Free Software, Free Society!
Thoughts of the FSFE Community (gmq)

Thursday, 03 August 2023

COSS.fi: SAVE THE DATE: Kansainvälinen teknologiakonferenssi Mindtrek 3.-6.10.2023 Tampereella

Mindtrek 2023

Kansainvälinen teknologiakonferenssi Mindtrek järjestetään tänä vuonna jo 26. kertaa Tampereella!

Lokakuun odotetuin tapahtuma on kohta täällä, kun vuosittainen kansainvälinen teknologia-alan Mindtrek-konferenssi järjestetään jälleen Tampereella. Mindtrek kokoaa yhteen monipuolisesti yritysten ja organisaatioiden, julkisen sektorin sekä akateemisen maailman edustajia, opiskelijoita sekä laajan kirjon eri teknologia-alojen asiantuntijoita ja päättäjiä. Mindtrek toimiikin erinomaisena alustana ihmisille ja organisaatioille verkostoitua yli toimialarajojen sekä kuulla, oppia ja inspiroitua alan ajankohtaisista ja nousevista aiheista.

Vuonna 2023 Mindtrek-konferenssi jakaantuu aiempien vuosien tapaan varsinaiseen pääkonferenssiin kuin myös aina sen yhteydessä järjestettyyn akateemiseen osuuteen, joka toteutetaan yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. COSS on vastannut konferenssin tuottamisesta yhdessä alan toimijoiden sekä muiden kumppanien kanssa jo vuodesta 2015 lähtien.

Mindtrek Conference
3.10.2023
Finnkino Cine Atlas (Koskikeskus)
Academic Mindtrek
3.-6.10.2023
Paidia (Nokia Arena) | ONLINE

Finnkino Cine Atlaksessa 3.10.2023 järjestettävän Mindtrek Conferencen yhtenä pääteemoista nähdään viime vuoden tapaan avoimen lähdekoodin innovatiivisia ratkaisuja sekä liiketoimintamalleja ja -strategioita esittelevä The Future of Open Source Business -ohjelmakokonaisuus, jossa luvassa mielenkiintoisia case-esimerkkejä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Uutuutena tämän vuoden konferenssiohjelmaan on tuotu kestävään teknologiaan ja digitalisaatioon keskittyvä Sustainable and Future-proof Tech -ohjelmakokonaisuus, joka on toteutettu yhteistyössä TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n kanssa. Ajankohtaista teemaa käsitellään niin Green ICT:n, digiregulaation ja datavastuullisuuden sekä tekoälyn etiikan kautta.

Mindtrek 2023 Speakers

Käy tutustumassa tarkemmin Mindtrekin verkkosivuilla ensimmäisiin puhujiimme. Lisää puhujavahvistuksia sekä koko konferenssiohjelman julkistus tulossa pian.

Vinkkaa tapahtumasta myös kollegallesi – toivottavasti näemme lokakuussa Tampereella!

www.mindtrek.org

Varmista paikkasi tapahtumassa alennettuun Early Bird -hintaan!

Early Bird Campaign

Juhlistaaksemme Mindtrekin lippukaupan avautumista, tarjoamme nyt nopeimmille Mindtrek Conferencen liput edulliseen Early Bird -hintaan (kampanja ei koske Academic Mindtrek -tapahtuman lippuja).

Osta lippusi nyt -25 % alennuksella ja varmista paikkasi teknologia-alan osaajien suosimassa tapahtumassa. Early Bird -tarjous on voimassa vielä maanantaihin 7.8.2023 asti. Konferenssiliput sisältävät 3.10.2023 ohjelman lisäksi myös päivän tarjoilut sekä kutsun konferenssin virallisiin After-Partyihin.

Lippukauppaan >>

 

 

Monday, 12 June 2023

COSS.fi: Yhdistyksen vuosikokouksessa valittiin uusi hallituksen kokoonpano tulevalle kaudelle

Vuosikokous 2023

Mikko Hämäläinen (CEO, Druid Oy) kertomassa osallistujille Drupal-sisällönhallintajärjestelmästä.

COSS ry:n jäsenet kokoontuivat 5.6.2023 järjestettyyn yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen sekä jäsentilaisuuteen, joka järjestettiin tänä vuonna COSSin jäsenen, Druid Oy:n, isännöimänä Pasilassa Helsingissä. Myös osa yhdistyksen jäsenistä seurasi tilaisuutta etänä verkon välityksellä.

COSSin toiminnanjohtaja Timo Väliharju yhdessä talousvastaava Sini Kilpisen kanssa esitteli vuosikokouksessa jäsenille yhdistyksen viime vuoden 2022 toimintakertomuksen, tilinpäätöksen sekä tilintarkastajan lausunnon. Kokouksessa vahvistettiin esitetty yhdistyksen tilinpäätös sekä myönnettiin hallitukselle ja toiminnanjohtajalle tili- ja vastuuvapaus. Lisäksi kokouksessa vahvistettiin toiminnanjohtajan esittelemät yhdistyksen toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio kuluvalle vuodelle 2023. Kokouksessa vahvistettiin myös yhdistyksen jäsenmaksujen suuruudet. Jäsenmaksuihin ei ehdotettu muutoksia ja ne päätettiin pitää samana kuin edellisvuosina.

Kokouksessa valittiin myös uusi COSS ry:n hallituksen kokoonpano tulevalle kaudelle 2023-2024. Hallituksen jäsenistä Ville Ilkkala sekä Jukka Ehto jättäytyvät pois hallituksesta. Hallituksen jäsenistä kolmen vuoden toimintakausi tuli tänä vuonna päätökseen puheenjohtaja Mikko Lammella, Mikko Malmgrenilla sekä Martin von Willebrandilla. Heitä kuitenkin ehdotettiin valittavaksi uudelle kaudelle. Lisäksi Sanna Jokelaa ehdotettiin valittavaksi uudeksi jäseneksi hallitukseen. Kokouksessa päätettiin hyväksyä edellä esitetty ehdotus.

COSS ry:n hallitus 2023-2024

Mikko Lampi, Metatavu Oy
Martin von Willebrand, Asianajotoimisto HH Partners Oy
Mikko Malmgren, DigiFinland Oy
Sanna Jokela, Gispo Oy

Lisäksi varsinaisen vuosikokouksen jälkeen ohjelma jatkui vielä Mikko Hämäläisen (CEO, Druid Oy) pitämällä lyhyellä tietoiskulla Drupal-sisällönhallintajärjestelmästä. Tämän jälkeen jäsenet jatkoivat vielä vapaamuotoista keskustelua ja verkostoitumista yhteisen lounaan merkeissä.

Tutustu yhdistyksen 2022 toimintakertomukseen >>

 

Monday, 29 May 2023

COSS.fi: Avoimen lähdekoodin ratkaisut vapaan tekstin analysointiin

Vapaan tekstin analysointi

Kuva: Pixabay

Artikkeli on toteutettu osana Muutoskyvykkyyttä avoimen lähdekoodin osaamisen avulla (Open MemoryLab) -hanketta. Lue lisää hankkeen sivuilta: www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/openmemorylab/

Hankkeen toteutus: 01.10.2022 – 31.12.2023

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Euroopan sosiaalirahasto (ESR) REACT-EU

Tuotamme päivittäin valtavia tekstidatamääriä, joissa voi piillä yrityksille ja organisaatioille korvaamatonta tietoa toimintansa tueksi. Kuitenkin suuri osa tekstidatasta on jäsentelemätöntä ja yrityksillä voi olla vaikeaa määritellä, miten tehokkaasti hyödyntää ja analysoida kerättyä tekstidataa.

Vapaan tekstin analysoinnilla pyritään etsimään relevanttia tietoa nimenomaan tekstidatasta. Luonnollisen kielenkäsittelyn (natural language processing, NLP) tavoitteena on tekoälyn keinoin tehdä ihmiskieli ymmärrettäväksi koneille. NLP:n ja tekstianalytiikan avulla voidaan automatisoida tekstiaineistojen käsittelyä, vähentää manuaalisia työvaiheita ja näin vähentää ihmisten tekemiä virheitä. Tekstianalytiikan avulla on mahdollista helposti analysoida suuriakin tekstimääriä ja löytää jäsentelemättömästä tekstistä erilaisia toistuvuuksia, oivalluksia, trendejä ja muita ilmiöitä. Teksianalytiikan avulla voidaan jakaa ja luokitella valtavia tietomääriä muun muassa aiheittain, yksittäisiksi lauseiksi ja avainsanoiksi sekä muodostaa näistä sanoista esimerkiksi erilaisia sanapilviä. Rakenneanalyysin lisäksi voidaan perehtyä kielen semanttisiin tasoihin eli merkityksiin digitaalisessa tekstiaineistossa. Usein teksteissä on havaittavissa myös tunteita. Näiden tekstianalyysien tuloksia on myös hyvä visualisoida. Käy lukemassa datan visualisoinnista tarkemmin aiemmin julkaisemastamme artikkelista.

Vapaan tekstin analysointiin on saatavilla lukuisia avoimen lähdekoodin ratkaisuja. Alla on listattuna muutamia suosituimpia työkaluja datatieteilijöille tekstidatan analysointiin.

 

NLTK

Natural Language Toolkit (NLTK) on Pythonille kehitetty suosittu ja monipuolinen avoimen lähdekoodin työkalu ja NLP-kirjasto tekstin analysointiin. Muihin kirjastoihin verrattuna se tukee useimpia kieliä ja pitää sisältää erilaisia NLP-tekniikoita (ml. luokittelu, tokenisointi, stemming, tagging, jäsentäminen ja semanttinen päättely). NLTK on erityisen suosittu akateemisissa tutkimusyhteisöissä sekä kieliteknologian ammattilaisten keskuudessa. Aloittelijalle ratkaisu saattaa kuitenkin olla hieman vaikea ymmärtää ja käyttää.

Lisenssi: Apache License 2.0

Koodi: github.com/nltk/nltk

Lisätietoja: www.nltk.org/index.html 

 

TextBlob

Avoimen lähdekoodin Python-pohjainen TextBlob on laajalti käytetty ja yksinkertainen eräänlainen laajennus edellä esiteltyyn NLTK-ratkaisuun. TextBlob on loistava vaihtoehto erityisesti pienempiin projekteihin ja aloittelijoille, jotka haluavat suorittaa NLP-tehtäviä, kuten tunteiden analysointia, tekstin luokittelua ja puheen osan merkitsemistä.

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/sloria/textblob

Lisätietoja: textblob.readthedocs.io/en/dev/

 

SpaCy

SpaCy on Pythonille kehitetty helppokäyttöinen ratkaisu suuriin tietomääriin ja se sisältää lukuisia jo koulutettuja malleja luonnollisen kielen käsittelyyn, mikä helpottaa oppimista, opettamista ja luonnollisen kielen käsittelyä. Lisäksi SpaCyssä kaikki on esitetty objektina merkkijonon sijaan, mikä yksinkertaistaa sovellusten kehittämisen käyttöliittymää. Myös yhteyden muodostaminen muihin kehyksiin ja datatieteen työkaluihin on helpompaa. SpaCy on suosittu valinta monien kehittäjien ja datatieteilijöiden keskuudessa. Tosin SpaCy ei tue niin montaa eri kieltä kuin esimerkiksi edellä esitelty NLTK.

Lisenssi: MIT license

Koodi: github.com/explosion/spaCy

Lisätietoja: spacy.io

 

Gensim

Gensim on yksi parhaista ilmaisista avoimen lähdekoodin Python-kirjastoista asiakirjojen ilmaisuun semanttisina vektoreina ja niiden analysointiin koneoppimismenetelmien avulla. Gensim pystyy analysoimaan raakaa, jäsentymätöntä tekstiä käyttämällä eri koneoppimisen menetelmiä. Se pystyy käsittelemään suuriakin tietomääriä tehokkaasti ja nopeasti sekä löytämään tekstistä yhtäläisyyksiä, toisiaan muistuttavia tekstejä, indeksoimaan sisältöä ja navigoimaan eri tekstien välillä.

Lisenssi: GNU Lesser General Public License v2.1

Koodi: github.com/RaRe-Technologies/gensim

Lisätietoja: radimrehurek.com/gensim/# 

 

Voyant Tools

Voyant Tools on web-pohjainen ja helppokäyttöinen avoimen lähdekoodin ratkaisu tekstianalyysien suorittamiseen. Se sisältää monia työkaluja, kuten sanapilviä, sanatiheyksiä, frekvenssilistoja ja yhteyskarttoja. Voyant Toolsin avulla käyttäjät voivat tarkastella aineistojen rakenteita, teemoja ja yhteyksiä helposti ja nopeasti. Lisäksi mikäli ei halua aineistonsa päätyvän ulkomaalaiselle palvelimelle, Voyant Tools tarjoaa myös mahdollisuuden ladata sen Java-pohjaisen serverin omalle tietokoneelle.

Lisenssi: GPL 3.0 License

Koodi: github.com/voyanttools/Voyant

Lisätietoja: voyant-tools.org

 

Apache OpenNLP

Apache OpenNLP koneoppimiseen perustuva, kattava avoimen lähdekoodin NLP-työkalu ja kirjasto, jota voidaan käyttää komentoriviltä tai kirjastona sovelluksessa. Se tarjoaa myös laajan kielituen ja mahdollistaa NLP-perustehtävät sekä sitä voidaan käyttää myös monimutkaisempien tekstinkäsittelysovellusten luomiseen.

Lisenssi: Apache License 2.0

Koodi: opennlp.apache.org/source-code.html 

Lisätietoja: opennlp.apache.org

 

AllenNLP

AllenNLP on PyTorch-pohjainen helppokäyttöinen avoimen lähdekoodin alusta, joka on kehitetty helpottamaan NLP-tehtävien ratkaisemista ja tutkimusta. AllenNLP tarjoaa laajan valikoiman esikoulutettuja malleja ja soveltuu erinomaisesti tutkimiseen ja kokeilemiseen.

Lisenssi: Apache License 2.0

Koodi: github.com/allenai/allennlp

Lisätietoja: allenai.org/allennlp

 

Monday, 22 May 2023

COSS.fi: Vuoden 2023 Open World Hero -haku on käynnistynyt

Vuoden 2023 Open World Hero -haku on käynnistynyt. Kenen sinun mielestäsi tulisi saada seuraava Open World Hero -tunnustus?

Onko sinulla mielessäsi jokin yritys, organisaatio tai yksittäinen henkilö, jonka mielestäsi tulisi saada tunnustusta merkittävästä työstään avointen tietojärjestelmien, erityisesti avoimen lähdekoodin, edistämisestä Suomessa? Arvostamme erityisesti ehdokkaiden monimuotoisuutta ja toivomme saavamme monipuolisesti ehdokkaita erilaisista taustoista. Kyseessä voi olla yhteistyökumppanisi, kollegasi tai vaikkapa sosiaalisesta mediasta tai uutispalstoilta bongaamasi organisaatio tai henkilö. Tärkeintä on tehdyn työn tulokset: mitä merkittävää avoimella lähdekoodilla ollaan saatu aikaan, miten sitä on tehokkaalla tai uudella tavalla hyödynnetty tai miten sen asemaa ja käyttöä on onnistuttu edistämään.

Jätä meille ehdotuksesi perusteluineen alla olevan linkin kautta 1.8.2023 mennessä.

Ehdota meille tunnustuksen saajaa >>

Voittajan tulee valitsemaan COSS ry:n hallitus yhdessä ohjausryhmän edustajien kanssa. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja vuoden 2023 tunnustuksen saaja tullaan julkistamaan syksyllä 3.10.2023 kansainvälisen Mindtrek-teknologiakonferenssin yhteydessä Tampereella.

___________________________

Open World Hero on COSS ry:n vuosittain jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle.

Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017), kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018), Maanmittauslaitos (2020), Harri Pitkänen (2021) sekä viimeisimpänä Aiven Oy (2022).

Voit lukea lisää aiempien vuosien voittajista ja heidän perusteluistaan täältä >>

Monday, 15 May 2023

COSS.fi: Avoimen lähdekoodin ratkaisut datan visualisointiin

Datan visualisointi

Kuva: Pixabay

Artikkeli on toteutettu osana Muutoskyvykkyyttä avoimen lähdekoodin osaamisen avulla (Open MemoryLab) -hanketta. Lue lisää hankkeen sivuilta: www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/openmemorylab/

Hankkeen toteutus: 01.10.2022 – 31.12.2023

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Euroopan sosiaalirahasto (ESR) REACT-EU

Kerätyllä datalla ei tee mitään ellei sitä osata hyödyntää ja tulkita oikein. Yksi tapa helpottaa datan ymmärtämistä on koodata dataa tiedoksi ja esittää sitä visuaalisessa muodossa. Datan visualisointi helpottaa datan tulkintaa ja analysointia, avaa uusia näkökulmia ja korostaa datassa piileviä trendejä tai muita ominaisuuksia. Voidaan sanoa, että visualisointi tekee datan sisältämää tietoa näkyväksi. Visuaalisia elementtejä kuten taulukoita, kaavioita ja diagrammeja on usein helpompi ymmärtää kuin pelkkää numerojonoa sekä trendit ja poikkeavuudet tulevat selkeämmin näkyville. Datamäärän kasvaessa suuremmaksi ovat visualisointityökalut lähes välttämättömiä datan analysointia varten.

Datan visualisointiin on saatavilla lukuisia avoimen lähdekoodin ratkaisuja. Alla on listattuna muutamia suosituimpia työkaluja erilaisiin tarpeisiin.

 

RAW Graphs

RAW Graphs on helppokäyttöinen ja ilmainen avoimen lähdekoodin verkkopohjainen datan visualisointityökalu, joka tarjoaa yli 30 visualisointimallia. Se sopii erityisesti käyttäjille, jotka haluavat nopeasti luoda yksinkertaisia kaavioita ja visualisointeja ilman vaativia ohjelmointitaitoja. Visualisointeja voidaan helposti myös tuoda tai upottaa esim. verkkosivuille.

Lisenssi: Apache-2.0 license

Koodi: github.com/rawgraphs/rawgraphs-app

Lisätietoja: www.rawgraphs.io

 

Chart.js

Chart.js on yksinkertainen, mutta erinomainen avoimen lähdekoodin JavaScript-kirjasto datan visualisointiin. Se sopii hyvin hyödynnettäväksi pienempiin projekteihin. Chart.js tarjoaa lukuisia erilaisia responsiivisia, animoituja ja muokattavissa olevia kaaviomalleja.

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/chartjs/Chart.js

Lisätietoja: www.chartjs.org

 

Plotly

Plotly tarjoaa käyttäjilleen hyvin suunnitellun interaktiivisen ja korkean suorituskyvyn datan visualisointiratkaisun. Käyttäjät voivat hyödyntää useita avoimen lähdekoodin kirjastoja R:lle, Pythonille, Matlabille ja JavaScriptille, mikä tekee siitä monipuolisen työkalun eri käyttäjäryhmille. Plotly tarjoaa näyttäviä ja interaktiivisia verkkopohjaisia kaavioita ja onkin hyvä big data -työkalu tiedon esittämiseen visuaalisesti houkuttelevalla tavalla.

Lisenssi: MIT license

Koodi: github.com/plotly

Lisätietoja: plotly.com/

 

Orange

Orange tarjoaa ratkaisun datan visualisointiin sekä on myös yksi parhaista ilmaisista avoimen lähdekoodin ratkaisuista koneoppimiseen, tiedon louhintaan ja analysointiin sekä tilastollisiin tarpeisiin. Python-pohjainen työkalu soveltuu sekä aloittelijoille että edistyneimmille käyttäjille.

Lisenssi: GNU GPL 3.0

Koodi: github.com/biolab/orange3

Lisätietoja: orangedatamining.com

 

Datawrapper

Datawrapper on ilmainen ja mobiiliystävällinen avoimen lähdekoodin datan visualisointityökalu, jolla voidaan luoda ammattimaisia kaavioita muutamassa minuutissa. Datawrapper tarjoaa käyttäjille helppokäyttöisen käyttöliittymän tietojoukkojen visualisointiin. Se on suunniteltu erityisesti toimittajille ja tiedonvälittäjille, jotka haluavat tuottaa interaktiivisia ja responsiivisia kaavioita verkkosivuille ja sosiaaliseen mediaan.

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/datawrapper/datawrapper

Lisätietoja: www.datawrapper.de

 

ParaView

ParaView on yksi tehokkaimmista avoimen lähdekoodin datan visualisointiratkaisuista. Se on kehitetty analysoimaan erittäin suuria tietojoukkoja. Useat yliopistot, yritykset ja muut organisaatiot käyttävät ParaViewiä juuri sen tehokkaan laskennan vuoksi. ParaViewiä käytetään monilla eri aloilla, kuten materiaalitieteessä, ilmastotutkimuksessa ja bioinformatiikassa.

Lisenssi: BSD license

Koodi: www.paraview.org/download

Lisätietoja: www.paraview.org

 

R

R on ilmainen avoimen lähdekoodin ohjelmistoympäristö tilastolliseen laskentaan ja grafiikkaan. Sitä käytetäänkin laajalti tilastotieteen yhteisöissä. R sisältää monipuolisen valikoiman erilaisia laskentafunktioita ja muita ominaisuuksia datan käsittelyyn, analysointiin ja visualisointiin sekä tilastolliseen mallinnukseen. Se soveltuu myös erityisen hyvin monimutkaisiin data-analyysitehtäviin, kuten koneoppimiseen ja ennakoivaan mallinnukseen.

Lisenssi: GNU General Public License v2 tai v3

Koodi: cran.r-project.org/sources.html

Lisätietoja: www.r-project.org

 

Victory

Victory on avoimen lähdekoodin React-kirjasto, joka tarjoaa joukon joustavia ja muokattavia datavisualisointikomponentteja. Se on suunniteltu erityisesti kehittäjille, jotka haluavat luoda moderneja ja reagoivia datavisualisointeja React-sovelluksiin. Victory tukee peruskaavioiden lisäksi myös joitain tilasto- ja talouskaavioita.

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/FormidableLabs/victory

Lisätietoja: formidable.com/open-source/victory/

 

FreeMind

FreeMind on ilmainen avoimen lähdekoodin ratkaisu, joka tarjoaa käyttäjille työkalun käsitekarttojen luomista varten. FreeMind on suunniteltu niin, että se on helppo oppia ja käyttää sekä se sisältää lukuisia eri ominaisuuksia.

Lisenssi: GNU General Public License version 2.0 (GPLv2)

Koodi: sourceforge.net/projects/freemind/files/freemind/1.0.0/

Lisätietoja: freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page

 

D3.js

D3.js on erittäin joustava ja suosittu avoimen lähdekoodin datan visualisointikirjasto, joka on rakennettu JavaScriptin päälle. Sen avulla voidaan luoda monipuolisia ja interaktiivisia datavisualisointeja erilaisissa formaateissa.

Lisenssi: BSD-3-Clause License

Koodi: github.com/d3/d3

Lisätietoja: d3js.org

 

Highcharts

Highcharts on yksi suosituimmista ja tehokkaimmista JavaScript-pohjaisista datavisualisointikirjastoista, joka tarjoaa erilaisia interaktiivisia kaavioita ja graafeja. Highcharts on helppo ottaa käyttöön ja se tarjoaa monipuolisia työkaluja data-analytiikkaan ja raportointiin.

Lisenssi: Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License (CC BY-NC 3.0) (ei-kaupalliseen käyttöön), kaupalliseen käyttöön erillinen lisenssi.

Koodi: github.com/highcharts/highcharts

Lisätietoja: www.highcharts.com

 

Leaflet

Leaflet on kevyt, mutta tehokas avoimen lähdekoodin JavaScript-kirjasto interaktiivisten karttojen luomiseen mobiililaitteille ja selaimille. Leaflet tarjoaa helppokäyttöisiä työkaluja karttojen muokkaamiseen ja laajentamiseen omilla tietolähteillä ja toiminnallisuuksilla.

Lisenssi: BSD-2-Clause License

Koodi: github.com/Leaflet/Leaflet

Lisätietoja: leafletjs.com

 

Gephi

Gephi on avoimen lähdekoodin verkkografian visualisointi- ja analysointiohjelmisto, joka on erityisen hyödyllinen suurten verkostojen tutkimuksessa ja analysoinnissa. Gephi tarjoaa monipuolisia visualisointi- ja analysointityökaluja verkon topologian ja metriikoiden tutkimiseen sekä verkkograafien luomiseen.

Lisenssi: CDDL-1.0 and GNU GPLv3

Koodi: github.com/gephi/gephi

Lisätietoja: gephi.org

 

Monday, 08 May 2023

COSS.fi: Open Assistant – Avoimen lähdekoodin keskusteleva tekoäly kaikille

Open Assistant

Briefly in English:
COSS interviewed Andreas Köpf about the Open Assistant project. Köpf is one the four founders and main coordinators behind the open source AI chat-assistant project. You can download the full interview in English here: OpenAssistant interview (PDF) 

______________________________________

 

Erilaiset chatbotit ja keskustelevat tekoälyratkaisut ovat kehittyneet nopeasti ja niiden ympärillä on käyty viime aikoina vilkastakin keskustelua mediassa. Niin sanottu keskusteleva tekoäly mahdollistaa ihmisten ja koneen välisen dialogin käyttämällä luonnollista kieltä. Se mahdollistaa nopeutetun tiedonhaun eri  järjestelmistä ja lähteistä, tiedon muokkaamisen ja sen yhdistämisen osaksi käytyä dialogia. Tämä mullistava teknologia on avannut uusia mahdollisuuksia nopeuttaa ja tehostaa toimintaa, ja sitä on hyödynnetty jo hyvin monenlaisiin eri käyttötapauksiin.

COSS haastatteli Andreas Köpfiä koskien avoimen lähdekoodin tekoälyä hyödyntävää Open Assistant -projektia. Köpf on yksi projektin neljästä perustajasta sekä pääkoordinaattorista. Lue alta COSSin tekemä haastattelu kokonaisuudessaan käännettynä suomeksi.

 

Mistä Open Assistant -projektissa on kyse? Mitkä ovat mallin keskeisimmät hyödyt ja ominaisuudet? Kertoisitteko myös lyhyesti sen historiasta sekä henkilöistä projektin takana?

OpenAssistantin tehtävänä on kehittää avoimen lähdekoodin tekoälyä hyödyntävä chat-assistentti, joka voi seurata luonnollisen kielen ohjeita, suorittaa tehtäviä, hakea tietoa ja olla vuorovaikutuksessa kolmansien osapuolten rajapintojen kanssa.

Projektin ytimessä on suuren kielimallin (Large Language Model, LLM) tekoälyn kohdistaminen. Tämä prosessi pyrkii ohjaamaan kielimallia kommunikoimaan käyttäjän kanssa positiivisella, kohteliaalla, rehellisellä, avuliaalla ja vaarattomalla tavalla.

Tällaisen mallin kouluttamiseen tarvitaan datasetti, joka tallettaa haluttujen vastausten jakauman, jota malli jäljittelee koulutuksen jälkeen. Tällaisen datasetin kokoaminen on erittäin työlästä ja aikaa vievää. Päätimme aloittaa suuren joukkoistamiskampanjan ja loimme verkkosivuston (open-assistant.io) kootaksemme ihmisten näyttöjä kyselyavustaja-dialogeista yhdessä käyttäjien arviointien ja vastausluokitusten kanssa ihmisten mieltymysten mukaan.

Dialogi- ja mieltymysdatasettejä käytetään sitten hienosäätämään esikoulutettuja suuria kielimalleja, LLM:ia, prosessissa, joka tunnetaan nimellä Reinforcement Learning from Human Feedback (RLHF). Yksi OpenAssistantin päätavoitteista on julkaista datasetti ja tarjota se kaikkien saataville omien malliensa kouluttamiseen.

OpenAssistant-projekti on satojen vapaaehtoisten yhteisponnistus ympäri maailmaa. Vapaaehtoiset tekevät yhteistyötä GitHubin ja Discord-palvelimen kautta. Tammikuun ja huhtikuun 2023 välillä tuhannet käyttäjät osallistuivat OpenAssistant-tietokannan tehtävien suorittamiseen open-assistant.io -sivustolla.

OpenAssistant perustettiin joulukuun puolivälissä 2022 Christoph Schuhmannin, Huu Nguyenin, Yannic Kilcherin ja minun, Andreas Köpfin, toimesta. Projekti on LAIONin ja Yannic Kilcherin Discord-yhteisöjen yhteistyö. LAION on saksalainen voittoa tavoittelematon organisaatio, joka keskittyy avoimen lähdekoodin tekoälytutkimusprojekteihin. Yhtenä perustajista on Christoph Schuhmann. Yannic Kilcher on vaikutusvaltainen ML/AI-YouTuber, jolla on suuri seuraajakunta ja aktiivinen Discord-yhteisö. Huu Nguyen on ontocord.ai:n perustaja, entinen BigLaw-kumppani, tietojenkäsittelijä ja LAION-vapaaehtoinen. Minä itse olen aktiivinen jäsen molemmissa LAION- sekä YK-yhteisöissä. Olen johtanut aiemmin useita tiimejä haastavissa perinteisen ohjelmistokehityksen, koneoppimisen ja robotiikan projekteissa, mutta OpenAssistantin organisointi oli minulle poikkeuksellinen kokemus.

 

Onko mitään vastaavaa luotu aiemmin? Mikäli on, kuinka Open Assistant eroaa näistä? Onko projektissa jotakin ainutlaatuista, jota haluaisitte erityisesti korostaa?

Keskustelevalla tekoälyllä on pitkä historia, joka ulottuu aina varhaisiin yrityksiin, kuten Weizenbaumin ELIZA-ohjelmaan vuonna 1966. Uudemmat ääniohjatut avustajat, kuten Siri, Alexa tai Google Assistant, ovat jo käyttäneet onnistuneesti koneoppimista puheentunnistukseen ja -generointiin, mutta pysyivät suurelta osin sääntöpohjaisina varsinaisten tehtävien osalta. ChatGPT:n ja GPT-4:n julkaisun myötä olemme siirtyneet uuteen keskustelevien avustajajärjestelmien aikakauteen, jossa käytetään kohdennettua suurta kielimallia (LLM) ytimenä. OpenAssistantin pääasiallinen ero kaupallisiin, voittoa tavoitteleviin tuotteisiin verrattuna on avoin tiedonkeruu- ja kehitysprosessi. Kaikki tuotokset ovat saatavilla Apache 2.0 -lisenssin alla.

 

Kuinka pitkällä projekti on? Milloin mallia pääsee testaamaan?

Julkaisimme 15. huhtikuuta OpenAssistant Conversations Datasetin (OASST1), joka sisältää yli 160 000 viestiä 35 eri kielellä. Samana päivänä julkaisimme myös ensimmäisen version avustajamallistamme, joka on saatavilla osoitteessa: open-assistant.io/chat . Parhaillaan testauksessa on vahvistusoppimiseen perustuvia malleja ja ensimmäinen versio plug-in -järjestelmästä, joka mahdollistaa avustajan vuorovaikutuksen kolmansien osapuolten verkkopalveluiden kanssa.

 

Tuleeko Open Assistant olemaan ilmainen?

Lähdekoodi, datasetti ja mallit tulevat aina olemaan ilmaisia. Kestävän LLM-verkkotoiminnan järjestäminen on ehdottomasti suurin haaste, jota työstämme. Lanseerauksemme yhteydessä meillä on erittäin anteliaita sponsoreita, jotka lahjoittavat osan laskentaklustereistaan meille. Keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä meidän on joko rakennettava kumppaniverkosto (kuten yliopistot, yritykset ja yksityishenkilöt), jotka ajavat osan hajautetusta laskentajärjestelmästämme, tai meidän on tehtävä yhteistyötä kaupallisten toimijoiden kanssa rakentaaksemme uudelleenrahoitusjärjestelmän OA:n päälle. Toinen vaihtoehto voisi olla lohkoketju-/token-pohjainen ratkaisu. Tietenkin kaikki tuki laskentaklusterien organisaatioilta tai ihmisiltä, jotka haluavat auttaa meitä järjestämään verkoston, olisi tervetullutta.

 

Millaisia kontribuutioita etsitte erityisesti tällä hetkellä? Miten kiinnostuneet voivat osallistua Open Assistant -projektiin?

Etsimme aina front-end sekä back-end kehittäjiä, ML-insinöörejä, mutta myös teknisiä kirjoittajia, kyselytekniikan insinöörejä tai plugin-kehittäjiä. Kiinnostuneet voivat vierailla GitHub-repositoriossamme tai liittyä OA:n Discord-palvelimelle. Ihmisten palautteen tietojen keruu on edelleen käynnissä, ja kutsumme kaikki osallistumaan omalla kielellään.

 

Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteenne Open Assistant -projektin suhteen?

Internet-haun lisäksi integroimme todennäköisesti asiakirjahakujärjestelmiä, kuten vektorihakutietokantoja, jotta avustaja voi käsitellä suurempia tietomääriä (esim. lukea koko käyttöohjeen). Tämä liittyy myös mallimme kontekstikoon laajentamiseen nykyisestä 2 000 merkistä 32 000 merkkiin ja sen yli (voit ajatella merkkiä sanana tai sanan osana).

Uusia laajempia avoimen lähdekoodin perusmalleja julkaistaan todennäköisesti lähitulevaisuudessa. Nykyinen mallikokomme ei riitä toistamaan kaikkia kaupallisten toimijoiden alalla olevia ominaisuuksia. Pyrimme työskentelemään koko AI/ML-avoimen lähdekoodin ja tutkimusyhteisön kanssa parantaaksemme kyvykkyyksiä ja tarjoamaan ilmaisen pääsyn tähän mullistavaan teknologiaan kaikille.

 

Onko vielä jotakin muuta, mitä haluaisitte kertoa projektista?

LLM-keskusteluälyagentit vaikuttavat merkittävästi siihen, miten työskentelemme ja mitä voimme tehokkaasti automatisoida. Viime kuukausien aikana ihmiset ovat esitelleet minulle uskomattomia käyttötapauksia. Meidän on varmistettava, että tämä teknologia tehdään kaikkien saataville eikä monopolisoida muutaman teknologiajätin toimesta. Sääntelijöiden ja päätöksentekijöiden haasteena on varmistaa, että tätä teknologiaa käytetään ihmiskunnan hyväksi kokonaisuudessaan eikä se johda valtavan vallan keskittymiseen harvojen käsiin.

 

Lisätietoja:

Datan keruu & chat: open-assistant.io   

Github: github.com/LAION-AI/Open-Assistant   

OA discord: ykilcher.com/open-assistant-discord  

Mallit & datasetit: huggingface.co/OpenAssistant 

 

Wednesday, 03 May 2023

COSS.fi: White paper: Avoimen lähdekoodin osaamisen edistäminen Suomessa

White paper

Johdanto

Suomen avoimen lähdekoodin toimijat julkisessa hallinnossa ja yrityksissä ovat tehneet merkittävää työtä edistääkseen avoimen lähdekoodin käyttöä Suomessa. Julkinen hallinto ja yhteiskunta käyttävät laajasti avointa lähdekoodia, mutta tehtävää on vielä paljon. Monet Euroopan maat kuten Ranska ja Saksa ovat ajaneet Suomen ohi avoimen lähdekoodin käyttäjänä. Nopein vaikuttavuus saadaan korottamalla avoimen lähdekoodin osaamista Suomessa.

Suomen tulisi edistää avoimen lähdekoodin osaamista seuraavista syistä:

1. Avoin lähdekoodi edistää innovaatiota ja talouskasvua

Suomi on tällä hetkellä kansainvälisesti tunnustettu innovaatioiden ja teknologian kärkimaa. Avoin lähdekoodi voi auttaa Suomea säilyttämään johtavan asemansa tällä alalla. Avoimen lähdekoodin käyttö mahdollistaa innovatiivisemman ja nopeamman ohjelmistokehityksen, joka johtaa uusiin palveluihin ja tuotteisiin. Lisäksi avoimen lähdekoodin käyttö voi edistää talouskasvua sillä avoimen lähdekoodin kehittäjät ja yritykset voivat hyödyntää avointa lähdekoodia kehittäessään uusia tuotteita ja palveluita.

Liiketoimintamallina avoin lähdekoodi ohjaa keskittymään ohjelmiston käytöstä tuleviin hyötyihin eikä itse ohjelmistoon. Siten avoin lähdekoodi auttaa saamaan digitalisaation edut hyötykäyttöön.

Kehitysmallina avoimen lähdekoodin kehittämisen parhaat työkalut tarjoavat ajasta ja paikasta riippumattoman työskentelytavan, joka ylittää helposti organisaatiorajat ja erilaiset siilot. Tämä tehostaa kehittämistä.

Valtion tulisi:

– Tarjota rahoitusmahdollisuuksia avoimen lähdekoodin yrityksille ja projekteille. Tämä voi sisältää suoria tukia, lainoja, pääomarahastoja tai muita rahoitusinstrumentteja.
– Tukea avoimen lähdekoodin yritysten osaamisen kehittämistä ja teknologian käyttöönottoa. Tämä voi sisältää tukiohjelmia, koulutusta ja neuvontaa.
– Edistää avoimen lähdekoodin käyttöä julkishallinnossa. Tämä voi sisältää lainsäädännöllisiä toimenpiteitä, kuten avoimen lähdekoodin suosimista julkisissa hankinnoissa, ja käytännön tukiohjelmia.
– Tukea avoimen lähdekoodin yhteisöjä ja verkostoja. Tämä voi sisältää rahoitusta, neuvontaa, koulutusta ja muita tukitoimia.
– Poistaa verotuksellisia ja lainsäädännöllisiä esteitä avoimen lähdekoodin liiketoiminnalle. Tämä voi sisältää esimerkiksi verohelpotuksia, joilla kannustetaan avoimen lähdekoodin käyttöä tai lainsäädäntömuutoksia, jotka parantavat avoimen lähdekoodin yritysten toimintaedellytyksiä.

2. Avoimen lähdekoodin käyttö edistää läpinäkyvyyttä

Suomen hallitus on sitoutunut lisäämään läpinäkyvyyttä julkishallinnossa. Avoimen lähdekoodin käyttö on yksi tapa edistää tätä tavoitetta. Avoin lähdekoodi mahdollistaa ohjelmiston lähtökohtaisen tarkastelun ja muokkaamisen, mikä voi lisätä ohjelmiston turvallisuutta ja vähentää riskiä vahingollisesta käytöstä. Lisäksi avoimen lähdekoodin käyttö vähentää riippuvuutta yksittäisistä ohjelmistotoimittajista ja parantaa ohjelmiston saatavuutta kaikille käyttäjille.

3. Avoin lähdekoodi edistää julkishallinnon tehokkuutta

Avoimen lähdekoodin käyttö parantaa julkishallinnon tehokkuutta. Avoin lähdekoodi on vapaasti saatavilla. Tämä voi auttaa säästämään julkisen sektorin resursseja mm. yhteiskehittämisellä.

4. Avoimen lähdekoodin käyttö edistää kestävää kehitystä

Suomi on sitoutunut kestävän kehityksen tavoitteisiin. Avoimen lähdekoodin käyttö voi edistää kestävää kehitystä monin tavoin. Erityisesti avoin lähdekoodi vähentää saman asian tekemistä moneen kertaan ja siten säästää niin ympäristön kuin ihmisten resursseja. Avoimen lähdekoodin läpinäkyvyys auttaa myös helpommin tunnistamaan esimerkiksi resursseja turhaan käyttäviä ohjelmistoja ja mahdollistaa näiden helpomman parantamisen.

5. Avoimen lähdekoodin käyttö edistää tasa-arvoa ja osallisuutta

Avoimen lähdekoodin käyttö voi myös edistää tasa-arvoa ja osallisuutta. Kun ohjelmistojen lähdekoodi on avointa, se mahdollistaa kaikille käyttäjille ja kehittäjille osallistumisen ohjelmiston kehittämiseen ja parantamiseen. Tämä auttaa varmistamaan, että kaikki käyttäjät voivat hyötyä avoimesta lähdekoodista mm. käyttämällä tai kehittämällä liiketoimintaa sen ympärille. Avointa lähdekoodia kehitetään yhteisöllisesti.

6. Avoimen lähdekoodin käyttö edistää kansainvälistä yhteistyötä

Avoimen lähdekoodin käyttö voi myös edistää kansainvälistä yhteistyötä. Koska avoimen lähdekoodin projekteihin voi osallistua kaikki kiinnostuneet kehittäjät ympäri maailmaa, se mahdollistaa eri maiden ja organisaatioiden välisen yhteistyön ja tiedonjakamisen.

7. Avoimen lähdekoodin edistäminen luo kilpailukykyä

Avoimen lähdekoodin edistäminen voi myös auttaa Suomea pysymään kilpailukykyisenä kansainvälisessä kilpailussa. Jos avointa lähdekoodia käytetään laajalti ja osaavasti Suomessa, se voi luoda houkuttelevan ympäristön avoimen lähdekoodin yrityksille ja kehittäjille. Tämä puolestaan voi houkutella ulkomaisia sijoituksia ja innovaatioita Suomeen sekä lisätä elinvoimaa.

Yhteenveto

Avoimen lähdekoodin käyttö voi edistää monia tärkeitä tavoitteita, kuten innovaatiota, läpinäkyvyyttä, tehokkuutta, kestävää kehitystä, tasa-arvoa, osallisuutta, kansainvälistä yhteistyötä ja kilpailukykyä. Suomen tulisi jatkaa ja vahvistaa avoimen lähdekoodin edistämistä ja kannustaa julkishallinnon organisaatioita ja yrityksiä käyttämään avointa lähdekoodia. Suomi voi myös luoda suotuisan ympäristön avoimen lähdekoodin yrityksille, joilla on tärkeä rooli innovaation ja talouskasvun edistämisessä.

Suomen hallituksen tulisi myös tukea avoimen lähdekoodin käyttöä julkishallinnossa ja kehittää strategia sen edistämiseksi. Tämä voisi sisältää rahoituksen ja tukiohjelmien tarjoamisen avoimen lähdekoodin kehittämiseen ja käyttöön. Suomen hallituksen tulisi myös edistää avoimen lähdekoodin käyttöä koulutuksessa ja tutkimuksessa sekä rohkaista avoimen lähdekoodin hankintoja julkishallinnossa.

Lopuksi, Suomen tulisi edistää kansainvälistä yhteistyötä avoimen lähdekoodin kehittämisessä ja käytössä. Suomen tulisi osallistua avoimen lähdekoodin projekteihin, tukea niitä ja jakaa tietoa niistä kansainvälisesti. Tämä auttaa Suomea vahvistamaan asemaansa innovaation ja teknologian kärkimaana.

Timo Väliharju
toiminnanjohtaja
Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry

____________________________________________________

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry edistää avoimen lähdekoodin ja avoimien teknologioiden hyödyntämistä niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. COSSin tavoitteena on olla jäsenineen tunnetuin ja tunnustettu avoimen lähdekoodin toimija Suomessa. Toiminta koostuu laaja-alaisesta yhteistyöstä, vaikuttamisesta, ekosysteemien ja verkostojen rakentamisesta sekä jäsenten liiketoiminnan tukemisesta.

Monday, 03 April 2023

COSS.fi: Avoimen lähdekoodin työkalut VR- ja AR-ratkaisujen kehittämiseen

Kuva: Pixabay

Artikkeli on toteutettu osana Muutoskyvykkyyttä avoimen lähdekoodin osaamisen avulla (Open MemoryLab) -hanketta. Lue lisää hankkeen sivuilta: www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/openmemorylab/

Hankkeen toteutus: 01.10.2022 – 31.12.2023

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Euroopan sosiaalirahasto (ESR) REACT-EU

Mitä ovat VR ja AR?

Virtuaalitodellisuus (virtual reality, VR) sekä lisätty todellisuus (augmented reality, AR) ovat tulleet jäädäkseen ja ne tarjoavat valtavia mahdollisuuksia tehostaa toimintaa monilla eri aloilla.

Virtuaalitodellisuudessa ihminen toimii täysin keinotekoisessa ympäristössä, oli kyseessä sitten yritys simuloida oikeaa tai täysin kuvitteellista paikkaa. Lisätyn todellisuuden maailma taas ei ole kokonaan tietokonegrafiikalla luotu vaan se hyödyntää todellisen maailman näkymää, johon on vain lisätty päälle digitaalisia elementtejä ja sisältöjä. Hyvänä esimerkkinä AR-teknologian hyödyntämisestä on muutaman vuoden takaa suosioon noussut megahitti Pokémon GO -peli.

AR- sekä VR-teknologiat eivät ole täysin uusia keksintöjä, mutta vasta viime vuosikymmeninä laitteiden komponentit ja prosessointitehot ovat alkaneet olemaan sitä luokkaa, että näiden teknologioiden täyttä potentiaalia ollaan alettu vasta kunnolla systemaattisesti hyödyntämään. Nykyään lisättyä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta hyödynnetään jo laajalti hyvin monenlaisissa käyttötarkoituksissa ja toimialoilla kuten rakennus- tai teollisuusaloilla mallintamaan ja tarkastelemaan vaikkapa rakenteilla olevaa rakennusta tai tuotantolinjaa.

Alla on listattuna muutamia suosituimpia ja hyödyllisiä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja työkaluja, joita voidaan käyttää hyväksi, kun kehitetään niin virtuaalitodellisuuden kuin lisätyn todellisuuden sekä näiden kahden maailman yhdistelmiin (mixed reality, MR) keskittyviä ratkaisuja.

 

A-Frame

A-Frame on JavaScript-pohjainen avoimen lähdekoodin VR-alusta korkean suorituskyvyn toteutuksiin.
A-Frame ei vaadi kolmannen osapuolen sovelluksia tai laitteistoja eli sen käyttämiseen tarvitaan vain verkkoselain ja JavaScript-kirjasto. A-Frame toimii sujuvasti niin koneilla kuin myös joissakin suosituimmissa mixed reality (MR) -laitteissa ml. Vive, Rift, Daydreams sekä GearVR. A-Framen vahvuuksina onkin sen suorituskyky sekä se, että A-Frame toimii vaivatta mobiilissa ja useilla eri alustoilla niin VR- kuin AR-toteutuksissakin.

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/aframevr/aframe

Lisätietoja: aframe.io/

 

ApertusVR

ApertusVR on tehokas avoimen lähdekoodin modulaarinen ja hajautettu kirjasto hyödynnettäväksi niin VR-, AR- kuin MR-toteutuksissakin. ApertusVR on kirjoitettu C++ -ohjelmointikielellä, joka tarjoaa hyvän suorituskyvyn normaaleissa tai edistyneissä laitteistoissa. ApertusVR:n vahvuutena on, että se on alustasta riippumaton, helppokäyttöinen ja helppo määrittää. Lisäksi ApertusVR tarjoaa erilaisia laajennuksia useisiin eri VR-laitteisiin ml. HTC Vive, Oculus Rift, DK2 sekä CAVE.

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/MTASZTAKI/ApertusVR

Lisätietoja: apertusvr.org/

 

ARToolkit+

ARToolKit+ on suosittu avoimen lähdekoodin ohjelmistokirjasto, joka tarjoaa ilmaisen kokoelman työkaluja lisätyn todellisuuden, AR- sovellusten, luomiseen. ARToolkit+ auttaa ratkaisemaan AR:n ja VR:n perusongelmia, tukee uudenlaisia ominaisuuksia sekä tarjoaa myös laajennuksia Unitylle. ARToolKit+ tukee myös useita eri alustoja ml. Linux, iOS, Android sekä Windows.

Koodi: github.com/sankyprabhu/ARToolKit

Lisätietoja: www.arreverie.com/artoolkit.html

 

Holokit

Holokit on yksi parhaimmista avoimen lähdekoodin AR- ja VR-työkaluista, jotka hyödyntää mobiililaitteita. Holokitiin sisältyy joko tee-se-itse pahviset HeadKit-lasit tai vaihtoehtoisesti HoloKit X -lasit iPhonelle (129 dollaria) sekä TrackKit-ohjelmisto. Holokit tarjoaa helpon pääsyn mixed reality (MR) -maailmaan.

Lisenssi: Apache-2.0 license

Koodi: github.com/holokit

Lisätietoja: holokit.io/

 

Blender

Blender on ilmainen avoimen lähdekoodin 3D-ohjelmistopaketti, jota voidaan hyödyntää myös VR-ratkaisujen kehityksessä. Blender on ohjelmistokehittäjille hyvä ja helppokäyttöinen työkalu, jolla voi luoda muun muassa 3D-mallinnuksia, korkealaatuista animoitua sisältöä ja visuaalisia tehosteita käytettäväksi VR-sovelluksissa.

Lisenssi: GNU General Public License

Koodi: github.com/blender/blender

Lisätietoja: www.blender.org/

 

OpenXR

Lisäksi yksi hyödyllinen työkalu AR- ja VR-ratkaisujen kehittämisessä on OpenXR, joka on rojaltivapaa, avoin standardi, joka takaa sovellusrajapinnan kautta helpon pääsyn AR- ja VR-alustoille sekä laitteille. OpenXR:ää hyödyntämällä kehittäjät voivat helposti rakentaa sovelluksia, jotka toimivat useilla eri laitteilla. OpenXR pyrkiikin yksinkertaistamaan AR- sekä VR-ohjelmistokehitystä siten, että sovellukset voivat saavuttaa laajemman valikoiman erilaisia laitteistoalustoja ilman, että kehittäjien tulee kirjoittaa uudelleen koodia, ja mahdollistavat näin OpenXR:ää tukevien alustatoimittajien pääsyn useampiin sovelluksiin.

Lisenssi: Apache License 2.0

Koodi: github.com/KhronosGroup/OpenXR-SDK-Source

Lisätietoja: www.khronos.org/openxr/

 

COSS.fi: Verkkosivumme ovat uudistuneet

COSS.fi

COSSin verkkosivut ovat uudistuneet. Uudistuksen tavoitteena on palvella yhdistyksemme jäseniä ja muita sidosryhmiä entistä paremmin sekä helpottaa avoimeen lähdekoodiin liittyvän tiedon ja palvelujen löytämistä.

Verkkosivu-uudistuksen yhteydessä olemme päivittäneet sivujemme visuaalista ilmettä sekä selkeyttäneet sivustomme rakennetta. Lisäksi olemme pyrkineet päivittämään sisältöjä vastaamaan paremmin nykyistä yhdistyksen strategiaamme sekä erityisesti korostamaan yhteisöstämme löytyvää monipuolista osaamista ja tarjoamiamme palveluja. Tavoitteenamme on olla yhdessä jäsentemme kanssa avoimen lähdekoodin, tiedon ja osaamisen paras lähde Suomessa!

Joidenkin yksittäisten sivujen osalta päivitystyömme saattaa olla vielä kesken. Jatkamme kevään 2023 aikana sivujemme kehittämistä ja erityisesti sivuiltamme löytyvän avoimuuden tietopankin sekä jäsenyritystemme osaamista ja tarjoomaa esittelevän asiantuntija- ja koulutuspankin päivittämistä, jotta kaikki avoimesta lähdekoodista kiinnostuneet tahot saavat käyttöönsä entistä paremmin ja tehokkaammin palvelevat verkkosivut.

Tervetuloa tutustumaan uudistuneisiin sivuihimme!

 

Thursday, 09 March 2023

COSS.fi: Avoimen lähdekoodin ratkaisut kuvantunnistukseen

Kuvantunnistus

Kuva: Pixabay

Artikkeli on toteutettu osana Muutoskyvykkyyttä avoimen lähdekoodin osaamisen avulla (Open MemoryLab) -hanketta. Lue lisää hankkeen sivuilta: www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/openmemorylab/

Hankkeen toteutus: 01.10.2022 – 31.12.2023

Rahoittaja ja päärahoituslähde: Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus, Euroopan sosiaalirahasto (ESR) REACT-EU

Konenäköön (computer vision) pohjautuvat teknologiaratkaisut ovat kehittyneet nopeasti viime vuosina. Konenäköä hyödynnetäänkin nykyään jo useilla eri aloilla kuten esimerkiksi turvallisuus- ja terveydenhuoltoaloilla, maataloudessa, älykkäissä kaupungeissa (smart city) sekä teollisuudessa.

Ohessa on listattuna seitsemän suosituinta avoimen lähdekoodin (ml. tekoälypohjaisia) valmis- tai osatoteutusratkaisuja hyödynnettäväksi kuvantunnistuksessa. Parhaiten soveltuvimman ratkaisun löytäminen juuri tiettyyn konenäkötehtävään saattaa olla haastavaa lukuisten eri saatavilla olevien työkalujen, alustojen ja ohjelmistokirjastojen joukosta. Jokaisen ratkaisun kohdalla on pyritty tuomaan lyhyesti esille tärkeimpiä toiminnallisuuksia ja hyödyntämisesimerkkejä.

 

OpenCV

OpenCV tarjoaa laajimman ja suosituimman konenäön (computer vision) kirjaston. OpenCV:n algoritmit soveltuvat moniin erilaisiin käyttötapauksiin kuten kasvojen ja liikkuvien esineiden tunnistamiseen sekä seurantaan. OpenCV tukee eri ohjelmointikieliä kuten C++, Pythonia sekä Javaa. OpenCV:tä hyödyntävät jo lukuisat suuret kansainväliset yritykset esimerkiksi Google, Facebook, IBM, Toyota, Sony, Honda sekä Microsoft.

Vahvuudet:

+ Käyttö on ilmaista
+ Laaja yhteisön tuki
+ Tarjoaa yli 2500 algoritmiä
+ Antaa vapauden muokata koodia tarpeisiin sopivaksi

Heikkoudet:

– Ei aloittelijaystävällinen, käyttö vaatii harjoittelua

Lisenssi:
OpenCV 4.5.0 tai uudempi versio: Apache License 2.0
OpenCV 4.4.0 tai vanhempi versio: 3-clause BSD License

Koodi: github.com/opencv/opencv

Lisätietoja: opencv.org

 

TensorFlow

TensorFlow on yksi suosituimpia ja kattavimpia koneoppimisen alustoja. TensorFlow on varsin hyödyllinen koneoppimiseen perustuvien kuvantunnistussovellusten kehittämisessä. TensorFlow:n kirjastosta löytyykin näihin valmiita malleja tai vaihtoehtoisesti se sallii käyttäjien kehittää konenäköön liittyviä koneoppimismalleja omien tarpeidensa pohjalta esimerkiksi kasvojen tunnistamiseen ja esineiden luokitteluun. TensorFlow tukee useita eri ohjelmointikieliä kuten Pythonia, C:tä, C++, Javaa sekä JavaScriptiä. TensorFlow tarjoaa myös laajan kokoelman erilaisia oppimateriaaleja yleisesti koneoppimiseen liittyen.

Heikkoudet:

– Vaatii laitteelta paljon, raskas prosessoida

Heikkoudet:

– Ei aloittelijaystävällinen, käyttö vaatii harjoittelua

Lisenssi: Apache License 2.0

Koodi: github.com/tensorflow/tensorflow

Lisätietoja: www.tensorflow.org

 

Keras

Keras tarjoaa Python-pohjaisen, syväoppimiseen (deep learning) keskittyvän ohjelmistokirjaston ja rajapinnan. Keras toimii käyttöliittymänä edellä esiteltyyn koneoppimisalusta TensorFlowiin. Se sopii erityisesti aloittelijoille, koska se mahdollistaa nopeasti ja helposti neuroverkkomallin luomisen. Kerasia hyödyntää jo moni tieteellinen organisaatio ympäri maailman kuten CERN sekä NASA.

Vahvuudet:

+ Nopea, helppokäyttöinen ja käyttäjäystävällinen
+ Laaja yhteisön tuki
+ Tarjoaa backend-tukea

Heikkoudet:

– Ominaisuudet voisivat olla parempia
– Vikojen löytäminen ja niiden korjaaminen saattaa olla haastavaa

Lisenssi: Apache License 2.0

Koodi: github.com/keras-team/keras

Lisätietoja: keras.io

 

SimpleCV

SimpleCV on Python-pohjainen eri avoimen lähdekoodin kirjastojen ja ohjelmistojen kokoelma, jonka avulla voit helposti kehittää konenäkösovelluksia. SimpleCV:n avulla saat pääsyn useisiin eri konenäkökirjastoihin kuten aiemmin esiteltyyn OpenCV:hin ilman, että tarvitset syvällistä tietoa monimutkaisista käsitteistä kuten bittisyvyyksistä, väriavaruuksista, puskurinhallinnasta tai eri tiedostomuodoista.

Vahvuudet:

+ Ilmainen käyttää
+ Monet algoritmeista ovat pitkälle optimoituja
+ Hyvä dokumentaatio

Heikkoudet:

– Ei tue muita ohjelmointikieliä kuin Pythonia

Lisenssi: BSD 3-Clause tai “Revised” License

Koodi: github.com/sightmachine/SimpleCV

Lisätietoja: simplecv.org

 

BoofCV

BoofCV on Java-pohjainen konenäköohjelmisto, joka on kehitetty hyödynnettäväksi erityisesti reaaliaikaisiin konenäköratkaisuihin. BoofCV sisältää kaikkien perusominaisuuksien lisäksi myös edistyneitä ominaisuuksia.

Vahvuudet:

+ Käyttäjäystävällinen käyttöliittymä
+ Tarjoaa tukea usealla eri kielellä

Heikkoudet:

– Hidas low-level kuvien prosessoinnissa

Lisenssi: Apache License 2.0

Koodi: github.com/lessthanoptimal/BoofCV

Lisätietoja: boofcv.org

 

CAFFE

CAFFE (eli Convolutional Architecture for Fast Feature Embedding) tarjoaa syväoppimisen ja konenäön ohjelmistokehyksen, joka on kehitetty Kalifornian yliopistossa, Berkeleyssä. CAFFE kehitetty C++-ohjelmointikielellä ja se tukee useita erilaisia syväoppimisarkkitehtuureja, jotka liittyvät muun muassa kuvien luokitteluun ja jaotteluun. Erityisesti CAFFE soveltuu hyödynnettäväksi teollisissa sekä tieteellisissä tarkoituksissa sen nopeuden ja tehokkaan kuvien prosessointikyvyn vuoksi.

Vahvuudet:

+ Nopea ja helppokäyttöinen
+ Tukee useita kieliä

Heikkoudet:

– Dokumentointi voisi olla parempaa

Lisenssi:
Caffe uses a shared copyright model: each contributor holds copyright over
their contributions to Caffe: github.com/BVLC/caffe/blob/master/LICENSE

Koodi: github.com/BVLC/caffe

Lisätietoja: caffe.berkeleyvision.org

 

DeepFace

DeepFace on alunperin Facebookin tutkimusryhmän kehittämä, suosittu ja helppokäyttöinen Python-pohjainen konenäkökirjasto kasvojentunnistukseen syväoppimisen avulla. Mikäli etsit kuvanprosessointityökaluja erityisesti reaaliaikaiseen kasvojentunnistukseen ja analysointiin, DeepFace on hyvä keino hyödyntää parhaita syväoppimisen tunnistusmalleja kuten Google FaceNetiä, VGG-Facea, OpenFacea tai Facebookin DeepFacea.

Vahvuudet:

+ Ilmainen käyttää
+ Kevyt ja helppo asentaa
+ Tukee suosittuja tunnistusmalleja

Heikkoudet:

– Cloud APIa ei ole saatavilla

Lisenssi: MIT License

Koodi: github.com/serengil/deepface

Lisätietoja: en.wikipedia.org/wiki/DeepFace

 

Wednesday, 08 March 2023

COSS.fi: Elinvoimaisuutta ja muutoskyvykkyyttä avoimen lähdekoodin osaamisen avulla Etelä-Savoon

OpenMemoryLab

Avoimen lähdekoodin hyödyntäminen luo perustan uudelle digitaaliselle teollisuudelle, jossa avointa lähdekoodia käytetään siihen, missä se parhaiten toimii – innovoimaan, muuttamaan markkinaa ja edistämään digitaalista itsemääräämisoikeutta. Olipa kyse sitten pilvestä, tekoälystä, kyberturvallisuudesta tai IoT:sta, avoimen lähdekoodin ohjelmistot ovat innovaation ytimessä. Tällä hetkellä avoimen lähdekoodin hyödyntämistä ei vielä edistetä riittävän systemaattisesti. Tämän lisäksi elinkeinoelämän ja julkisten toimijoiden yhteistyössä ja elinkeinolähtöisen toiminnan tukemisessa on edelleen kehittämisen varaa. Yhteistyöllä ja osaamisen siirrolla voitaisiin tukea avoimen lähdekoodin käyttöönottoa ja sen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämistä yrityksissä.

Lokakuussa 2022 käynnistyneen Muutoskyvykkyyttä avoimen lähdekoodin osaamisen avulla (Open MemoryLab) -hankkeen (toteutus: 1.10.2022 – 31.12.2023) tavoitteena onkin vahvistaa eteläsavolaisten organisaatioiden muutos- ja innovaatiokyvykkyyttä tarjoamalla neuvontaa, ohjausta, koulutusta, sekä vertaisoppimista avoimen lähdekoodin hyödyntämismahdollisuuksista yritysten digitalisaatiopyrkimysten ja liiketoiminnan kehittämisen tueksi.

Päävastuussa hankkeen koordinoinnista on Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu - Xamk. COSS toimii hankkeessa osatoteuttajan roolissa tuoden mukaan hankkeeseen tarvittavaa avoimen lähdekoodin asiantuntijuutta. Lisäksi hankkeeseen osallistuu joukko paikallisia yrityksiä, joiden kanssa pyritään hankkeen aikana tiiviiseen vuorovaikutukseen, jotta voidaan tutkia ja ymmärtää paremmin yritysten avoimen lähdekoodin teknologioiden hyödyntämismahdollisuuksia sekä osaamistarpeita.

Kansallinen ja kansainvälinen verkostoituminen on myös keskeistä ja tätä tavoitetta voitaisiin edistää profiloitumalla Etelä-Savossa avoimen lähdekoodin osaamiskeskittymäksi. Tämä loisi edellytyksiä kytkeytyä osaksi kansallisia ja kansainvälisiä arvoverkkoja. Yhtenä hankkeen tuloksena ja tavoittena onkin luoda lisäksi alustava toimenpidesuunnitelma avoimen lähdekoodin osaamiskeskuksen perustamiseksi Mikkeliin.

Hankkeen toimenpiteet koostuvat:

  • - Avoimen lähdekoodin hyödyntämismahdollisuuksien kartoituksesta yritysten digitalisaatiokehityksen tueksi
  • - Avoimen lähdekoodin osaamistarpeiden tunnistamisesta ja niihin vastaamisesta
  • - Avoimen lähdekoodin osaamiskeskittymän suunnittelusta

Hankkeen tuloksena syntyy:

  • - Yrityskohtaisia suunnitelmia vastaamaan liiketoiminnan ja digitalisaation kehitystarpeisiin avoimen lähdekoodin avulla
  • - Koulutustilaisuuksia avoimen lähdekoodin teemoista
  • - Toimenpidesuunnitelma avoimen lähdekoodin osaamiskeskuksen perustamiseksi

Hanke saa rahoitusta Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta (ESR, REACT-EU).

Lue lisää: www.xamk.fi/tutkimus-ja-kehitys/openmemorylab/

Seuraa myös hankkeen kuulumisia somessa:

Twitter | Facebook | LinkedIn

 

Lisätietoja:

Sami Jantunen
Tutkimuspäällikkö
040 502 5071
sami.jantunen@xamk.fi

 

Timo Väliharju
Toiminnanjohtaja
050 330 3339
timo.valiharju@coss.fi

Wednesday, 30 November 2022

COSS.fi: Avoimen lähdekoodin mahdollisuudet ja maaseutujen älykkäät digiratkaisut esillä Mindtrek 2022 -konferenssissa

Mindtrek 2022

Kuvat: Konsta Lattu

Kansainvälinen teknologia-alan konferenssi Mindtrek kokosi jälleen monipuolisesti yhteen eri teknologia-alojen asiantuntijoita ja päättäjiä niin yrityksistä ja organisaatioista kuin julkiseltakin sektorilta. Vuoden 2022 konferenssi järjestettiin tällä kertaa 15.11.2022 Finnkino Cine Atlaksessa Tampereella. Konferenssiviikko jatkui akateemisella osuudella 16.-18.11.2022 Paidiassa (Nokia Arena) järjestetyllä vuosittaisella kansainvälisellä Academic Mindtrek -konferenssilla yhteistyössä Tampereen yliopiston kanssa. Mindtrekin historiassa nämä kaksi konferenssia järjestettiin jo 25. kertaa. COSS ry on ottanut vastuun Mindtrekin tuottamisesta jo vuodesta 2015 lähtien.

Tänä vuonna Mindtrek & Academic Mindtrek -konferenssit keräsivät paikan päälle Tampereelle yhteensä yli 200 kävijää. Tapahtuma-alan haasteellisten vuosien jälkeen ensimmäistä kertaa livetapahtumina järjestetyt konferenssit kokosivat jälleen yhteen laajan kirjon niin kotimaisia kuin myös kansainvälisiä eri alojen asiantuntijoita ja päättäjiä saman katon alle verkostoitumaan yli toimialarajojen sekä kuulemaan, oppimaan ja inspiroitumaan teknologia-alan ajankohtaisista ja nousevista aiheista.

Tänä vuonna Mindtrek-konferenssi jakaantui kahteen eri teemoitettuun ohjelmakokonaisuuteen: avoimen lähdekoodin tulevaisuuden mahdollisuuksia esittelevään the Future of Open Source Business -teemaan kuin myös maaseutualueiden älykkäisiin digiratkaisuihin keskittyvään Smart Villages -kokonaisuuteen, joka järjestettiin yhteistyössä Smart Villages -hankkeen sekä Leader Pohjois-Satakunnan kanssa. Ohjelma piti sisälllään ajankohtaisia ja mielenkiintoisia case-esimerkkejä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Gael Blondelle

Ensimmäisenä keynote-puhujana avoimen lähdekoodin ohjelmassa nähtiin Gaël Blondelle (Chief Membership Officer, Eclipse Foundation), kertomassa konkreettisten esimerkkien kautta, miten avoin lähdekoodi mahdollistaa ja vauhdittaa alan yhteistyötä ja innovatiivisten ratkaisujen luomista. (Kuva: Konsta Lattu)

Lisäksi Miguel Diez Blanco (Project Lead) sekä Gijs Hillenius (Project Manager) Euroopan komission Open Source Program Officesta (OSPO) esittelivät online-puheenvuorossaan kuulijoille Euroopan komission lokakuussa 2020 uudistetun ja julkaistun avoimen lähdekoodin strategian jälkeen saavutettuja kehitysaskelia.

Smart Villages -ohjelmassa kuultiin monipuolisesti esimerkkejä niin Suomesta kuin myös muun muassa Virosta, Latviasta ja Irlannista siitä, millaisia digitaalisia ja älykkäitä ratkaisuja on ympäri Eurooppaa maaseutualueilla otettu käyttöön sekä millaisiin tarpeisiin erilaisia digiratkaisuja tarvittaisiin. Älykkäät kylät hyötyvät yhteistyöstä muiden yhteisöjen ja toimijoiden kanssa niin maaseudulla ja kaupungissa.

OSPO

(Kuva: Linda Lehto)

Pekka Passi

Pekka Passi (Managing Director, Vatajankoski Oy) kertomassa paljon maailmallakin kiinnostusta herättäneestä ensimmäisestä kaupalliseen käyttöön kehitetystä hiekka-akusta, jolla voidaan varastoida uusiutuvaa energiaa. (Kuva: Konsta Lattu)

Mukana tapahtumaa tänä vuonna kanssamme oli tekemässä kumppaneina: Leader Pohjois-Satakunta, Tampereen yliopisto, Tampereen kaupunki, TIEKE, Asianajotoimisto HH Partners, Gispo, Linnan Kehitys sekä tapahtuman viestintäkumppanina Ite wiki.

Suuret kiitokset kaikille Mindtrekissa mukana olleille kävijöille, puhujille sekä tapahtuman yhteistyökumppaneille!

Käy katsomassa lisää tunnelmia tapahtumasta Mindtrekin Flickr-kuvagalleriasta!

Mindtrek 2022

Wednesday, 16 November 2022

COSS.fi: Avoimella lähdekoodilla menestykseen – Aiven Oy palkittiin vuoden 2022 Open World Hero -tunnustuksella

Heikki Nousiainen (vasemmalla) Aiven Oy:ltä vastaanottamassa vuoden 2022 Open World Hero -tunnustusta kansainvälisen Mindtrek-konferenssin yhteydessä Tampereella. (Kuva: Konsta Lattu)

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry on myöntänyt vuoden 2022 Open World Hero -tunnustuksen Aiven Oy:lle. Palkinto luovutettiin Tampereella järjestettävän vuosittaisen kansainvälisen teknologia-alan Mindtrek-konferenssin yhteydessä 15.11.2022. Paikalla tilaisuudessa palkintoa vastaanottamassa oli Heikki Nousiainen (Co-founder & Field CTO) Aivenilta.

Perusteluissa Aivenia luonnehdittiin tuoreeksi esimerkiksi suomalaisesta menestystarinasta, jossa avoimen lähdekoodin teknologioita hyödyntämällä vuonna 2016 perustetusta ohjelmistoyhtiöstä on syntynyt nopeasti yksi Suomen arvokkaimmista teknologia-alan kasvuyrityksistä. Merkittävinä saavutuksina nostettiin esille avoimen lähdekoodin tietokantapalveluja tarjoavan Aivenin kasvu ensimmäisessä viidessä vuodessa neljän hengen startupista 140 työntekijän joukoksi (Talouselämä 25.2.2021). Lisäksi Talouselämä valitsi Aivenin yhdeksi lupaavimmista startup-yrityksistä vuonna 2021.

“On todella innostavaa nähdä, kuinka avoin lähdekoodi on mahdollistanut Aivenin nousemaan globaaliksi yritykseksi. Tarvitsemme lisää Aivenin kaltaisia onnistujia niin Suomen kuin Euroopan ICT-sektorille”, toteaa COSS ry:n toiminnanjohtaja Timo Väliharju.

“Avoin lähdekoodi Aivenin toiminnan sydän. Haluamme auttaa sovelluskehittäjiä perustamaan sovelluksensa parhaille avoimille teknologioille, ja edistää avoimen lähdekoodin ohjelmistojen käyttöä todellisena vaihtoehtona nykyaikaisten järjestelmäarkkitehtuurien rakentamisessa. Meillä on suuri ilo ja kunnia vastaanottaa tämä tunnustus Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus – COSS ry:ltä, yhdeltä maailman ensimmäisistä tämän alan yhteisöistä, ja juhlistaa yhdessä molemminpuolista sitoutumistamme avoimuuteen ja avoimeen lähdekoodiin,” sanoo Heikki Nousiainen.

Tällä hetkellä Aiven työllistää yli 500 työntekijää niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Toukokuun 2022 rahoituskierroksen jälkeen Aiven kertoi keränneensä 210 miljoonaa euroa uutta rahoitusta (Kauppalehti 15.2.2022). Kyseessä oli kolmanneksi suurin suomalaisen kasvuyrityksen keräämä sijoituspotti. Uusin rahoituskierros nostaa yhtiön arvon jo kolmeen miljardiin euroon.

Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. (Kuva: Konsta Lattu)

Lisätietoja:

Timo Väliharju
Toiminnanjohtaja, COSS ry
timo.valiharju@coss.fi
+358 50 330 3339

Ruth Prieto
Communications Manager EMEA
press@aiven.io

Open World Hero on COSS ry:n jakama tunnustus, jonka tavoitteena on edistää tietojärjestelmien avoimuutta. Vuosittain jaettava palkinto myönnetään merkittävää työtä tämän tavoitteen eteen Suomessa tehneelle henkilölle tai organisaatiolle. Kiertopalkintona on suomalaisen taiteilijan Virginie Loÿn lasimosaiikkipallo In the Nucleus, Ytimessä. Teoksen aiheena on Linus Torvaldsin työ avoimen lähdekoodin kehittäjänä ja se kuuluu sarjaan Suuria suomalaisia sankareita. Kiertopalkinnon on COSS ry:lle lahjoittanut IBM Finland. Perinne sai alkunsa vuonna 2013, kun COSS ry palkitsi Open World Hero -nimityksellä Unelmakoulu-projektin. Tämän jälkeen voittajina ovat olleet Michael ”Monty” Widenius (2014), Helsingin kaupunki (2015), Timo Sirainen, Dovecot Oy (2016), professori Tommi Mikkonen (2017), kansanedustaja Jyrki Kasvi (2018), Maanmittauslaitos (2020) sekä Harri Pitkänen (2021).

 

 

Tuesday, 30 August 2022

COSS.fi: Kansainvälinen teknologiakonferenssi Mindtrek järjestetään jälleen 15.-18.11.2022 Tampereella

Mindtrek 2022 Events

SAVE THE DATE:

Kansainvälinen teknologiakonferenssi Mindtrek järjestetään tänä vuonna jo 25. kertaa Tampereella!

COSS on ottanut vastuun vuosittaisen Mindtrek-konferenssin tuottamisesta jo vuodesta 2015 lähtien. Konferenssi jakaantuu myös vuonna 2022 varsinaiseen pääkonferenssiin kuin myös aina vuosittain sen yhteydessä järjestettyyn akateemiseen osuuteen.

Mindtrek Conference 2022
15.11.2022, Finnkino Cine Atlas

Mindtrek-konferenssi kokoaa jälleen tiistaina 15.11.2022 yhteen monipuolisesti laajan kirjon eri teknologia-alojen asiantuntijoita ja päättäjiä niin yrityksistä ja organisaatioista kuin julkiseltakin sektorilta – tällä kertaa aivan Tampereen ytimeen tapahtumapaikan siirtyessä tänä vuonna elokuvateatteri Finnkino Cine Atlakseen.

Tänä vuonna pääkonferenssin ohjelma jakaantuu kahteen eri teemaan:

The Future of Open Source Business | Smart Villages

 

Academic Mindtrek 2022
16.-18.11.2022, Paidia | ONLINE

Konferenssiviikko jatkuu marraskuussa vuosittaisella akateemisella osuudella, Academic Mindtrek -konferenssilla, joka järjestetään tänä vuonna 16.-18.11.2022 hybriditapahtumana niin verkon välityksellä kuin myös Paidiassa (Nokia Arena) Tampereella.

 

Tulemme julkistamaan piakkoin lisätietoja eri teemojen ohjelmista ja vahvistuneista puhujista.
Muista merkitä päivämäärät kalenteriisi – toivottavasti näemme myös tänäkin vuonna Mindtrekissa!
www.mindtrek.org
#Mindtrek #Mindtrek22 #AcademicMindtrek

 
 

Wednesday, 24 August 2022

COSS.fi: Ovi avoimeen lähdekoodiin -webinaarisarja jatkuu syyskuussa

 

Keväällä 2022 käynnistynyt Ovi avoimeen lähdekoodiin -webinaarisarja saa jatkoa syksyllä. Maksuton webinaarisarja on toteutettu yhteistyössä Mimmit koodaa -ohjelmanFuugin säätiön ja COSSin kesken. Webinaarisarjassa keskitytään esittelemään avointa lähdekoodia ja avoimuutta yleisemmin digitalisaation voimavarana, kilpailutekijänä ja hyvinvoinnin lähteenä. Tilaisuudet ovat tarkoitettu kaikille avoimesta lähdekoodista kiinnostuneille, joilla on halua oppia ymmärtämään avoimen lähdekoodin periaatteita ja keskittää osaamistaan tähän suuntaan.

Tule mukaan oppimaan lisää avoimesta lähdekoodista!

Webinaarisarjan kolmessa viimeisessä webinaarissa keskitytään syyskuun aikana pureutumaan tarkemmin käytetyimpiin avoimen lähdekoodin ohjelmistoihin (Drupal, Odoo, WordPress). Puhujina tilaisuuksissa kuullaan COSSin jäsenyritysten avoimen lähdekoodin asiantuntijoita, joilla on vankka kokemus avointen ratkaisujen parissa toimimisesta. Webinaarien tavoitteena on antaa kattava yleiskuva erilaisista avoimen lähdekoodin ratkaisuista, niiden ominaisuuksista ja mahdollisuuksista. Lisäksi kaikilla osallistujilla on mahdollisuus osallistua myös mukaan keskusteluun esittämällä kysymyksiä webinaarien puhujille.

KÄYTETYIMPIÄ AVOIMEN LÄHDEKOODIN OHJELMISTOJA – DRUPAL
2.9.2022 klo 12-13
Ilmoittaudu >>

Drupal on avoimeen lähdekoodiin perustuva sisällönhallintajärjestelmä, jonka monipuolisuutensa ja joustavuutensa ansiosta Drupal soveltuu erityisen hyvin laajojen ja vaativien verkkopalvelujen alustaksi. Drupalia onkin sanottu yhdeksi maailman suurimpia avoimen lähdekoodin projekteja. Aiheesta lisää kertomassa Marika Lähde Druidilta.

Marika Lähde

Marika Lähde
Drupal backend-koodari, Druid Oy

KÄYTETYIMPIÄ AVOIMEN LÄHDEKOODIN OHJELMISTOJA – ODOO
9.9.2022 klo 12-13
Ilmoittaudu >>

Avoimen lähdekoodin toiminnanohjausjärjestelmistä yksi tunnetuimpia järjestelmiä on ODOO, josta puolestaan saapuu kertomaan Karoliina Nisula Tawastalta. Karoliinalla on kokemusta Odoo-pohjaisten toiminnanohjausratkaisujen kehittämisestä niin yrityksille, oppilaitoksille kuin järjestöillekin.

Karoliina Nisula

Karoliina Nisula
Kehityspäällikkö, Tawasta OS Technologies

KÄYTETYIMPIÄ AVOIMEN LÄHDEKOODIN OHJELMISTOJA – WORDPRESS
16.9.2022 klo 12-13
Ilmoittaudu >>

WordPress on maailman suosituin kotisivualusta – 43% sivustoista on rakennettu WordPressillä. WordPress-sisällönhallintajärjestelmä on yksi tunnetuimpia avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja siitä kertomaan saapuu Pekka Kortelainen Seravolta. Tilaisuudessa saat kattavan kuvan WordPressista, sen ominaisuuksista sekä mahdollisuuksista.

Pekka Kortelainen

Pekka Kortelainen
WordPress-asiantuntija, Seravo Oy

________________________________________________________________

Fuugin säätiö tukee avoimen teknologian tutkimusta, tiedonvälitystä, opetusta sekä yleishyödyllistä kehittämistä. Tehtäväänsä toteuttaakseen säätiö myöntää apurahoja ja avustuksia, harjoittaa tiedotustoimintaa ja osallistuu tarkoitusta tukevien koulutuksien sekä muiden tilaisuuksien järjestämiseen. Hakuaika on jatkuva, tee hakemus nyt >>

Mimmit koodaa -ohjelman toiminta ja tapahtumat murtavat aktiivisesti myyttiä, että koodaaminen ja muut ohjelmistokehitykseen liittyvät työt olisivat vain miehille ja matemaattisesti lahjakkaille. Ohjelman pitkäaikaisena tavoitteena on antaa tuleville sukupolville tasa-arvoinen mahdollisuus opiskella ja menestyä IT-alalla sukupuolesta riippumatta.

 

 

Tuesday, 21 June 2022

COSS.fi: COSSin vuosikokouksessa valittiin hallituksen kokoonpano tulevalle vuodelle

COSS ry:n jäsenet kokoontuivat 20.6.2022 järjestettyyn yhdistyksen sääntömääräiseen vuosikokoukseen sekä jäsentilaisuuteen niin paikan päällä Helsingissä COSSin yhteisöjäsenen, Asianajotoimisto HH Partnersin, toimistolla kuin myös verkon välityksellä. Vuosikokouksessa toiminnanjohtaja Timo Väliharju esitteli jäsenille yhdistyksen viime vuoden 2021 toimintakertomuksen, tilinpäätöksen sekä tilintarkastajan lausunnon. Kokouksessa päätettiin vahvistaa yhdistyksen tilinpäätös sekä myöntää hallitukselle ja toiminnanjohtajalle tili- ja vastuuvapaus. Lisäksi kokouksessa vahvistettiin toiminnanjohtajan esittelemät yhdistyksen toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio kuluvalle vuodelle 2022. Yhdistyksen jäsenmaksuihin ei ehdotettu muutoksia ja niiden suuruudet päätettiin pitää samana kuin edellisvuosina.

Kokouksessa valittiin myös COSS ry:n hallituksen kokoonpano vuodelle 2022. Hallituksen nykyisistä jäsenistä kolmen vuoden toimintakausi tuli tänä vuonna päätökseen Jukka Ehdolla, mutta Ehtoa ehdotettiin uudelle kaudelle. Muiden nykyisten hallituksen jäsenten osalta toimintakausi jatkuu vielä. Kokouksessa päätettiin hyväksyä edellä esitetty ehdotus.

COSS ry:n hallitus 2022

Jukka Ehto, Pohjois-Satakunnan Seutuverkko
Martin von Willebrand, Asianajotoimisto HH Partners
Mikko Malmgren
Ville Ilkkala, Valaa Technologies
Mikko Lampi, Metatavu

Lisäksi varsinaisen vuosikokouksen jälkeen ohjelma jatkui Martin von Willebrandin (HH Partners) pitämällä esityksellä organisaatioiden open source -kyvykkyydestä strategisena etuna. Tämän jälkeen jäsenet jatkoivat vielä vapaamuotoista keskustelua ja verkostoitumista yhteisen lounaan merkeissä.

Tutustu yhdistyksen 2021 toimintakertomukseen >>

 

 

Thursday, 02 November 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Leverantörsoberoende

Det här är en artikel som jag skrev 2009 som jag hittade på min dator. Jag tror dock aldrig att den blev klar eller publicerades. Tycker den är ok som den är och lika aktuell nu som då så här kommer den.

Allt fler talar om leverantörsoberoende och minskande av inlåsningseffekter. Vi kan läsa om det i fackpress nästan dagligen. Men vad är då egentligen leverantörsoberoende och hur kan vi uppnå det?

Att vara leverantörsoberoende innebär inte att man inte har några leverantörer utan tvärt om att man har många att välja på som kan leverera det man vill ha. Det skall vara enkelt att byta emellan dem och det skall inte märkas i verksamheten.

Många skriver att öppna standarder är viktigt för att uppnå leverantörsoberoende, det är sant, men det är långt ifrån allt. Jag anser att det inte ens är det viktigaste. Öppna standarder är viktiga för att kunna byta ut program och system samt för att kunna kommunicera med andra. Detta är nog så viktigt men bara en del av lösningen på gåtan leverantörsoberoende, det är snarare en lösning som gör att man kan bli teknikoberoende, vilket i sin tur underlättar för leverantörsoberoende men tar dig inte hela vägen. För att bli leverantörsoberoende måste man även kunna byta leverantör utan att byta ut sina system.

Leverantörsoberoende är ett pussel med flera viktiga bitar. De tre viktigaste tycker jag är att man har egen kompetens, använder fri programvara, och att man har flera leverantörer att välja på.

Tre viktiga pusselbitar för att uppnå leverantörsoberoende.

Egen kompetens

Har man ingen egen kompetens i företaget så är det svårt att vara helt leverantörsoberoende. Man behöver inte besitta expertkompetens på alla områden men ju mer intern kompetens man har desto enklare är det att göra sig leverantörsoberoende och att ställa krav på leverantörerna. Även om man inte har intern kompetens kan man anse sig vara oberoende om det finns flera leverantörer som man lätt kan byta mellan.

Att bygga egen intern kompetens kan vara bra även ur andra synvinklar. Till exempel kan det ge mer positiva medarbetare om de får utbilda sig och aktivt lära sig de produkter företaget använder. Har man egen kompetens kan man dessutom välja att vara helt leverantörsoberoende och inte anlita externa resurser alls i det dagliga arbetet.

Fri programvara

Med sluten, icke-fri programvara kan man helt enkelt inte vara leverantörsoberoende. Man kan vara mer eller mindre leverantörsberoende beroende på hur bra programmen följer öppna standarder och beroende på hur lätta de är att byta ut. Eftersom ett icke-fritt program ofta styrs av ett enskilt företag så är man alltid beroende av det företaget och vad de väljer att göra med den produkt som används.

Många företag lever idag på att sälja fri programvara. Det är bra för det gör att användare blir mindre inlåsta. Men vissa företag blandar fri programvara med egna tillägg som inte är fria, detta är inte bra eftersom det ger inlåsningseffekter som vid första anblick kan missas. För att vara på den säkra sidan bör man använda produkterna från originalkällorna.

Som vi sett är fri programvara är en mycket viktig ingrediens i att bli leverantörsoberoende. För att fri programvara skall kunna leva måste den ha två saker: användare och utvecklare. Ju intressantare programvaran är desto fler leverantörer kommer att jobba med den. Användare och utvecklare kan vara företag eller individer och oftast är det en mix av de båda.

Flera leverantörer

Det är svårt att stå ensam. Det är i dessa sammanhäng sällan bra att göra det. Men det är inte heller bra att vara beroende av en leverantör, som ju då i sin tur står ensam. Vad händer om den leverantören helt plötsligt gör ett val eller en prioritering som inte gynnar er verksamhet?

Dela för framtiden

Att använda fri programvara gör att man på sätt och vis blir beroende av den. Denna beroendeställning är inte lika avgörande som att vara beroende av en leverantör men kopplingen finns ändå. Skillnaden är att nu är det du som styr.

Vad gäller de produkter du använder så är det bra för dig ju fler som använder dem och ju fler som använder dem på liknande sätt som du själv. Att vara ensam användare av ett övergivet projekt är ingen trevlig sits, även om den är relativt bra som det rör sig om ett fritt program.

Det ligger nu i ditt eget intresse att fler använder programmet och helst att de använder det på liknande sätt som dig själv. Därför är det viktigt att du delar med dig av dina erfarenheter och eventuella modifieringar av programmet i fråga. Det gagnar både dig själv och andra.

Wednesday, 13 September 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Public Money – Public Code

Free Software Foundation Europe startar idag ett initiativ för att sprida information om fri programvara i den publika sektorn. Inget nytt egentligen, vi har pratat om det länge och det finns flera äldre initiativ. Men detta är nytt, fräscht och snyggt.

Tummen up!

Wednesday, 30 August 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: SIS förklarar omröstningen ogiltig

För 10 år sedan meddelar SIS att omröstningen om OOXML är ogiltig.

Som jag har berättat om tidigare var jag engagerad i skandalen på SIS där Microsoft kuppade igenom ett Ja till sin föreslagna standard OOXML.

SIS befann sig nu i ett underligt läge. Man hade haft en omröstning som alla insåg inte gått rätt till och den hade lett till att man skulle rösta Ja i ISO. Den ursprungliga gruppen skulle med största sannolikhet ha kommit fram till ett Nej. Vad skall man göra?

Det var för lite tid för att göra en ny omröstning. Och om man skulle göra en, hur skulle den gå till?

I en intervju med Lars Flink, dåvarande VD för SIS några dagar innan kan man mellan raderna läsa lösningen när han på frågan om SIS kan riva upp beslutet svarar:

– Det enda som skulle kunna riva upp beslutet är om något formellt fel begåtts. Om något i processen inte varit korrekt. Om det är aktuellt nu är en hypotetisk fråga som jag avstår från att besvara.

Några dagar senare, idag för 10 år sedan, kom beskedet. SIS ogiltigförklarar omröstningen. Anledningen är röstfusk. Så här säger Lars Flink i en intervju i Ny Teknik.

– Vi har fått en hel del information under de här dagarna och den pekar på att någon deltagit i omröstningen med mer än en röst.

Jag har hört ryktesvägen att något sådant fusk inte förekom. Men en läsare på min blogg föreslår att det kan vara Microsoft som avses. Jag vet inte, men det var nog den enda lösningen för SIS att klara sig ur denna situation.

Men hur skulle man göra med omröstningen i ISO? Det slutade med att SIS lade ner Sveriges röst i ISO.

Sunday, 27 August 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: SIS-skandalen kring OOXML

Idag är det exakt 10 år sedan skandalen på SIS och då mina ”15 minutes of fame” startade. Jag var då som nu en anhängare av fri programvara. Det vill säga programvara som tillåter insyn och inte snärjer dig som användare. För 10 år sedan var jag mycket mer engagerad än idag men jag står fortfarande fast vid mina principer. Många, många gånger under åren har vi fått rätt och jag har i efterhand kunnat säga ”Vad var det jag sa?”.

För 10 år redan var dokumentformat och öppna standarder i ropet. Det fanns ett standardformat som heter OpenDocument Format (ODF) som är ISO-standard. Detta användes då främst av OpenOffice.org som är en populär kontorsprogramvara. Microsoft som var ledande i branschen använde ett eget proprietärt format.

Eftersom öppna standarder var väldigt hett efterfrågade myndigheter och företag just det. Det skulle vara öppet och man skulle kunna byta program utan inlåsningseffekter.

Microsoft har då två alternativ. Antingen omfamnar man den befintliga standarden eller så gör man en egen. Tyvärr valde de det sistnämnda.

Microsoft kallade sitt format Office Open XML (OOXML). Förvillande likt ODF. Många trodde nog att debatten handlade om deras äldre format (.DOC) men de var alltså ett relativt nytt format som inte många använde då. Microsoft lyckades dessutom få detta nya format att snabb-behandlas av ISO. Hur det gick till undrar jag fortfarande.

I ISO ingår svenska SIS. Så SIS skall rösta om OOXML i ISO. Hur man skall rösta skall tas fram i en arbetsgrupp som hette Ag17. Här satt personer från olika företag och intressenter. Det var inte så många med i gruppen från början. Men SIS regler gjorde det möjligt att gå med i gruppen ända fram till omröstningen och då ha rösträtt. Denna konstiga regel utnyttjades av både Microsoft och vi som kontrade på samma sätt. Dessvärre förlorade vi.

Hur det gick till och vad som hände sedan skrev jag om i inlägget SIS sålde sin röst rörande OOXML. Det var exakt 10 år sedan idag.

Inlägget ovan har lästs (eller i alla fall visats) hundratusentals gånger. Dagen efter mötet fick jag sätta upp en statisk sida med bara det inlägget för servern belastades så hårt. Det fanns länkar till min lilla blogg från flera stora dagstidningar och väl trafikerade webbplatser som till exempel Slashdot och IDG.

För mig började det med ett telefonsamtal från en person aktiv i AG17 en fredag kväll. Jag skriver inte vem eftersom jag inte frågat personen i fråga. Men det var i alla fall inte jag som upptäckt det, jag bara hängde med. Det hade tillkommit nya företag som vi trodde skulle rösta ja. Vi önskade att SIS skulle rösta nej. Planen var att vi skulle väga upp med lika många. Men på mötet kom många fler än vi trott.

Jag åkte till mötet. Jag var alltså med där på mötet på riktigt. När jag kom hem skrev jag inlägget. Jag var en av de första som skrev om det och eftersom jag hade varit med fick det stor spridning. Tidningarna ringde. Bokstavligen hela natten. Flera som ringde hade bara två frågor:

  • Är du Marcus Rejås?
  • Är det du skriver på din blogg sant?

Jag svarade ”Ja” på båda. Vissa ville veta lite mer. Mötet var på en måndag och telefonen ringde hela veckan. Det gick inte att jobba alls den veckan. Om det var jobbigt? Nej, jag tyckte det var skitkul. Det var journalister, organisationer, företag, myndigheter, till och med Rikspolisstyrelsen (av någon anledning) och privatpersoner hörde av sig. Till en början var alla positiva. Men senare, efter att SIS beslutat att lägga ner sin röst (mer om det senare) blev det mindre positiva brev.

En organisation som inte var så glad var Microsofts intresseförening IAMCP som senare kom att stämma SIS för detta möte. Jag hade kontakt med ordföranden där och vi talades vid i telefon och skickade flera brev till varandra. Han var väldigt trevlig och även om vi stod långt ifrån varandra tror jag vi fann en ömsesidig respekt för varandra.

Det fanns andra som inte var så glada också. Jag fick så klart också arga brev. Inga hot direkt men några rejäla utskällningar.

Dagarna som följde var som sagt kaotiska. Jag hoppas jag får tid att berätta mer. Men kortfattat kan man säga att OOXML först fick avslag i ISO men efter en runda till klubbades det igenom på mycket tveksamma grunder.

Blev världen bättre eller sämre? Nåja världen snurrar på. Vi snackar programvara här… Men inget hade varit sämre om vi vunnit. Tvärt om.

Vad var det jag sa?

Det skrevs så klart mycket om detta. De flesta vinklade det som att Microsoft gjort fel. I själva verket var det ju SIS regler som var fel. Här följer bara några exempel på artiklar som finns kvar från mitt inlägg (tyvärr fungerar inte de flesta länkar efter 10 år men dessa är kvar. Sök på SIS och OOXML så hittar du massor av artiklar):

DN: Microsofts affärspartners köpte Sveriges röst
Computer Sweden: Microsoftkupp mot formatomröstning
Tech World: Microsoft anklagat för att rigga omröstningen i OOXML
Computer Sweden: Microsoft pressade partners att rösta ja
The Local: Microsoft accused of buying Swedish votes
Metro: Microsofts röstkupp värd miljardbelopp
Ny teknik: Microsoft erkänner röstkupp hos SIS

Jag hoppas få tid att inom de närmaste dagarna berätta mer om eftermälet av detta turbulenta möte. Kortfattat kan jag säga att SIS lade ner sin röst i ISO. OOXML röstades först ner i ISO men på ett uppföljande möte accepterades standarden. OOXML är alltså en standard idag. SIS har idag ändrat sina regler.

Monday, 03 July 2017

Technoshamanism in Aarhus - Rethink Ancestrality and Technology

  • MODSPIL
  • 12:56, Monday, 03 July 2017

OPEN CALL


On August 12, 2017 from 14:00 to 22:00 there will be a technoshamanism meeting in Dome of Visions, Aarhus, Denmark.

The purpose of the meeting is to unite people who are interested in the combination of DIY technologies such as free software and permaculture with ancestral, ancestorfuturist and shamanistic practices. We are calling all the cyborgs, witches, heretics, technoshamans, programmers, hackers, artists, alchemists, thinkers and everyone who might be curious to join us and explore the possiblities of combining ancestorfuturism, perspectivism, new and old indigenism in the middle of the climate changes of the anthropocene.

If you feel attracted by the combination of these terms, techno + shamanism and ancestrality + futurism and if you're worried about the destruction of the Earth and the hegemony of capital and neoliberal ontologies, this event is for you. In view of Aarhus' slogan as European Cultural Capital of 2017, the theme of this event could be: Rethink ancestrality and technology!

We welcome all proposals for rituals, musical and artistic performances, talks, discussions and technological workshops. Please send your proposal to xamanismotecnologico@gmail.com.

The proposal needs to be short (250 words) with your web site (if any) and a short bio.

PROGRAM

FREE RADIO

The verbal talks will be structured as roundtable discussions with several participants which are recorded and simultaneously live streamed as Internet radio.

Topics:

  • TECHNOSHAMANISM - What is it?
  • Ancestrality and ancestrofuturism
  • Experiences from the II International Festival and other events
  • Immigration and new ontologies arriving in Europe
  • Self-organizing with free software and DIY technology
  • Your proposal!

PERFORMANCE AND RITUAL

A collaborative DIY ritual to end the event - bring costumes, proposals, visual effects, ideas and musical instruments.

We welcome proposals for all kinds of performance, rituals and narratives along the lines of this open call - all proposals to be sent to xamanismotecnologico@gmail.com.

NOTE

When we have received your proposals, we will organize them and publish a detailed program around August 1, for the discussions and workshops as well as for the rituals.

ACCOMODATION

If you don't live in Aarhus and need accomodation, that can be arranged (for free). Bring your sleeping bag!

WHO ARE WE?

This encounter is organized by Carsten Agger, Beatriz Ricci, Fabiane M. Borges and Ouafa Rian.

TECHNOSHAMANISM - THE NETWORK

Tecnoshamanism is an international network for people interested in living out their ideas in everyday life while focusing on open science, open technology, free and DIY cosmological visions and feel the necessity of maintaining a strong connection to the Earth as a living, ecological organism.

In recent years, we have had meetings in Spain, England, Denmark, Ecuador, Colombia, Brazil, Germany, and Switzerland. In November 2016, we had the II International Festival of Tecnoxamanism in the indigenous Pataxó village of Pará in Bahia, Brazil. The purpoose of this meeting is to discuss technoshamanism as outlined above and to strengthen and grow this network, hopefully reaching out to new partners in Denmark and beyond. The network is based in Brazil but draws inspiration from all over the world.

You can find nmore information on technoshamanism in these articles:


  

ACKNOWLEDGEMENTS

This event is supported by Digital Living Research Commons, Aarhus University and NANO/PPGAV/EBA/UFRJ  (Federal University of Rio de Janeiro).

Wednesday, 14 June 2017

Technoshamanism and Wasted Ontologies

  • MODSPIL
  • 15:09, Wednesday, 14 June 2017

Interview with Fabiane M. Borges published on May 21, 20171

By Bia Martins and Reynaldo Carvalho – translated by Carsten Agger

Fabiane M. Borges, writer and researcher

Also available in PDF format

In a state of permanent warfare and fierce disputes over visions of the future, technoshamanism emerges as a resistance and as an endeavour to influence contemporary thinking, technological production, scientific questions, and everyday practices. This is how the Brazilian Ph.D. in clinical psychology, researcher and essayist Fabiane M. Borges presents this international network of collaboration which unites academics, activists, indigenous people and many more people who are interested in a search for ideas and practices which go beyond the instrumental logic of capital. In this interview with Em Rede, she elaborates her reflections on technoshamanism as platform for producing knowledge and indicates some of the experiences that were made in this context.

At first, technology and shamanism seem like contradictory notions or at least difficult to combine. The first refers to the instrumental rationalism that underlies an unstoppable developmentalist project. The second makes you think of indigenous worldviews, healing rituals and altered states of consciousness. What is the result of this combination?

In a text that I wrote for the magazine Geni2 in 2015, I said this: that techno + shamanism has three quite evident meanings:

  1. The technology of shamanism (shamanism seen as a technology for the production of knowledge);
  2. The shamanism of technology (the pursuit of shamanic powers through the use of technology);
  3. The combination of these two fields of knowledge historically obstructed by the Church and later by science, especially in the transition from the Middle Ages to the Renaissance.

Each of these meanings unfolds into many others, but here is an attempt to discuss each one:

1) When we perceive shamanism not as tribal religions or as the beliefs of archaic people (as is still very common) but as a technology of knowledge production, we radically change the perception of its meaning. The studies of e.g. ayahuasca shows that intensified states of consciousness produces a kind of experience which reshapes the state of the body, broadening the spectrum of sensation, affection, and perception. These “plants of power” are probably that which brings us closest to the “magical thinking” of native communities and consequently to the shamanic consciousness e– that is, to that alternative ontology, as Eduardo Viveiros de Castro alerts us when he refers to the Amerindian ontology in his book Cannibal Metaphysics3, or Davi Kopenawa with his shamanic education with yakoana, as described in The Falling Sky4. It is obviously not only through plants of power that we can access this ontology, but they are a portal which draws us singularly near this way of seeing the world, life itself. Here, we should consider the hypotheses of Jeremy Narby in his The Cosmic Serpent: DNA and origins of knowledge where he explains that the indigenous knowledge of herbs, roots and medicine arises partly from dreams and from the effects of entheogens.

When I say that shamanism is a technology of knowledge production, it is because it has its own methods for constructing narratives, mythologies, medicine and healing as well as for collecting data and creating artifacts and modes of existence, among other things. So this is neither ancient history nor obsolete – it lives on, pervading our technological and mass media controlled societies and becoming gradually more appreciated, especially since the 1960s where ecological movements, contact with traditional communities and ways of life as well as with psychoactive substances all became popular, sometimes because of the struggles of these communities and sometimes because of an increased interest in mainstream society. A question arose: If we were to recuperate these wasted ontologies with the help of these surviving communities and of our own ruins of narratives and experiences, would we not be broadening the spectrum of technology itself to other issues and questions?

2) The shamanism of technology. It is said that such theories as parallel universes, string theory and quantum physics, among others, bring us closer to the shamanic ontology than to the theological/capitalist ontology which guides current technological production. But although this current technology is geared towards war, pervasive control and towards over-exploitation of human, terrestrial and extra-terrestrial resources, we still possess a speculative, curious and procedural technology which seeks to construct hypotheses and open interpretations which are not necessarily committed to the logic of capital (this is the meaning of the free software, DIY and open source movements in the late 20th and early 21st century).

We are very interested in this speculative technology, since in some ways it represents a link to the lost ancestral knowledge. This leads us directly to point 3) which is the conjunction of technology with shamanism. And here I am thinking of an archeology or anarcheology, since in the search for a historical connection between the two, many things may also be freely invented (hyperstition). As I have explained in other texts, such as the Seminal Thoughts for a Possible Technoshamanism or Ancestrofuturism – Free Cosmogony – Rituals DIY, there was a Catholic theological effort against these ancestral knowledges, a historical inhibition that became more evident during the transition from the Middle Ages to the Renaissance with its inquisitions, bonfires, prisons, torture and demands for retraction. The technology which was originally a part of popular tradition and needs passed through a purification, a monotheist Christian refinement, and adhered to these precepts in order to survive.

In his book La comunidad de los espectros5, Fabián Ludueña Romandini discusses this link between science and Catholicism, culminating in a science that was structurally oriented towards becoming God, hence its tendency to omnipresence, omnipotence and omniscience. Its link to capital is widely discussed by Silvia Federici in her book Caliban and the Witch6, who states that the massacre against witches, healers, sorcerers, heretics and all who did not conform to the precepts of the church was performed in order to clear the way for the introduction of industrial society and capitalism. So two things must be taken into account here: first, that there has been a violent decimation of ancestral knowledge throughout Europe and its colonial extensions and secondly, that the relationship between science/technology and the wasted ontologies was sundered in favor of a Christian theological metaphysics.

Faced with this, techno + shamanism is an articulation which tries to consider this historical trauma, these lost yet not annihilated leftovers, and to recover (and reinvent) points of connection between technology and wasted ontologies, which in our case we call shamanism since it represents something preceding the construction of the monotheisms and because it is more connected to the processes of planet Earth, at least according to the readings that interest us. But there are several other networks and groups that use similar terms and allow other readings such as techno + magic, cyber + spirituality, techno + animism and gnoise (gnosis + noise), among others, all talking about more or less the same issues.

The result of this mixture is improbable. It functions as a resistance, an awakening, an attempt to influence contemporary thinking, technological practices, scientific questions as well as everyday practices. These are tension vectors that drive a change in the modes of existence and of relation to the Earth and the Cosmos, applied to the point where people are currently, causing them to associate with other communities with similar aspirations or desiring to expand their knowledge. These changes are gradually taking shape, whether with clay or silicium technology. But the thing is crazy, the process is slow and the enemy is enormous. Given the current level of political contention that we are currently experiencing in Brazil, associations and partnerships with traditional communities, be they indigenous, afro-Brazilian, Roma, aboriginal or activist settlements (the MST7 and its mystique), seems to make perfect sense. It is a political renewal mixed with ancestorfuturist worldviews.

You've pointed out that conceptually technoshamanism functions as a utopian, dystopian and entropic network of collaboration. What does this mean in practice?

Fundamentally, we find ourselves in a state of constant war, a fierce dispute between different visions of the future, between social and political ontologies and between nature and technology. In this sense, technoshamanism manifests itself as yet another contemporary network which tries to analyze, position itself with respect to and intervene in this context. It is configured as a utopian network because it harbors visionary germs of liberty, autonomy, equality of gender, ethnicity, class and people and of balance between the environment and society that have hitherto characterized revolutionary movements. It is dystopian because at the same time it includes a nihilistic and depressive vision which sees no way out of capitalism, is disillusioned by neoliberalism and feels itself trapped by the project of total, global control launched by the world's owners. It sees a nebulous future without freedom, with all of nature destroyed, more competition and poverty, privation and social oppression. And it is entropic because it inhabits this paradoxical set of forces and maintains an improbable noise – its perpetual noisecracy, its state of disorganization and insecurity is continuous and is constantly recombining itself. Its improbability is its dynamism. It is within this regime of utopia, dystopia and entropy that it promotes its ideas and practices, which are sometimes convergent and sometimes divergent.

In practice, this manifests itself in individual and collective projects, be they virtual or face-to-face and in the tendencies that are generated from these. Nobody is a network, people are in it from time to time according to necessities, desires, possibilities, etc.

This network's meetings take place in different countries, mainly in South America and Europe. Can you give some examples of experiences and knowledge which were transferred between these territories?

Some examples: Tech people who come from the European countries to the tecnoshamanism festivals and return doing permaculture and uniting with groups in their own countries in order to create collective rituals very close to the indigenous ones or collective mobilization for construction, inspired by the indigenous mutirão. Installation of agroforestry in a basically extractivist indigenous territory organized by foreigners or non-indigenous Brazilians working together with indigenous people. The implementation of an intranet system (peer-to-peer network) within indigenous territory (Baobáxia). Confluence of various types of healing practices in healing tents created during encounters and festivals, ranging from indigenous to oriental practices, from afro-Brazilian to electronic rituals, from Buddhist meditation to the herb bath of Brazilian healers, all of this creating generative spontaneous states where knowledge is exhanged and is subsequently transferred to different places or countries. Indigenous and non-indigenous bioconstructor's knowledge of adobe, converging in collective construction work in MST's squatted lands (this project is for the next steps). Artistic media practices, performance, live cinema, projection, music, and so on, that are passed on to groups that know nothing about this. In the end, technoshamanism is an immersive and experiential platform for exchanging knowledge. All of this is very much derived from the experiences of other networks and movements such as tactical media, digital liberty, homeless movements, submediology, metareciclagem, LGBTQ, Bricolabs, and many others. In the technoshamanism book, published in 2016, there are several practices that can serve as a reference.

Technoshamanism arose from networks linked to collaborative movements such as Free Software and Do It Yourself with the same demands for freedom and autonomy in relation to science and technology. To what extent has it proposed new interventions or new kinds of production in these fields? Can you give an example?

First is important to say that these movements of free software and DIY have changed. They have been mixed up with the neoliberal program, whether we're talking about corporate software or about the makers, even though both movements remain active and are still spaces of invention. In the encounters and festivals, we are going as far is possible, considers our precarious nature, lack of dedicated funding or support from economically stronger institutions, we rely mainly on the knowledge of the participants of the network, which come into action in the places. I also know of cases where the festivals inspired the formation of groups of people who returned to their cities and continued to do work related to technological issues, whether in the countryside, in computer technology, and in art as well. Technoshamanism serves to inspire and perhaps empower projects that already function, but which technoshamanism endorses and excites.

I think that a fairly representative example is the agroforest, the Baobáxia system and the web radio Aratu that we implemented with the Pataxó in the Pará village. It is an exhange and simultanously a resistance that points to the question of collaboration and autonomy, remembering that all the processes of this planet are interdependent and that autonomy is really a path, an ideal which only works pragmatically and to the extent that it's possible to practice it. So we're crawling in that direction. There are networks and processes much more advanced.

What we'd like to see is the Pataxó village Pará (home of the II International Festival of Technoshamanism), to take one example, with food autonomy and exuberant agroforests and wellsprings, with media and technological autonomy and very soon with autonomous energy. We'd like to see that not just for the Pataxó, but for all the groups in the network (at least). But that depends a lot on time, investment and financing, because these things may seem cheap, but they aren't. We should remember that corporations, entrepeneurs and land-owners are concentrating their forces on these indigenous villages and encouraging projects that go totally against all of this, that is, applying pressure in order to take their land, incorporate them in the corporate productive system and turn them into low-paid workers, etc.

In May 2017 we met with the Terra Vista Settlement in Arataca (Bahia, Brazil). They invited the leaders of the Pataxó village to become part of the Web of Peoples8 which has this exact project of technological and alimentary autonomy and I see this as a kind of continuation of the proposals which were generated in community meetings in the Pará village during the preparations for the II International Festival of Technoshamanism. Everything depends on an insistent and frequent change in the more structural strata of desire. And when we understand that TV channels like the Globo network reach all these territories, we see the necessity of opening other channels of information and education.

Do you believe that insurgent knowledge and anti-hegemonic epistemologies should gradually take up more space in the universities or is it better for them to remain in the margin?

Fabiane M. Borges

In a conversation with Joelson, leader of the MST in the Terra Vista settlement he gave the following hint, which was decisive for me: “Technoshamanism is neither the beginning nor the end, it is a medium.” His suggestion is that as a medium, technoshamanism possesses a space of articulation, which rather than answering questions of genesis and purpose functions as a space of interlocution, for making connections, uniting focal points, leveraging movements, expanding concepts and practices concerning itself and other movements – that is, it plays in the middle of the field and facilitates processes.

As yet another network in the “middle”, it negotiates sometimes within institutions and sometimes outside them, sometimes inside academia and sometimes outside it. Since it consists of people from the most diverse areas, it manifests itself in the day to day life of its members. Some work in academia, some in healing, others in a pizzaria. That is, the network is everywhere where its participants are. I particularly like it when we do the festivals autonomously, deciding what to do and how to do it with the people who invite us and we don't have to do favours or do anything in return for the institutions. But this is not to say that it will always be like that. In fact, the expenses of those who organize the meetings are large and unsustainable. Sometimes the network will be more independent, sometimes more dependent. What it can't do is stagnate because of the lack of possibilities. Crowdfunding has been an interesting way out, but it's not enough. It's necessary sometimes to form partnerships with organizations such as universities so the thing can continue moving in a more consistent and prolonged form, because it's difficult to rely on people's good will alone – projects stagnate because they lack the ressources.

Notes

1 Source: Em Rede - http://www.em-rede.com/site/entrevista/fabiane-m-borges-tecnoxamanismo-como-meio-de-recuperar-e-reinventar-pontos-de-conex%C3%A3o (last saw 12/06/2017)
2 http://revistageni.org/10/tecnoxamanismos-etc/
3 Eduardo Viveiros de Castro, Cannibal Metaphysics, Univocal (2014), available here: https://hamtramckfreeschool.files.wordpress.com/2014/11/eduardo-viveiros-de-castro-cannibal-metaphysics-for-a-poststructural-anthropology.pdf
4 Davi Kopenawa and Bruce Albert, The Falling Sky, Belknap Press (2013).
5 Fabián Ludueña, La comunidad de los espectros: Antropotecnia, Mino y Davila (2010).
6 Silvia Federici, Caliban and the Witch: Women, the Body and Primitive Accumulation. Brooklyn, NY: Autonomedia (2004). Available here: https://libcom.org/files/Caliban%20and%20the%20Witch.pdf
7 MST, the “landless worker's movement” is a social movement in Brazil that fights for workers' access to land through demands for land reform and direct actions such as establishing settlements on occupied land.
8 Teia dos Povos, http://teiadospovos.redelivre.org.br/

Thursday, 04 May 2017

Beretning om II Internationale Festival for Teknoshamanisme

  • MODSPIL
  • 08:36, Thursday, 04 May 2017

Festivalen foregik i Bahia i november 2016.

Her er min beretning om den, sakset fra min engelskprogede FSFE-blog:


A scene from a short film created as part of the festival's video workshop.

On November 9 2016, I and my son Johannes left Denmark for Brazil in order to co-organize and attend the II International Festival of Technoshamanism. You can read more about the background for this festival at the technoshamanism site as well as in previous posts on this blog.

Each participant in the festival was expected to propose an activity, and as one of the organizers I was no exception. The II International Festival of Technoshamanism took place in the Pataxó village Pará in the extreme south of the Brazilian state of Bahia, and my proposal was to install a working node (mucúa) of the Baobáxia system in the village. The purpose of this node is to act as an archive of the indigenous cultural production, a way yo protect and salvage the indigenous culture in electronic form for decades to come, and a way for the Pataxó to do so with complete ownership over the infrastructure as well as the content – independently of corporate and proprietary content-sharing sites such as Facebook and YouTube.

Who are the Pataxó?

Well, I’ve written about them before, after I participated in the first technoshamanism festival in 2014. The Pataxó are an indigenous people (what we sometimes call “Indians”, indeed they sometimes call themselves that) who live near the sea in the extreme south of the Brazilian state of Bahia. The Aldeia Pará (Pará Village) is located in what the Pataxó call their origin or Aldeia Mãe, the area from which they were all expelled in the massacre of 1951. It is situated far from everything in the middle of an indigenous reserve comprising some 8500 hectares and is home to some 69 families. The neighboring village of Barra Velha is located 5 km from Pará and has a population of about 400 families.

The Pataxó are an intelligent and open-minded people, and though they have not had much exposure to computers, they are very conscious of the potential of modern technology in the struggle for their culture and their land, which has been a constant factor in Pataxó life for several decades – not least given that many of their villages are threatened by expulsion. In October 2016, the village of Aratikum some 100 kilometers north of Pará was actually razed to the ground by the police in the service of local land owners.

Opening ritual in Akurinã Pataxó's healing space.

The Pataxó’s motivation for hosting the event was to be able to exchange knowledge – to learn something from all us urban hackers and activists with our experience in free software and art and social movements, and to teach us something in the bargain. Each participant would propose an activity – a workshop, an art installation, a ritual, a performance, a talk – and would be free to participate in the other proposed activities. Among the activities proposed by the Pataxó were the festival’s opening and closing rituals, a healing tent, traditional Pataxó cooking, traditional body paint, fishing and hunting methods, the cultivation of manioc and manufacturing of manioc flour, musical sessions and the jogos indigenas, the indigenous sports games which took the form of a competition between Indians and non-Indians.

As I said, my proposal was to install a node of Baobáxia and – just as, or even more, important – give workshops in how to use and maintain the system (running on a dedicated Debian GNU/Linux server) themselves so it could be useful also after we left.

Technoshamanism, ancestrality and the Destructor

But if the Pataxó’s motivation for hosting the event was to make friends and allies and gain new knowledge, then what was our motivation for organizing it? And by “we” I mean a large group of people in the technoshamanism network, mainly but (obviously enough) not exclusively Brazilian: Fabi Borges, Jonatan Sola, Sue Nhamandu, Rafael Frazão, Fernando Gregório, Luiza Só, Rodrigo Krul and too many more to mention, apart from the many participants who arrived at the festival with similar motives and gave many outstanding contributions?

One thing is the connection of technoshamanism with reconnection - reconnecting with the Earth, reconnecting with the ancestral worldviews of the thousands of generations of people who lived close to the Earth in a mainly oral culture. The Pataxó live in a reserve where they can live well off the earth, they have a strong connection to their ancestral way of life as well as, quite literally, to their ancestors and other ancestral spirits, who often show up at their rituals. As such, the Pataxó have 500 years of experience in dealing with European colonizers and the usurping civilization, and they have developed an immense skill in navigating this kind of pressure without losing neither their independence nor their traditional culture.

As opposed to that, the norm in our cities is that of disintegration, not least of community spirit and ancestral culture. Traditional songs and tales which might have been handed down in subtly changing ways for hundreds or thousands of years are replaced with comic books and cinema, which are replaced with endless children’s TV shows, which as we grow up are replaced with “breaking news”, X Factor and a host of even more diluted and inane TV shows. Culture ceases to be something we do ourselves and do together, neighborhoods cease to be communities and the cultural divide even splits up the families, so that we end up as disjoint individuals in a sea of strangers who can only struggle to recreate something vaguely resembling a genuine community. Sometimes, of course, as in the case of many successful free software projects, genuinely succeeding.

In his recent novel “Jerusalem“, the writer and comic book author Alan Moore metaphorically describes this phenomenon, which he has experienced first hand in his home town of Northampton, as “the Destructor”. The Destructor was a garbage incinerator which for decades was actually and physically located in the poorest neighborhood in Northampton, reducing people’s life expectancy with at least ten years, its location a daily reminder to the inhabitants of the Boroughs of how little the rest of the city cared about them.

And yet the Boroughs was actually the oldest neighborhood in Northampton and home to a bafflingly rich, orally transmitted ancestral working class culture which was, after World War I and under the impression of the Russian revolution, deliberately crushed by city planning. According to Alan Moore, the policies which have disempowered modern Europeans by stripping us of our communities were deliberately inflicted. Moore describes the destructive effect on the communities with these words:

He saw a hundred old men and old women moved from the condemned homes where they’d raised their families, dumped in distant districts with nobody that they knew and failing to survive the transplant. By the dozen they keeled over on the well-lit stairs of their new houses; in the unfamiliar indoor toilets; onto their unprecedented fitted carpets; on the pillows of magnolia-painted bedrooms that they failed to wake to. Countless funerals fell into the Mayorhold’s fires, and furtive teenage love-affairs, and friendships between relocated children sent to different schools. Infants began to understand that they would probably now never marry the classmate they had been expecting to. All the connecting tissue, the affectations and associations, became cinders. (p. 731)

The Northampton neighborhood known as the Boroughs descended into complete misery and insecurity, containing the points of trade that “supplied the customers who drew the girls, who brought the pimps, who dealt the drugs, which bred the guns that shot the kids who lived in the house that crack built” (p. 691). But there’s a point in that – that kind of misery is very common in urbanized Brazil as well as in Europe, and a contact with people who still retain an orally transmitted culture and whose communities were never fragmented by the Destructor could teach us something about reconnecting, with the Earth and its spirits, with our natural spirituality and with true community.

The Festival area

As we arrived in Pará about November 14, our first job was to establish a good contact with the Pataxó, organize food for the event and start rigging the computers and other technical equipment.

As everybody else, we were camping in what was at first quite precarious conditions due to the heavy rainfall before the festival started.

Luckily, the Pataxó were very helpful and we managed to secure everything against the rain before the start of the festival on November 22.

Installing Baobáxia

Community Radio sending from the Pataxó Kijeme Cultural, home of the GNU/Linux computers

Before our arrival, the Pataxó had built a completely new house for cultural production, in which they had placed four stationary computers they had received from the reservation’s Fisherman’s Association which originally got them from a government program. These four computers were quite old and had Windows installed. Our first task was to replace that with GNU/Linux.

At first, our attempts at setting up the computers were haunted by technical difficulties. First of all, we were unable to get them to boot from USB drives, which meant we had to buy burnable CDs or DVDs. When we got them, we realized they could not really boot from the DVDs either due to our images being 64 bit, and these trusty old computers were actually 32 bit. We couldn’t use the Internet for troubleshooting since there was no Internet yet – it was supposed to arrive during the week before the festival, but the roads were closed because of the rain.

In the end, Pablo Vieira from the Assentamento Terravista near Ilhéus (with the microphone in the picture above) arrived, and as it turned out, he knows these computers very well; they can boot from USB if a rather obscure BIOS setting is enabled. In his pocket was a bootable USB with the most recent 32 bit Linux Mint, and everyone was happy and the computers were well prepared for the arrival of the Internet later that week.

The Internet arriving at Aldeia Pará. Pataxó warrior Txayhuã is painting festival organizer Fabi Borges while the operator's car has stopped at the new culture house. Half an hour later, there was Internet.

I was not alone in the task of installing Baobáxia and giving workshops about it – Vincenzo Tozzi from the Mocambos network, Sicilian and founder of the Baobáxia project, joined the festival as well. Vince is a programmer and computer scientist and wrote a major part of the Baobáxia system himself, but he is really a philosopher of networks with important insights in the potential of free software and offline digital communications, and his presence was an invaluable contribution to the festival.

Vincenzo Tozzi from the Mocambos networks explains Baobáxia to village chief Ubiratã. Also listening are Pablo Vieira and Arapaty Pataxó.


Our two workshops in Baobáxia were a huge success, and especially the younger generation of the Pataxó showed a great interest in working with this technology. The Baobáxia node we installed is still active in the village and is still not connected to the Internet, but you can see the contents in its present degree of synchronization here.

What else was in the festival?

A lot of things.

Some very beautiful rituals:
DSC07216-460

And video workshops, radio workshops, capoeira, samba in the church in honor of Saint Benedito, seed exchange, agroforestry, construction of dry composting toilets, radio production, discussions about the pros and cons of ecoturism, and much, much more. I might do a followup post on that, in the meantime let it be said that the festival was a unique experience and I’m very happy to be one of the people who made it happen.



Artiklen er også at finde på teknoshamanisme-bloggen.

Sunday, 26 March 2017

Fri programvara – Rejås Blog: 10 år sedan: Ian Murdock

För exakt 10 år sedan skrev jag på bloggen om hur Sun anställt  Ian Murdock. Jag ställde mig positivt till detta.

Ian Murdock var skaparen av Debian GNU/Linux. Den distribution jag då som nu använder dagligen. Namnet Debian tog Murdock från sitt namn och sin fru Debras namn. Debra och Ian blev lite förkortat Debian. Ian och Debra fick tre barn.

Det var 1993 som han skapade Debian och skrev Debian Manifesto. Efter det har han också hunnit med att  vara teknisk chef på Free Standards Group och styrelseledamot i Linux Standars Base. Han har också varit CTO för Linux Foundation. Linux Foundation lämnade han 2007 för att börja jobbba på Sun som jag skrev om tidigare.

Sedan gick det tyvärr utför för Murdock. Året efter han anställdes på Sun skildes han och Debra. Han slutade på Sun 2010 och började jobba på Salesforce Marketing Cloud fram till 2015. I november 2015 började han jobba på det spännande teknikföretaget Docker. Men allt stod inte rätt till.

Murdock hade sedan länge psykologiska problem och hade åtminstone mot slutet problem med alkohol. Den 28 december 2015 tog Ian till slut sitt liv genom att hänga sig själv efter att ha postat massor av uppenbart förvirrade tweets på twitter.

Ian har betytt mycket för fri programvara och kommer att minnas framförallt för Debian så klart men även mycket annat. Vila i frid.

Sorgligt …

Thursday, 09 March 2017

Fri programvara – Rejås Blog: Chattkriget – Microsoft eller Slack – Jabber!

Chattkriget, skriver IDG, står mellan Microsoft och Slack. Låt mig bjuda in ännu en kombattant, Jabber. Eller XMPP Instant messaging som det kanske borde heta. Det har massor av fördelar. Till exepmel att du kan ha din egen server (om du vill). Du kan skapa chattrum med interna kontakter på företaget och även bjuda in konkurrenter om du vill. Ingen central server behövs. Du behöver inte lämna någon information till externa företag utan hålla allt internt om du vill.

Vidare finns massor av olika klienter till Jabber för alla operativsystem. Ser faktiskt ingen anledning att använda något annat system.

Thursday, 03 November 2016

Fri programvara – Rejås Blog: Keep it simple, stupid

Vi har alla hört den förr KISS-principen. Krångla inte till det. Logiskt och smart.

När det gäller it-drift har jag alltid haft en viss skepsis mot avancerade, dyra system som inte kan gå sönder. Det kan vara till exempel serverkluster eller SAN-lösningar. När de är så komplexa att jag inte förstår blir jag skeptisk.

Dessa system har dock en väldigt stor acceptans bland företag och organisationer där ute. Man skall helt enkelt ha dem om man skall vara någon att räkna med. Men jag brukar säga att när något som är så stort, redundant och avancerat att det inte kan gå sönder, i alla fall går sönder så är det bara stort och avancerat. Inte sällan måste man vänta på leverantören av systemet för att kunna lösa problemet. Nertiden blir lång.

Jag kan så klart inte nämna några exempel, men jag har flera. Både på SAN-lösningar, serverkluster och HA-system.

Thursday, 25 February 2016

Technoshamanist ritual in Berlin

  • MODSPIL
  • 05:20, Thursday, 25 February 2016





DIY ritual, DIY cosmogonies for the anthropocene. The inspiration for the ritual are the pollution disaster in the Rio Doce in Mariana (Brazil) and the nuclear disaster in Fukushima. The ritual's theme is disaster, devastation, destruction.

Thursday, 11 February 2016

Technoshamanism meeting in Berlin

  • MODSPIL
  • 08:28, Thursday, 11 February 2016


During the days 19 and 20 of February/2016 there will be a technoshamanism meeting in Berlin! This meeting intends to gather people that are interested in the intersection between DIY technologies and ancestor futuristic knowledge.

@ Schillerpalais, Schillerpromenade 4.

By „ancestor futuristic knowledge“ we understand the approximation of ancestral knowledge, cosmovisions, alquimy, shamanisms, magic, free cosmogonies with foresight technologies and possible futurologies.

If rationalism and individualism somehow exhaust a way to produce an ecologically and socially balanced existence, and if the Earth presents emergencies that the anthropocentrism can’t take care of, what can we do to reach other relations of states between human / nature / cosmos?

All this discussion about interspecifcs, subjectivity of matter, anthropocene, and theoretical speculative discussions is something that moves us / touches, or is it just the latest intellectual agenda in international meetings, which soon will sound as obsolete concepts?

You can approach if you feel called by the junction of these terms (techno + shamanism, ancestrality + futurism). You can come to the workshops, discussions and rituals that will be made during the whole weekend in free radio format, with free expression and listening space for many different backgrounds.

Programme and more info: https://openport-b.titanpad.com/3

Baobáxia, the Galaxy of Baobab Trees - til FOSDEM

  • MODSPIL
  • 08:00, Thursday, 11 February 2016



Dette er det foredrag, jeg fik holdt i Bruxelles sammen med Vincenzo Tozzi fra Mocambos-netværket i Brasilien.

Foredraget var søndag. Lørdag lykkedes det os også at organisere en stand, som vi bemandede i nogle timer, mens vi snakkede med en del interesserede folk og samtidig lagde sidste hånd på vores præsentation.

Baobáxia på FOSDEM

Saturday, 02 January 2016

Baobáxia til FOSDEM

  • MODSPIL
  • 14:11, Saturday, 02 January 2016

Søndag d. 31. januar vil jeg fortælle om Baobáxia-projektet ved FOSDEM-konferencen i Bruxelles.

Herunder følger beskrivelsen på konferencens hjemmeside:
Baobab

Baobáxia is a community-built project to connect about 200 Brazilian quilombos to assist the interchange and preservation of traditional, community-built culture.

A special challenge is found in the fact that many of these communities are located in remote areas with no access to the Internet. It is therefore imperative to be able to synchronize multimedia data offline.

Technically, the system uses git-annex to solve the challenging problem of offline distribution - but the really important part of the process is the community effort involved.

The Rede Mocambos is a network of about 200 Afro-Brazilian and indigenous communities. As a network, it is focused on creating new infrastructure and strengthening the communities through the use of free software.

Baobáxia is a system designed to unite these communities in an offline network. Each community will upload their local cultural production (in the form of documents and multimedia content) to their local node of the system and have their contributions synchronized to the rest of the network. Nodes with an internet connection can synchronize directly from other nodes on the internet, while offline communities can synchronize their contents during the frequent meetups and visits with other communities in the network.

Baobáxias purpose is to provide traditional communities with the infrastructure to create and preserve their own digital culture on their own terms. The offline distribution is very important as many of these communities will probably never have fast Internet access due to their geographical location, but the creation of a free and community operated infrastructure for sharing multimedia data may also be seen as an important alternative to centralized global monopolies as YouTube and Facebook.

The system has now been operating for about a year and currently contains 30 nodes corresponding to about 20 different local communities. The project's efforts are currently directed at consolidating the current features, planning new features for future releases and giving workshops for users and administrators in the communities.

Technically, the system is built in Python and Django, with a front end based on Java Script and uses git and git-annex to synchronize the media. The important part of the process, however, is the community building aspect. Baobáxia represents the hope for the digital future for an existing network of ~200 traditional communities which are already keen on using free software and free technology to propagate and develop their culture.