tiedolla   
 • miten ottaa digitalisaatiosta kaikki ilo irti?


Case: Akaan kaupunki ja Digipolku

“Akaan kaupunki on ollut mukana Kuntaliiton ”Tulevaisuuden kunnan digitalisointi” (TukuDigi) projektissa. Tällä projektilla on ollut alaprojekti, Kunta.fi yhteistyö, jossa olemme olleet mukana. Kunta.fi yhteistyössä on työstetty VTT:n avoimen tuotteen hallintamallia sopivaksi kuntien avoimelle julkaisujärjestelmälle. Akaa on käynnistämässä avoimella lähdekoodilla toteutettua julkaisujärjestelmän kilpailutusta. Uusi Akaa.fi on tarkoitus julkaista keväällä 2020. Tavoitteena on antaa sivuston koodi myös muiden kuntien käyttöön. Akaa on osallistunut TukuDigi:n järjestämiin työpajoihin joissa on luotu materiaalia kunnille. Tällä materiaalilla kunnat voivat luoda oman digipolun. Työpajoissa luotiin kuvitteelliselle Tyrskylän kunnalle digipolku. Akaa on itse luomassa omaa digipolkuaan sisäisten työpajojen pohjalta. Akaan tuottama materiaali tulee kaikkien kuntien saataville.”
- Asko Mäkinen, tietohallintopäällikkö, Akaan kaupunki

COSS Avoin kunta verkostossa on tällä hetkellä mukana 22 COSSin jäsenyritystä sekä kolme kuntakumppania. Kunta ja kaupunki voi liittyä mukaan COSSin kuntakumppaniksi ja yritys tai organisaatio yhteisöjäseneksi! Yhteisöjäsen pääsee samalla mukaan COSS Avoin kunta -verkostoon täyttämällä oheisen yritysesittelyn, jossa kuvaa tarjoamansa kunnille.

Kansainvälinen teknologia-alan Smart City Mindtrek 2020 -konferenssi ja Business expo järjestetään ensi tammikuussa Tampereella. Kolmepäiväisessä konferenssissa esillä myös avoimet teknologiat. Keskiviikkona 29.1.2020 osana konferenssia järjestetään yhdessä Suomen Kuntaliiton kanssa erityisesti Kuntien digitalisaatioon keskittyvä suomenkielinen teemaohjelma. Tule mukaan kuulemaan ja vaihtamaan ajatuksia sekä kokemuksia.

Lue lisää: COSS Avoin kunta

Lisätietoja:

Timo Väliharju
toiminnanjohtaja, COSS ry
timo.valiharju@coss.fi
050 330 3339

Asko Mäkinen
tietohallintopäällikkö, Akaan kaupunki
asko.makinen@akaa.fi
040 335 3206

Kuntakumppanuus-verkostossa jo mukana:

Wednesday, 18 December 2019

COSS.fi: Kuntien digitalisaatio osana Smart City Mindtrek 2020 -teknologiakonferenssia Tampereella

COSS ry ja Smart Tampere tuottavat yhteistyössä ensi tammikuussa Tampereella järjestettävän kansainvälisen Smart City Mindtrek 2020 -konferenssin ja Business Expon. Konferenssi kokoaa jälleen yhteen monipuolisesti yritysten ja organisaatioiden, julkisen sektorin sekä akateemisen maailman edustajia, opiskelijoita, nousevia alan startupeja sekä laajan kirjon eri teknologia-alojen asiantuntijoita ja päättäjiä. Odotamme paikalle 500 kävijää jokaisena kolmena konferenssipäivänä.

Osana konferenssia järjestetään keskiviikkona 29.1.2020 koko päivän suomenkielinen Kuntien digitalisaatioon keskittyvä teemaohjelma, joka on toteutettu yhteistyössä Suomen Kuntaliiton kanssa. Teemaohjelma on suunnattu kuntien päättäjille, eri alojen ammattilaisille ja yrityksille, jotka tuottavat palveluja kunnille ja kaupungeille. Ohjelma kattaa laajalti kuntien digitalisaatioon ja kuntien kehitykseen liittyviä ajankohtaisia teemoja kuten muun muassa: Kunnat ja digitalisaatio, kuntien digikyvykkyys, avoimuus ja data osana kuntien kehitystä sekä ekosysteemit kuntien kehittämisen alustana.

“Digitalisaatio on kuntien toimintaa parhaillaan merkittävästi muuttava megatrendi, jolla on vaikutusta koko kuntakentän toimintaan. Digitalisaatio vaikuttaa kuntien toimintamalleihin, asiakaspalveluun, johtamiseen, työntekoon ja resursseihin. On tärkeää tuoda esille näitä teemoja ja pohtia yhdessä erilaisten toimijoiden kanssa, kuinka kunnat voivat edistää digitalisoitumista jokaisen kuntalaisen parhaaksi”, toteaa Kuntaliiton kehittämispäällikkö Elisa Kettunen.

 

Kuntien digitalisaatio -ohjelma 29.1.2020


08:30 – 09:00 Ovet aukeavat

09:00 – 09:15  Päivän avauspuheenvuoro: Pekka Sivonen, Business Finland

09:15 – 09:45  Konferenssin keynote -puheenvuoro: Markus Wissmann, Director, Operations & Sales, Smart Cities at Cisco Systems

__________________________________________

10:00 – 10:40  Asiakaslähtöinen kehittäminen ja kuntien digikyvykkyys – paneeli

Puheenjohtaja: Tom Holmroos, Kuntaliitto

Panelistit: Juha-Pekka Vuorinen, Turun kaupunki

Hanna Karojärvi, Tampereen kaupunki

Reetta Kotovaara-Tavasti, Kangasalan kaupunki

10:50 – 11:20  Yhteiset digiratkaisut ja tuki projekti – esittely, Mikko Malmgren, Kuntaliitto

11:20 – 11:50  Kuntien digitalisaation kannustinrahoitus – Anne-Marie Välikangas, Valtiovarainministeriö

11:50 – 13:15  Lounas

13:15 – 13:45  Kuntien teknologinen yhteiskehittäminen ja Avoin Hämeenlinna – Juuso Heinisuo, Hämeenlinnan kaupunki

13:50 – 14:20  Tutkihankintoja.fi -palvelu ja avoin data – Kirsi Koivusaari, Hansel & Elisa Kettunen, Kuntaliitto

14:20 – 14:50  Tekoäly ja taloushallinto – Tuukka Seeslahti, FabricAI

14:50 – 15:20 Kahvitauko

15:20 – 15:40  Tiedonhallintalaki kunnan silmin – Pasi Halme, Lahden kaupunki

15:40 – 16:00  Yhteentoimivuus ja avoin kehittäminen – Teemu Lehtinen, KIRAHub

16:00 – 16:30 Nopeat kokeilupalveluhankinnat uusien digitaalisten ratkaisujen löytämisessä – Markku Niemi, Business Tampere

 

Lisää puhujavahvistuksia tulossa pian. 

Tutustu tarkemmin ohjelmaan >>

 

Tulevaisuuden teknologioihin keskittyvässä konferenssissa teemoina esillä tämän lisäksi myös älykkäät kaupunkiratkaisut ja kestävä kehitys, avoimet teknologiat kuten avoin lähdekoodi ja data osana kehitystä, tulevaisuuden ratkaisut muun muassa mediassa, tekoälyn, opetusteknologioiden kuin myös turvallisuuden saralla.

Varmista paikkasi tapahtumassa ja osta liput nyt – nähdään tammikuussa Tampereella!

 

Liput >>

 

www.mindtrek.org

 

 

Wednesday, 13 November 2019

COSS.fi: DOBit meets AI Monday

AI Monday kokoontui kirjasto Oodissa 11.11.2019. Paikalla oli noin 50 tekoälystä ja sen hyödyntämisestä kiinnostunutta kuulemassa ja keskustelemassa tekoälystä ja sen tilasta Suomessa.

Ensimmäisessä alustuksen piti TEM:n digimuutoksen vetäjä Petri Räsänen, joka maalasi Suomen kunnianhimoisen AI strategian ja kertasi sen toteutuksen ensi vaiheita. AI Finland -strategian tavoite on rakentaa tekoälystä ja robotiikasta Suomen yritysten menestyksen kivijalka. Esimerkkinä rakennustyöstä on Helsingin yliopiston ja Reaktorin yhteinen AI -etäkurssi Elements of AI, johon on osallistunut jo 210.000 henkeä. Osallistujista 30% oli yli 45 vuotiasta, elinikäistä oppimista parhaimmillaan!

Yksi AI strategian tulos oli Finnish AI Accelerator, FAIA, jonka uutisia kertoi Alexander Törnroth Teknologiateollisuudesta. FAIA auttaa yrityksiä AI:n hyödyntämisessä ja nostaa AI alan toimijoita esiin. Tilaisuudessa julkistettiin uusi AI Landscape, joka sisältää Suomen 30 top AI-yrityksistä. AI Landscapessa on ‘AI -yritykselle’ tarkat kriteerit tavoitteena nostaa esiin vakiintuneita yrityksiä, jotka elävät tekoälyllä. Näiden 30 top AI-yrityksen liikevaihto on 47m€ ja ne työllistävät 630 henkeä, lisäystä henkilöstössä on edellisvuoteen verrattuna 30%.

Paavo Beckman kertoi Catapultin palvelusta, joka perustuu tekoälyn käyttöön oikean kumppanin löytämiseksi yrityksille. Onnistumisprosentti on ollut huikea, kuten kuvan 1 tilasto osoittaa. Toinen yritysesimerkki oli kalifornialainen Klarity Intelligence Inc, joka käyttää tekoälyä sopimusten oikolukuun ja korjaamiseen. Klarity Law -palvelu on yksinkertainen: lähetä sopimus tarkistettavaksi sähköpostissa, niin palvelu lähettää sinulle korjausehdotukset paluupostissa. Klarity Intelligencen asiakkaana on mm. Metso Oyj.

Kuva 1. Catapult auttaa yrityksiä löytämään oikean kumppanin

Alustusten jälkeen käytiin vilkas keskustelu AI:n roolista, etiikasta ja arvoista. Hypessä helposti unohtuu, että AI on kuitenkin vain työkalu ja keino. Ihminen  ja aito arvonluonti pitää olla keskiössä, niinkuin kaikki palvelumuotoilijat tietävät :-) Keskustelussa nostettiin esiin vinoutuneet algoritmit, mutta ainakaan valtiovalta ei ollut huolissaan. Vanha tuttuni ja COSS:n ensimmäinen toiminnanjohtaja Räsäsen Petri oli sitä mieltä, että nyt on tärkeintä, että ‘saadaan mallisuorituksia ja läpimurtoja aikaan’. Mutta kyllä kypsyystason nostolle on mielestäni jo selvä tarve. Vinoutuneet algoritmit ovat jo nostaneet esiin ongelmia. Hesari kirjoitti 11.11. kuinka Applen algoritmi antoi vähemmän luottokelpoiselle aviomiehelle luottorajan, joka oli 20 kertaa niin suuri kuin luottokelpoisemmalle puolisolle annettu. Science kirjoittaa, että USA:ssa hoidon suunnittelussa auttava tekoälyohjelma ehdottaa mustille vähemmän hoitoa kuin yhtä sairaille valkoisille. Ohjelmisto pitää mustia terveempinä koska he ovat saaneet vähemmän terveydenhuollon palveluja. Tinderin algoritmi rakentaa pareja, joissa mies on ylemmässä asemassa naiseen nähden. Tinderin patentin mukaan syynä on sukupuolirooleihin liittyvät perinteet, ‘näin vetovoima toimii’. Henkenä näyttää olevan, että tehdään ensin ja korjataan ja paikkaillaan myöhemmin. Mistä kulttuurista Tinder ammentaa arvonsa ja levittää niitä tinderisteille ja sitä kautta osaksi yhteiskuntaa? Mitä arvoja pitäisi levittää ja kenen pitäisi arvoista päättää? Algoritmien oppimiskäyrä ja ainakin muutos parempaan on kovin pitkä, jos uskotaan sokeasti algoritmeja, jotka ammentavat menneen maailman arvoista ja käyttäytymismalleista. Algoritmit ovat yritysten kruununjalokiviä, joita pidetään mielellään kassakaapissa. Avoimuus olisi kuitenkin paras keino torjua algoritmien vinoutuneisuutta ja nopeuttaa niiden kehittämistä tavoitteena parempi maailma. Miten suomalaiset yritykset voisivat oppia edelläkävijöiden mokista? 

Keskustelin tilaisuuden jälkeen AI Mondayn järjestäjän Reko Lehden (Taival) kanssa kahden verkoston AI Mondayn ja DOBit:n yhteistyöstä, perästä kuuluu. AI Monday tarjoaa DOBit-verkoston jäsenille helpon tavan ja valmiin yleisön esitellä omaa toimintaansa, löytää asiakkaita ja yhteistyökumppaneita. Seuraava mahdollisuus tulla mukaan on 16.12.2019.  Silloin on teemana Fake data / fake news.

Ota yhteyttä: reko.lehti@taival.com, lisätietoa ja ilmoittautuminen: AI Monday.

 

Teksti:

Jyrki Koskinen

Kuva 2. DOBit meets AI Monday

Thursday, 31 October 2019

COSS.fi: COSS mukana Brysselissä järjestetyssä EU FOSS Policy -tapaamisessa

OpenForum Europe järjesti yhteistyössä Free Software Foundation Europen kanssa 26.9.2019 EU FOSS Policy -tapaamisen Brysselissä. Tilaisuus kokosi yhteen ympäri Eurooppaa eri sidosryhmien edustajia sekä EU:n päätöksentekijöitä keskustelemaan FOSS-ohjelmistoista (Free and Open Source Software), niiden roolista osana Euroopan digitaalista murrosta sekä siitä, miten EU voi osaltaan edesauttaa kehitystä.

Sekä markkinoiden toimijoiden että EU:n instituutioiden keskuudessa kiinnostus FOSS-ohjelmistoja kohtaan on ollut nopeassa kasvussa. Tästä syystä koetaan, että on aika siirtyä kohti koordinoitua ja aktiivista kampanjointia FOSS-ohjelmistojen käyttöönoton puolesta, jotta voimme yhdessä ratkaista tulevaisuuden haasteita. Siksi COSS yhdessä muiden keskeisten Euroopan FOSS-sidosryhmien kanssa on allekirjoittanut avoimen kirjeen (Open Letter), joka sisältää suosituksia käytännöistä, joita tulisi soveltaa FOSS-ohjelmistoihin.

“On erittäin tärkeää, että tiivistämme yhteistyötä eurooppalaisten avoimen lähdekoodin toimijoiden kanssa ja rakennamme yhdessä uusia malleja edistää avoimen lähdekoodin käyttöä julkisessa hallinnossa sekä liiketoiminnassa”, toteaa COSSin toiminnanjohtaja Timo Väliharju.

OFE kannustaa myös muita FOSS-toimijoita mukaan. Jos edustat kyseisen alan organisaatiota ja olette kiinnostuneita allekirjoittamaan kirjeen, voit olla yhteydessä: astor@openforumeurope.org (englanniksi)

 

Voit lukea lisää aiheesta OFE:n julkaisemasta uutisesta:

“EU FOSS Policy Meeting and Open Letter signing” (Julkaistu 11.10.2019)

 

Thursday, 10 October 2019

COSS.fi: Uusi jäsen esittäytyy: Klaro Technology Oy

Klaro Technology on myynnin digitalisointiin keskittynyt yritys. Klaron kehittämät sovellukset helpottavat ja automatisoivat myyntiprosesseja. Klaron ratkaisuja tarvitaan, kun myyntimahdollisuuksista rakennetaan voittavia tarjouksia. Klaron automatisoiduilla työkaluilla vastaat tarkemmin asiakkaittesi tarpeisiin. Klaron ratkaisuilla yritys tekee myyntiä nopeammin, laadukkaammin ja mikä tärkeintä paremmalla tuotolla.

Meidän päätuote on myyntikonfiguraattori (KlaroCPQ), jonka avulla yritys pystyy mallintamaan monimutkaisia ratkaisukokonaisuuksia asiakkaan määrittämän tarpeen mukaisesti. Klaron ratkaisuja on käytetty jo Suomessa vuodesta 2004. Nyt Klaro tähtää kansainvälisille markkinoille avoimeen lähdekoodiin pohjautuvalla SaaS-ratkaisullaan.

Meille klarolaisille on tärkeää olla ketteriä ja jatkuvasti kehityksen eturintamassa. Klaro Technology on moderni yritys, ja avoin uusille yhteistyökumppaneille niin kotimaassa kuin kansainvälisesti.

Lisää meistä löydät meidän kotisivuilta www.klarocpq.fi tai kuulet CEO Tuomas Koskiniemeltä, tuomas.koskiniemi@klarocpq.fi, 040-1766204, Linkedin: www.linkedin.com/in/tuomas-koskiniemi/

Ole yhteydessä ja jutellaan lisää!

 

Thursday, 03 October 2019

COSS.fi: Kankaanpään kaupunki liittyi COSSin kuntakumppaniksi

Kankaanpään kaupunki liittyi COSS ry:n kuntakumppaniksi osaksi COSSin laajaa verkostoa.  Kuntakumppanuuden tarkoituksena on auttaa kaupunkeja ja kuntia verkostoitumaan eri toimijoiden kanssa sekä saada apua ja tukea toiminnan kehittämiseksi avoimeen suuntaan.

"Olemme Kankaanpään kaupungilla tiedostaneet avoimien tietojärjestelmien edut jo lähes 20:n vuoden ajan. Käytössämme on ollut ja on edelleen mittava joukko avoimeen lähdekoodiin ja avoimiin rajapintoihin perustuvia tietojärjestelmiä ja niiden osia", kuvaa Jukka Ehto (tietohallintopäällikkö, DI) Kankaanpään kaupungin nykytilannetta.

"Monessa toteutuksessa olemme joutuneet taloudellisten tekijöiden vuoksi tutkimaan kaikki mahdolliset ratkaisumallit kokonaistaloudellisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Avoimeen koodin perustuvien toteutusmallien löytäminen on useimmiten vaatinut paljon työtä ja aikaa. Etsintätyötä tehdessä olemme monesti todenneet kaipaavamme apuun verkostoa josta tietoa ja käyttökokemuksia olisi vaivattomasti saatavissa."

Ehto kokee, että COSS ry tarjoaa heille apua juuri tähän haasteeseen.

"Uskomme että COSSin kuntakumppanuuden kautta saamme tällaisen verkoston käyttöömme. Annamme tietenkin vastavuoroisesti verkoston käyttöön oman tietämyksemme avoimien tietojärjestelmien käyttöön liittyen. Avoimuus on asia jossa on vain voittajia."

Thursday, 26 September 2019

COSS.fi: Ehdota meille vuoden 2020 Open World Hero -tunnustuksen saajaa!

Vuoden 2020 Open World Hero -haku on käynnistynyt. Mikäli sinulla on mielessäsi joku suomalainen yritys tai henkilö, joka on tehnyt merkittävää työtä avoimuuden edistämiseksi, kerro siitä meille.

Open World Hero on COSS ry:n vuosittain jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle.

Lähetä ehdotuksesi meille perusteluineen alla olevan linkin kautta. Voittajan valitsee COSS ry:n hallitus yhdessä ohjausryhmän kanssa. Voittajan julkistus tapahtuu 29.1.2020 Tampereella järjestettävän kansainvälisen teknologia-alan Smart City Mindtrek -konferenssin yhteydessä. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Ehdota meille tunnustuksen saajaa >>

Haku on käynnissä 3.11.2019 asti.

Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland.  Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017) sekä kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018).

COSS.fi: Kansainvälinen Smart City Mindtrek -konferenssi 28.-30.1.2020 Tampereella

COSS ry ja Smart Tampere tuottavat yhteistyössä ensi tammikuussa Tampereella järjestettävän kansainvälisen Smart City Mindtrek 2020 -konferenssin ja Business Expon. Tapahtuman tavoitteena on edesauttaa uusien innovaatioiden syntymistä sekä vahvistaa ja tukea älykaupunkikehitystä. Smart City Mindtrek toimii erinomaisena alustana ihmisille ja organisaatioille verkostoitua yli toimialarajojen sekä kuulla, oppia ja inspiroitua alan ajankohtaisista ja nousevista aiheista.

Mindtrekin historiassa vuoden 2020 konferenssi tulee olemaan jo 23. kerta, kun tapahtuma on järjestetty Tampereella. Vuodesta 2015 lähtien COSS ry on ottanut vastuun kansainvälisen konferenssin tuottamisesta yhdessä alan toimijoiden sekä muiden kumppanien kanssa. Älykäs kaupunki (smart city) on ollut tärkeä teema Mindtrek-teknologiakonferenssissa viime vuosien ajan. Samalla älykaupungin teemasta on tullut yhä laajempi käsite, joka koskettaa teknologian eri aloja. Tampereen kaupungin ja Smart Tampere -ohjelman kanssa vuosia jatkuneen yhteistyön jälkeen onkin looginen seuraava askel syventää yhteistyötä ja yhdistää voimat tapahtuman kehittämiseksi edelleen.

Smart City Mindtrek 2020 -konferenssin pääteemoina ovat muun muassa älykäs kaupunkirakentaminen ja kestävä kehitys, avoimet teknologiat kuten avoin lähdekoodi, avoin data ja erityisesti avoimet terveysteknologiaratkaisut (eHealth), tekoäly, kuntien digitalisaatio, media sekä erilaiset oppimisteknologiaratkaisut (EdTech).

“Yhteistyön avulla voimme tarjota vierailijoille laajemman valikoiman teemoja ja monipuolisia verkostoja”, kertoo COSS ry:n toiminnanjohtaja Timo Väliharju.

 

www.smartcitymindtrek.org

Smart City Mindtrek 2020 osana Tampere Smart City Week -tapahtumaviikkoa

Smart City Mindtrek 2020 on osa Tampere Smart City Week -tapahtumaviikkoa, joka järjestetään 25.-31.1.2020. Viikon aikana Tampereella järjestetään useita tapahtumia eri kohderyhmille, jotta mahdollisimman moni pääsee tutustumaan älykaupunkiratkaisuihin ja niiden mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin. Tampere Smart City Week järjestetään yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa. Ohjelma päivitetään suunnitelmien edetessä Tampere Smart City Week -sivustolle www.tscw.fi.

“Viikon tärkeä tavoite vahvistaa yritysten, yliopistojen, tutkimuslaitosten ja kaupunkien välistä yhteistyötä. Tämä edesauttaa uusien kansainvälisesti skaalattavissa olevien älykkäiden kaupunkiratkaisujen sekä liiketoimintamalleja syntymistä”, kertoo Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen.

Lisätietoja:

Timo Väliharju
Toiminnanjohtaja
COSS ry
timo.valiharju@coss.fi
050 330 3339

Teppo Rantanen
Johtaja, elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualue
Tampereen kaupunki
teppo.rantanen@tampere.fi
040 023 5442

 

 

 

 

Lisää aiheesta:

Smart Tampere: SMART CITY MINDTREK 2020 is coming on 28.-30.1. (Published 25.9.2019)
Smart Tampere: SMART CITY MINDTREK 2020 tulee 28.-30.1. (Julkaistu 25.9.2019)

 

 

Wednesday, 25 September 2019

COSS.fi: COSS jäsenineen vieraili Ruotsissa tutustumassa heidän OS-verkostoonsa

COSS järjesti jäsenilleen matkan Ruotsiin tapaamaan Open Source Sweden -yhdistyksen väkeä ja heidän jäsenyrityksiään. Suomesta matkalle lähti mukaan yhdeksän henkilöä viidestä eri organisaatiosta.

Matka Ruotsiin - Bisnestä avoimuuden ehdoilla 9.-10.9.2019

Ohjelmassa oli muun muassa osallistujayritysten esittelyjä, avoimuudesta keskustelua sekä vapaamuotoista verkostoitumista. Metatavulta mukaan lähtenyt Jere Lauha kommentoi matkaa kaikin puolin onnistuneeksi. “Lähdettiin avoimin mielin mukaan tutustumaan paikallisiin yrityksiin ja verkostoitumaan. Myös muihin COSSin jäsenyrityksiin oli hyvä päästä tutustumaan”.  

“Matkalla muodostui uusia kontakteja sekä syntyi alustavaa yhteistyötä, jota lähdetään nyt edistämään” kertoi Lauha. “Matka oli kaikin puolin silmiä avartava juttu ja kaikki järjestelyt olivat etukäteen hoidettu, jolloin reissu oli vaivaton matkalle lähtijän kannalta” summaa Lauha.  

Lisäksi matkan aikana lähdettiin pohtimaan pohjoismaisen avoimen lähdekoodin verkoston perustamista, mikä herätti osallistujissa mielenkiintoa. Tulevaisuudessa on mahdollista, että kansallisten avoimen lähdekoodin ja teknologian järjestöjen jäsenet ovat automaattisesti osa pohjoismaista yhteisöä ja sen toimintaa, kertoi matkalla mukana ollut COSSin toiminnanjohtaja Timo Väliharju.

COSSin jäsen: Olisitko kiinnostunut osallistumaan seuraaville verkostoitumismatkoille? Kerro meille, mihin maahan/maihin haluaisit COSSin järjestävän matkan! Ota yhteyttä

Tuesday, 24 September 2019

COSS.fi: Uusi jäsen esittäytyy: Wunder Oy

Wunder Oy

Muotoilemme digitaalista kokemusta. Missionamme on yhdistää ihmiset ja vaikuttaa päivittäiseen tapaan käyttää digitaalisia palveluita. Autamme asiakkaitamme parantamaan digitaalista liiketoimintaansa, kilpailukykyään ja asiakaskokemustaan.

Kansainvälinen, yli 130 digitaalisen strategin, suunnittelijan, datainsinöörin ja ohjelmistokehittäjän muodostama tiimimme auttaa organisaatiota löytämään ratkaisuja, joiden avulla saavutetaan tavoitteet. Meille kaikkein tärkeintä on tiivis yhteistyö, luottamus ja avoimuus. Me välitämme, ja uskallamme haastaa.

Haluamme, että asiakkaamme menestyy digitaalisessa muutoksessa erinomaisen asiakaspalvelun avulla, hyödyntämällä modernia avointa teknologiaa.

Meille wunderilaisille on luonteenomaista uteliaisuus, perustavanlaatuinen tietämys ja ystävällisyys. Meitä löytyy ympäri Eurooppaa tai jostain kuudesta toimistostamme kolmessa maassa: Suomessa, Latviassa ja Virossa.

Lisätietoja: Tuomo Peltonen (CEO), tuomo.peltonen@wunder.io, +358405303478

COSS.fi: Alustatalous 2.0 -päivässä verkostoiduttiin ja rakennettiin huomispäivän menestysekosysteemejä

Business Finlandin Manu Setälä pohjustamassa Alustatalous 2.0 -päivää. Kuva: Marjukka Niinioja

Alustatalous 2.0 -päivä keräsi 18.9. Helsinkiin 200 verkottujaa keskustelemaan ja rakentamaan huomispäivän menestysekosysteemejä. Tilaisuuden järjestäjä Business Finland on COSSn jäsen ja COSS oli tilaisuudessa vahvasti muutenkin mukana. Alustajina olivat Osaango Oy:n Marjukka Niinoja ja Asianajotoimisto HH Partners Oy:n Martin von Willebrand.

Tilaisuuden avasi Business Finlandin uusi pääjohtaja Niina Kopola Suomen mahdollisuuksista alustataloudessa. Professori Kaj Storbacka laajensi muotoilukäsitettä palvelujen ja liiketoiminnan muotoilusta markkinamuotoiluun  mm esittelemällä minimum viable product -hengessä minimum viable system -käsitteen. Professori Tommi Mikkonen esitti omassa esityksessään, että avoimet rajapinnat (Open API) ovat vähentäneet avoimen lähdekoodin merkitystä. Tästä heräsi vilkas keskustelu jossa Marjukka Niinioja ja Martin von Willebrand toivat esille mm. avoimen lähdekoodin merkityksen APIen toteuttavana kerroksena. Tällä on merkitystä sekä suljetuissa ympäristöissä, joissa APIt tarjoavat sovellukset on asennettava omaan verkkoon tai pilveen.

Lisäksi avoimen lähdekoodin käyttö APIen tarjoamisessa vähentää kehityskustannuksia ja valjastaa käyttöön omaa organisaatiota laajemman osaamisverkoston, joka on osa Martin von Willebrandin omassa esityksessään esiin tuomia "uusia" IPR-oikeuksia. Oikeuksiin liittyen Marjukka Niinioja esitti omassa esityksessään API-talous 101 -kirjan "API-tikkataulun" avulla: avoimet APIt eivät tarkoita avointa dataa eivätkä avointa lähdekoodia tai päinvastoin, eli jos rakennat ratkaisusi avoimen lähdekoodin varaan voit silti suojata ainakin APIen kautta tarjottavan datan. Keskustelua herätti kysymys APIen rajapintamääritysten tekijänoikeuksista: tästä puhujat olivat yhtä mieltä että niitä on lähtökohtaisesti hyvin vaikea suojata juridisesti. Marjukka Niinioja ja Tommi Mikkosen esitykset vastaavat tähän haasteeseen. Uudet liiketoimintamallit lähtevätkin liikkeelle siiitä, että omat rajapinnat tuodaan rohkeasti esille osana ekosysteemien asiakaspolkuja ja vaikkapa SaaS-sovellusten markkinapaikkoja.

Aamupäivän alustusten jälkeen kokoonnuttiin iltapäiväksi kolmeen rinnakkaiseen työpajaan: teollisuus, koulu ja sote.  Teollisuuden työpajassa verkotettiin huomista kokoonpanoteollisuutta Sandvik Oy johdolla. Koulutyöpajassa työstettiin Vantaan DigiOne -koulua ja sote-työpaja oli viritetty ODA -verkoston ympärille.

Teksti: Jyrki Koskinen / Avaamo Konsultointi ja Marjukka Niinioja / Osaango

Tuesday, 17 September 2019

COSS.fi: Uusi jäsen esittäytyy: EBSCO Information Services

EBSCO on johtava tutkimustietokantojen, sähköisten lehtien, aikakauslehtitilausten, e-kirjojen ja hakupalvelun tarjoaja kaikenlaisille kirjastoille. Olemme yli 70 vuoden ajan tehneet yhteistyötä kirjastojen kanssa parantaaksemme tutkimustyötä laadukkaiden sisältöjen ja tekniikan kautta.

EBSCO Information Services on osa EBSCO Industries, Inc. -yritystä, joka on yksi Yhdysvaltain suurimmista yksityisistä perheomistuksessa olevista yrityksistä. EBSCO Industries, Inc. on toiminut vuodesta 1944. Pienestä tilaustoimistona aloitettuaan EBSCOsta tuli nopeasti kirjastopalveluiden edelläkävijä.

Näkemyksen, toiminnan ja innovaatioiden avulla EBSCO sijoittaa kirjastoliiketoimintaan varmistaakseen tuotteiden, palvelujen sekä tekniikoiden pitkän aikavälin kasvun asiakkaan hyödyksi.

Missionamme on toimittaa avoimia kestäviä ratkaisuja tutkimuksen tueksi. Julkaisuarkistot, pitkäaikaissäilytys, monihaku ja LSP (library services platform) ovat ydinosaamistamme.

Elena Svahn
Regional Sales Manager
www.ebsco.com

Thursday, 12 September 2019

COSS.fi: Tarfi Oy päätyi avoimen lähdekoodin Odooseen sen avoimuuden, joustavuuden ja kustannustehokkuuden vuoksi

Tarfi Oy:n prosessijohtaja Pekka Ikonen vieraili COSSin ja SprintIT:n järjestämässä BisnesAamussa kertomassa, miksi heidän yrityksensä päätyi vaihtamaan SAPin avoimen lähdekoodin Odooseen. Toiminnanohjausjärjestelmän vaihtaminen tuli kyseeseen yrityskauppojen myötä, jonka yhteydessä alettiin kartoittamaan eri vaihtoehtoja. 

Odooseen päädyttiin muun muassa sen avoimuuden, joustavuuden, kehittämisen nopeuden sekä edullisten lisenssikustannusten vuoksi. Etua oli myös luotettavasta kotimaisesta kumppanista, SprintIt:stä, joka tarjoaa Odoota.

"Haluamme saavuttaa kilpailuetua ottamalla Odoon ensimmäisten joukossa käyttöön meidän alallamme", kertoi Pekka Ikonen Tarfilta.

Odoon käyttöönotto Tarfissa sujui odotetusti mutta myös haasteita oli esimerkiksi erittäin tiukaksi asetetussa  aikatauluissa pysymisessä. Tämänhetkisellä käyttökokemuksella Ikonen arvostaa Odoossa erityisesti sitä, että kaikki tarvittava löytyy samasta paikasta ja mahdollisten puutteiden korjaaminen on nopeaa. Vinkkinä muille Ikonen muistuttaa, että on tärkeää raportoida kaikki löydetyt ongelma, sillä vasta kun ne tulevat tietoon, niille voidaan tehdä jotain ja kehittää.

Mikä on Odoo?

Odoo on avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmä, joka sai alkunsa Belgiasta erään opiskelijan toimesta vuonna 2015. Tavoitteena oli luoda ohjelmisto, joka auttaa yrityksiä niiden jokapäiväisessä toiminnassa ja automatisoinnissa. 

Odoon kasvu on ollut voimakasta viime vuosina - Odoon liikevaihto vuonna 2018 oli jo 39 miljoonaa euroa ja käyttäjiä Odoolla on noin 4 miljoonaa. 

SprintIT:n hallituksen puheenjohtaja ja perustajajäsen Petri Heino mainitsee Odoon vahvuuksiksi käyttäjäystävällisyyden, skaalautuvuuden ja integroituvuuden. Odoo on muokattavissa asiakkaan tarpeen ja kasvun mukaan.

“Globaalin kehittäjäverkoston vuoksi Odoo kehittyy nyt isoin harppauksin, ja on hyvä vaihtoehto toiminnanohjausjärjestelmäksi kasvunnälkäisille suomalaisyrityksille”, toteaa Petri Heino.

COSS BisnesAamu

COSS BisnesAamu järjestettiin 28.8. yhteistyössä COSSin jäsenen, SprintIT:n kanssa ja tämänkertainen aihe oli Odoo - “Kelpaako Odoo SAPin käyttäjälle?”. Tilaisuudessa oli yhteensä noin 60 osallistujaa, joista 20 paikan päällä ja muut striimin kautta. Seuraava BisnesAamu tullaan järjestämään marraskuussa, tästä lisätietoja COSSin kanavissa myöhemmin.

Lisää aiheesta

COSS BisnesAamu - avaus ja COSSin esittely / Mikko Malmgren

COSS BisnesAamu - Odoo ilmiö / Petri Heino 

Wednesday, 11 September 2019

COSS.fi: DOBit-verkoston tulevia tapahtumia

Data-analytiikka ja palvelumuoilu ovat siirtyneet hype-vaiheesta jokapäiväiseksi, tässä sinulle ajankohtaisia tapahtumia.

DOBit -verkosto ja AI Monday löysivät toisensa
AI Monday on verkosto, joka edistää tekoälyn hyödyntämistä osana palvelujen ja toiminnan kehittämistä. AI Monday järjestää tapaamisia kerran kuukaudessa, paikkana Helsingin keskustakirjasto Oodi. Seuraava tilaisuus on 21.10. klo 17, tässä linkki sivustolle, jossa ilmoittautua. AI Monday on on oiva paikka kuulla ja tulla kuulluksi, verkottua. Kerro jos haluat käyttää tilaisuutta hyväksi ja jakaa kokemuksiasi ja näkemyksiä, yhteyshenkilönä Reko Lehti, reko.lehti@taival.com, puh 040 7725 468. Rekoa ja yleisöä kiinnostaa erityisesti käytännön toteutukset data-analytiikan hyödyntämisestä. Tilaisuudet lähetetään myös suoratoistona.

Ratko haasteesi AI Mondayn hackatonissa ja laajenna reviiriäsi
AI Monday järjestää tekoäly-hackatonin 30.9.-1.10. Malagassa Espanjassa. Espanja on panostanut tekoälyn opetukseen ja tutkimukseen ja nyt yritykselläsi on mahdollisuus hyödyntää tuon panostuksen etelän hedelmiä tuomalla haaste hackatoniin. Samalla voit verkottua tulevaisuuden tekijöiden ja alan toimijoiden kanssa.  Lisätietoa ja ilmoittautuminen.

Kyllä se sote tulee... - nyt on oiva hetki rakentaa  hyvinvointipalveluja
DOBit -verkosto ja Kela järjestivät talvella työpajan, jossa ideoitiin palveluja, jotka perustuvat Kantapalvelun Omatietovarantoon. Syntyi ideoita, joilla rikastaa nykyisiä palveluja ja luoda uusia. Sen jälkeen Sipilän hallitus on hyväksynyt lain sotetiedon toissijaisesta käytöstä ja Rinteen hallitus on jatkanut soten rakentamista siitä mihin Sipilän hallitus pääsi. Mm. aiheeseen liittyvä asiakastietolain muutos jäi vielä pöydälle ja odottaa uutta lausuntokierrosta. Nyt on hyvä aika rakentaa ja pilotoida palveluja, jotta ne ovat valmiit valloittamaan markkinaa kun lait ovat voimassa. 'Tulevaisuudessa lähin terveyskeskus löytyy puhelimesta. Tarve kansalaisen keräämälle terveys- ja hyvinvointitiedolle kasvaa', visioi Kelan Anssi Hämäläinen, joka on Omatietovarannon asiakkuusvastaava Kelassa. Tieto ohjaa kansalaisia omahoidossa ja terveyden edistämisessä sekä tarjoaa terveydenhuollon ammattilaisille diagnosoinnin ja hoidon tueksi tärkeää tietoa kansalaisen terveydestä ja hyvinvoinnista. 'Tule mukaan arvostetun ja tunnetun Kanta-brändin alle osaksi Omatietovarannon ekosysteemiä ja ole luomassa kanssamme parempia tietopalveluita kansalaisille ja sote-ammattilaisille.' Seuraava kehityskokous pidetään Skypessä 18.9. klo 12:30-15. Ilmoittaudu lähettämällä viesti Janne Aaltoselle,janne.aaltonen@csamhealth.com.

XAMK käynnisti seuraavan vaiheen Hyviö-palvelun kehittämiseksi
Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu XAMK on kehittänyt alustaa datakeskeisten hyvinvointipalvelujen rakentamiseksi fokuksessaan todettu vaikuttavuus. HyviöPro-projekti sai rahoitusta mm EU:lta ja käynnistyy kick-off -tilaisuudella palvelujen tuottajille ja asiakkaille Mikkelissä 17.9. Ilmoittautuminen 13.9. mennessä (linkki).

 

Wednesday, 04 September 2019

COSS.fi: Euroopan komissio on julkaissut ilmaisen ja avoimen lähdekoodin kehittäjille suunnatun kyselyn

Euroopan komissio on julkaissut kyselyn, joka on tarkoitettu ilmaisen ja avoimen lähdekoodin (FOSS) ohjelmistojen kehittäjille. Kyselyn tarkoituksena on ymmärtää paremmin kehittäjien tarpeita ja miten EU voi osaltaan auttaa turvallisemman avoimen lähdekoodin ekosysteemin luomisessa. Kysely tarjoaa avoimen lähdekoodin kehittäjille erinomaisen mahdollisuuden vaikuttaa siihen, miten yhteiskehittämisen voimin voidaan parantaa avoimen lähdekoodin ohjelmistojen turvallisuutta.

Kysely koostuu pääasiallisesti FOSS-ohjelmistojen turvallisuudesta ja siitä, miten Euroopan komissio voi osaltaan auttaa kehittäjiä luomaan turvallisempia ohjelmistoja. Kysely on osa EU-FOSSA 2 -projektia, jonka tarkoituksena on kehittää tärkeimpien käytössä olevien avoimen lähdekoodin ohjelmistojen turvallisuutta ja luotettavuutta. Tämän lisäksi osana projektia järjestetään myös bug bounteja, hackathoneja ja edesautetaan kehittäjäyhteisöjen vuorovaikutusta. 

Kysely on avoinna 30.11.2019 asti. Tulokset tullaan julkaisemaan EU-FOSSA-verkkosivuilla pian kyselyn päättymisen jälkeen. 

 

Siirry kyselyyn tästä >>

 

 

 

Tuesday, 13 August 2019

COSS.fi: Miten avointa koodia kontribuoidaan yrityksistä ja miksi? IEEE:n tuore tutkimus antaa monia esimerkkejä käytännön tilanteista

IEEE Transactions on Software Engineering on julkaissut tutkimuksen yritysten tekemästä koodin kontribuoinnista avoimen koodin projekteihin. Tutkimuksen tekijöinä on Skövden yliopiston tutkijoita ja useiden yritysten edustajia.

Tutkimus on ladattavissa open access -julkaisuna.

Taustalla on tutkimuksia siitä, miksi yritykset kontribuoivat avoimen koodin projekteihin ja tämä vaikuttaa vahvasti tutkimuskysymysten käsittelyyn. Tutkimus keskittyy vastaamaan kahteen kysymykseen: 1) miten yrityksistä kontribuoidaan koodia laajoihin avoimen koodin projekteihin ja 2) mitkä tekijät vaikuttavat työtapojen valintaan koodin kontribuoinnissa näissä tilanteissa.

”Tutkimuksesta löytää esimerkkejä siitä, kuinka yritykset käytännössä kontribuoivat koodia. Jos on miettinyt, miten pitäisi lähestyä avoimen koodin projekteja, niin tutkimuksesta löytää toimivia ehdotuksia”, kommentoi asianajaja Martin von Willebrand, joka toimii COSS:in hallituksen jäsenenä. ”Tutkimuksesta käy myös ilmi, että kasvavalle määrälle yrityksiä avoin koodi on strateginen asia ja siihen panostaminen on välttämätöntä yrityksen tulevaisuuden kannalta.”

Tutkimuksesta on kerrottu myös OSI:n sivuilla.

 

Lisätietoja:
https://ieeexplore.ieee.org/document/8737777
https://opensource.org/node/1001

Kuva: "PubCompanyContribsOSSP.png" ©Open Source Initiative, 2018, Creative Commons with Attribution (CC-BY-SA), is a derivative of "BUSINESS_cubestalk.png", ©Opensource.com, 2013, via OpenSource.com, and used with permission under the Creative Commons with Attribution (CC-BY-SA) license.

Monday, 17 June 2019

COSS.fi: Lokalisointi.fi-verkostoon kaivataan lisää tekijöitä

Lokalisoinnin keskittämistä varten on perustettu sivusto lokalisointi.fi, jonka tarkoituksena on toimia yhteenkokoavana lokalisoinnin sivustona lokalisointityön helpottamiseksi. Sivusto jatkaa aiemman lokalisointi.org-sivuston viitoittamalla tiellä; sisältö on vielä alkutekijöissään ja kaipaa laajentamista. Tavoitteena onkin saada asiasta kiinnostuneita henkilöitä kerättyä talkoisiin yhteisen asian puolesta.

Tällä hetkellä suurimpana haasteena on löytää LibreOfficen lokalisoinnin ympärille aktiivinen ryhmä tekijöitä. Lisäksi sivustolla on useampia pienempiä projekteja sekä yhteinen sanakirja, jota pyritään laajentamaan mahdollisuuksien mukaan.

Nykytilanne

Nykytilanteen haasteena lokalisoinnissa on tuotekohtaisuus, jolloin monet aktiiviset lokalisointiryhmät toimivat vain jonkun yksittäisen teknologian ympärillä. Tästä johtuen termistöä on vaikea pitää yhtenäisenä eri ohjelmistojen välillä ja tämä saattaa pahimmillaan aiheuttaa sekaannusta loppukäyttäjien keskuudessa.Tähän haasteeseen lokalisointi.fi-sivusto pyrkii tarjoamaan apua keräämällä yhteen resursseja sekä avoimen ja aktiivisen lokalisointiyhteisön.

Miksi lähteä mukaan?

Lähtemällä mukaan lokalisointityöhön oppii esimerkiksi paljon kielestä, ohjelmistoista sekä  tulevien ohjelmistoversioiden uusista ominaisuuksista. Lisäksi lokalisointi edistää saavutettavuutta, kun käyttöliittymiä voi käyttää esimerkiksi suomeksi. Usein suomenkielinen käyttöliittymä on pakollinen vaatimus vaatimusmäärittelyissä.

Mitä edellyttää?

Lokalisointityössä on hyvä muistaa, ettei tarvitse olla monitaituri vaan työssä voi keskittyä myös pienempiin osa-alueisiin tai yksittäisiin ohjelmistoihin - tärkeintä on uskaltaa lähteä rohkeasti mukaan ja etsiä se oma juttu. Verkoston kasvattamisessa tärkeä tavoite on työtaakan jakaantuminen sekä henkilöriippumattomuus.

Lokalisointiverkostossa voi toimia myös muilla tavoilla kuin osallistumalla itse lokalisointityöhön. Yksi vaihtoehto on esimerkiksi isännöidä tai sponsoroida erilaisia lokalisointitapahtumia.

Mikäli olet kiinnostunut kuulemaan aiheesta lisää tai osallistumaan, olethan meihin yhteydessä!

Haastateltavat: Jiri Grönroos, Pasi Lallinaho, Lasse Liehu

Friday, 07 June 2019

COSS.fi: WordPress on maailman suosituin julkaisualusta

WordPressin avulla pystyt rakentamaan monipuoliset kotisivut omiin tarpeisiisi oli sitten kyseessä blogi, yrityksen sivut, portfolio tai verkkokauppa. Avoimen lähdekoodin WordPress on maailman suosituin julkaisualusta, joka kattaa 32% kaikista nettisivustoista*. WordPressin avulla myös vasta-alkajat pystyvät luomaan kotisivuja sen yksinkertaisuuden ja valmiiden teemojen sekä lisäosien avulla.

WordPressillä on oma aktiivinen yhteisö teknologian taustalla ja WordPressiä päivitetään lähes päivittäin sekä kehitetään muita palveluita. Suurin osa WordPressin käytöstä on ilmaista, mutta halutessaan käyttäjätasoja voi korottaa maksua vastaan. Lisäksi kotisivujen kehityksen ja ylläpidon voi ostaa myös WordPressin parissa työskenteleviltä yrityksiltä, joita löytyy COSSinkin jäsenistöstä useampia.

Jos kiinnostuit ja haluat lisätietoja sekä luotettavaa WordPress-osaamista COSSin jäseniltä, ota yhteyttä:

Konsepto

Olemme verkkosivustojen ja verkkokauppojen rakentamiseen sekä muuhun digitaaliseen viestintään ja markkinointiin erikoistunut asiantuntijayritys. Tarjoamme kattavat palvelut, asiakaskohtaisesti räätälöitävät ratkaisut ja alan suosituimman teknologian. Muita vahvuuksiamme ovat monipuolinen osaaminen, korkea laatu ja hyvä asiakaspalvelu.

Tarjoamme asiakkaillemme vain sellaisia ratkaisuja, jotka itse ammattilaisina valitsisimme omiin tarpeisiimme. Tämän takia kaikki teknologiamme perustuu järkevään uudelleenkäyttöön, avoimeen lähdekoodiin, avoimiin rajapintoihin, avoimeen dataan ja peruskäytössä edullisiin tai ilmaisiin SaaS-palveluihin.

Mikko Paltamaa
Toimitusjohtaja, suunnittelija
+358 50 351 7919

mikko.paltamaa@konsepto.fi
Konsepto

Metatavu

Metatavu - Uutta älyä ohjelmistokehitykseen! Toteutamme avoimeen lähdekoodiin perustuvia ohjelmistoprojekteja sekä älykkäitä digitaalisia ratkaisuja ja palveluita yritysten todelliseen tarpeeseen.

Jere Lauha
Toimitusjohtaja
+358 44 290 9201
jere.lauha@metatavu.fi
Metatavu

WP-palvelu / Seravo

WP-palvelu tarjoaa turvallista ylläpitoa WordPress-sivustoille. WP-palvelun tuottaa suomalainen yritys Seravo Oy, joka on erikoistunut avoimeen lähdekoodiin perustuviin ohjelmistoihin ja palveluihin.

Otto Kekäläinen
Toimitusjohtaja
+358 44 566 2204
otto@seravo.fi
WP-palvelu

WasaLab

Laaja-alainen Open Source -asiantuntija Länsi-Suomen alueella.

Juhani Puska
+358 45 130 4000
juhani.puska@wasalab.com
WasaLab

Tmi Akseli Palén

Olemme datan visualisointia ja verkkopalveluita kehittävä yritys.

Akseli Palén
akseli.palen@gmail.com
Tmi Akseli Palén

Ite wiki

Ite wikin avoin markkinapaikka ja media auttaa hahmottamaan liiketoimintaprosessien kehitysmahdollisuuksia, kartoittamaan koko it- ja ohjelmistoyritysten markkinan ja löytämään osaavat kumppanit ja palvelut liiketoimintaprosessien digitalisointiin.

Johannes Puro
Asiakkuudet & päätoimittaja
+358 45 130 4000
johannes.puro@itewiki.fi
Ite wiki

Juttu on osa COSSin avoimen lähdekoodin teknologioiden esittelysarjaa. Jos olet COSSin jäsen ja haluat tuoda käyttämiänne teknologioita esille, olettehan meihin yhteydessä.

 

Lue lisää:

*wordpress.com/

Tuesday, 04 June 2019

COSS.fi: Hallitus edistämässä avoimen lähdekoodin ensisijaisuutta julkisissa tietojärjestelmissä ja niiden hankinnoissa

Viime viikonloppuna päättyneissä hallitusneuvotteluissa valmistunut hallitusohjelma on julkaistu ja esille on nostettu myös avoin lähdekoodi, avoin data ja avoimet rajapinnat. Hallitusohjelman yksi tavoitteista olikin saada aikaan maailman paras julkinen hallinto (4.5 Maailman paras julkinen hallinto).

Hallitus syventää tietopolitiikan johtamista. Julkisen tiedon avoimuudesta tehdään koko tietopolitiikan kantava periaate. Hallitus edistää avoimen lähdekoodin ensisijaisuutta julkisissa tietojärjestelmissä ja niiden hankinnoissa. Hallitus säätää lailla velvoitteen edellyttää avoimia rajapintoja julkisia tietojärjestelmiä hankittaessa, ellei painavasta syystä muuta johdu. Hallitus jatkaa määrätietoista julkisten tietovarantojen avaamista ja laaditaan niille hyödyntämistä helpottavat sitovat laatukriteerit. Lisäksi julkisuuslain periaatteet ja vaatimus tietovarantojen avaamisesta ulotetaan koskemaan myös julkisomisteisia yhtiöitä

Hallituskauden aikana vahvistetaan myös poikkihallinnollista yhteistyötä ja toimeenpanokykyä kokoamalla julkisen hallinnon kehittämisen kokonaisvastuu selkeästi yhdelle taholle. Hallitus käynnistää toimia, joilla vähennetään valtionhallinnon siiloutumista sekä päällekkäistä työtä

”Hallitusohjelmassa on poliittiset tavoitteet avoimen koodin, avoimien rajapintojen ja datan avaamisen suhteen. Nämä avoimuudet muodostavat yhdessä kokonaisuuden, joka tukee Suomen digitalisointia ja palveluajattelua. Näitä avoimuuksia on valtionhallinnossa edistetty jo pitkään, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun tällainen kokonaisuus päätyy myös hallitusohjelmaan. Alueella tarvitaan poliittista ohjausta tavoittamaan lisää valtionhallinnon ja julkisen sektorin toimijoita. Avaamisesta syntyy positiivisia kerrannaisvaikutuksia ja kerrannaisvaikutukset kasvavat laajemman avoimuuksien hyödyntämisen myötä”, kommentoi COSSin hallituksen jäsen sekä asianajaja, Martin von Willebrand.

”COSS:in jäsenillä on erinomaiset valmiudet auttaa avoimuuksien hyödyntämisessä, esimerkiksi koodia avattaessa tai ekosysteemejä synnytettäessä. Ekosysteemien rakentaminen on voimallinen tapa muuttaa ja parantaa vanhoja bisnesmalleja ja avoimuudet ovat erinomainen työkalu ekosysteemien synnyttämisessä ja rakentamisessa. Tämän hallitusohjelman linjaukset tukevat kaikkia avoimuuksien hyödyntämisessä”, jatkaa von Willebrand.

Lue hallitusohjelma kokonaisuudessaan täältä

Thursday, 02 November 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Leverantörsoberoende

Det här är en artikel som jag skrev 2009 som jag hittade på min dator. Jag tror dock aldrig att den blev klar eller publicerades. Tycker den är ok som den är och lika aktuell nu som då så här kommer den.

Allt fler talar om leverantörsoberoende och minskande av inlåsningseffekter. Vi kan läsa om det i fackpress nästan dagligen. Men vad är då egentligen leverantörsoberoende och hur kan vi uppnå det?

Att vara leverantörsoberoende innebär inte att man inte har några leverantörer utan tvärt om att man har många att välja på som kan leverera det man vill ha. Det skall vara enkelt att byta emellan dem och det skall inte märkas i verksamheten.

Många skriver att öppna standarder är viktigt för att uppnå leverantörsoberoende, det är sant, men det är långt ifrån allt. Jag anser att det inte ens är det viktigaste. Öppna standarder är viktiga för att kunna byta ut program och system samt för att kunna kommunicera med andra. Detta är nog så viktigt men bara en del av lösningen på gåtan leverantörsoberoende, det är snarare en lösning som gör att man kan bli teknikoberoende, vilket i sin tur underlättar för leverantörsoberoende men tar dig inte hela vägen. För att bli leverantörsoberoende måste man även kunna byta leverantör utan att byta ut sina system.

Leverantörsoberoende är ett pussel med flera viktiga bitar. De tre viktigaste tycker jag är att man har egen kompetens, använder fri programvara, och att man har flera leverantörer att välja på.

Tre viktiga pusselbitar för att uppnå leverantörsoberoende.

Egen kompetens

Har man ingen egen kompetens i företaget så är det svårt att vara helt leverantörsoberoende. Man behöver inte besitta expertkompetens på alla områden men ju mer intern kompetens man har desto enklare är det att göra sig leverantörsoberoende och att ställa krav på leverantörerna. Även om man inte har intern kompetens kan man anse sig vara oberoende om det finns flera leverantörer som man lätt kan byta mellan.

Att bygga egen intern kompetens kan vara bra även ur andra synvinklar. Till exempel kan det ge mer positiva medarbetare om de får utbilda sig och aktivt lära sig de produkter företaget använder. Har man egen kompetens kan man dessutom välja att vara helt leverantörsoberoende och inte anlita externa resurser alls i det dagliga arbetet.

Fri programvara

Med sluten, icke-fri programvara kan man helt enkelt inte vara leverantörsoberoende. Man kan vara mer eller mindre leverantörsberoende beroende på hur bra programmen följer öppna standarder och beroende på hur lätta de är att byta ut. Eftersom ett icke-fritt program ofta styrs av ett enskilt företag så är man alltid beroende av det företaget och vad de väljer att göra med den produkt som används.

Många företag lever idag på att sälja fri programvara. Det är bra för det gör att användare blir mindre inlåsta. Men vissa företag blandar fri programvara med egna tillägg som inte är fria, detta är inte bra eftersom det ger inlåsningseffekter som vid första anblick kan missas. För att vara på den säkra sidan bör man använda produkterna från originalkällorna.

Som vi sett är fri programvara är en mycket viktig ingrediens i att bli leverantörsoberoende. För att fri programvara skall kunna leva måste den ha två saker: användare och utvecklare. Ju intressantare programvaran är desto fler leverantörer kommer att jobba med den. Användare och utvecklare kan vara företag eller individer och oftast är det en mix av de båda.

Flera leverantörer

Det är svårt att stå ensam. Det är i dessa sammanhäng sällan bra att göra det. Men det är inte heller bra att vara beroende av en leverantör, som ju då i sin tur står ensam. Vad händer om den leverantören helt plötsligt gör ett val eller en prioritering som inte gynnar er verksamhet?

Dela för framtiden

Att använda fri programvara gör att man på sätt och vis blir beroende av den. Denna beroendeställning är inte lika avgörande som att vara beroende av en leverantör men kopplingen finns ändå. Skillnaden är att nu är det du som styr.

Vad gäller de produkter du använder så är det bra för dig ju fler som använder dem och ju fler som använder dem på liknande sätt som du själv. Att vara ensam användare av ett övergivet projekt är ingen trevlig sits, även om den är relativt bra som det rör sig om ett fritt program.

Det ligger nu i ditt eget intresse att fler använder programmet och helst att de använder det på liknande sätt som dig själv. Därför är det viktigt att du delar med dig av dina erfarenheter och eventuella modifieringar av programmet i fråga. Det gagnar både dig själv och andra.

Wednesday, 13 September 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Public Money – Public Code

Free Software Foundation Europe startar idag ett initiativ för att sprida information om fri programvara i den publika sektorn. Inget nytt egentligen, vi har pratat om det länge och det finns flera äldre initiativ. Men detta är nytt, fräscht och snyggt.

Tummen up!

Wednesday, 30 August 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: SIS förklarar omröstningen ogiltig

För 10 år sedan meddelar SIS att omröstningen om OOXML är ogiltig.

Som jag har berättat om tidigare var jag engagerad i skandalen på SIS där Microsoft kuppade igenom ett Ja till sin föreslagna standard OOXML.

SIS befann sig nu i ett underligt läge. Man hade haft en omröstning som alla insåg inte gått rätt till och den hade lett till att man skulle rösta Ja i ISO. Den ursprungliga gruppen skulle med största sannolikhet ha kommit fram till ett Nej. Vad skall man göra?

Det var för lite tid för att göra en ny omröstning. Och om man skulle göra en, hur skulle den gå till?

I en intervju med Lars Flink, dåvarande VD för SIS några dagar innan kan man mellan raderna läsa lösningen när han på frågan om SIS kan riva upp beslutet svarar:

– Det enda som skulle kunna riva upp beslutet är om något formellt fel begåtts. Om något i processen inte varit korrekt. Om det är aktuellt nu är en hypotetisk fråga som jag avstår från att besvara.

Några dagar senare, idag för 10 år sedan, kom beskedet. SIS ogiltigförklarar omröstningen. Anledningen är röstfusk. Så här säger Lars Flink i en intervju i Ny Teknik.

– Vi har fått en hel del information under de här dagarna och den pekar på att någon deltagit i omröstningen med mer än en röst.

Jag har hört ryktesvägen att något sådant fusk inte förekom. Men en läsare på min blogg föreslår att det kan vara Microsoft som avses. Jag vet inte, men det var nog den enda lösningen för SIS att klara sig ur denna situation.

Men hur skulle man göra med omröstningen i ISO? Det slutade med att SIS lade ner Sveriges röst i ISO.

Sunday, 27 August 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: SIS-skandalen kring OOXML

Idag är det exakt 10 år sedan skandalen på SIS och då mina ”15 minutes of fame” startade. Jag var då som nu en anhängare av fri programvara. Det vill säga programvara som tillåter insyn och inte snärjer dig som användare. För 10 år sedan var jag mycket mer engagerad än idag men jag står fortfarande fast vid mina principer. Många, många gånger under åren har vi fått rätt och jag har i efterhand kunnat säga ”Vad var det jag sa?”.

För 10 år redan var dokumentformat och öppna standarder i ropet. Det fanns ett standardformat som heter OpenDocument Format (ODF) som är ISO-standard. Detta användes då främst av OpenOffice.org som är en populär kontorsprogramvara. Microsoft som var ledande i branschen använde ett eget proprietärt format.

Eftersom öppna standarder var väldigt hett efterfrågade myndigheter och företag just det. Det skulle vara öppet och man skulle kunna byta program utan inlåsningseffekter.

Microsoft har då två alternativ. Antingen omfamnar man den befintliga standarden eller så gör man en egen. Tyvärr valde de det sistnämnda.

Microsoft kallade sitt format Office Open XML (OOXML). Förvillande likt ODF. Många trodde nog att debatten handlade om deras äldre format (.DOC) men de var alltså ett relativt nytt format som inte många använde då. Microsoft lyckades dessutom få detta nya format att snabb-behandlas av ISO. Hur det gick till undrar jag fortfarande.

I ISO ingår svenska SIS. Så SIS skall rösta om OOXML i ISO. Hur man skall rösta skall tas fram i en arbetsgrupp som hette Ag17. Här satt personer från olika företag och intressenter. Det var inte så många med i gruppen från början. Men SIS regler gjorde det möjligt att gå med i gruppen ända fram till omröstningen och då ha rösträtt. Denna konstiga regel utnyttjades av både Microsoft och vi som kontrade på samma sätt. Dessvärre förlorade vi.

Hur det gick till och vad som hände sedan skrev jag om i inlägget SIS sålde sin röst rörande OOXML. Det var exakt 10 år sedan idag.

Inlägget ovan har lästs (eller i alla fall visats) hundratusentals gånger. Dagen efter mötet fick jag sätta upp en statisk sida med bara det inlägget för servern belastades så hårt. Det fanns länkar till min lilla blogg från flera stora dagstidningar och väl trafikerade webbplatser som till exempel Slashdot och IDG.

För mig började det med ett telefonsamtal från en person aktiv i AG17 en fredag kväll. Jag skriver inte vem eftersom jag inte frågat personen i fråga. Men det var i alla fall inte jag som upptäckt det, jag bara hängde med. Det hade tillkommit nya företag som vi trodde skulle rösta ja. Vi önskade att SIS skulle rösta nej. Planen var att vi skulle väga upp med lika många. Men på mötet kom många fler än vi trott.

Jag åkte till mötet. Jag var alltså med där på mötet på riktigt. När jag kom hem skrev jag inlägget. Jag var en av de första som skrev om det och eftersom jag hade varit med fick det stor spridning. Tidningarna ringde. Bokstavligen hela natten. Flera som ringde hade bara två frågor:

 • Är du Marcus Rejås?
 • Är det du skriver på din blogg sant?

Jag svarade ”Ja” på båda. Vissa ville veta lite mer. Mötet var på en måndag och telefonen ringde hela veckan. Det gick inte att jobba alls den veckan. Om det var jobbigt? Nej, jag tyckte det var skitkul. Det var journalister, organisationer, företag, myndigheter, till och med Rikspolisstyrelsen (av någon anledning) och privatpersoner hörde av sig. Till en början var alla positiva. Men senare, efter att SIS beslutat att lägga ner sin röst (mer om det senare) blev det mindre positiva brev.

En organisation som inte var så glad var Microsofts intresseförening IAMCP som senare kom att stämma SIS för detta möte. Jag hade kontakt med ordföranden där och vi talades vid i telefon och skickade flera brev till varandra. Han var väldigt trevlig och även om vi stod långt ifrån varandra tror jag vi fann en ömsesidig respekt för varandra.

Det fanns andra som inte var så glada också. Jag fick så klart också arga brev. Inga hot direkt men några rejäla utskällningar.

Dagarna som följde var som sagt kaotiska. Jag hoppas jag får tid att berätta mer. Men kortfattat kan man säga att OOXML först fick avslag i ISO men efter en runda till klubbades det igenom på mycket tveksamma grunder.

Blev världen bättre eller sämre? Nåja världen snurrar på. Vi snackar programvara här… Men inget hade varit sämre om vi vunnit. Tvärt om.

Vad var det jag sa?

Det skrevs så klart mycket om detta. De flesta vinklade det som att Microsoft gjort fel. I själva verket var det ju SIS regler som var fel. Här följer bara några exempel på artiklar som finns kvar från mitt inlägg (tyvärr fungerar inte de flesta länkar efter 10 år men dessa är kvar. Sök på SIS och OOXML så hittar du massor av artiklar):

DN: Microsofts affärspartners köpte Sveriges röst
Computer Sweden: Microsoftkupp mot formatomröstning
Tech World: Microsoft anklagat för att rigga omröstningen i OOXML
Computer Sweden: Microsoft pressade partners att rösta ja
The Local: Microsoft accused of buying Swedish votes
Metro: Microsofts röstkupp värd miljardbelopp
Ny teknik: Microsoft erkänner röstkupp hos SIS

Jag hoppas få tid att inom de närmaste dagarna berätta mer om eftermälet av detta turbulenta möte. Kortfattat kan jag säga att SIS lade ner sin röst i ISO. OOXML röstades först ner i ISO men på ett uppföljande möte accepterades standarden. OOXML är alltså en standard idag. SIS har idag ändrat sina regler.

Monday, 03 July 2017

Technoshamanism in Aarhus - Rethink Ancestrality and Technology

 • MODSPIL
 • 12:56, Monday, 03 July 2017

OPEN CALL


On August 12, 2017 from 14:00 to 22:00 there will be a technoshamanism meeting in Dome of Visions, Aarhus, Denmark.

The purpose of the meeting is to unite people who are interested in the combination of DIY technologies such as free software and permaculture with ancestral, ancestorfuturist and shamanistic practices. We are calling all the cyborgs, witches, heretics, technoshamans, programmers, hackers, artists, alchemists, thinkers and everyone who might be curious to join us and explore the possiblities of combining ancestorfuturism, perspectivism, new and old indigenism in the middle of the climate changes of the anthropocene.

If you feel attracted by the combination of these terms, techno + shamanism and ancestrality + futurism and if you're worried about the destruction of the Earth and the hegemony of capital and neoliberal ontologies, this event is for you. In view of Aarhus' slogan as European Cultural Capital of 2017, the theme of this event could be: Rethink ancestrality and technology!

We welcome all proposals for rituals, musical and artistic performances, talks, discussions and technological workshops. Please send your proposal to xamanismotecnologico@gmail.com.

The proposal needs to be short (250 words) with your web site (if any) and a short bio.

PROGRAM

FREE RADIO

The verbal talks will be structured as roundtable discussions with several participants which are recorded and simultaneously live streamed as Internet radio.

Topics:

 • TECHNOSHAMANISM - What is it?
 • Ancestrality and ancestrofuturism
 • Experiences from the II International Festival and other events
 • Immigration and new ontologies arriving in Europe
 • Self-organizing with free software and DIY technology
 • Your proposal!

PERFORMANCE AND RITUAL

A collaborative DIY ritual to end the event - bring costumes, proposals, visual effects, ideas and musical instruments.

We welcome proposals for all kinds of performance, rituals and narratives along the lines of this open call - all proposals to be sent to xamanismotecnologico@gmail.com.

NOTE

When we have received your proposals, we will organize them and publish a detailed program around August 1, for the discussions and workshops as well as for the rituals.

ACCOMODATION

If you don't live in Aarhus and need accomodation, that can be arranged (for free). Bring your sleeping bag!

WHO ARE WE?

This encounter is organized by Carsten Agger, Beatriz Ricci, Fabiane M. Borges and Ouafa Rian.

TECHNOSHAMANISM - THE NETWORK

Tecnoshamanism is an international network for people interested in living out their ideas in everyday life while focusing on open science, open technology, free and DIY cosmological visions and feel the necessity of maintaining a strong connection to the Earth as a living, ecological organism.

In recent years, we have had meetings in Spain, England, Denmark, Ecuador, Colombia, Brazil, Germany, and Switzerland. In November 2016, we had the II International Festival of Tecnoxamanism in the indigenous Pataxรณ village of Parรก in Bahia, Brazil. The purpoose of this meeting is to discuss technoshamanism as outlined above and to strengthen and grow this network, hopefully reaching out to new partners in Denmark and beyond. The network is based in Brazil but draws inspiration from all over the world.

You can find nmore information on technoshamanism in these articles:


 ย 

ACKNOWLEDGEMENTS

This event is supported by Digital Living Research Commons, Aarhus University and NANO/PPGAV/EBA/UFRJ  (Federal University of Rio de Janeiro).

Wednesday, 14 June 2017

Technoshamanism and Wasted Ontologies

 • MODSPIL
 • 15:09, Wednesday, 14 June 2017

Interview with Fabiane M. Borges published on May 21, 20171

By Bia Martins and Reynaldo Carvalho – translated by Carsten Agger

Fabiane M. Borges, writer and researcher

Also available in PDF format

In a state of permanent warfare and fierce disputes over visions of the future, technoshamanism emerges as a resistance and as an endeavour to influence contemporary thinking, technological production, scientific questions, and everyday practices. This is how the Brazilian Ph.D. in clinical psychology, researcher and essayist Fabiane M. Borges presents this international network of collaboration which unites academics, activists, indigenous people and many more people who are interested in a search for ideas and practices which go beyond the instrumental logic of capital. In this interview with Em Rede, she elaborates her reflections on technoshamanism as platform for producing knowledge and indicates some of the experiences that were made in this context.

At first, technology and shamanism seem like contradictory notions or at least difficult to combine. The first refers to the instrumental rationalism that underlies an unstoppable developmentalist project. The second makes you think of indigenous worldviews, healing rituals and altered states of consciousness. What is the result of this combination?

In a text that I wrote for the magazine Geni2 in 2015, I said this: that techno + shamanism has three quite evident meanings:

 1. The technology of shamanism (shamanism seen as a technology for the production of knowledge);
 2. The shamanism of technology (the pursuit of shamanic powers through the use of technology);
 3. The combination of these two fields of knowledge historically obstructed by the Church and later by science, especially in the transition from the Middle Ages to the Renaissance.

Each of these meanings unfolds into many others, but here is an attempt to discuss each one:

1) When we perceive shamanism not as tribal religions or as the beliefs of archaic people (as is still very common) but as a technology of knowledge production, we radically change the perception of its meaning. The studies of e.g. ayahuasca shows that intensified states of consciousness produces a kind of experience which reshapes the state of the body, broadening the spectrum of sensation, affection, and perception. These “plants of power” are probably that which brings us closest to the “magical thinking” of native communities and consequently to the shamanic consciousness e– that is, to that alternative ontology, as Eduardo Viveiros de Castro alerts us when he refers to the Amerindian ontology in his book Cannibal Metaphysics3, or Davi Kopenawa with his shamanic education with yakoana, as described in The Falling Sky4. It is obviously not only through plants of power that we can access this ontology, but they are a portal which draws us singularly near this way of seeing the world, life itself. Here, we should consider the hypotheses of Jeremy Narby in his The Cosmic Serpent: DNA and origins of knowledge where he explains that the indigenous knowledge of herbs, roots and medicine arises partly from dreams and from the effects of entheogens.

When I say that shamanism is a technology of knowledge production, it is because it has its own methods for constructing narratives, mythologies, medicine and healing as well as for collecting data and creating artifacts and modes of existence, among other things. So this is neither ancient history nor obsolete – it lives on, pervading our technological and mass media controlled societies and becoming gradually more appreciated, especially since the 1960s where ecological movements, contact with traditional communities and ways of life as well as with psychoactive substances all became popular, sometimes because of the struggles of these communities and sometimes because of an increased interest in mainstream society. A question arose: If we were to recuperate these wasted ontologies with the help of these surviving communities and of our own ruins of narratives and experiences, would we not be broadening the spectrum of technology itself to other issues and questions?

2) The shamanism of technology. It is said that such theories as parallel universes, string theory and quantum physics, among others, bring us closer to the shamanic ontology than to the theological/capitalist ontology which guides current technological production. But although this current technology is geared towards war, pervasive control and towards over-exploitation of human, terrestrial and extra-terrestrial resources, we still possess a speculative, curious and procedural technology which seeks to construct hypotheses and open interpretations which are not necessarily committed to the logic of capital (this is the meaning of the free software, DIY and open source movements in the late 20th and early 21st century).

We are very interested in this speculative technology, since in some ways it represents a link to the lost ancestral knowledge. This leads us directly to point 3) which is the conjunction of technology with shamanism. And here I am thinking of an archeology or anarcheology, since in the search for a historical connection between the two, many things may also be freely invented (hyperstition). As I have explained in other texts, such as the Seminal Thoughts for a Possible Technoshamanism or Ancestrofuturism – Free Cosmogony – Rituals DIY, there was a Catholic theological effort against these ancestral knowledges, a historical inhibition that became more evident during the transition from the Middle Ages to the Renaissance with its inquisitions, bonfires, prisons, torture and demands for retraction. The technology which was originally a part of popular tradition and needs passed through a purification, a monotheist Christian refinement, and adhered to these precepts in order to survive.

In his book La comunidad de los espectros5, Fabián Ludueña Romandini discusses this link between science and Catholicism, culminating in a science that was structurally oriented towards becoming God, hence its tendency to omnipresence, omnipotence and omniscience. Its link to capital is widely discussed by Silvia Federici in her book Caliban and the Witch6, who states that the massacre against witches, healers, sorcerers, heretics and all who did not conform to the precepts of the church was performed in order to clear the way for the introduction of industrial society and capitalism. So two things must be taken into account here: first, that there has been a violent decimation of ancestral knowledge throughout Europe and its colonial extensions and secondly, that the relationship between science/technology and the wasted ontologies was sundered in favor of a Christian theological metaphysics.

Faced with this, techno + shamanism is an articulation which tries to consider this historical trauma, these lost yet not annihilated leftovers, and to recover (and reinvent) points of connection between technology and wasted ontologies, which in our case we call shamanism since it represents something preceding the construction of the monotheisms and because it is more connected to the processes of planet Earth, at least according to the readings that interest us. But there are several other networks and groups that use similar terms and allow other readings such as techno + magic, cyber + spirituality, techno + animism and gnoise (gnosis + noise), among others, all talking about more or less the same issues.

The result of this mixture is improbable. It functions as a resistance, an awakening, an attempt to influence contemporary thinking, technological practices, scientific questions as well as everyday practices. These are tension vectors that drive a change in the modes of existence and of relation to the Earth and the Cosmos, applied to the point where people are currently, causing them to associate with other communities with similar aspirations or desiring to expand their knowledge. These changes are gradually taking shape, whether with clay or silicium technology. But the thing is crazy, the process is slow and the enemy is enormous. Given the current level of political contention that we are currently experiencing in Brazil, associations and partnerships with traditional communities, be they indigenous, afro-Brazilian, Roma, aboriginal or activist settlements (the MST7 and its mystique), seems to make perfect sense. It is a political renewal mixed with ancestorfuturist worldviews.

You've pointed out that conceptually technoshamanism functions as a utopian, dystopian and entropic network of collaboration. What does this mean in practice?

Fundamentally, we find ourselves in a state of constant war, a fierce dispute between different visions of the future, between social and political ontologies and between nature and technology. In this sense, technoshamanism manifests itself as yet another contemporary network which tries to analyze, position itself with respect to and intervene in this context. It is configured as a utopian network because it harbors visionary germs of liberty, autonomy, equality of gender, ethnicity, class and people and of balance between the environment and society that have hitherto characterized revolutionary movements. It is dystopian because at the same time it includes a nihilistic and depressive vision which sees no way out of capitalism, is disillusioned by neoliberalism and feels itself trapped by the project of total, global control launched by the world's owners. It sees a nebulous future without freedom, with all of nature destroyed, more competition and poverty, privation and social oppression. And it is entropic because it inhabits this paradoxical set of forces and maintains an improbable noise – its perpetual noisecracy, its state of disorganization and insecurity is continuous and is constantly recombining itself. Its improbability is its dynamism. It is within this regime of utopia, dystopia and entropy that it promotes its ideas and practices, which are sometimes convergent and sometimes divergent.

In practice, this manifests itself in individual and collective projects, be they virtual or face-to-face and in the tendencies that are generated from these. Nobody is a network, people are in it from time to time according to necessities, desires, possibilities, etc.

This network's meetings take place in different countries, mainly in South America and Europe. Can you give some examples of experiences and knowledge which were transferred between these territories?

Some examples: Tech people who come from the European countries to the tecnoshamanism festivals and return doing permaculture and uniting with groups in their own countries in order to create collective rituals very close to the indigenous ones or collective mobilization for construction, inspired by the indigenous mutirão. Installation of agroforestry in a basically extractivist indigenous territory organized by foreigners or non-indigenous Brazilians working together with indigenous people. The implementation of an intranet system (peer-to-peer network) within indigenous territory (Baobáxia). Confluence of various types of healing practices in healing tents created during encounters and festivals, ranging from indigenous to oriental practices, from afro-Brazilian to electronic rituals, from Buddhist meditation to the herb bath of Brazilian healers, all of this creating generative spontaneous states where knowledge is exhanged and is subsequently transferred to different places or countries. Indigenous and non-indigenous bioconstructor's knowledge of adobe, converging in collective construction work in MST's squatted lands (this project is for the next steps). Artistic media practices, performance, live cinema, projection, music, and so on, that are passed on to groups that know nothing about this. In the end, technoshamanism is an immersive and experiential platform for exchanging knowledge. All of this is very much derived from the experiences of other networks and movements such as tactical media, digital liberty, homeless movements, submediology, metareciclagem, LGBTQ, Bricolabs, and many others. In the technoshamanism book, published in 2016, there are several practices that can serve as a reference.

Technoshamanism arose from networks linked to collaborative movements such as Free Software and Do It Yourself with the same demands for freedom and autonomy in relation to science and technology. To what extent has it proposed new interventions or new kinds of production in these fields? Can you give an example?

First is important to say that these movements of free software and DIY have changed. They have been mixed up with the neoliberal program, whether we're talking about corporate software or about the makers, even though both movements remain active and are still spaces of invention. In the encounters and festivals, we are going as far is possible, considers our precarious nature, lack of dedicated funding or support from economically stronger institutions, we rely mainly on the knowledge of the participants of the network, which come into action in the places. I also know of cases where the festivals inspired the formation of groups of people who returned to their cities and continued to do work related to technological issues, whether in the countryside, in computer technology, and in art as well. Technoshamanism serves to inspire and perhaps empower projects that already function, but which technoshamanism endorses and excites.

I think that a fairly representative example is the agroforest, the Baobáxia system and the web radio Aratu that we implemented with the Pataxó in the Pará village. It is an exhange and simultanously a resistance that points to the question of collaboration and autonomy, remembering that all the processes of this planet are interdependent and that autonomy is really a path, an ideal which only works pragmatically and to the extent that it's possible to practice it. So we're crawling in that direction. There are networks and processes much more advanced.

What we'd like to see is the Pataxó village Pará (home of the II International Festival of Technoshamanism), to take one example, with food autonomy and exuberant agroforests and wellsprings, with media and technological autonomy and very soon with autonomous energy. We'd like to see that not just for the Pataxó, but for all the groups in the network (at least). But that depends a lot on time, investment and financing, because these things may seem cheap, but they aren't. We should remember that corporations, entrepeneurs and land-owners are concentrating their forces on these indigenous villages and encouraging projects that go totally against all of this, that is, applying pressure in order to take their land, incorporate them in the corporate productive system and turn them into low-paid workers, etc.

In May 2017 we met with the Terra Vista Settlement in Arataca (Bahia, Brazil). They invited the leaders of the Pataxó village to become part of the Web of Peoples8 which has this exact project of technological and alimentary autonomy and I see this as a kind of continuation of the proposals which were generated in community meetings in the Pará village during the preparations for the II International Festival of Technoshamanism. Everything depends on an insistent and frequent change in the more structural strata of desire. And when we understand that TV channels like the Globo network reach all these territories, we see the necessity of opening other channels of information and education.

Do you believe that insurgent knowledge and anti-hegemonic epistemologies should gradually take up more space in the universities or is it better for them to remain in the margin?

Fabiane M. Borges

In a conversation with Joelson, leader of the MST in the Terra Vista settlement he gave the following hint, which was decisive for me: “Technoshamanism is neither the beginning nor the end, it is a medium.” His suggestion is that as a medium, technoshamanism possesses a space of articulation, which rather than answering questions of genesis and purpose functions as a space of interlocution, for making connections, uniting focal points, leveraging movements, expanding concepts and practices concerning itself and other movements – that is, it plays in the middle of the field and facilitates processes.

As yet another network in the “middle”, it negotiates sometimes within institutions and sometimes outside them, sometimes inside academia and sometimes outside it. Since it consists of people from the most diverse areas, it manifests itself in the day to day life of its members. Some work in academia, some in healing, others in a pizzaria. That is, the network is everywhere where its participants are. I particularly like it when we do the festivals autonomously, deciding what to do and how to do it with the people who invite us and we don't have to do favours or do anything in return for the institutions. But this is not to say that it will always be like that. In fact, the expenses of those who organize the meetings are large and unsustainable. Sometimes the network will be more independent, sometimes more dependent. What it can't do is stagnate because of the lack of possibilities. Crowdfunding has been an interesting way out, but it's not enough. It's necessary sometimes to form partnerships with organizations such as universities so the thing can continue moving in a more consistent and prolonged form, because it's difficult to rely on people's good will alone – projects stagnate because they lack the ressources.

Notes

1 Source: Em Rede - http://www.em-rede.com/site/entrevista/fabiane-m-borges-tecnoxamanismo-como-meio-de-recuperar-e-reinventar-pontos-de-conex%C3%A3o (last saw 12/06/2017)
2 http://revistageni.org/10/tecnoxamanismos-etc/
3 Eduardo Viveiros de Castro, Cannibal Metaphysics, Univocal (2014), available here: https://hamtramckfreeschool.files.wordpress.com/2014/11/eduardo-viveiros-de-castro-cannibal-metaphysics-for-a-poststructural-anthropology.pdf
4 Davi Kopenawa and Bruce Albert, The Falling Sky, Belknap Press (2013).
5 Fabián Ludueña, La comunidad de los espectros: Antropotecnia, Mino y Davila (2010).
6 Silvia Federici, Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation. Brooklyn, NY: Autonomedia (2004). Available here: https://libcom.org/files/Caliban%20and%20the%20Witch.pdf
7 MST, the “landless worker's movement” is a social movement in Brazil that fights for workers' access to land through demands for land reform and direct actions such as establishing settlements on occupied land.
8 Teia dos Povos, http://teiadospovos.redelivre.org.br/

Thursday, 04 May 2017

Beretning om II Internationale Festival for Teknoshamanisme

 • MODSPIL
 • 08:36, Thursday, 04 May 2017

Festivalen foregik i Bahia i november 2016.

Her er min beretning om den, sakset fra min engelskprogede FSFE-blog:


A scene from a short film created as part of the festival's video workshop.

On November 9 2016, I and my son Johannes left Denmark for Brazil in order to co-organize and attend the II International Festival of Technoshamanism. You can read more about the background for this festival at the technoshamanism site as well as in previous posts on this blog.

Each participant in the festival was expected to propose an activity, and as one of the organizers I was no exception. The II International Festival of Technoshamanism took place in the Pataxó village Pará in the extreme south of the Brazilian state of Bahia, and my proposal was to install a working node (mucúa) of the Baobáxia system in the village. The purpose of this node is to act as an archive of the indigenous cultural production, a way yo protect and salvage the indigenous culture in electronic form for decades to come, and a way for the Pataxó to do so with complete ownership over the infrastructure as well as the content – independently of corporate and proprietary content-sharing sites such as Facebook and YouTube.

Who are the Pataxó?

Well, I’ve written about them before, after I participated in the first technoshamanism festival in 2014. The Pataxó are an indigenous people (what we sometimes call “Indians”, indeed they sometimes call themselves that) who live near the sea in the extreme south of the Brazilian state of Bahia. The Aldeia Pará (Pará Village) is located in what the Pataxó call their origin or Aldeia Mãe, the area from which they were all expelled in the massacre of 1951. It is situated far from everything in the middle of an indigenous reserve comprising some 8500 hectares and is home to some 69 families. The neighboring village of Barra Velha is located 5 km from Pará and has a population of about 400 families.

The Pataxó are an intelligent and open-minded people, and though they have not had much exposure to computers, they are very conscious of the potential of modern technology in the struggle for their culture and their land, which has been a constant factor in Pataxó life for several decades – not least given that many of their villages are threatened by expulsion. In October 2016, the village of Aratikum some 100 kilometers north of Pará was actually razed to the ground by the police in the service of local land owners.

Opening ritual in Akurinã Pataxó's healing space.

The Pataxó’s motivation for hosting the event was to be able to exchange knowledge – to learn something from all us urban hackers and activists with our experience in free software and art and social movements, and to teach us something in the bargain. Each participant would propose an activity – a workshop, an art installation, a ritual, a performance, a talk – and would be free to participate in the other proposed activities. Among the activities proposed by the Pataxó were the festival’s opening and closing rituals, a healing tent, traditional Pataxó cooking, traditional body paint, fishing and hunting methods, the cultivation of manioc and manufacturing of manioc flour, musical sessions and the jogos indigenas, the indigenous sports games which took the form of a competition between Indians and non-Indians.

As I said, my proposal was to install a node of Baobáxia and – just as, or even more, important – give workshops in how to use and maintain the system (running on a dedicated Debian GNU/Linux server) themselves so it could be useful also after we left.

Technoshamanism, ancestrality and the Destructor

But if the Pataxó’s motivation for hosting the event was to make friends and allies and gain new knowledge, then what was our motivation for organizing it? And by “we” I mean a large group of people in the technoshamanism network, mainly but (obviously enough) not exclusively Brazilian: Fabi Borges, Jonatan Sola, Sue Nhamandu, Rafael Frazão, Fernando Gregório, Luiza Só, Rodrigo Krul and too many more to mention, apart from the many participants who arrived at the festival with similar motives and gave many outstanding contributions?

One thing is the connection of technoshamanism with reconnection - reconnecting with the Earth, reconnecting with the ancestral worldviews of the thousands of generations of people who lived close to the Earth in a mainly oral culture. The Pataxó live in a reserve where they can live well off the earth, they have a strong connection to their ancestral way of life as well as, quite literally, to their ancestors and other ancestral spirits, who often show up at their rituals. As such, the Pataxó have 500 years of experience in dealing with European colonizers and the usurping civilization, and they have developed an immense skill in navigating this kind of pressure without losing neither their independence nor their traditional culture.

As opposed to that, the norm in our cities is that of disintegration, not least of community spirit and ancestral culture. Traditional songs and tales which might have been handed down in subtly changing ways for hundreds or thousands of years are replaced with comic books and cinema, which are replaced with endless children’s TV shows, which as we grow up are replaced with “breaking news”, X Factor and a host of even more diluted and inane TV shows. Culture ceases to be something we do ourselves and do together, neighborhoods cease to be communities and the cultural divide even splits up the families, so that we end up as disjoint individuals in a sea of strangers who can only struggle to recreate something vaguely resembling a genuine community. Sometimes, of course, as in the case of many successful free software projects, genuinely succeeding.

In his recent novel “Jerusalem“, the writer and comic book author Alan Moore metaphorically describes this phenomenon, which he has experienced first hand in his home town of Northampton, as “the Destructor”. The Destructor was a garbage incinerator which for decades was actually and physically located in the poorest neighborhood in Northampton, reducing people’s life expectancy with at least ten years, its location a daily reminder to the inhabitants of the Boroughs of how little the rest of the city cared about them.

And yet the Boroughs was actually the oldest neighborhood in Northampton and home to a bafflingly rich, orally transmitted ancestral working class culture which was, after World War I and under the impression of the Russian revolution, deliberately crushed by city planning. According to Alan Moore, the policies which have disempowered modern Europeans by stripping us of our communities were deliberately inflicted. Moore describes the destructive effect on the communities with these words:

He saw a hundred old men and old women moved from the condemned homes where they’d raised their families, dumped in distant districts with nobody that they knew and failing to survive the transplant. By the dozen they keeled over on the well-lit stairs of their new houses; in the unfamiliar indoor toilets; onto their unprecedented fitted carpets; on the pillows of magnolia-painted bedrooms that they failed to wake to. Countless funerals fell into the Mayorhold’s fires, and furtive teenage love-affairs, and friendships between relocated children sent to different schools. Infants began to understand that they would probably now never marry the classmate they had been expecting to. All the connecting tissue, the affectations and associations, became cinders. (p. 731)

The Northampton neighborhood known as the Boroughs descended into complete misery and insecurity, containing the points of trade that “supplied the customers who drew the girls, who brought the pimps, who dealt the drugs, which bred the guns that shot the kids who lived in the house that crack built” (p. 691). But there’s a point in that – that kind of misery is very common in urbanized Brazil as well as in Europe, and a contact with people who still retain an orally transmitted culture and whose communities were never fragmented by the Destructor could teach us something about reconnecting, with the Earth and its spirits, with our natural spirituality and with true community.

The Festival area

As we arrived in Pará about November 14, our first job was to establish a good contact with the Pataxó, organize food for the event and start rigging the computers and other technical equipment.

As everybody else, we were camping in what was at first quite precarious conditions due to the heavy rainfall before the festival started.

Luckily, the Pataxó were very helpful and we managed to secure everything against the rain before the start of the festival on November 22.

Installing Baobáxia

Community Radio sending from the Pataxó Kijeme Cultural, home of the GNU/Linux computers

Before our arrival, the Pataxó had built a completely new house for cultural production, in which they had placed four stationary computers they had received from the reservation’s Fisherman’s Association which originally got them from a government program. These four computers were quite old and had Windows installed. Our first task was to replace that with GNU/Linux.

At first, our attempts at setting up the computers were haunted by technical difficulties. First of all, we were unable to get them to boot from USB drives, which meant we had to buy burnable CDs or DVDs. When we got them, we realized they could not really boot from the DVDs either due to our images being 64 bit, and these trusty old computers were actually 32 bit. We couldn’t use the Internet for troubleshooting since there was no Internet yet – it was supposed to arrive during the week before the festival, but the roads were closed because of the rain.

In the end, Pablo Vieira from the Assentamento Terravista near Ilhéus (with the microphone in the picture above) arrived, and as it turned out, he knows these computers very well; they can boot from USB if a rather obscure BIOS setting is enabled. In his pocket was a bootable USB with the most recent 32 bit Linux Mint, and everyone was happy and the computers were well prepared for the arrival of the Internet later that week.

The Internet arriving at Aldeia Pará. Pataxó warrior Txayhuã is painting festival organizer Fabi Borges while the operator's car has stopped at the new culture house. Half an hour later, there was Internet.

I was not alone in the task of installing Baobáxia and giving workshops about it – Vincenzo Tozzi from the Mocambos network, Sicilian and founder of the Baobáxia project, joined the festival as well. Vince is a programmer and computer scientist and wrote a major part of the Baobáxia system himself, but he is really a philosopher of networks with important insights in the potential of free software and offline digital communications, and his presence was an invaluable contribution to the festival.

Vincenzo Tozzi from the Mocambos networks explains Baobáxia to village chief Ubiratã. Also listening are Pablo Vieira and Arapaty Pataxó.


Our two workshops in Baobáxia were a huge success, and especially the younger generation of the Pataxó showed a great interest in working with this technology. The Baobáxia node we installed is still active in the village and is still not connected to the Internet, but you can see the contents in its present degree of synchronization here.

What else was in the festival?

A lot of things.

Some very beautiful rituals:
DSC07216-460

And video workshops, radio workshops, capoeira, samba in the church in honor of Saint Benedito, seed exchange, agroforestry, construction of dry composting toilets, radio production, discussions about the pros and cons of ecoturism, and much, much more. I might do a followup post on that, in the meantime let it be said that the festival was a unique experience and I’m very happy to be one of the people who made it happen.Artiklen er også at finde på teknoshamanisme-bloggen.

Sunday, 26 March 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: Ian Murdock

För exakt 10 år sedan skrev jag på bloggen om hur Sun anställt  Ian Murdock. Jag ställde mig positivt till detta.

Ian Murdock var skaparen av Debian GNU/Linux. Den distribution jag då som nu använder dagligen. Namnet Debian tog Murdock från sitt namn och sin fru Debras namn. Debra och Ian blev lite förkortat Debian. Ian och Debra fick tre barn.

Det var 1993 som han skapade Debian och skrev Debian Manifesto. Efter det har han också hunnit med att  vara teknisk chef på Free Standards Group och styrelseledamot i Linux Standars Base. Han har också varit CTO för Linux Foundation. Linux Foundation lämnade han 2007 för att börja jobbba på Sun som jag skrev om tidigare.

Sedan gick det tyvärr utför för Murdock. Året efter han anställdes på Sun skildes han och Debra. Han slutade på Sun 2010 och började jobba på Salesforce Marketing Cloud fram till 2015. I november 2015 började han jobba på det spännande teknikföretaget Docker. Men allt stod inte rätt till.

Murdock hade sedan länge psykologiska problem och hade åtminstone mot slutet problem med alkohol. Den 28 december 2015 tog Ian till slut sitt liv genom att hänga sig själv efter att ha postat massor av uppenbart förvirrade tweets på twitter.

Ian har betytt mycket för fri programvara och kommer att minnas framförallt för Debian så klart men även mycket annat. Vila i frid.

Sorgligt …

Thursday, 09 March 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Chattkriget – Microsoft eller Slack – Jabber!

Chattkriget, skriver IDG, står mellan Microsoft och Slack. Låt mig bjuda in ännu en kombattant, Jabber. Eller XMPP Instant messaging som det kanske borde heta. Det har massor av fördelar. Till exepmel att du kan ha din egen server (om du vill). Du kan skapa chattrum med interna kontakter på företaget och även bjuda in konkurrenter om du vill. Ingen central server behövs. Du behöver inte lämna någon information till externa företag utan hålla allt internt om du vill.

Vidare finns massor av olika klienter till Jabber för alla operativsystem. Ser faktiskt ingen anledning att använda något annat system.

Thursday, 03 November 2016

Fri programvara – Rejås Blog: Keep it simple, stupid

Vi har alla hört den förr KISS-principen. Krångla inte till det. Logiskt och smart.

När det gäller it-drift har jag alltid haft en viss skepsis mot avancerade, dyra system som inte kan gå sönder. Det kan vara till exempel serverkluster eller SAN-lösningar. När de är så komplexa att jag inte förstår blir jag skeptisk.

Dessa system har dock en väldigt stor acceptans bland företag och organisationer där ute. Man skall helt enkelt ha dem om man skall vara någon att räkna med. Men jag brukar säga att när något som är så stort, redundant och avancerat att det inte kan gå sönder, i alla fall går sönder så är det bara stort och avancerat. Inte sällan måste man vänta på leverantören av systemet för att kunna lösa problemet. Nertiden blir lång.

Jag kan så klart inte nämna några exempel, men jag har flera. Både på SAN-lösningar, serverkluster och HA-system.

Thursday, 25 February 2016

Technoshamanist ritual in Berlin

 • MODSPIL
 • 05:20, Thursday, 25 February 2016

DIY ritual, DIY cosmogonies for the anthropocene. The inspiration for the ritual are the pollution disaster in the Rio Doce in Mariana (Brazil) and the nuclear disaster in Fukushima. The ritual's theme is disaster, devastation, destruction.